Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss, tak jako mnoho jiných mladíků, do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. Stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize. Skutečnost, že Doss odmítal zbraň, se nesetkávala s pochopením u jeho spolubojovníků. Jen blázen by chtěl, aby mu v boji kryl záda chlapík, vyzbrojený pouze odhodláním a lékárničkou. Často musel čelit nevraživosti a útokům ostatních vojáků. Přesto, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. V březnu 1945 vypukla krvavá bitva o Okinawu. Dossova rota měla za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Když vojáci vyšplhali s pomocí lan na vrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Vojín Doss se odmítl ukrýt a zůstal uprostřed krvavého pekla. Snášel jednoho zraněného po druhém z útesu do bezpečí. Během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů... (Bioscop)

(více)

Recenze (1 192)

angloumene odpad!

všechny recenze uživatele

Hacksaw Ridge: 139 minut utrpení. Mel Gibson se tedy opravdu předvedl, protože se mi už opravdu dlouho nestalo, abych se cítila trapně zhruba 95 % stopáže filmu. Nejprve se seznámíme s mladým Desmondem. Dozvíme se, jak pobíhal po skalách se svým bráškou, jaký je zapálený věřící a také to, jak se seznámí se svou nastávající. Celá tahle úvodní hodinka představuje jedno klišé za druhým, kdy úroveň scénáře odpovídá idealistickému dítku páté třídy. Jenže oproti následujícímu ději se jedná jenom o takový čajíček. No, to se ani nedá převyprávět. Podívejte se sami. Ve mně zůstala neukojitelná potřeba narvat milému Desmondovi tu jeho mini bibli do chřtánu a to s církví ve většině případů sympatizuji. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Vidím to opačne, mne sa najviac pozdávala časť ešte pred narukovaním a obrovskú zásluhu na tom má Hugo Weaving, ktorého postava zlomeného muža je ako jediná dobre napísaná a zahraná súčasne. V momente, keď napochodoval pred sudcu v starej uniforme z Prvej svetovej som tam stál s ním a to bolo posledný krát, kedy niečo podobné s predstaviteľmi pociťoval. Ostatní si vybrali buď jednu stranu mince, alebo ju netrafili vôbec. S výcvikom ešte pobavila klasická buzerácia, ktorá stráca na uveriteľnosti práve menením nálad seržanta, čo výbuchy zlosti strieda so slušným dohováraním, nech to chlapec radšej vzdá a odkráča domov. Nepomohlo ani vypustenie lekárskeho kurzu, teda ak k nemu došlo, lebo na bojisku to vyzeralo, že Desmodovi stačí len škrtidlo a pár injekčných striekačiek. Ďalšie vzťahy a rodiace sa priateľstvá v rote umelé, samotný boj hlučný a špinavý, ale nie zďaleka tak intenzívny ako v Jastrabovi či Ryanovi. Navyše do filmu vnáša nový žáner – komédiu, a veruže niektoré momenty by sa ujali aj v Horúcich strelách. S vážnou tvárou však vyznievajú komicky, rovnako repliky čo majú ešte podčiarknuť ušľachtilú myšlienku o víťazstve bez zbraní. Celá tá vec s ratovaním padlých, plachtovým sklzom, modlením sa pred útokom, kde rota čaká a nepriateľ zrejme tiež, vracaním sa v zápale boja pre svätú knižku, či záverečnou olympiádou, všetko je tak moc odstrihnuté od reality, že tomu neverím, aj keď sa v epilógu ozajstní aktéri pod tie udalosti podpisujú a snažia nás presvedčiť, že sa to tak naozaj stalo. Vo veľa ohľadoch nezvládnutý vojnový film. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Copak si takový příběh nezaslouží plné hodnocení. Tohle jsou hrdinové v tom pravém slova smyslu. M. Gibson zaslouží potlesk ve stoje. Ale nejen on, celý tým. Perfektní práce, pro mě neskutečný zážitek. ()

cmenda 

všechny recenze uživatele

Dost velké zklamání na to jak velkou to mělo propagaci a všemi bylo vychvalováno , tam mi to nakonec po shlédnutí přišlo že si snad ze mě nikdo dělá legraci nebo nepozná fakt dobrý válečný film ,každopádně to není pětihvězdičkovej nářez . ()

vorry 

všechny recenze uživatele

Ač tuto tématiku nemusím, tak super film, místy až drsně realistický, se skvělými hereckými výkony. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Páči sa mi, že Gibson ako režisér vo svojich filmoch nejde iba na doraz, on zachádza ešte ďaleko zaň. A tak tu máme tie najbrutálnejšie bojové scény (hlavne boj zblízka), aké kedy vojnový film mal. Dôležité je, že sa pri tom na nič nehrá, vojna totiž takéto scény obsahuje a on nám len poskytol ich brutálny a krvavý extrakt, cynicky povedané - v plnej paráde. Ale aj sentimentálne scény sú prehnané, pričom "prehnané" v jeho prípade myslím opäť v dobrom, lebo presne rozumiem, čo nám nimi chce povedať. Kedysi bol Gibson mojim najobľúbenejším hercom. Teraz si prajem, aby radšej viacej (oveľa viacej) režíroval. 85%. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"So are you gonna ask me to marry you or what?"     Vojnová dráma opisujúca skutočný príbeh, ktorý pôsobí až neskutočne. To obrovské odhodlanie hlavného hrdinu je úctyhodné. Desmond Doss (Andrew Garfield je taký dosť zvláštny typ, ale herec je to nepochybne dobrý) sa nikdy nevzdáva a po celý čas tvrdohlavo zotrváva vo svojom presvedčení, hoci sa ho sprosté zelené mozgy za každú cenu, ale úplne márne snažia zlomiť. Paradoxom potom je, že práve tento "problémový chlapík", považovaný za zbabelca, sa v čase, keď príde do tuhého, ukáže byť tým najstatočnejším ("Just Doss?" "Just Doss." "Yeah, Doss, the coward."). Začiatok so žiarivými farbami je v takom rozprávkovo-romantickom duchu, čo vytvára ostrý kontrast oproti nesmierne surovej, naturalisticky podanej druhej polovici. Veľmi sa mi tu páči krásne stvárnenie ľúbostnej línie medzi Desmondom a pôvabnou zdravotnou sestrou Dorothy (Teresa Palmer s veľmi milým úsmevom) a nezapieram, že aj samotná Dorothy. Veľkou prednosťou tu je i výborné herectvo Huga Weavinga (Desmondov otec Tom Doss), ktorý to ochľastané hovädo (ale s veľkým srdcom) vystihol dokonale. Vo výbornej prostrednej časti Desmond prechádza vojenským výcvikom na spôsob Full Metal Jacket (1987), kde čelí ponižovaniu a šikanovaniu, ale napokon si pomaličky získava získava rešpekt ostatných. Záverečná, bojová časť sú potom neskutočne krvavé jatky vzbudzujúce hrôzu a nenávisť voči tým japonským beštiám (ja mám síce pre japonskú kultúru veľkú slabosť, ale ten ich takzvaný "morálny" kódex mi pripadá úplne scestný). Najviac ma tu bavili tie nechápavé pohľady vojakov, keď sa začali objavovať noví a noví zachránení zranení a ešte skvelá scéna záchrany veliteľa Howella (Vince Vaughn). Je to dielo, ktoré zaujme nielen tým neuveriteľným skutočným príbehom, ale aj zaujímavou témou riešenia otázky konfliktu svedomia.     "I've done everything they asked me, except this one thing, and I'm being treated like a criminal just 'cause I won't kill." ()

ProgLaney 

všechny recenze uživatele

Pro mě za plnejch 5*. Začátek nás do děje příjemně uvede, představí nám hlavního Hrdinu (záměrně s velkým H) a během výcviku ještě všechno plyne tak nějak klasicky. Obrovská změna nastává, jakmile jednotka vyleze na Hacksaw...rozpoutá se skutečný peklo, který z mýho pohledu nemá na plátně konkurenci, Mel je v tomhle prostě mistr. Od detailů při boji jeden na jednoho, přes hromady rozsekanejch těl až po celkový záběry například námořního dělostřelectva nebo náběhu Japonců...prostě dokonalost. Snad poprvé jsem měl vážně pocit, že na tom bojišti fyzicky přímo jsem. Super intenzivní akce, geniální kamera a záběry, příběh dle skutečný události o takřka neskutečným hrdinství Desmonda Dosse a v podstatě žádný zbytečný nebo zdlouhavý scény. Kouzlem toho všeho je, že takováhle válečná mela fakt skvěle ukazuje, jaká je válka nesmysl. Mel je zpět a sošku bych mu za tohle fakt přál. ()

