Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss, tak jako mnoho jiných mladíků, do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. Stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize. Skutečnost, že Doss odmítal zbraň, se nesetkávala s pochopením u jeho spolubojovníků. Jen blázen by chtěl, aby mu v boji kryl záda chlapík, vyzbrojený pouze odhodláním a lékárničkou. Často musel čelit nevraživosti a útokům ostatních vojáků. Přesto, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. V březnu 1945 vypukla krvavá bitva o Okinawu. Dossova rota měla za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Když vojáci vyšplhali s pomocí lan na vrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Vojín Doss se odmítl ukrýt a zůstal uprostřed krvavého pekla. Snášel jednoho zraněného po druhém z útesu do bezpečí. Během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů... (Bioscop)

(více)

Recenze (1 192)

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Napriek, na hollywoodske pomery, pomerne značne explicitnému (ale čo si budeme, parádne nasnímanému) vyobrazeniu vojnového násilia (Zaujímavé, že Gibsonovi ho širšia americká verejnosť schvaľuje a Tarantinovi napríklad už menej), na mňa pôsobí film ideologicky veľmi zjednodušujúci. Týka sa to napríklad morálnej dilemy hlavného hrdinu ktorého vnútorný konflikt je obmedzený na jednoduché piate prikázanie (btw ako dlhoročný kytkožrout oceňujem, že nebolo aplikované iba na ľudí, ale i na zvieratá) – kvôli ktorého obhájeniu, i dodržiavaniu musí vynaložiť takpovediac neveľké úsilie, keďže americká armáda mu tento trochu naivný, nezodpovedný, no nepochybne obdivuhodný „výstrelok“ po veľmi krátkom, až náznakovom vzdore rýchlo povolí. Rovnako potom kvôli politicky (no najmä hádam i ľudsky) nekorektnému vyobrazeniu Japoncov ako bezcitných, sadisticky zbesilých zvierat, (vypaľovanie ich podzemných bunkrov miestami pripomínalo hubenie Votrelcov v Cameronových Aliens) pripomínajúcemu dobovú americkú propagandu 40tych rokov. Rovnako i samotným rozprávaním je Hacksaw Ridge napriek technickým kvalitám filmom nielen všeobecne bezpečným, sterilným, ale i neobjavným, zastaralým. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Pět hvězdiček, protože je to silný film. Protože přesvědčení (nebál bych se slova víra) z nás dělá to, co jsme. A protože jsem už víc jak čtvrtstoletí adventista, takže Dossovi opravdu rozumím. Jen ta fotbalová vložka, no... ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Gibson opět přehání a opět je to jízda. Na rozdíl od bičování Ježíše nebo Májovců mám téma druhý světový rád a už tu dlouho zas nic nebylo, tak jsem si tuhle dojemnou jízdu užil. Zajímavá kombinace neznámých a známých herců v netradičních rolích (Vaugh drill officer, Weaving zkrachovalej veterán) zafungovala v obou případech a tak mě bavil odlehčený úvod s přitroublým Desmondem a krásnou sestřičkou i adrenalinový výstup na Hacksaw. Některý scény byly viditelně dost přitažený za vlasy, ale ve finále to nebyl zas až tak rušivej prvek, aby to shodilo můj top rating. ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, že jsem četl článek o tom, jak lze projít Dooma 3 jenom s baterkou. A pan spajdrmen co místo sítí utkal smyčku na konopnym laně a spouštěl kamarády ze skály, udělal něco podobnýho. Jeho důvody, jakkoli je můžeme odmítat, zpochybňovat nebo nechápat, bych nechal stranou a uctil spíš tu myšlenku odhodlání. (Ačkoli film mohl být o půl hodiny kratší, kdyby zkraje využil těch asi třicet příležitostí a všem vysvětlil, že teda nehodlá nikoho zabíjet, ale bude se plazit přes mrtvoly, aby zašil americký střeva tam, kam patří.) Jinak je to standardní koukatelná jateční řež se spoustou výbuchů a dislokovaných končetin. A díky za ně, protože kromě svého entusiasmu Garfield nic moc jiného nepředvedl. Celé jeho lékařské umění se skládá toliko z rady, aby si krvácející na ránu tlačil. Ale budiž, chápu, že když se valí Japonci (kteří patrně školili sovětskou armádu pro útok na bodák a pro běh na pětistovku), není čas na decentní operace. Dal bych tři, ale dneska jsem už přecenil Inferno a musím být spravedlivý. ()

kalap 

všechny recenze uživatele

No to by bola sranda, keby všetci odmietli mať zbrane, všetci by sa len hádali a hádali, až by sa uhádali k smrti. ()

