Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vladimír Menšík v roli Jaroslava Haška v malé c. k. veselohře... Televizní adaptace Haškovy povídky se odehrává v době, kdy má do Prahy přijet císař František Josef I. slavnostně otevřít nový most. Policie preventivně zavírá všechny podezřelé elementy, aby nedošlo k žádné akci proti mocnáři. Rada Hakl (Č. Řanda) by se při této příležitosti rád dostal na kobylku redaktoru Jaroslavu Haškovi (V. Menšík). Vyšle tedy svého agenta Špinku (J. Kemr), aby předstíral, že je italský anarchista, který hledá podporu v redakci novin, a tajně tam podstrčil provokativní tiskoviny. Hašek a jeho kumpáni ale ihned Špinku prokouknou a plány c. k. policie vtipně zhatí… (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Příjemná Haškovina s excelujícím Josefem Kemrem. Vladimír Menšík se sice na Jaroslava Haška příliš nehodí, ale potřebnou vyřídilku má a film nespoléhá jen na něj, takže to rozhodně jde. "Jestli račte dovolit, pane rado, tak všichni velezrádci jsou pünktlich podle seznamu zadržený. Trhovkyně Maňáková, umělecký fotograf Netečka, fiakrista Macek a brusič Boubelík. Chybí jenom lakýrník Vomáčka, ten co před dvěma lety napsal císaři pánu, že vypracoval plán na válku proti Japonsku. Jak naši horský myslivci měli do pěti dnů vobsadit Tokio, jestli se račte pamatovat." - "No, dobře, no, a co je s ním?" - "Tak ten je momentálně porád ještě v blázinci, pane rado." ()

helianto 

všechny recenze uživatele

“Podívejte se, koho tady máme před sebou. Obdivuhodně bezcharakterního člověka. Který ovšem plní pouze svojí hnusnou čestnou povinnost… Která vychází z přísahy, kterou složil za padesát zlatejch, nemejlím se?, měsíčně. Koho máme před sebou? Úpřimnýho ničemu a lumpa.“ U téhle inscenace Haškovy povídky jsem se trochu zamyslela, jaký byl vlastně Hašek člověk. Skutečně to byl takový bohém, jak se obecně tvrdí? V jednoznačně kladném hodnocení tohoto dílka mě zpočátku zviklala Snorlax, která mluví o nepochopení Haška. Díky ní, jsem inscenaci sledovala opravdu pozorně. A došla jsem nakonec k závěru, že Hašek by byl především nadšen z Menšíka. Menšík je totiž minimálně člověkem, jakým by si Hašek přál být, pokud jím nebyl. V této inscenaci je Menšík rozhodně svůj. Nikterak se nestylizuje. O to víc vyniká jeho přirozenost, vlastnost, kterou by Hašek jistě ocenil. Ne pro své herecké umění, ale pro svou přirozenost byl Menšík vybrán. K ostatním atributům inscenace není třeba se nějak výrazně vyjadřovat. Říkat, že všichni ostatní odvedli své standardní skvělé výkony, to by bylo nošení dříví do lesa. Inscenace Haškovy povídky s lehkou ironií a velkou nadsázkou, jak má být. ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Fratello mio, to zas bude facek!"                                                                                                                                         Pří vší úctě k Vladimíru Menšíkovi - typově mi jako Jaroslav Hašek nesednul. Jeho projev byl natolik specifický, že výsledné provedení byl prostě Menšík. Tady hrál hlavní roli jednoznačně Josef Kemr. Ovšem jinak velice vydařená televizní inscenace s dobovou atmosférou. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Menšík si hraje na Haška a školí kolegy spiťary o revoluci. 1) Tohle si Jaroslav Hašek nezaslouží. Ze stručné jízlivě vtipné povídky Po stopách státní policie v Praze vyrobil scénárista P. Hanuš prostoduchou inscenaci v duchu komunální satiry. Všichni se moc snaží, i výborní herci, ale výsledný dojem je slabý. 2) Policejní komisař Slavíček (František Filipovský) se na rozdíl od váženého pana rady Hakla (Čestmír Řanda) za první republiky dobře uchytil. Změnil si jméno na Mrázka a nadále úspěšně sloužil pod radou Vacátkem. To už Jaroslav Hašek nezaznamenal. My to ale díky Televizní filmové tvorbě Praha víme. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Pro mne slabý vývar z Haška. Jediné co inscenaci zachraňuje, jsou známé a oblíbené herecké obličeje. Výkony by byli zajisté excelentní, škoda skoro až odfláknutého scénáře, špatné práce režiséra a absolutní nepochopení lehkonohého Haškova humoru. *** pouze s úcty k hereckým aktérům. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama