Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vladimír Menšík v roli Jaroslava Haška v malé c. k. veselohře... Televizní adaptace Haškovy povídky se odehrává v době, kdy má do Prahy přijet císař František Josef I. slavnostně otevřít nový most. Policie preventivně zavírá všechny podezřelé elementy, aby nedošlo k žádné akci proti mocnáři. Rada Hakl (Č. Řanda) by se při této příležitosti rád dostal na kobylku redaktoru Jaroslavu Haškovi (V. Menšík). Vyšle tedy svého agenta Špinku (J. Kemr), aby předstíral, že je italský anarchista, který hledá podporu v redakci novin, a tajně tam podstrčil provokativní tiskoviny. Hašek a jeho kumpáni ale ihned Špinku prokouknou a plány c. k. policie vtipně zhatí… (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Příjemná Haškovina s excelujícím Josefem Kemrem. Vladimír Menšík se sice na Jaroslava Haška příliš nehodí, ale potřebnou vyřídilku má a film nespoléhá jen na něj, takže to rozhodně jde. "Jestli račte dovolit, pane rado, tak všichni velezrádci jsou pünktlich podle seznamu zadržený. Trhovkyně Maňáková, umělecký fotograf Netečka, fiakrista Macek a brusič Boubelík. Chybí jenom lakýrník Vomáčka, ten co před dvěma lety napsal císaři pánu, že vypracoval plán na válku proti Japonsku. Jak naši horský myslivci měli do pěti dnů vobsadit Tokio, jestli se račte pamatovat." - "No, dobře, no, a co je s ním?" - "Tak ten je momentálně porád ještě v blázinci, pane rado." ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Fratello mio, to zas bude facek!"                                                                                                                                         Pří vší úctě k Vladimíru Menšíkovi - typově mi jako Jaroslav Hašek nesednul. Jeho projev byl natolik specifický, že výsledné provedení byl prostě Menšík. Tady hrál hlavní roli jednoznačně Josef Kemr. Ovšem jinak velice vydařená televizní inscenace s dobovou atmosférou. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Na základě dobrého námětu vystavěl Václav Hudeček příjemný krátký film, u kterého se skvěle odpočívá a není nouze o humor, o který se starají vynikající herci natolik zvučných jmen, jako je Vladimír Menšík, Jan Libíček, František Filipovský, Josef Kemr či Čestmír Řanda st. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý příběh podle Haškovy povídky skvěle zahraný špičkovou garniturou tehdejšího českých herců. Film trochu sráží amatérské výkony zbylého hereckého obsazení. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Nádherná Haškovina. Herecký koncert dobové elity a klasická švejkovská filosofie. Menšík jako sám spisovatel vynikající - ovšem Kemrovo zoufalého revolucionáře nepřekonalo nic. Mé teprve druhé setkání s režisérem mě navnadilo na jeho další inscenace. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Haškova nadčasovost tkví v lehkonohé ironii. Tohle však byla těžkotonážní nepovedená satira s přehrávající plejádou jinak dobrých herců. Hudeček předvedl totální nepochopení Haška. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Žertovný kousek z dílny pražského humoristy a známého výtržníka Jaroslava Haška není žádné veledílo, ale vynikající Kemr v roli ustrašeného c. a k. špicla povyšuje tuto kratochvilnou taškařici nad průměr. ()

helianto 

všechny recenze uživatele

“Podívejte se, koho tady máme před sebou. Obdivuhodně bezcharakterního člověka. Který ovšem plní pouze svojí hnusnou čestnou povinnost… Která vychází z přísahy, kterou složil za padesát zlatejch, nemejlím se?, měsíčně. Koho máme před sebou? Úpřimnýho ničemu a lumpa.“ U téhle inscenace Haškovy povídky jsem se trochu zamyslela, jaký byl vlastně Hašek člověk. Skutečně to byl takový bohém, jak se obecně tvrdí? V jednoznačně kladném hodnocení tohoto dílka mě zpočátku zviklala Snorlax, která mluví o nepochopení Haška. Díky ní, jsem inscenaci sledovala opravdu pozorně. A došla jsem nakonec k závěru, že Hašek by byl především nadšen z Menšíka. Menšík je totiž minimálně člověkem, jakým by si Hašek přál být, pokud jím nebyl. V této inscenaci je Menšík rozhodně svůj. Nikterak se nestylizuje. O to víc vyniká jeho přirozenost, vlastnost, kterou by Hašek jistě ocenil. Ne pro své herecké umění, ale pro svou přirozenost byl Menšík vybrán. K ostatním atributům inscenace není třeba se nějak výrazně vyjadřovat. Říkat, že všichni ostatní odvedli své standardní skvělé výkony, to by bylo nošení dříví do lesa. Inscenace Haškovy povídky s lehkou ironií a velkou nadsázkou, jak má být. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Přestože je Kemr ve výčtu herců na bůhvíkolíkátým místě, celý si to mistrovským způsobem urval pro sebe. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Hašek psal geniálně až když se vrátil z Ruska. Jeho předválečné povídky, které psal pro obživu, jsou kolísavé úrovně a někdy jsou docela slabé. K těm slabším patří i povídka, která posloužila jako námět k tomuto filmečku. Spíše agitka a fraška než povídka. Vladimír Menšík je zde sám sebou, ale nikoliv Haškem. I ostatní bardové českého filmu zde hrají své zavedené party, jen průměrný ohlas jejich lepších rolí a výkonů. Vesele se zde bourá císařství zpuchřelé, ač vylíčené fízlovské způsoby, tak charakteristické pro tehdy zrovna vládnoucí Normalizaci, jsou zde líčeny docela idylicky. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Menšík si hraje na Haška a školí kolegy spiťary o revoluci. 1) Tohle si Jaroslav Hašek nezaslouží. Ze stručné jízlivě vtipné povídky Po stopách státní policie v Praze vyrobil scénárista P. Hanuš prostoduchou inscenaci v duchu komunální satiry. Všichni se moc snaží, i výborní herci, ale výsledný dojem je slabý. 2) Policejní komisař Slavíček (František Filipovský) se na rozdíl od váženého pana rady Hakla (Čestmír Řanda) za první republiky dobře uchytil. Změnil si jméno na Mrázka a nadále úspěšně sloužil pod radou Vacátkem. To už Jaroslav Hašek nezaznamenal. My to ale díky Televizní filmové tvorbě Praha víme. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Pro mne slabý vývar z Haška. Jediné co inscenaci zachraňuje, jsou známé a oblíbené herecké obličeje. Výkony by byli zajisté excelentní, škoda skoro až odfláknutého scénáře, špatné práce režiséra a absolutní nepochopení lehkonohého Haškova humoru. *** pouze s úcty k hereckým aktérům. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Vladimíra Menšíka, který hraje Jaroslava Haška zcela zastínil a jako uragán rozmetal fenomenální výkon Josefa Kemra v roli agenta Špinky. To, co předvádí na plátně je neskutečný příval energie, grimas a humoru, jenž Haškovu povídku vyzdvihuje do nebes. Důkaz, že takový herec se už nikdy nenarodí. Ovšem i ostatní kolegové včetně Menšíka - to je taky radost pohledět! Jan Libíček, Vlastimil Hašek, Miloš Nesvadba jako Haškovi redakční kolegové, nebo Čestmír Řanda v roli policejního rady a František Filipovský jako radního pohůnek komisař Slavíček, nebo Soběslav Sejk hrající policajta. Typický Haškův nezaměnitelný sarkastický a satirický humor umně natočil Václav Hudeček. Vynikající zábava a pro haškology povinné shlédnutí. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Menšík jako Hašek je nějaký divný. Ale jinak se to docela neslo v haškovském duchu, nějak zlé to rozhodně nebylo. Za to výkony dalších byly skvělé. A doba jako taková byla vystižena dobře. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Haškova povídka v podání špičkových českých herců v podstatě nemůže zklamat. Zajímavé je obsazení Vladimíra Menšíka do role Haška. Zpočátku mi to přišlo jako naprosto nesmyslný nápad, ale pak jsem zjistil, že v některých okamžicích je Menšík Haškovi až neskutečně podobný. Ovšem k tomu, aby tak působil celou dobu, by asi bylo zapotřebí více práce maskéra a přísnější režijní vedení, což nejspíš v Menšíkově případě nebylo moc reálné:-) ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Televizní komediální povídka s plejádou   českých herců. František Filipovský si opět   střihnul policejního komisaře velmi   připomínajícího pana Mrázka z Hříšných   lidí města pražského. Pan policejní rada je   samozřejmě také přítomen ve vynikajícím   podání Čestmíra Řandy. Pocta Miroslavu   Marvanovi je víc než zřejmá. Chvílemi je to   dost ale uřvaný a takřka až moc divoký,   takže se vtom dá lehce ztratit. Doba za císaře   Františka Josefa I. je koncipována satiricky.   Nakonec aby ne, když jednou z postav je samotný   Jaroslav Hašek. Klenot televizní tvorby tohle   asi nebude, ale za pozornost rozhodně stojí. ()

Reklama

Reklama