stuntmanMIKE 

všechny recenze uživatele

Stryc Judenmord to proste vie. Co vam budem rozpravat ? Suverenne najrealistickejsi vojensky film aky som kedy videl. Kde sa hrabe romanticky Ryan. Strasne som sa bal tej cernoprdelnej vlozky o viere v hovoriaceho hada a horiaci ker. A cuduj sa satan...vobec ma to nesralo !!! A preco ? Preto iste, preco ma v Americkom sniperovi nesrali vlajky US and A na kazdom rohu. Lebo proste americania proste taki kokoti su !!! A tak to aj bolo. Film neni agitkou na nabozenstvo, ale krasny ponor do mysle pomateneho blazna, ktory by si urcite nechal v spovedelnici analne pozehnat bez naroku na Fidorku. Bal som sa aj toho, ze sa chalan bude mesiac bohorovne prechadzat pomedzi Yoshitsuneovcov bez bambitky a bude prstom kreslit krize na celo. Mal proste jeden stastny den, kedy mu to vyslo a v druhom turnuse mu miesto nohy ostalo cevabcici. Takze tomu kludne verim a rad si to pustim znovu... Heil Gibson !!! ()

Jigy 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší válečný film, který jsem za poslední roky viděl. Brutální, syrový, bez krásy a zkreslení. Válečná scéna je jedna velká řež, kde se vojáci mění v nástroje brutálního násilí bez jediné špetky lidství a slitování. Až na jednoho. Doss je na jednu stranu až náboženský fanatik, který však stojí tvrdě za svým a hájí své přesvědčení za každou cenu. Ukáže tak všem, že to jde dělat i jinak a že i v těch nejkrutějších jatkách má lidský život cenu. I ten nepřítele. Film je skvěle obsazený, zahraný. Válečná scéna má neskutečnou kameru a střih a i přes masakr a brutalitu záběrů se v nich člověk neztrácí. Do detailu se přenáší na bojiště. Divák tak musí litovat každého, kdo si tímto musel projít. Ať Amíka či Japonce. ()

Fíla 

všechny recenze uživatele

Co jsou v životě skutečné problémy? Je v životě možné, dokázat nemožné? Vojín Desmond Doss, nemožné dokázal. Jenže stejně tak, něco úchvatného dokázal Mel Gibson. Kombinace hereckých rolí, byla naprosto skvělá. Možná jsem ohledně Andrew Garfielda měl pochybnosti, které záhy odešly někam daleko. Ať už se díváte na Pána prstenů, nebo jiný film, kde se má uskutečnit velká bitva, tak tady, v Hacksaw, přebije úplně všechny dosavadní "řežby." Ten chlap, se postavil osudu, vzepřel se velení, ale nikdy se neotočil zády těm, kteří to ve válce potřebovali. Po zhlédnutí filmu, ve Vás budou převládat pocity, jak je tohle možné? Jak je vidno, možné to opravdu je. Lidé, jako Desmond Doss, jsou velice ojedinělí, výjimeční. Někdy je za život ani nepotkáte. Na závěr, Sam Worthington, se mi v roli Kapitána herecky líbil velice! Tohle chcete vidět, ať je to jakkoliv smutné, když nad tím přemýšlíte, je to zároveň poučné a hezky natočené. Mel Gibson, je skvělý režisér. ()

applause 

všechny recenze uživatele

I když válečné filmy nemám ráda, tak mě tenhle snímek zaujal. Je pozoruhodné, co člověk dokáže, když v něco věří. A co dokázal Desmond Doss (Andrew Garfield) a kolik přitom zachránil životů je obdivuhodné. Přitom byl už od samého začátku podceňován a nikdo to od něho nečekal. Zvlášt, že tohle udělá, i když nemusel a o tom to je. Samozřejmě je film podle skutečné události. Doporučuji, jen bych ho o něco zkrátila. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Mel Gibsom prostě umí, co film to pecka. Líbila se mi jak první romantická polovina filmu tak druhá krvavá řežba. ()

joeybarbaro2 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně film, který si zaslouží Oscara. Melův nejlepší film za posledních 20 let. Je to poutavé, napínavé, akční, kulervoucí zážitek. Mel Gibson se vrátil v plné polní. Andrew Garfield podává jako Desmond Doss famozní výkon a ke konci se prostě neubráníte emocím. Režie - 100 %, Scénář - 95 %, Hudba - 95 %, Herecké výkony - 100 %, Celkový dojem - 99 %, Maximální spokojenost. Doufám, že když už Mel netáhne jako herec, tak aspoň jako režisér. Ta HFA byla zasloužená., přeji i Oscara. ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Zcela upřímně, žádný válečný film mě tak silně nedojal, nepřekvapil a nezasáhl, jako to udělal Hacksaw ridge. Příběhově tak silné, že z kina jsem odcházel fascinován. Fascinován odvahou Dosse. To, co dokázal, je neuvěřitelné a obdivuhodné. Co se týče filmu, nemám co vytknout. Jsem spokojen jak s výběrem herců, tak s jejich výkonem. Pvní polovina možná delší než bylo nutné, ale mě to nevadilo. Příjemné a místy i úsměvné. Ve druhé polovině přichází peklo. Klasický Mel Gibson. Ale ukázal pravou realitu války. Za mě nejlepší film letoška. Jen mu toho zlatého plešatého kluka dejte! ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

