Reklama

Reklama

Snění v cizím jazyce

  • Česko Sním jiným jazykem (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Idealista Martin, který studuje lingvistiku, je odhodlaný zdokumentovat a uchovat mexické zanikající jazyky. Vypraví se hluboko do džunglí Veracruzu, aby zachytil poslední dva rodilé mluvčí Zikrilu, staříky Isaura a Jacintau. Ale když Jacinta zemře, Martin zjistí, že existuje ještě jeden člověk, který tento jazyk ovládá - svárlivý a odměřený Evaristo. Mladý lingvista si rychle uvědomí, že přesvědčit Evarista, aby se o svůj jazyk podělil, nebude jednoduché. Oba staří muži totiž skrývají zničující tajemství, které je před padesáti lety rozdělilo. Martin, jemuž pomáhá Evaristova krásná vnučka Lluvia, začne v naléhavé snaze o záchranu zanikajícího způsobu života postupně odhalovat desítky let starou záhadu, která vede v tomto opulentním epickém snímku k nečekaným odhalením. (Cinemax)

(více)

Recenze (11)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tvůrci si s filmem museli dát opravdovou práci. Vymyslet takový námět, vytvořit samotný jazyk...to už hraničí trošku s úchylkou. Leč se jim vyplatilo. Dočkal jsem se precizního dramatu, které nemělo chybu. Užíval jsem si totiž jak neobvyklé prostředí Veracruzu, tak samotnou myšlenku, která mě nutila zamýšlet se nad tím, jaké to je asi být lingvista a jaké to je komunikovat s tamními národy a snažit se zaznamenat umírající jazyky. O to horší (ale i zajímavější) to je, když Vám poslední dva přeživší, kteří oním jazykem mluví, skrývají osudový životní příběh, který se nechce jen tak snadno vydrápat na povrch a tak spolu tito staříci raději ani nekomunikují. Geniální filmařská myšlenka tu tak dostává ještě druhou dardu a tou jsou právě oni dva staříci, kteří jsou místními herci zahráni naprosto skvěle. Škoda, že původní myšlenka zaznamenání umírajícího jazyka jde stranou. Na druhou stranu se tu otvírají rány jiné...nevídané...a tak se to v polovině filmu překlopí z dobrodružství v čiré drama, které se samotným závěrem zlomí v krapet fantasy. Osobitý kousek, který, věřím, že nesedne každému, ale pro ten nápad by ho nikdo neměl vynechat. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Zikrilská zkrocená hora... Kultovní film Ang Leeho je jeden z mých oblíbených, tady mne ovšem velmi zamrzelo, že mexičtí tvůrci brzo opustili velmi zajímavý a originální leitmotiv lingvistické odysey za vymírajícím jazykem a z bromance udělali gay-romanci se zdánlivou hloubkou antické tragédie... ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Trochu jednoduchý, nicméně skvěle zrežírovaný a odvyprávěný příběh z krásného prostředí o záchraně ztrácející se kultury i více jak půl století trvajícího (ne)přátelství. Do poslední chvíle se vyvíjející děj se silnou atmosférou, který u mě po celou dobu, i přes zvraty, jenž mohly někoho v hodnocení ovlivnit, neztratil na vážnosti. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Nevím moc co bych na filmu měl chválit a nebo co spíš se mi líbilo protože film je pro mě hodně nezajímavý a moc mě nezaujal. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Vcelku originálny a exotický film, ktorý v sebe ukrýval veľké tajomstvo z minulosti a jeho ďalekosiahle následky prežívajúce prakticky celý život. Základ príbehu je teda už od samého počiatku pozoruhodný, no očakával som nejaký výraznejší spád. Paradoxne, najzaujímavejšou časťou filmu boli pre mňa retrospektívne spomienky z mladostí oboch starčekov, ktorí medzi sebou nevedeli nájsť spoločnú reč. Ten dejový rámec zo súčasnosti mi prišiel dosť ťažkopádny a tie strohé dialógy tomu tiež akosi nepomohli. Ten magický realizmus v závere, ktorý mal byť azda vyvrcholením celého filmu, ma tiež akosi za srdce nechytil (a to som veľký obdivovateľ G. G. Márqueza). Čakal som nejakú lepšiu pointu... ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Nostalgický film o záchraně téměř ztraceného jazyka. Starobylá kultura i mystika, společně s deštivou mexickou džunglí vytváří smutný příběh o posledních dvou lidech, jež jazyk ovládají. A o jejich nešt'astném životě, který jim nedovolil projevit jejich pravé já, je tento velmi pěkný film. ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Počkat, on to byl vlastně film! Natočeno a zahráno tak, že jsem vše sežral i s navijákem. Osobitý film jdoucí přes hranice nekolika žánrů. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

o co vůbec šlo, byl vztah mezi dvěma starými muži :"Miluješ mě?"....Konec mě dostal,málokdy mě něco rozlítostní až k slzám.Herci hráli famózně.Chvíle kdy žena zpívá píseň v zikrilštině byla nádherná,tklivá.Výborná režie a velmi citlivá kamera a opakuji ,výborní herci ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý film, který určitě stojí za shlédnutí. Je to o životě, o jeho hloubce, o radostech a hlavně zklamání, o chybách i napravení. Nevšední téma, o to radostněji se na to dívá. ()

Aguirre 

všechny recenze uživatele

Zaujimava kamera, plynuly dej. Herci hraju poctivo. Trochu smutny pribeh, ktory nuti k zamysleniu nad plynucim zivotom. ()

Reklama

Reklama