Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss, tak jako mnoho jiných mladíků, do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. Stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize. Skutečnost, že Doss odmítal zbraň, se nesetkávala s pochopením u jeho spolubojovníků. Jen blázen by chtěl, aby mu v boji kryl záda chlapík, vyzbrojený pouze odhodláním a lékárničkou. Často musel čelit nevraživosti a útokům ostatních vojáků. Přesto, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. V březnu 1945 vypukla krvavá bitva o Okinawu. Dossova rota měla za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Když vojáci vyšplhali s pomocí lan na vrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Vojín Doss se odmítl ukrýt a zůstal uprostřed krvavého pekla. Snášel jednoho zraněného po druhém z útesu do bezpečí. Během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů... (Bioscop)

(více)

Recenze (1 192)

campix 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem hodně rád, že se tohohle námětu chopil Mel Gibson, protože především v druhé půlce je vidět, že asi ne úplně všichni by měli koule na podobná jatka. Když to vezmeme od začátku, tak samozřejmě námět a první polovina filmu hraje na citlivou notu diváka a někomu by i mohlo vadit náboženství a silný patriotizmus v popředí. To co následuje, jsem dlouho v žádném válečném filmu neviděl, ultimátní a téměř nekončící jatka v prvních liniích a Mel Gibson měl koule to natočit, tak abyste na vlastní kůži pocítili, jaké je to být jedním z těchto vojáků. Samozřejmě určitým mínusem je námět podle skutečných událostí, který silně tahá za emoce, ale co je pro někoho mínus, pro jiného může být značným plusem. Za mě jednoznačně palec nahoru, jen bych možná lehce zkrátil úvodní seznamovací část. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tak nevim, jak u jinych divaku, na me ale tyhle silne hollywoodske pribehy plne hrdinstvi, krve, specialnich efektu a nezbytne romanticke linie nepusobi a neprijdou mi nicim zajimave... ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Potom, co jsem viděl perfektní Dunkirk, tak jsem musel vidět i ten válečnej film, co byl nominovanej na Oscara. A byla to zajímavá podívaná, hlavně druhá polovina skvěle funguje. Hrdina, který se odmítá dotknout zbraně během války, ale nakonec předvede větší statečnost ostatní. Poslední dobou se tedy válečný filmy daří a Mel Gibson si tu nominaci na Oskara zasloužil. ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Naivni, sentimentalni, sladkobolny, ale zato dokonale remeslny, pristojne brutalni a dokonce i relativne dobre zahrany. Je to americkej orel se vsim vsudy, k tomu s krizkem na paratu, a konec ma vyslovene dementni, ale dost mu to slusi. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Grandiózný návrat. Mel Gibson je spät. Réžia jeho podaní je úchvatná. Vďaka tomu, že film funguje tak úžasne dobre, je to, že dráma mimo bojiska je rovnako intenzívna ako to, čo sa deje na bojisku, keď sa tam dostaneme. Samotné bojové scény sú priam strašné a sú také napäté, aké ste kedy mohli vidieť na obrazovke. Gibsonova réžia týmito scénami bola úžasná a musím povedať, že sa mu podarilo umiestniť niektoré z najgrafickejších vojnových scén, aké kedy budete svedkom. 8/10 ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

