Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss, tak jako mnoho jiných mladíků, do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. Stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize. Skutečnost, že Doss odmítal zbraň, se nesetkávala s pochopením u jeho spolubojovníků. Jen blázen by chtěl, aby mu v boji kryl záda chlapík, vyzbrojený pouze odhodláním a lékárničkou. Často musel čelit nevraživosti a útokům ostatních vojáků. Přesto, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. V březnu 1945 vypukla krvavá bitva o Okinawu. Dossova rota měla za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Když vojáci vyšplhali s pomocí lan na vrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Vojín Doss se odmítl ukrýt a zůstal uprostřed krvavého pekla. Snášel jednoho zraněného po druhém z útesu do bezpečí. Během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů... (Bioscop)

(více)

Recenze (1 192)

tomeek 

všechny recenze uživatele

Tady se asi rozhodovalo, kdo dokáže natočit větší patos. Michael Bay byl zrovna zaneprázdněný tvrzením, že další Transformers už nenatočí, tak to padlo na starého dobrého Mela. Gibsona mám rád, co má proti židům je jeho věc, ajdongivešit, ale už ve Statečném srdci ukázal, že pro "pravé" emoce nejde daleko. Americký Mirek Dušín narukoval dobrovolně, aby se nechal zabít v Japonsku a ono to nakonec dopadlo mnohem líp, než kdokoliv z jeho nadřízených očekával. Film sice smrsknul několik událostí do jedné noci, ale zpomalené záběry mezi svištícími kulkami se zraněným na zádech působí přesně, jak byste čekali. Heroický epos tlačí na pilu jak severský dřevorubec, ale nedá se tomu upřít vizuální zajímavost a válečná vřava je brutálně dobře zpracovaná. Americké až na půdu, nechápu casting Vince Vaughna, ale podruhé bych to vidět nemusel. 3,5* ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Smíseno pár žánru, přičemž každý vynikal. Dostal jsem počáteční romantické poznávaní Teresy Palmer, poté výborné komediální handrkování od Vince Vaughna, přesvědčil, že mu jdou i vážnější role a na závěr sólo akční jízdu Andrew Garfielda. Možná jsem očekával více dramatu a kecání, ale druhá polovina byla seriózní válečná vřava. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Ach ty boží kecy a ten americký heroismus. Nebýt to podle pravdy, věřil bych, že Melu Gibsonovi se tenhle příběh musel protlačit z jeho nitra přes kůži ven. Máme tady jakýhosi jehovistu nebo co to je (adventista sedmého dne nebo jiná verbež, je to jedno), kterej se očividně nebojí smrti a ve válce měl kurva štěstí. Je to borec a hrdina, co se týče jeho role medika. Ale nejsu si jistej, že bych mohl kamarádit s bláznem, co tak bezhlavě věří v boha (kdyby mi zachránil život, tak asi jo, heh). Co se ale povedlo, tak ta neskutečně realistická bitva plná mrtvol, zranění, zohavení, zmrzačení, kusů těl, plamenů, plamenometů, zbraní, výbuchů, zabíjení. To je až ta druhá půlka filmu. Ten příběh o medikovi je tam v podstatě pro mě tak nějak navíc, zajímavá byla hlavně ta bitva. Samozřejmě podtrženo typickou orchestriální vojensky hrdinnou dojemnou hudbou. Hereckejm výkonům v podstatě není co vytknout, ale taky není nikdo, koho bych vyzdvihnul. Króóóměěěě: Teresa Palmer je fakt krásná (na rozdíl od skutečné Dossovy ženy) a divím se, že se neobjevila někde už dřív... Asi jí budu fandit. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Musím to Melovi pochválit. První hodina nás seznámí s tím jemným chlapcem, jeho rodinou a láskou. Pak ho pan režisér dá do výcviku, kde odmítne nosit zbraň. Pak je jako zdravotník vržen do masomlejnku. Ten je skvěle natočený, zvukem i obrazem. Nemyslím, že krve je příliš, to píší jen ti, kteří už dlouho neviděli vojína Ryana. Nelze se v závěru vyhnout patosu a vlasteneckým kecům, které ale pamětníci (dnes už jich moc žít nebude) rozhodně neberou na lehkou váhu. Takže na památku hrdinům. Dobrý válečný film, kterých je dnes jako šafránu. 80% ()

