Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss, tak jako mnoho jiných mladíků, do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. Stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize. Skutečnost, že Doss odmítal zbraň, se nesetkávala s pochopením u jeho spolubojovníků. Jen blázen by chtěl, aby mu v boji kryl záda chlapík, vyzbrojený pouze odhodláním a lékárničkou. Často musel čelit nevraživosti a útokům ostatních vojáků. Přesto, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. V březnu 1945 vypukla krvavá bitva o Okinawu. Dossova rota měla za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Když vojáci vyšplhali s pomocí lan na vrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Vojín Doss se odmítl ukrýt a zůstal uprostřed krvavého pekla. Snášel jednoho zraněného po druhém z útesu do bezpečí. Během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů... (Bioscop)

(více)

Recenze (1 192)

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Tohle není jentak ledajakej válečnej film, jak je známe. Tohle je film o hrdinovi, do kterýho bychom to v životě neřekli, hodně toho snesl, aby mohl zachraňovat životy. Tohle se na Garfielda tak hodilo, vůbec jsem o něm nepochyboval, mnohem lepší role než aby tam odstřeloval jednoho rákosníka za druhým. Bavila mě každá minuta, a to jsem si myslel ze 2h20m bude celkem dlouhá stopáž. Sice je to s odstupem času trochu zázrak, že to tam dokázal oběhat všechno sám, ale v tu chvíli mi to bylo úplně jedno. Poslání někdy můžou bejt holt všelijaký. Když je něco prostě vynikající, tak nezáleží, co to je za žánr. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Těžko se přehodnocuje názor na někoho o kom si předem vytvoříte osobnostní obrázek a jinak na tom nebyli ani nadřízení hlavního hrdiny,ale tehle film je důkazem toho,že nechuť bojovat neznamená i nechuť pomáhat.Mel Gibson je za kamerou prostě extra třída což mi dokázal i u filmů Statečné srdce a Apocalypto.Bohužel kvůli hlavnímu hrdinovi Desmondovi nemůžu dát plný počet hvězd,protože mi byl krajně nesympatický a připomínal mi vyšinutého Normana Batese z legendárního filmu Psycho.Každý má své určité zbraně díky kterým může dělat dobře to co umí jako třeba zpěvák svůj mikrofon,prostitutka své tělo a Desmond měl v zásobě hlavně morfium a odvahu.Hodně se mi zde líbil v roli seržanta herec Vince Vaughn kterého znám hlavně z komediálních rolí.V co vlastně voják nejvíc doufá?Doufá v to,že kulku schytá ten vedle něj jak to krásně objasňuje voják Friedhelm ve filmu Válečná generace.Zdravotníků jako byl Desmond nebude nikdy dost ani ve válce ani v mírové době. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Melova trefa do černého. Začátek se sice každému bude zdát zbytečně dlouhý, ale udělal dobře, když to neuspěchal, protože je to kvalitní základ pro emocionální zátěž, která přijde poté. Ať už na cvičišti, u soudu, nebo na bojišti. Na cvičišti se šikanuje, u soudu se šikanuje, na bojišti se umírá a děkuje se hubenýmu vidlákovi za to, jaký naštěstí je. Válečná mlata je navíc něco, co jsme nejspíš neviděli od Saving Private Ryan. Divák nekouká na plátno, ale je přímo ve vřavě, trefují ho šrapnely, kulky, granáty, kolem hlavy lítají části těl a do toho všeho všichni řvou o pomoc medika. Na konci pak nejedno oko nezůstane suché. Náboženský ocasoviny mi zážitek sice kazily, ale to je holt na jiné povídání. Sundat hodnocení mě to nepřinutí. Potlesk z Academy Awards už se blíží... ()

Nach 

všechny recenze uživatele

"Mí milí vojáci, chválím vás. Opět jste zahnali Američany pod Hacksaw Ridge. Teď.... se vraťte do děr a počkejte na další útok! Copak? Námitky?! Ne, nebudeme k tomu provazovému žebříku rozmisťovat nálože! Ani ho nebudeme přestřihávat. Hezky zůstane, kde je a my počkáme, až přijde další útok, aby jsme si to hezky na férovku rozdali, ne? Jednoho dne třeba budou o tom všem točit film, tak aby to nebylo o tom, jak Američané provazový žebřík na jednu horu upevňovali." Hacksaw Ridge je po několika letech skutečně áčkovým válečným dramatem, které se v brutalitě dokáže rovnat i legendárnímu: Zachraňte vojína Ryana. Celý film zobrazuje válku jako místo, kam se mladí muži vypravují s hrdinskými ideály, aby zde následně zažily takové hrůzy, které když přežijí, navždy je poznamenají. Protiválečná rétorika Mela Gibsona z toho vane jako známá vůně parfému. Postavy mi nakonec nepřišly tak černobílé, jak mnohými bylo avizováno. Je pravda, že výcvik a bitva jsou dva odlišné styly filmů, ale krásně se doplňují a nenudí. Naopak mi pak vadilo, že některé nezodpovězené otázky z první části filmu nebyly vysvětleny metodou, jíž jsem si přál. Hugo Weaving je v roli otce poznamenaného Velkou válkou až oscarový. A ač je film o vojínovi, co furt všem říká, že osobní ideály - víra - jsou nejdůležitější, nejsou jeho moudra otravná (maximálně vyvolají nějaký ten úsměv), ale naopak nenuceně dokreslují charakter hlavního hrdiny, díky čemuž pak chápeme jeho konání. Jeden z TOP filmů roku a obrovský žánrový úspěch! 90% P.S. Doporučuji vidět film s někým, kdo je u armády.... zážitek byl díky tomu dvojnásobný. Jak z filmu samotného, tak z reakcí společníka/společnice na některé situace - scény. Hned jsem si tak připadal, jako bych byl přímo na bojišti. A proto mi prosím do kin znovu uveďte: Zachraňte vojína Ryana!!! ()

Vojťas 

všechny recenze uživatele

Dosti lidem asi bude vadit opakovaně tlačený a oslavovaný americký heroismus. Ten ale k válce také určitě patřil a než k němu příběh dospěl, tak scény z druhé třetiny snímku trumfly všechny dosavadní válečné filmy. Jde totiž o nejsyrovější a (řekl bych) nejautentičtější vyobrazení bojového pole jako takového. Vybrané části Bratrstva neohrožených a prvních 20 minut Zachraňte vojína Ryana tak bylo po dlouhé době překonáno. 90% a doufám, že na další film Mela Gibsona nebudeme čekat zase 10 let. :-D ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Nad úmyslně zvýšeným idealizováním a heroizací s příměsí nezávadné červené knihovny jsem se, v dobré víře, až přiblble usmíval a bral jsem to, protože jsem předem věděl, že to nebude trvat věčně a zanedlouho přijdou jatka. Stejně mě ale náhlý zlom upřímně vyvedl z míry a chvíli trvalo, než jsem ho vstřebal a mohl pokračovat. Takhle má opravdu vypadat, když se někdo rozhodne nekompromisně ukázat bitevní vřavu. Ideální předkrm před Dunkerkem, i když se bude jednat o zcela rozdílný produkt. (Třebíč, kino Pasáž) ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson je dokonalý režisér, možná lepší režisér než herec nebo manžel, protože jeho filmy mají myšlenku, děj, gradaci a nakonec spád a to správný film má mít. Hacksaw Ridge je film o velmi nevšedním tématu, samozřejmě filmů o válce už máme dostatek ale tohle je zrovna téma, ze kterého je těžké dostat něco zajímavého, něco co by diváka donutilo neustále děj pozorovat, ale Melovi se to podařilo. Krásně si pohrál s mými emocemi, od začátku filmu jsem soucítila s hlavním hrdinou a trpěla s ním šikanování na výcviku. Válečné scény mě většinou nebaví a nudím se u nich, tady jsem pozorovala s očekáváním, co se stane a koho zachrání. Je to velmi dobře natočený film, který zahrnuje akci, romantiku, drama i napětí. Přemýšlela jsem jestli dát 4* nebo 5*, ale tu poslední hvězdičku si zatím nechám v rezervě. ()