Mrecheq 

všechny recenze uživatele

U mňa zatiaľ právom naj gore vojnový film asi odkedy som videl Shake Hands with the Devil. Mel si naozaj tentokrát nebral servítku pred ústa a celkom mu to po dlhej dobe aj vyšlo. Pripomenulo mi to trochu Full Metal Jacket, sekvenciami už od vojenského výcviku, až po bojové pole + s romancou na úvod. Hladkanie amerického ega v tom tentokrát nevidím a rád ho aj prehliadnem, kedže celkom hodnoverne zachytáva udalosti, čo dokázal Desmond Doss na Hacksaw Ridge. Dodatkom sú aj záverečné krátke rozhovory, z ktorých niektoré spomienky boli použité aj v príbehu. Bola by celkom škoda, keby tento snímok neodniesol zopár sošiek z oskarov. A samozrejme som zvedavý, ako Nolan s takouto žánrovo vysoko nastavenou latkou vynaloží na budúci rok v snímke Dunkirk. ()

Camus 

všechny recenze uživatele

Možná jsem od toho čekal moc (ostatně ještě teď to má 91 % na ČSFD), ale byl jsem zklamán. Doufal jsem, že první polovina dodá hrdinovi psychologickou hloubku, ale nestalo se. Ukázala sice hrdinu v různých situacích, ale nepřiblížila mi ho. Druhá část pak sice ukazuje válečné peklo, ale tak nějak z rychlíku (fakt se to vlastně odehrává během dvou dní?). Raději bych koukal na pochybujícího muže než na naivního mladičkého prosťáčka. Zajímavý příběh, který ale (zřejmě) trpí tím, že je podle skutečných událostí. Promarněná příležitost. ()

Ondrus 

všechny recenze uživatele

Ano, byly tam klasické otřepané fráze a klišé, ale ne takové, které jsou ve filmech dneska a otravují vás, ale takové ty oldschool, které do filmu patří a vůbec vám to nebije do očí. Mel Gibson je zpět a vrací se s filmem, které se bohužel dnes už moc netočí. Poctivé, hrdinské a válečné. Možná mnozí namítnou, ale kontrast první a druhé půlky filmu (dospívání, láska,náboženské přesvědčení VS. válka, syrová akce, hrdinství) se mi strašně líbil. Druhá polovina filmu byla dokonalá syrová válečná bitva, kterou lze opravdu prožít jen v kině. Škoda toho malého rozpočtu, protože šlo hodně poznat scény, které byly točeny před zeleným pozadím... ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Blázen mezi odvážnými nebo jediný člověk při smyslech v celém blázinci? Možná něco mezi. Takový je Desmond Doss. Muž, který se drží svých hodnot, ať se děje cokoliv. Příběh této postavy je pro filmové plátno jako dělaný a třeba říct, že Gibson ho uchopil za správný konec. Seznamovací romantický úvod vůbec nevadil, byť mohl být možná maličko kratší. Po přesunu do Japonska je ale Hacksaw Ridge dokonalý. Bojové scény nemají chybu, gore přehlídka vnitřností a končetin podtrhuje surovost bitvy a mezi tím vším pobíhající Garfield působí opravdu věrohodně. Výsledkem je nejlepší válečný film za posledních pár let. ,,Please Lord, help me get one more." ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Výborný válečný film nás zavede na největší ostrov v Tichomoří, kde se staneme svědky opravdového lidského zázraku. Něco jako Zachraňte vojína a the Pacific, prostě milovníci válečných filmů budou po delší době válečného ticha usínat s pusou plnou hlíny a s myšlenkou rozervaných těl a vírou v lidskost, která přetrvá i na tak strašných místech jako je ostrov Okinawa. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Víc než čtyři opravdu dát nemůžu. Byl to dobrý film, byl to možná výborný film, ale za pět určitě ne! Hodnocení je hodně nadsazené. Proč? Je to natočeno strašně klišoidně a očekávatelně. Takřka kdykoliv, kdyby vám někdo ten film stopnul, tak přesně uhodnete, co se v příštím okamžiku stane. Takový film mě úplně nebaví, když mě ani jednou nedokáže ničím překvapit. Stejně tak si nejsem jistý, jestli diváci do toho filmu nevkládají víc kvalit, než do něj vlastně vložil sám Melouš. Tím mám na mysli hlavně otázku počtu mrtvých - je to prachsprostý masakr a podle mě nejvíc mrtvých na plátně v dějinách filmu - vteřinové střihy a v každém zemře minimálně jeden konkrétní voják. Pokud chtěl autor jen šokovat brutalitou války, tak je to dost slabý přístup. Pokud na tom počtu chtěl ukázat naopak to, že každý z těch mrtvých byl konkrétní jednotlivec, který tam skapal, tak to se mu povedlo dokonale. Brutalita války a počty mrtvých ještě nikdy nebyly ukázány tak jasně. No, to by bylo asi všechno. Vlastně, přiznávám, na třech místech filmu mi vyhrkla voda do očí (a trochu i z nich), takže asi tak. ()