KarlosBenda 

všechny recenze uživatele

Je mi strašně líto toho, co nyní napíšu, ale Mel Gibson by už zřejmě měl jen režírovat (popřípadě režírovat a hrát hlavní roli, to by byla možná úplně nejlepší varianta). To, jak dokázal natočit tento film, jak zde opravdu prakticky vše funguje přesně tak, jak má ... jednoduše řečeno excelentně zvládnuté filmové řemeslo. S podivem, že člověk jako Mel dokáže do filmu dostat i romantiku, milostný vztah mezi mužem a ženou, vztah mezi synem a otcem, a v neposlední řadě pouta mezi samotnými vojáky. Příběh který vás chytne a nepustí, akční a velice často brutální scény které si budete pamatovat ještě dlouho po zhlédnutí filmu a téměř po Oscaru sahající Vince Vaughn a Hugo Weaving. Ps. : Garfielda moc nemusím, ale uhrál to velice dobře. Největší pochvala filmu ? ...jednoduché ... Po "Zachraňte vojína Ryna" nejlepší válečný film. 86% ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Presne Gibsonov štýl! Poňať film o chlapovi, čo nechcel bojovať ako krvavé masakrálne jatky - podobne ako v Kristovi koniec človeka hlásajúceho lásku ako beštiálny torture porn. Nevybavujem si iného režírujúceho herca, čo by mal tak výrazný rukopis. A film samotný ? Je to anachronické. Je to ideologické. A je to aj schematické. A som si istý, že presne o to Gibsonovi šlo. Mne nič z toho osobne nevadí - pretože mám kritický odstup, sledoval som proste príbeh, ktorý chcel Mel Gibson rozprávať, nie pravdu o druhej svetovej vojne v Pacifiku, ktorá dá hlas všetkým stranám. A pre tento príbeh (a preto, že sa naozaj stal a nebol vymyslený z nejakých ideologických dôvodov, podobne ako hlavný hrdina, ten skutočný človek, ktorého tam na konci vidíme a ktorý vykonal ten hrdinský nebojový čin, nech už z akýchkoľvek pohnútok) je to vhodne zvolená optika a ja s ňou nemám najmenší problém. Hoci ich ani najmenej nevyznávam, nevadí mi viera ani patriotizmus, kým z nich nie sú násilný fanatizmus a nacionalizmus. Nie preto, že by som Gibsonovi odpustil všetko (viď UMUČENIE KRISTA), ale preto, že je fantastický režisér s jednoznačnou víziou, ktorú dokáže presvedčivo zrealizovať. ()

Tristan Rafael 

všechny recenze uživatele

Cožpak nevíš? Cožpak jsi neslyšel? Hospodin, Bůh věčný, stvořitel končin země, není zemdlený, není znavený, jeho rozumnost vystihnout nelze. On dává zemdlenému sílu a dostatek odvahy bezmocnému. Mladíci jsou zemdlení a unavení, jinoši se potácejí, klopýtají. Ale ti, kdo skládají naději v Hospodina, nabývají nové síly; vznášejí se jak orlové, běží bez únavy, jdou bez umdlení. ()

miguel_111 

všechny recenze uživatele

Solídna vojnová dráma, ktorej nechýba dráma, humor a ani veľkolepa , špinavá a brutálna akcia na ktorú sme si už mohli zvyknúť u Mela Gibsona už vo filme Statečné srdce. Herecké obsadenie v pohode,Andrew Garfield v roli vojaka Dossa celkovo uveriteľný a strašne prekvapil Vince Vaughn na ktorého je človek zvyčajne zvyknutý v komedii a nie vo vojnovej dráme. Špinavá a živelná akcia tiež potešila a hoci človek na ňu čaká relatívne dlho fakt stala zato a Japonci boli fakt dosť brutálny. Pre mňa 80%. ()

