Reklama

Reklama

Prožít si své peklo

  • Francie À chacun son enfer (více)

André Cayatte natočil tento film s vědomím, že hlavní role, postava matky, které unesou dítě, je hratelná. Ale jen jednou herečkou. Nikdo, zdá se, neumí beze slov zahrát pohled plný poznání, žalu a hrůzy tak, jak to předvádí Annie Girardot ve své vrcholné formě. (moudnik)

Recenze (71)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Annie Girardot se vřítí do televizního studia. Svou obvyklou vyřídilkou si vyjedná živý vstup, aby vyzvala neznámého únosce své dcery k vyjednávání. Takhle rychle, bez průtahů začne film, který toho má před sebou příliš mnoho, než aby si mohl dovolit hluchá místa. Věřte, že zodpovězení otázky, zda se Annie podaří dcerku získat zpět, je sice silným momentem, ale zdaleka ne vrcholem příběhu. Film jsem viděl dabovaný a totožnost únosce mi díky charakteristickému hlasu jeho dabéra byla jasná od chvíle, kdy se poprvé ozval z vysílačky, ale ani to mi nezabránilo sledovat další děj s očima navrch hlavy a od scény s pytlem na odpadky spoluprožívat prohlubující se úzkost a zoufalství Girardotové. Jakkoli jsem nepřítelem laciného afektování nad "hereckými koncerty", musím říct, že v lepší formě jsem ji jakživ neviděl. 100% ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Něco takového bych nikdy v životě nechtěla zažít a nikomu to ani nepřeju. Pocit matky, která si prožije peklo, když jí unesou dcerku, aby pak zjistila ještě něco mnohem horšího, musí být naprosto strašný. Chápu a dokonale rozumím tomu, jak nakonec všechno vyřešila. Annie Girardot podala strhující výkon. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"U kriminálních případů existují jen tři kategorie osob. Je to oběť, svědek a podezřelý. Svědek, který odmítá výpověď, se stává podezřelým." Je to hnusný film, při kterém jsem si prožil cizí peklo. Kdybych si měl prožít to svoje, tak pachatel pozná, jak se dělá námořnický uzel na pinďourovi a co všechno mě naučila Svatá inkvizice. Mě však nebaví prožívat žádná pekla, takže ani tohle jsem si moc neužil, ale napětí to mělo a konec mě moc potěšil. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Na film jsem narazil úplně náhodou na youtube v dost hrozný kvalitě, ale zaujalo mě to natolik, že jsem film i přes ten mizernej zvuk a obraz dokoukal. Film stojí hlavně na výkonu Annie Girardot. Já jsem ji znal hlavně z komedií, takže pro mě docela překvapení. Jinak film má teda jednu docela podstatnou vadu na kráse. Pachatele poznáte už někdy v první polovině podle hlasu ve vysílačce, takže ta "šokující" pointa je vyzrazena dost předčasně. A trochu nelogický je, že postava Annie Girardot ten hlas nepozná... ()