neuvěřitelný příběh v působivém válečném dramatu...jakkoliv chápu proč tam je,osobně bych zkrátil první polovinu,která nám sice hlavního hrdinu představí,ale zároveň jsou tu trošku hluchá místa.Ve chvíli kdy se ale začne bojovat,je to neskutečná řežba a film dostane takový spád,že je najednou konec.Jsem dcela rád,že Mel nesklouznul k nějaké propagaci víry,která Dosse ochránila...ono vlastně i kdyby,asi bych mu to sežral,protože ten příběh je fakt neskutečnej.Garfieldovi jsem zkraje nevěřil,ale nakonec to ustál se ctí.A minimálně to hezky ukazuje zbytečnost války...80% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Vojnové filmy ma väčšinou nebavia, lebo je to len samá prestrelka a mŕtvoly, a tak som aj ohľadom tohto bol viacmenej skeptický. Ale popis k filmu znel viac ako lákavo, takže som bol dosť zvedavý čo z toho bude. A napokon celkom milé prekvapenie, aj keď tie bojové scény sú mi absolútne cudzie a mal som chuť ich všetky pretočiť, ale bál som sa, že by som prišiel o niečo podstatné. Príbeh o zrode hrdinu menom Desmond Doss bol naozaj veľmi pútavý. Netuším do akej miery bol tento životný osud prikrášlený, ale tak či tak, klobúk dole pred týmto človekom, ktorý pred odchodom do vojny takmer skončil vo väzení, lebo odmietal na výcviku vziať do rúk zbraň. Spracovanie filmu sa mi celkom pozdávalo, až na tie prestrelky, počas ktorých lietali ovzduším guľky, granáty a kusy mäsa... btw. mať doma takú ženu ako Teresa Palmer, to by som celú vojnu mohol okašlať :D ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Film o zajímavém člověku (podle způsobu ztvárnění postavy bych si až myslel, že Doss trpěl lehkým autismem) s velmi dobrými detaily a kvalitními efekty. Leč někdy se objevovaly až příliš sentimentálně přihlouplé scény, které mě spíše odrazovaly od sledování, ale ty byly až ke konci filmu. ... P.S.: Nedívejte se na český dabing, já jsem tu chybu udělal a nebylo to ono. .... HODNOCENÍ: 70% (4*) ()

Jonash87 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší film od Zachraňte vojína Ryana. Obě půlky filmu jsou povedené, vše se postupně stupňuje a ty syrovost a a chlad války je zde vykreslen dost realisticky a drsně. Vaughn v roli seržanta dost potěšil, vůbec není na škodu, že jej znáte především z komedií. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

zeby sme boli svedkami Gibsonovho filmarskeho znovuzrodenia ? Trzby filmu hlavne zo sveta hovoria ze jo, az cas vsak ukaze. Kazdopadne rozhodne kolaz, Gibson navstivil filmove srotovisko a zvara film dohromady -tu kusok Olovene vesty, tam Dopisy z Ivo Jimy od VychodnehoLesa a este aj kus zo Spielberga zobral, tusim od vojaka Ryana. Ono to aj drzi pohromade Gibsonovou reziou, kazdopadne Garfield a Vaughn su plana herecka volba, nevie hrat ani jeden, do toho este neherec Worthington ....... keby aspon Gibson striedal nadherne zabery artove /tecuce potoky, listy stromov preziarene slnkom, pohlad na vlniace sa luky alebo obilne polia s drsnymi zabermi ako to urobil Malick, tak bych hned podskocil v hodnoteni. Takto len slusny priemer : 60 % ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že je Hacksaw Ridge až příliš přeceněnej! Je to do očí bijící jak moc je příběh upravenej, je to pohádka, je to dlouhatánský a i přes skvělý obsazení vedlejšáků (Vaughn, Worthington, Weaving a další) je hlavní postava lehká trága! Na Gibsona nečekaně málo krve a hlavně málo kvality... Nezlob se Mele, jsi kalibr, ale Zrození hrdiny za mě ne-e! Jedno podívání a víc asi netřeba. 60% ()

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Mel Gibson se vrací do války

Mel Gibson se vrací do války

01.05.2018

Určitě si pamatujete, jak Mel Gibson před dvanácti lety upadl v hollywoodskou nemilost. Jeho kariéra byla 10 let prakticky v limbu, v roce 2016 ale natočil Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a téměř vše… (více)

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Zlaté maliny 2016

Zlaté maliny 2016

25.02.2017

Známe letošní vítěze Zlatých malin. Nejhorším snímkem se stal dokument Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party, který si odnesl i další tři Zlaté maliny za nejhorší režii,… (více)

Reklama

Reklama