Gumrice 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře ztvárněná krutá realita, až mi z toho nebylo zrovna nejlíp. Každopádně úžasný příběh hrdiny, který chtěl změnit přístup k takovému nesmyslu, jako jsou války. Smekám. Více takových lidí. ()

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele

Po zoufale rozvleklym začátku (v jednu chvíli jsem měl Episode II dežaví) přichází řežba. A nejen vizuální, ale i duševní. Leč pro mě to těch pět rudejch nevybojovalo právě za tu úvodní půlhodinu, která je sice nezbytná pro pochopení, ale pocitově trvá snad dvě hodiny. Ukazuje se nicméně, že na někerejch dobrejch hercích je nejlepší, když režírujou. 80% ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Mela Gibsona mám rád především jako režiséra, ale tady mi už ono poselství filmu nesedlo a stejně tak i jeho hlavní hrdina, což jde ruku v ruce. První hodina je krásně natočená romantika, která v některých chvílích hraničí s kýčem. S romantickými filmy nemám problém, pokud jsou dobré, jenže tohle mi nesedlo. Dál už je film podstatně zajímavější... výcvik a vlastně i celé první setkání vojína Dosse s realitou. A následná vojenská akce, kde vše vrcholí a Mel ukazuje, co v něm je! Realističnost válečných scén je opravdu úchvatná, až mě to nutí přehodnotit smyšlení o první hodině, jenže ona tam prostě byla. Navíc na mě bylo i v té válečné akci boha a zpomalených záběrů příliš. Andrew Garfield v hlavní roli velice dobrý, ale ještě zajímavější byl pro mě Hugo Weavig. Doufal jsem, že mě Mel přesvědčí, že jsou i "jiní" hrdinové, což se mu vlastně částečně povedlo, žel jen částečně. 60% ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Film se dá rozdělit na tři části, ta úvodní působí až naivně a zároveň úsměvně a odbývá si povinné intro vykreslující život před válkou a výcvik, čemuž se nedá moc vytýkat, je to taková povinná součást filmu jako ze šablony. Druhá část řešící morální dilema nemá dostatečnou vypovídající hodnotu, což je dáno tím, že je jasné, jak to dopadne. Závěrečná část mapující válečnou operaci na Okinavě je pak akční a vizuální lahůdkou. Celkově se jedná o zdařilý snímek, který sice sází na efekt a glorifikaci, ale ve výsledku funguje jako komplexní podívaná. ()

Mimomisu 

všechny recenze uživatele

Bez patosu v dialozich a hidbe (obcas) a hlavne bez nekterych zpomalovacek by to fungovalo lepe, to bezesporu. Ale jinak slusna prace. Natocit to prvni pulku jako The Notebook 2 byl podle me ucel...protoze...ten prerod, vlastne az skok do bitevni vravy byl hodne odvazny, ale mne bavil (a nebyt recenzi, kde se tomuhle spoileru nemohly vyhnout, bavil by podle me jeste vice) ()

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Mel Gibson se vrací do války

Mel Gibson se vrací do války

01.05.2018

Určitě si pamatujete, jak Mel Gibson před dvanácti lety upadl v hollywoodskou nemilost. Jeho kariéra byla 10 let prakticky v limbu, v roce 2016 ale natočil Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a téměř vše… (více)

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Zlaté maliny 2016

Zlaté maliny 2016

25.02.2017

Známe letošní vítěze Zlatých malin. Nejhorším snímkem se stal dokument Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party, který si odnesl i další tři Zlaté maliny za nejhorší režii,… (více)

Reklama

Reklama