choze 

všechny recenze uživatele

Napínavé komorní drama-thriller o matce, která si prožije peklo únosu své dcerky, vlezlosti novinářských hyen, necitlivého přístupu policie a drsného odhalení, které povede k drsnému rozhodnutí... Mám rád tyhle silné komorní příběhy a oceňuju, že se do příběhu skočilo rovnýma nohama až poté, co proběhl únos i první neúspěšná fáze vyjednávání, žádné zdržovačky, naopak. Pointa je sice snadno odhadnutelná, ale i tak je působivá a v příběhu nejde zdaleka jen o ni. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Velmi nepříjemný a negativní pocit si odnáším z tohoto filmu (ovšem v tom dobrém slova smyslu). Situace, do které by se nechtěl dostat nikdo z nás střídá ještě horší finální zjištění. Annie Girardot odvádí opravdu kus herecké práce. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Dynamické zrútenie sna o bezproblémovej rodine prostredníctvom krimi motívu unesenej dcérky. O hereckých výkonoch sa zvyčajne nejako nerozpisujem, ale Giradotka tu nemá chybu. A aj keď som zástanca pôvodného zvuku, myslím, že v tomto prípade jej výkonu a všeobecnej obľúbenosti filmu v česko-slovenských luhoch a hájoch značne napomohol Galatíkovej kinodabing :). ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Nutno na začátku podotknout, že nebude daleko od pravdy, když řeknu, že půvab Annie Girardot, nebyl v kráse, ale hlavně v její herecké suverenitě, s níž dokázala ztotožnění s jakoukoli vážnou postavou. Tento film není rafinovaný kalkul na city, ale výborně natočené drama, kde v psychologickém portrétu její umělecké schopnosti excelují. Podtrženo a sečteno. I když obsahově závažné dílo si nečiní nárok na nějakou věrohodnost, tak v souvislosti s tím si lze jen přát, aby takových případů ve skutečnosti raději vůbec nebylo. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Prísť o dieťa takýmto spôsobom je to najstrašnejšie, čo môže rodiča postihnúť, tú bolesť si ani len neviem predstaviť a ani nechcem. Čo sa týka filmu, tak z hlavnej hrdinky (Annie Giradot) som mal zmiešané pocity. Síce tu mala pár scén, kde svoj smútok zahrala presvedčivo, ale keď som sa nad tým zamyslel ako nad celkom, prišlo mi jej správanie minimálne podivné a celkovo dosť chladné. Príbeh sám o sebe nie je žiadne terno, hlavne prvá polovica má niekoľko nudnejších scénok, avšak veľmi sa mi páčilo ako sa to nakoniec celé uzavrelo a ako to matka vyriešila. V podstate si vybrala jediné možné riešenie, nebolo nad čím špekulovať... Slabší nadpriemer. 70/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Napínavé od začiatku do (geniálneho) konca. A to aj bez toho, aby spoza každého rohu na nás vykukoval stále nový a nový zvrat. Psychologická detektívka, v ktorej si každý prežíva to svoje vlastné peklo, čo pekne podčiarkne aj onen záver. Môj tip na únoscu bol trochu iný a aj som si ho želal, dočkal som sa predsa len iného rozuzlenia, ktoré sa ale aj tak príliš od mojej intuície neodlišovalo. A motivácia tu teda k zločinu bola skutočne veľmi silná. Neviem si momentálne spomenúť, v akej úlohe podala Girardot lepší výkon, až mal človek dojem, že si niečím podobne v živote prešla sama. Ale v tom tkvie skutočné herecké majstrovstvo, že. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Vůbec nechápu zdejší vysoké hodnocení. Já viděl zcela průměrné drama. Synáček se zlomeným srdíčkem se zbavil své malé sestřičky, aby trošku potrápil vlastní maminku a nevlastního tatínka. Zajímavé to místy určitě bylo. Rozuzlení bylo více než fajn. Podstatně méně fajn byl způsob, kterým se na rozuzlení přišlo. Výkon hlavní herečky mi ani zdaleka nepřipadal tak úžasný, jak jej vychvaluje obsah. Taktéž jsem úplně nepochopil logiku toho, jít s případem únosu do televize a celý případ nesnesitelně zmedializovat. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybral uživatel nascendi. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Filmov o únosoch bolo viacero, ale film o pekle spôsobenom únosom je iba jeden. André Cayatte rozumel ľudskej psychike a s pomocou neskutočného hereckého výkonu Annie Girardot sa mu podarilo dielo, ktoré nezanechá odozvu snáď iba u divákov na úrovni reportérov a zvedavcov z filmu. Verím, že Annie Girardot príbeh nezahrala, ale ho prežila a urážajú ma plky tunajších odborníkov o tom, v ktorej minúte uhádli páchateľa, o tom, že okrem pár scén pôsobila chladne. Film ako celok pôsobí ako psychická bomba a ostáva v hlave dlhé roky. Preto som rád, že napriek ignorancii programových pracovníkov televízií sa mi ho podarilo po rokoch opakovane pozrieť. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Zdrcující drama, které mě jako otce zasáhlo neuvěřitelně hluboko.. zejména díky strhujcímu výkonu Annie girardotové, která mi umožnil zcela splynout s pocity její Madeleine ... ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Madeleine si to svoje peklo prežila rovno dvakrát. Úplný koniec filmu výborná bodka. Hviezdu strhávam za to, že po polhodine som vedela kto je únosca a za to, že Madeleine na mňa celý film pôsobila ako kriminalistka a nie ako matka, ktorej uniesli dieťa. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tenhle film hodně staví na silném námětu. Režie mi povětšinou připadala spíše průměrná a některé dlouhé scény (zejména ty s hulákajícím davem pod okny domu Girardových) by za jiných okolností asi i hodně nudily. Nicméně díky příběhu s mrazivě překvapivým vyústěním a stejně působivým hereckým výkonům Annie Girardot a Bernarda Fressona umí tenhle film stejně zasáhnout a nepustí vás ani na chvilku od neustálého napětí a tísně. Pozitivem je také, že od prvního momentu se ocitáváme v již počaté dramatické situaci. Asi první půlku jsem trochu bojoval se samoúčelnou depresí, jakou může film o unešeném dítěti leckdy nabídnout, postupné vyústění (kdy se krimi thriller postupně stále víc mění v rodinné drama) mne nakonec hodně zasáhlo a předčilo všechna má očekávání. Víc nechci psát, v případě tohoto filmu se rozhodně oplatí neznát žádnou pointu předem. 90% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Drsný. A pro nás je drsný i to, že zhruba od třetiny filmu díky schopnosti poznávat hlasy víme, kdo je vrahem (to jsou ty staré české dabingy! perfektní práce Barrandova). Konec je maličko zesnadněným únikem z pečlivě psychologicky propracované hry (od vraha). Právem v žebříčku nejlepších filmů. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Bernard Fresson s Annie Girardotovou, spoločne opäť v role manželského páru, no tentoraz v úplne opačnom, emocionálnom rozpoložení, než bolo tomu zrovna naposledy. • Teda, aby som bol o čosi viac konkrétnejším, tak predsa trochu predstavím nasledujúcu líniu udalostí, ale len v malých náznakoch, maximálne tak načrtnem úvodné dianie, keď ostatná scenáristická zložka ostane v „tabuizovanom režime”. • Cayatteov počin s neoficiálnym názvom v podobe Autopsie d'un monstre, čo by sa mimochodom dalo naprosto voľne preložiť do slovenského jazyka, ako Pitva monštra, je zrejme až príliš ťažkým sústom pre vskutku akéhokoľvek potenciálneho diváka, a tak si (česko)slovenský distribútor radšej zvolil menej sugestívny názov vo výslednom preklade, ako Prežiť si svoje peklo, ktorý je i napriek určitému "ústupku", rovnako plnohodnotným, spĺňajúcim svoj daný účel. • Ďalej som chcel v podstate už iba doplniť, že tento ojedinelý, excelentný a vynikajúci titul, určite nie je sám, čo sa totižto týka svojej hlavnej zápletky. Únosom sa v najrôznejších variáciách venovalo bezpočet kinematografických zárezov naprieč časovou osou nielen predchádzajúceho 20. storočia, ale zároveň snáď i v tom súčasnom, by sa ešte našlo zopár vydarených príkladov...? • No, ale len máloktorý z nich ide na vec tak zhurta, ako práve tento recenzovaný počin. V úvodných záberoch intenzívne sledujem mimoriadne rozrušenú postavu s tvárou "girardotky", ktorá sa kamsi veľmi rýchlo ponáhľa. Vzápätí na to sa dozvedám, že Madeleine Girardovej, neznámy únosca uniesol jej 7-ročnú dcérku Laurence, pričom požaduje extrémne vysoké výkupné v bližšie nešpecifikovanej sume, ktorú sa ale divák vo filme dozvie, to iba recenzent zatajil túto informáciu, aby skrátka hneď všetko nevytrúbil do éteru. Od tohto momentu opätovne dochádza k davovej hystérii, najmä zo strán „predajných presstitútok”, ktoré už na tak doposiaľ vybičovanej atmosfére, neustále zas a znovu prilievajú benzín do ohňa, ale taktiež nemožno podceniť situáciu ani v „domácom tábore”, kde to v ťažko skúšanej rodine doslova vrie, ako v rozpálenom kotli! Čo sa bude vlastne diať ďalej? Tak, tým si musí prejsť každý divák, ktorý sa podujme na toto vycizelované, majstrovské dielo, vybrúsené podľa mojich najväčších predstáv. • „ONE WOMAN SHOW” v podaní Annie Girardotovej, tak tým si myslím, že som povedal asi úplne všetko, proste je neuveriteľne strhujúcou, keď ostatný, herecký ansámbel, je oproti nej máličko zatieneným, nakoľko tento vďačný scenár, jej bol ušitým doslova na mieru..., ale podaktorí z nich sa ešte pekne vyfarbí. PS: Čítal som, že herečka chcela inakší koniec, za to ale tvrdohlavý režisér si presadil tento nervydrásajúci záver, ktorý ma absolútne zdecimoval! ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA (Trikrát s... Annie Girardotovou): ČST 1 = 21.5.1983, réžia českého znenia (ÚPF) = MARIE FRONKOVÁ - Pointu filmu som odhalil pomerne skoro, ale tu ide o drámu, nie o "šiesty zmysel". Máte deti ? Máte svedomie ? Chápete. (8.9.2009) ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Madeleine Girard (Annie Girardot) mi ve strhujícím dramatu ukázala, co znamená prožít si své peklo. Jednoho dne je její dcerka unesena a únosce požaduje peníze za její vrácení. Manžel Madeleine Bernard zkontaktuje policii a k předání nedojde. Madeleine bere situaci do vlastních rukou a ve velmi emotivním vystoupení v televizi požádá únosce, aby jí dal ještě jednu šanci. Tu dostane, peníze předá, ale dcerku Lorance dostane zpět mrtvou, zabalenou v modrém pytli na odpadky. Musí pozřít krutou realitu, jenže pohár krutosti a bolesti není ani zdaleka prázdný, a odhalení pravdy ji donutí vypít ten kalich až do poslední kapky. Strhující a kruté zároveň a pokud peklo existuje, pak vypadá asi nějak takhle... ()

Karrfik 

všechny recenze uživatele

Podařilo se mi sehnat alespoň VHS-rip a viděl jsem to poprvé (12/2009). A to francouzskou kinematografii zejména let 70 a 80 mám docela nakoukanou. Proč takovýto film nedají v TV? Pořád opakujou ty samé a samé filmy dokola.... (neříkám že špatné) Tedy až na vyjímky, a to většinou pozdě v noci... Tohle byl silný filmový zážitek! Annie Girardot dominuje, skvělý dabing p. Galatíkové. O ději filmu zde napsáno již dost. Přesto bych si přál ve skrytu duše trochu jiný konec... ()

Související novinky

Zemřel herec Hardy Krüger

Zemřel herec Hardy Krüger

20.01.2022

V americké Kalifornii včera v požehnaném věku 93 let opustil filmový svět německý herecký veterán a spisovatel, Hardy Krüger. Rodák z Berlína má k dnešnímu dni na svém kontě na 70 filmových a… (více)

Reklama

Reklama