skrblik007 

všechny recenze uživatele

Gibson nám bezpochyby nadělil kvalitní a řemeslně mimořádně zvládnutou žánrovku (až na odfláknutý soundrack). Takže mám radost, že i v roce 2016 se může objevit dobrý a nápaditý druhoválečný film. Už si ale nejsem tak jistý, zda má tenhle film nějakou přidanou hodnotu. Respektive nevím, zda první půlka slouží té druhé, nebo druhá té první. V prvním případě - hrdina je tak trochu magor, ale my mu fandíme, a americká armáda to jako vždy zvládne - je první polovina filmu jen nemastná neslaná vata. V druhém případě - jedinec se vzepře systému a díky své víře splní své poslání - nedávají některé věci ve filmu smysl (role otce, role bratra). V závěru se nám pak nedostává (kromě skutečných veteránů hovořících na kameru) žádného "zadostiučinění". Prostě to nedrží příliš pohromadě. A konspirační teorie na závěr: Jak mě upozornil po projekci kolega lukax, možná Hacksaw Ridge obsahuje nenápadný plot-twist téměř na samém konci (SPOILER: Všimněte si, jakým způsobem hrdina odkapává granáty, KONEC SPOILERU). V tom případě by ale message nedávala smysl už vůbec. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Velmi intenzivní válečňák, kde funguje i úvodní civilní část. Jasně se představí nátura hlavní postavy a proč dělá a nedělá konkretní věci. Druhá polovina je pak narvaná dechberoucí a nemilosrdnou akcí. Garfield zvládá svůj charakter prodat divákovi dost přesvědčivě na to, aby vás příliš neiritoval či lezl na nervy. Je to příběh člověka, který šel svou vírou proti standartu. Dostalo se mu opovržení, neúcty a pohrdání. To ho ale nezlomilo, což vyústilo v jeho heroický výkon pod palbou nepřítele. Co je nejdůležitější, tak snímek dokázal takto pojatou osobu zobrazit v přijatelné formě. Ano, dostanete zde i klasický americký patriotismus, ale to se tak nějak k druhé světová váže a zrovna v Hacksaw Ridge jeho přítomnost dokážete vydržet a smířit se s ním. Gibson zvonu předvedl, že umí natočit řádnou, nemilosrdnou, chlapácky drsnou akci a ještě k tomu přidal i zajímavý příběh. Co víc si přát od válečného filmu v době, kdy těchto snímků vzniká tak málo. 80% ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Pokud je vám kocour GÁRFÍLD nesympatický jako mně, tak vás film za srdce rozhodně nevezme. Už jen myšlenka jít na vojnu a nevzít při výcviku pušku do ruky je na hlavu postavená a já se vůbec nedivím, že DOSS-DOSTÁVAL čočku. Samotné finále toho moc nenabídne. Vizuálně zpracováno bezchybně, avšak film vsází především na dojemnost příběhu, což na mé chladné já definitivně nezabralo. 78% ()

VaHo 

všechny recenze uživatele

Válečná pohádka. Od počátečního rozčarování – ten hlavní hrdina fakt byl na facku, od výsměchu – válečná řežba, tak brutální a nemilosrdná až to bylo absurdní, od napjatého očekávání, kolik jich nakonec zachrání až po nečekané závěrečné dojetí… Hm, nedá se Gibsonovi upřít, že umí skvěle točit. I toho Garfielda jsem nakonec snesl, i když je jeho postava chvílemi krajně nesympatická (hlavně ze začátku). Celé je to ale tak jednoduše a „opravdově“ poskládané, že jsem na konci podlehnul. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Scénář do slova a do písmene obšlehnut z WW2 Screenwriting for Dummies. Tragicky zbytečné CGI je známkou neodpustitelné filmařské lenosti. Akce je svižná, gore taktéž zaujme, ale za 2hodiny+ ztraceného času to nestojí. ()