typická Gibsovčina, hlavne druhá polovica s bojovými scénami plno ohňa, odtrhnutých nôh a červíkov v ústach mŕtvol. V tej prvej premieľal čosi okolo výhrade osoby voči zbraniam (v časoch panovania Waršawskej zmluvy u nás za to zatvárali bratov z babtistickej cirkvi) a ejhle chlapec to nakoniec predsa dosiahol a bol vojakom bez pušky a dokonca aj stihol ako zdravotník pozachraňovať par spolubojovníkov na Okinawe. Mimochodom Garfield tam mal strašne rozškľabený úsmev, vôbec mi do tej hereckej roly nesadol. Ale keď som videl v závere originál starca ani sa nečudujem. u mňa veľmi slabé štyri body. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Nelze jinak. Musím dát pět hvězdiček životopisnému filmu, který upravuje skutečnost opačným směrem, tj. aby nezněla moc fantasticky. SPOILERY: když Doss odkopl granát, ve skutečnosti čekal na záchranu 17 hodin a stejně si pak vyměnil místo, a čekal dal, což ho stalo roztříštěné rameno kulkou japonského snipera. Taky byl po zbytek života handicapovaný. Drobnosti, jako že Doss tahal tu síť, po které lezli, nahoru, či že po celou dobu bojů chodil na noční procházky a zachraňoval lidi, Gibson ani nezmiňuje. Ta pateticka scéna modlení se před bojem se skutečně tak stala. A za to všechno odpoustim Gibsonovi přeměnu hluboce věřící manželky v moderní dívku (pochopitelně se poznali v kostele, sestrou se stala až po válce), či přehánění alkoholismu otce, aby získal psychoanalytické vysvětlení Dossova odpíraní. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Jsem Mel Gibson, zamakal jsem a představuji Vám svůj nový film. Je o tom klukovi, co nechtěl mít s sebou na frontě zbraň. Ano, cokoliv Vás napadá v té souvislosti, že by ve filmu mohlo být, tam je. Pro jistotu je to se vším americkým patosem, do kin to jde akorát tak na sezónu Zlatých Globů a Oscarů. Hudba je dělána přesně míru pro americký velkofilm. Je to krásně barevné a postavy jsou vyvedené jako v romantickém filmu pro nedělní odpoledne. Aby se neřeklo, ty dvě válečné scény nabízí fakt ostrou salvu. Každopádně jděte do kina. Je to pro plátno a je to doják. A tlačí to na pilu na můj vkus i příliš.... Fakt, i na můj. Dík. Váš kýč. Teda Mel ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Neskutečně působivý válečný film ukazující úžasným a drastickým způsobem bitvu o Okinawu, zároveň ale starosvětská drama, kde musí být hezká dívka, která se "překvapivě" zamiluje do prosťáčka, což je ovšem nezdolný hrdina. Tahle vada na kráse ale nebaví. Garfield ztvárnil svou zatím životní roli a příběh Desmonda Dosse je více než silným materiálem. Klobouk dolů Mele, 4 hvězdy. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ak by pri filme nebola značka Mel Gibson, asi by som o ňeho nezavadil. Začiatok ani nenasvedčuje tomu, že by sa z toho mala vykluť epická vojnová dráma. Začiatok je vlažný a kým sa o slovo prihlási to hlavné, pretečie veľa času. A povedzme si to na rovinu, za pozornosť stojí skutočný hrdinský čin toho podivína než samotný film o tomto (jednorázovom) čine. Bombastické vojnové scény uchvátia, to áno, naproti tomu drsnosť scén má za úlohu iba šokovať. Záver je klasicky dojímavý a s jasným posolstvom, ale aj dosť patetický. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Obrovská škoda, že se většina děje utápí v patosu, protože třeba ta pasáž, kdy Andrew Garfield coby vojín Doss zachraňuje zraněné spolubojovníky ozbrojený pouze lékarničkou, v podstatě nemá chybu. Připadá mi, že lépe už snad ani natočit nešla. Každopádně skutečný Desmond Doss si zaslouží naší bezbřehou úctu a obdiv za své hrdinské činy. Je jenom dobře, že vznikl tento film, díky kterému se dostal do povědomí širší veřejnosti. (65%) ()

aniabo 

všechny recenze uživatele

Totální neuveřitelnost. Geniálně intenzivní válečné scény, takhle vyčerpávající, naturalistický, intenzivní chyběly od dob Zachraňte vojína Ryana. Nervy drásající, ale trošku jiným způsobem, je extrémně stylizovaná omáčka okolo, natočená až jaksi padesátkově, školně, návodně, jakoby od dob druhé světové nevznikly žádné filmy, žádný filmový jazyk... plytký romantický patos, kdy musí zamilované pohledy v záběr-protizáběru trvat pět, deset minut, a meditování u fotky své ženy podoně dlouho, všemi směry okoukaný rodinný patos, který musí být několikrát zdůrazněn, ať už slovy, flashbacky, nebo skutky, patos aka životní příběh kdy jsem jako malý někomu zavázal nohu páskem a od té doby jsem medikem. Patos kultu, ať už náboženského, nebo patriotského. Křesťanská tématika a Gibsonův krejzy megalomanskokristovský mozeček se ve filmu rozhodně nezapře, krom explicitních přirovnání a ikonografie jsou k pozorování zábavné maličkosti, jako velmi jasně načasovaný sex až po svatbě.Ve všech směrech extrémní film. ()

Baker 

všechny recenze uživatele

Hodně silný film z druhé světové války. První, záměrně klidná, bezčasá (scény jsou bez gradace), hodina zobrazuje jednoduchého hrdinu a jeho okolí. Jediný, kdo do tohohle amerického světa nepatří, je otec, který už válku zažil, teď dost pije, má agresivní sklony a obecně ho dost poznamenala. Působí to jako hrůzná předzvěst. Co se muselo stát, aby to nějakého člověka tak změnilo? V druhé půlce to Gibson ukáže: stojíme proti mystickému protivníkovi, který přežije brutální bombardování a musíme kvůli němu sestoupit do pekla. Právě kvůli kontrastu amerického snu a nepředstavitelného brutálního pekla, které likviduje jak tělo, tak duši, mě film dostal. A když došlo na neskutečnou záchranu raněných spolubojovníků, byl jsem dojatý, jako už dlouho ne. 9/10 ()