Attta 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočený film na základě skutečného příběhu. Příjemný výběr herců, skvěle natočená akce a poutavý příběh. Co víc si člověk může přát. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Takže bych se nejdřív zaměřil na čas 1:00h až 1:50hodin tohodle filmu.Neskutečná řež,jakou sem snad ve válečnym snímku ještě v týhle intenzitě neviděl.Vztek,ustřelený kdeco,prostě masakr jako prase.Tuhle část bych ohodnotil pěti hvězdicema.Jenže film má i ostatní čas,a to je naplněný vírou v boha,slibem hospodinovi nenosit zbraň a podobný kraviny.Už problém mám s někym,kdo bohu něco slibuje,tohle nedávám.A tak nakonec v mejch očičkách znovu Gibson natočil jen lehce nadprůměrnou věc,kterou už znova vidět nechci60%. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Nadhera!! Jeden z najlepsich nominovanych filmov ten rok na Oscara a spolu s filmom Lion su to moji dvaja vitazi a myslim si, ze Moonlight vyhral nespravodlivo... ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Válečná akce je intenzivní a nekompromisní, o tom žádná, ve vší nahotě (symbolické, faktická je jindy) ukazuje tragiku války, ve které člověk vezme zbraň a hned umře, přičemž ho pak pár týdnů ohlodávají krysy nebo jeho tělo dodělá lodní dělostřelectvo. Velmi sympatické je obsazení Garfielda, Palmerové i Weavinga. S ohledem na to vše filmu chybělo něco víc. Celý ten konflikt odpírače a armády je vzatý poněkud zmatečně, zároveň se line směrem, který očekáváme, který naznačil marketing a ke kterému fakticky nic nepřidává. V druhé půli upadá osobní rovina, ze které film vychází, a vztah Garfielda Palmerové jde do ztracena, byť se mi osobně líbila ta myšlenka, že nemůže ustoupit od svého přesvědčení, protože by si ho žena potom nemohla vážit. A taky je v tom spousta reminiscencí na Statečné srdce, včetně vězně přesvědčení, utnuté hlavy nebo holého zadku. Náhoda? A řvoucí velitel Vince Vaughna je uboze nevěrohodný, čekal jsem, kdy začnou hrát vybíjenou. Ten člověk je komik, tak tak zvládl True Detective, ale tento typ na něj vůbec nepasuje. ()

Stallone 

všechny recenze uživatele

Gibsone, kamaráde, tohle se ti nepovedlo. Válečné drama z období druhé světové války umocněné inspirací skutečnou událostí. Co vám budu povídat. Těšil jsem se. V první polovině snímku se seznamuje s hlavním hrdinou. Hledáme k němu nějaký bližší citový vztah, marně. A stejné je to i s ostatními postavami ve filmu. Člověk si k nim nevytvoří žádné pouto, aby jim v té druhé válečné polovině mohl fandit. Bojové scény natočené způsobem, který jsem viděl již mockrát u mnohem starších snímků. Střeva ven? Komu to může ještě v roce 2016 připadat zajímavé? Prakticky žádná zapamatovatelná scéna, kterou bych si chtěl někdy znovu přehřát. Žádná husí kůže, žádný pocit na brečení se nekonal. I ta romantická část je silně nedotažena a nepochopena. Nesympatická Teresa Palmer. Hodně se mluví o síle poselství. Ano, námětu by slušel dokument. Film vhodný pro sobotní večer na HBO. Pro uživatelé, kteří film hodnotili vysoko. Přes FILM jste stejní znalci a odborníci jako legendární pan Lorenz, který cihlu do ruky nevezme, ale odborník je to na slovo vzatej. Film viděn v kině s mojí krásnou přítelkyní (modelkou). Vzhledem k vysokému hodnocení musím dát 2*. ()

ad 

všechny recenze uživatele

Nechtěně komický válečný film. První třetina je asi nejulítlejší náboženská agitka v dosahu, druhá třetina by se mohla jmenovat Monty Python´s Full Metal Jacket a po takové náloži už snad ani nejde brát vážně obligátní Gibsonovské násilnické porno (které se válečnou vřavou spíše opájí), o závěrečném nemístném patosu nemluvně... Opravdu "neodolatelně" směšné... A to říkám s plnou úctou k válečným hrdinům. ()