Lamprea 

všechny recenze uživatele

Tohle se teda vážně nepovedlo. Nejdřív pochybně zahraná, a plná klišé, první polovina ve výcvikovým kempu, která celá působí hrozně nevěrohodně, obzvlášť když si třeba vzpomenete na výcvikovej part v Band of Brothers. Nuda k uzoufání, a ne že bych měl něco proti Andrew Garfieldovi, ale tady o nějakým extra hereckým výkonu nemůže být vůbec řeč a to se raději nebudu zmiňovat o Terese Palmer, která je sice hezká tvářička, ale tady jsem jí nevěřil ani nos mezi očima. Když se film překlene do druhý poloviny, tak sice nabere tempo, ale to je tak asi vše. Já se šel koukat na válečnej film, místo toho se mi dostalo "efektní" akční vyvražďovačky, z prostředí války, s prvky hororu, plný wtf momentů a rádoby efektních zpomalovaček. Válečný film si představuji trochu jinak. ()

fantassia 

všechny recenze uživatele

Film podle skutečné události, nijak se neztotožňuju s adventistama a navíc zastávám názor, že válka je zlo a je k ničemu, leda snad k tomu, že si lidé zvětšují utrpení, vlastní i těch, kdo si to nevybrali, civilistů. Hlavní poselství, které ve filmu zaznělo> "je nebezpečné mařit něčí přesvědčení, když jste o něčem přesvědčeni, není to legrace, to vás dělá kým jste" Pokud to není ničivé přesvědčení, měl by člověk člověku nechat svobodu, každý má svou cestu, jejíž smysl je vidět až na konci a lidé tak rádi předbíhají a představují si, že znají druhé, ve většině případů, ale neznají ani sami sebe a vůbec to zase nemusí být ve vřavě těžké bitvy se zbraněma. Je to látka k zamyšlení, hodně extrémně a naturalisticky zpracovaná. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Nevyhľadávam často vojnové filmy, dokopy mám asi tak 3 ktoré mám fakt že rád ale v tomto prípade ide o svetlú výnimku. Mel GIbson ako režiser nejde po originalite ale skôr si osvojil zabehnuté šablony. A výsledok? Dostalo ma to. Farebnejší a melancholickejší začiatok pôsobil úžasne ako vtiahnutie do príbehu čo postupne pritvrdzuje a ku koncu silno ždíma emócie. Garfielda nemusím no tu obstál a dúfam že Gibson ešte skúsi rozbehnuť opäť svojú karieru (aspoň tú režisérsku) ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(8,5/10). Měl jsem v plánu se podívat na něco kvalitního, protože poslední filmy, které jsem viděl brousily hrany průměru. Dostal jsem vynikající film a hltal jsem jej plnými doušky. Dostal jsem perfektní válečný film, který mě okamžitě vtáhnul do děje. Sledujeme roztomilého Andrew Garfielda, který se na tuhle roli perfektně hodí. Jeho andělská nevinnost v očích krásně reflektuje povahu hlavní postavy. Hlavně mám hrozně rád filmy o hrdinech, které jsou navíc podle skutečné události. Film má překrásnou hudbu, která pohladí na duši. Atmosféra je neskutečná. Líbí se mi jak to je na bojišti špinavé a explicitní. Divák s hrůzou sleduje, jaké hrůzy se za války děly a může jenom děkovat Bohu, že už to nezažil. Obdivuhodné činy těchto hrdinů by se měly filmovat a navíc je válečných filmů proklatě málo. Naštěstí jsou tady ještě lidé, kteří se snaží propasírovat mezi komiksovými filmy také nějaké surové, kdy divákovi sviští kulky nad hlavami. Mel Gibson ukázal, že ještě nepatří do starého železa a naservíroval nám srdceryvnou podívanou z druhé světové války. ()

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Mel Gibson se vrací do války

Mel Gibson se vrací do války

01.05.2018

Určitě si pamatujete, jak Mel Gibson před dvanácti lety upadl v hollywoodskou nemilost. Jeho kariéra byla 10 let prakticky v limbu, v roce 2016 ale natočil Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a téměř vše… (více)

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Zlaté maliny 2016

Zlaté maliny 2016

25.02.2017

Známe letošní vítěze Zlatých malin. Nejhorším snímkem se stal dokument Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party, který si odnesl i další tři Zlaté maliny za nejhorší režii,… (více)

Reklama

Reklama