E=mc2 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson si natočil svoju "Tenkú červenú líniu" o vojakovi (medikovi), ktorí odmietol používať vo vojne zbraň a zabíjať (vraždiť) tak iné bytosti. Poteší každého kto vyznáva hodnoty ktoré sú nejako spojené s nenásilím a pomôže mu sa v nich utvrdiť (vegetariánstvo - vegánstvo nevyinímajúc). Iných, ktorí chápu násilie a vojnu ako nutné zlo, alebo tých ktorí si myslia, že ich hodnoty sú tie "správne" zase dokáže dostatočne konfrontovať. Divák však musí odpustiť značný pátos v ktorom je celý tento film zaodetý. Obzvlášť v dnešnom svete je tento film nutnosťou a zároveň veľmi zásadným dielom, ktorý otvára nový uhol, doposiaľ značne opomínaný, ak interpretujeme do hĺbky jeho posolstvo ( výnimkou azda len Tenká červená línia) Vo filme sa dá nájsť parafráza na všetky dosiaľ natočené filmy o vojne. Zostáva len otázkou, či sme ochotný a dokážeme konfrontovať naše naučené a zabehnuté postoje, alebo ich len budeme naďalej používať ako zámienku na legitimizáciu niečoho, čo nie je nevyhnutné - náslie. O to vďačnejší som Gibsonovi, ktorý po dlhých rokoch natočil film o hrdinovi, ktorý nebol slaboch a nesie poznanie, že nikto kto si vyberá nenásilie nie je slaboch. Naopak je odvážny a veľmi silný, aby odolal pokušeniu záutočiť a vrátiť úder späť. ()

Lucicifer 

všechny recenze uživatele

Jelikož nejsem zrovna Roman Tyčka (aahahaha), tak mi první třetina filmu přišla šíleně cringe a zdlouhavá. Po vstupu Luka Braceyho alias Smittyho na scénu už to šlo (asi mám nový crush), okej ne jen díky Smittymu. Líbila se mi originalita kousku v rámci válečných filmů a taky mě celkem překvapil Andrew. Actual footage of Desmond Doss a ostatních byl skvělý bonus. PS: Už se nemůžu dočkat na Dunkirk ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Přijde mi to moc americké, samotný zdravotník zachranuje desítky přeživší a nikdo mu nahoře nepomůže ,pak se stane z loosera hrdina ,všichni ho berou vážně a bez něho nepujdou dál do války než se pomodlí z bible. Silný a dojemný příběh z kruté válečné doby. Děj, příběh (inspirovaný skutečností), kamera, detaily, herecké obsazení byli excelentní. I Andrew Garfield roli s nadhledem zvládl, k mému překvapení, měl jsem ho zařazenýho jako hňupa. Vince Vaughn odvedl svůj standart, tudíž s přehledem dal svou roli. Sam Wortingthon se do role kapitána také skvěle hodil, Hugo Weaving byl excelentní. Rozhodně doporučuji všem milovníkům válečných filmů, ale i těm, který zajímá historie a například já jsem vůbec nevěděl, kdo to byl Desmond Doss. Tady se budou (opět) sypat Oscary. Bitvy vypadají ohromně realisticky až z toho mrazí v zádech a několik momentů je někdy až za hranou toho co chceme vidět. Ty lítající nohy, výbuchy granátů, zmatená střelba, náběhy Japončíků, luxus. Respekt nad kvalitou Gibsonova zpracování a smyslem pro detail. Doufám, že Mel Gibson ještě alespoň párkrát na nějakou tu režisérskou židli usedne. Pátou hvězdu si nechám na druhé shlédnutí. Už se nemůžu dočkat na Dunkirk. ()

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Plnej počet to bohužel neni, ale bezesporu je to nejlepší válečnej film posledních let.. já jako člověk kterej na válečný filmy kouká jenom příležitostně jsem si ho i přes jeho dlouhou stopáž užil.. bitva na Okinawě byla drsná a byli to pravý hrdinové at tam přežili nebo ne.. dneska už by to málokdo vydržel.. ()

CatcherBlock 

všechny recenze uživatele

Bože, buď prosím milostiv k duším, jenž jsou čisté, obětavé a srdečné. Dej jim sílu, ať mohou v těchto šlépějích kráčet dále a mohou být inspirací dalším dobrým duším...... Smiluj se a odpusť slepý lidský hněv a nenávist. Lidé nevědí, co činí...... ()

Deyw 

všechny recenze uživatele

Nejlepsi valecnej film od dob zachrante vojina toma hankse..zacatek chytrej,vtipnej, vycvik, vtipnej rozdalo se par prezdivek zapletka a pak prechod k akci..akce rezba jako kokot...nejlepsi co je ve valecnych filmech nejspise...uteklo to moc rychle...klasicky klaboseni dedku co tam byly par slz a titulky...nejlepsi valecnej film posledniho desetileti! gibson je rebel! ()

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Mel Gibson se vrací do války

Mel Gibson se vrací do války

01.05.2018

Určitě si pamatujete, jak Mel Gibson před dvanácti lety upadl v hollywoodskou nemilost. Jeho kariéra byla 10 let prakticky v limbu, v roce 2016 ale natočil Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a téměř vše… (více)

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Zlaté maliny 2016

Zlaté maliny 2016

25.02.2017

Známe letošní vítěze Zlatých malin. Nejhorším snímkem se stal dokument Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party, který si odnesl i další tři Zlaté maliny za nejhorší režii,… (více)

Reklama

Reklama