Joges 

všechny recenze uživatele

Pro mně jasný vítěz z filmových nominací na Oskara 2017. Několik málo věcí je tu přitažených za vlasy a podle scénáře i naivních, ty ale přehlížím. Znatelný Gibsonův „rukopis“ je naopak výhodou, jinými slovy řečeno je dobře, že Hacksaw Ridge se od podobných válečných filmů odlišuje. Jinak skvělé obsazení, děj zvládnutý s přehledem, míra brutality akceptovatelná a nepatetický konec. Mám chuť se někdy později podívat znovu .. 9/10. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Nebýt těch milostných a náboženských sraček, tak by to byl pomalu film roku, protože když už přišlo na lámání chleba a vzájemné drcení vojáků na kaši... Uf. Že jsem viděl kdeco, ale tady můžu říct, že to byla fyzicky největší kurevská řežba, co kdy byla natočená, doplněná parádním příběhem. Po druhé projekci zvedám na plnou palbu. Ty výše zmíněné sračky se dají přežít a zbytek je naprostá paráda, takže nakonec není o čem. 90% ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Neskutečné. Ne, kvůli ději. Ten je samozřejmě vzhledem na skutečné události obdivuhodný, ale takových je filmů spoustu. Tenhle je ovšem jiný ve zpracování. Jistě mi spousta z vás dá za pravdu, že rozjezd byl slabší, ale po tom co vylezou na ten útes... Neskutečné. ... GA Cinema ()

Gaaron 

všechny recenze uživatele

Vyprázděná slátanina, bez obalu splňující všehny přání a potřeby amerického diváka, která ale nemá v zámořské kinoprodukci co dělat. Neustále se opakující záběry na Garfielda nesoucího někoho na ramenou vstříc kameře (a spáse) mě budou ještě dlouho pronásledovat ve snech. Už za ním chyběl jen ten masivní výbuch. Oh wait... ()

epicek 

všechny recenze uživatele

Naprostá spanilá jízda, která vás prostě pohltí a vyplivne až na samotném konci, kdy běží závěrečné titulky a vy si vážně uvědomíte, že se to vážně takhle stalo i ve skutečnosti. Mel Gibson tohle zvládl dokonale a zmíněné kýče a patosy mi rozhodně celkový zážitek nezkazily. Melancholický začátek, který podkresluje všechny charaktery se v polovině změní na syrovou a nekompromisní válečnou podívanou. Andrew Garfield si střihl životní roli a nedokážu si představit, že by to ještě někdy trumfl. Takových válečných filmů je v dnešní době hrozně málo, ale když už se nějáký objeví, tak prostě bere dech. Tento snímek mi v hlavě utkví si myslím ještě hodně dlouho. Lord, help me get one more! ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson bitevní vřavu umí, ať už historickou, tak i novodobou. Film se mi hodně líbil. Možná bych krapet zkrátil první půli, ale zase se musí nechat, že to skvěle vykreslilo postavy. Válečné scény občas trošku za hranou, ale když člověk na konci viděl toho pána a četl v pár větách co všechno dokázal, tak odpustí snad cokoli. Klobouk dolů a je fajn, že se o takovém hrdinovi natočilo dílo jako tohle. ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

,,Na začátku jsem viděl vychrtlého kluka. Tak moc jsem se mýlil. Snad mi jednoho dne odpustíš..." Mel Gibson je čistokrevnej magor. Co natočí, je zlato. Pokud teda zrovna nenadává židům. Po herecké stránce je světu znám, ale co předvádí za kamerou je fenomenální práce. Taky za tenhle silnej kus může ulovit Oskara. A ne jednoho. Desmond Doss (Andrew Garfield) je pacifista tělem i duší. Jako malý chlapec pochopil rozdíl mezi životem a smrtí a od té doby, co by silně věřící, neholduje násilí jako takovému. Jeho otec (Hugo Weaving) je bývalý voják a zlomený opilec, válka mu vzala poslední zbytky sebekázně. Mladý Desmond se ve svém rodném městečku poprvé zamiluje a to zrovna v době, kdy Japonci zaútočili na Pearl Harbor. To zvedne vlnu nenávisti a Desmondovi nezbývá nic jiného, než narukovat do armády. Jenže odmítá do ruky vzít palnou zbraň. Co s tím? Film je prý věrohodně natočený dle skutečné události, tudíž je na místě to pojmout velkolepě, což se povedlo na jedničku s hvězdičkou. Skutečný Desmond Doss (a samozřejmě i ten filmový) se přes veškeré překážky, které mu armáda staví do cesty kvůli jeho přesvědčení nepoužít zbraň, dostává až na místo zvané Hacksaw. A tam je to peklo na zemi. Desmond ale neohroženě nabíhá do bitevní vřavy a zachraňuje jednoho vojáka za druhým. Ani jednou nevystřelí a ani ho nikdo netrefí. Prostě šílenec. A v těchto tématech je Mel Gibson jako doma. Poprvé nám odpálil mozek filmem Statečné srdce. Pak přišel s Umučení Krista a Apocalypto. Teď je tu s příběhem monumentálních rozměrů s obrovskou dávkou heroismu. Tohle není o Americké válce, ale o jeho odvaze. Technicky je to top topů a strop stropů na válečném poli. Kamera poletuje v krvavé válce a šikovným slow motionem a střihem nám ukazuje všechno. Zdevastovaná lidská těla, odtržené končetiny, hořící těla, šílená zranění a všudypřítomnou smrt, která se rozsévá co dvě vteřiny pomocí štěkajících samopalů a pušek. Špička. Zvuk je prostě válečný, chaotický a uši drásající, tak jak to má být. Příběh hezky odsýpá a s Desmondem prožijeme jak jeho první střet s vlastním přesvědčením, tak jeho první lásku (která je na válečný film až moc dobře vykreslena), těžký výcvik v armádě plný šikany a hlavně jeho šílené výkony na bitevním poli. Během jediné noci dokáže na vlastní pěst zachránit 75 spolubojovníků, i přestože je zbytek jeho čety už dávno pryč. Elegantně se vyhýbá Japonským hlídkám a odnáší jednoho raněného za druhým. Dokonce zachraňuje i Japonce. Ryzí charakter. Herecky mě to hodně překvapilo. Vedle Andrew Garfielda se objevil Hugo Weaving, Vince Vaughn a Sam Worthington. Suprově zahráno, přízvuky seděly, emoce byly na místě. Nedivím se, že má Garfield nominaci na Oskara. Dal bych mu ho. Ve výsledku je to hodně zlý film. Nemyslím jakože špatný, ale Mel Gibson se nebojí ukázat krev a maso. Granáty trhají lidi, kulky prostřelují hlavy, nože bodají do těl. Gibson nám to všechno ukazuje, protože tak to bylo. Třešničkou na válečném dortě je jedna z posledních scén, kdy Japonci falešně kapitolují, aby následně odhodily granáty, které Desmond elegantně odpálí rukou a odkopne nohou. Skvělá scéna. Násilí není fajn, ale když se na něj tak hezky dívá... Zapomeňte na Zachraňte vojína Ryana, Hacksaw Ridge bude kult. 5* a.k.a 100% () (méně) (více)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Mel Gibson se vrací do války

Mel Gibson se vrací do války

01.05.2018

Určitě si pamatujete, jak Mel Gibson před dvanácti lety upadl v hollywoodskou nemilost. Jeho kariéra byla 10 let prakticky v limbu, v roce 2016 ale natočil Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a téměř vše… (více)

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Zlaté maliny 2016

Zlaté maliny 2016

25.02.2017

Známe letošní vítěze Zlatých malin. Nejhorším snímkem se stal dokument Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party, který si odnesl i další tři Zlaté maliny za nejhorší režii,… (více)

Reklama

Reklama