Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vladimír Menšík v roli Jaroslava Haška v malé c. k. veselohře... Televizní adaptace Haškovy povídky se odehrává v době, kdy má do Prahy přijet císař František Josef I. slavnostně otevřít nový most. Policie preventivně zavírá všechny podezřelé elementy, aby nedošlo k žádné akci proti mocnáři. Rada Hakl (Č. Řanda) by se při této příležitosti rád dostal na kobylku redaktoru Jaroslavu Haškovi (V. Menšík). Vyšle tedy svého agenta Špinku (J. Kemr), aby předstíral, že je italský anarchista, který hledá podporu v redakci novin, a tajně tam podstrčil provokativní tiskoviny. Hašek a jeho kumpáni ale ihned Špinku prokouknou a plány c. k. policie vtipně zhatí… (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

fragre 

všechny recenze uživatele

Hašek psal geniálně až když se vrátil z Ruska. Jeho předválečné povídky, které psal pro obživu, jsou kolísavé úrovně a někdy jsou docela slabé. K těm slabším patří i povídka, která posloužila jako námět k tomuto filmečku. Spíše agitka a fraška než povídka. Vladimír Menšík je zde sám sebou, ale nikoliv Haškem. I ostatní bardové českého filmu zde hrají své zavedené party, jen průměrný ohlas jejich lepších rolí a výkonů. Vesele se zde bourá císařství zpuchřelé, ač vylíčené fízlovské způsoby, tak charakteristické pro tehdy zrovna vládnoucí Normalizaci, jsou zde líčeny docela idylicky. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Menšík si hraje na Haška a školí kolegy spiťary o revoluci. 1) Tohle si Jaroslav Hašek nezaslouží. Ze stručné jízlivě vtipné povídky Po stopách státní policie v Praze vyrobil scénárista P. Hanuš prostoduchou inscenaci v duchu komunální satiry. Všichni se moc snaží, i výborní herci, ale výsledný dojem je slabý. 2) Policejní komisař Slavíček (František Filipovský) se na rozdíl od váženého pana rady Hakla (Čestmír Řanda) za první republiky dobře uchytil. Změnil si jméno na Mrázka a nadále úspěšně sloužil pod radou Vacátkem. To už Jaroslav Hašek nezaznamenal. My to ale díky Televizní filmové tvorbě Praha víme. ()

Reklama

rt12 

všechny recenze uživatele

Pro mne slabý vývar z Haška. Jediné co inscenaci zachraňuje, jsou známé a oblíbené herecké obličeje. Výkony by byli zajisté excelentní, škoda skoro až odfláknutého scénáře, špatné práce režiséra a absolutní nepochopení lehkonohého Haškova humoru. *** pouze s úcty k hereckým aktérům. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Vladimíra Menšíka, který hraje Jaroslava Haška zcela zastínil a jako uragán rozmetal fenomenální výkon Josefa Kemra v roli agenta Špinky. To, co předvádí na plátně je neskutečný příval energie, grimas a humoru, jenž Haškovu povídku vyzdvihuje do nebes. Důkaz, že takový herec se už nikdy nenarodí. Ovšem i ostatní kolegové včetně Menšíka - to je taky radost pohledět! Jan Libíček, Vlastimil Hašek, Miloš Nesvadba jako Haškovi redakční kolegové, nebo Čestmír Řanda v roli policejního rady a František Filipovský jako radního pohůnek komisař Slavíček, nebo Soběslav Sejk hrající policajta. Typický Haškův nezaměnitelný sarkastický a satirický humor umně natočil Václav Hudeček. Vynikající zábava a pro haškology povinné shlédnutí. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Haškova povídka v podání špičkových českých herců v podstatě nemůže zklamat. Zajímavé je obsazení Vladimíra Menšíka do role Haška. Zpočátku mi to přišlo jako naprosto nesmyslný nápad, ale pak jsem zjistil, že v některých okamžicích je Menšík Haškovi až neskutečně podobný. Ovšem k tomu, aby tak působil celou dobu, by asi bylo zapotřebí více práce maskéra a přísnější režijní vedení, což nejspíš v Menšíkově případě nebylo moc reálné:-) ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama