Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss, tak jako mnoho jiných mladíků, do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. Stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize. Skutečnost, že Doss odmítal zbraň, se nesetkávala s pochopením u jeho spolubojovníků. Jen blázen by chtěl, aby mu v boji kryl záda chlapík, vyzbrojený pouze odhodláním a lékárničkou. Často musel čelit nevraživosti a útokům ostatních vojáků. Přesto, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. V březnu 1945 vypukla krvavá bitva o Okinawu. Dossova rota měla za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Když vojáci vyšplhali s pomocí lan na vrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Vojín Doss se odmítl ukrýt a zůstal uprostřed krvavého pekla. Snášel jednoho zraněného po druhém z útesu do bezpečí. Během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů... (Bioscop)

(více)

Recenze (1 192)

Tydyt007 

všechny recenze uživatele

Za tu poslední scénu bych jim nafackoval, ale občas hezký efektivní záběry. Je smutný, že se takovýhle příběh (zdali jsou pravda) uvádějí 70 let po válce. ()

Jimmy15 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na to jako malej kluk a vyplatilo se. Jediný co mě štvalo, bylo, jak to rychle utíkalo. Nečekal jsem od Mela nic převratnýho, ale překvapil mě a to mile. Musím hodnotit hodně vysoko a rovnou to bouchnu i do svých oblíbených filmů, protože tohle si chci s chutí pustit co nejdřív zas. ()

geimz 

všechny recenze uživatele

Gibson vyniká presne tam, kde je to úplne jasné - v akcii a násilí. Preto je celá druhá polovica filmu po režijnej stránke takmer dokonalá, so všetkým tým surovým zabíjaním a poletujúcimi časťami tela, aké sa dá od Mela očakávať. Trocha to škrípe formulaickosťou na rodinnej fronte, ktorá je príliš preromantizovaná, no aspoň ponúka kontrast k druhej polovici na bojisku. Vec, ktorá mi však vadila počas celého filmu je (rovnako typická pre Mela ako násilie) pátos. Bolo ho tu priveľa, a to či už doma alebo na vojne. Celkovo však výborný brutálny vojnový snímok s notnou dávkou heroizmu, ktorý však aj vďaka dobrým hereckým výkonom vie zahrať na emócie. ()

qxkamo 

všechny recenze uživatele

Nemusis verit v Boha, aby si pochopil, ze spravna viera v Boha je viera v dobro :). Uz ked som od zaciatku zacitil silny krestansky naboj filmu a la Gibson, predstavoval som si trhanie vlasov ateistov, ako sa im ruca svet ich "ideologie". Na druhej strane tu ani nemusi ist o to, v co clovek veri, ale o to, co cini. Hlavna postava mala hroznu artikulaciu, velmi tazke mu bolo rozumiet (nezistoval som, ci realne tak rozpraval, ak ano, ok). Hugo Weaving konecne ako pan herec, lebo mnoho jeho roli je stale niekde medzi komparzom a hranim na ulici. Vince Vaughn a jeho pohotovy humor numero uno. Teresa Palmer - uzasne fluidum! Parafrazujem vyrok, ktory dostatocne vysvetluje myslenie zelenych gum, no nielen tych, ale mnohych inych a bol vyrieknuty v cca 59. minute: "Vojak Doss sa obhajuje svojim moralnym kodexom, akoby to bol znak cti. Nepocuvol rozkazy svojho nadriadeneho." Ak je rozkaz nad moralkou, svedci to o mnohom :). ()

smetyl 

všechny recenze uživatele

Když se Mel Gibson vrhne do režírování můžeme očekávat něco vekolepého, krvavého, válečného, krvavého nebo historického, ale především krvavého. V Hacksaw Ridge nominovnaném na oscara si letící končetiny a vyhřezlé vnitřnosti samozřejmě neodpustil, ale proč by si je odpouštěl, když tak lidské tělo prostě funguje a přesně tak válka vypadá. Sledujeme příběh hrdiny, který jde válčit s tím, že nikdy do ruky nevezme zbraň, a přesto, že od začátku jej všichni zesměšňují a šikanují, na konci jim nezbude nic, než mu vzdát úctu. Musím přiznat, že vám film i přes svoji stopáž uteče jako voda a je to prostě fakt dobře natočené, akční, s dobrým příběhem, charismatickými postavami a podle pravdy. Zasloužená nominace na Oscara a pro nadšence do válečné tématiky jednoznačná povinnost. ()

NJD 

všechny recenze uživatele

Mám s tím filmem problém. Na jednu stranu hlavní bojová scéna, která trvala snad hodinu (!), a o kterou ve filmu hlavně šlo, byla naprosto bezchybná a dokonalá. Na druhou stranu Gibsonův rukopis je vyloženě otravnej - přehnanej americkej patriotismus, náboženskej fanatismus a úplně zk*rvenej závěr filmu strašně ubíraj. Ale zas si říkám, že ta bojovka byla až moc boží, abych tomu dal jenom 3* ()

Ricky_CZ 

všechny recenze uživatele

Ano, je to patetické, možná až kýčovité. Ale zároveň je to funkční. Vykreslení násilí je tradičně Gibsonovské a ve spojení s emotivním koncem je to prostě Mel. To on umí a mě to baví.. ()

Zombi 

všechny recenze uživatele

Film je v podstatě rozdělen na dvě poloviny, první je o seznámení s vyvolenou hlavního hrdiny, jeho postoji ke zbraním a zabíjení a o vojenském výcviku v kontrastu s jeho přesvědčením, že se nedotkne zbraně. V druhé půlce se pak rozpoutá válečné peklo, které tu dlouho nebylo a je natočeno hodně brutálně a intenzivně, zde se Gibson opět vytáhl. Fungovaly na mě obě poloviny vyprávění, ale v té první mi celkem vadil Garfield, prostě ho nemusím, v té druhé už to s ním bylo lepší. Slušné 4 hvězdy. ()

Arnyfe 

všechny recenze uživatele

Víra, čest a odhodlání je v tomto naprosto strhujícím válečném snímku skvělou reklamou Mela Gibsona, který vytvořil tak něco naprosto fenomenálního. Chvílemi jsem měl opravdu na krajíčku, jelikož odvaha, kterou tenkrát prokázal americký vojenský zdravotník Desmond Doss byla opravdu neuvěřitelná. „Bůh má s každým z nás své úmysly.“ ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Mírně nadprůměrný válečný film, jehož největší hodnotou je, že je dle skutečnosti a že popisuje jeden velice statečný čin. Polovina filmu je popis života hlavního hrdiny před onou akcí včetně výcviku/nevýcviku a druhá polovina filmu je o jedné bojové operaci při dobývání Okinawi, kde se z jednoho odpírače zbraní stal repektovaný hrdina. Děj je jednoduchý, ale přes dlouhou stopáž plyne poutavě a některé momenty jsou opravdu upřímně dojemné. U mne film trochu sráží naprosto nesympatický hrdina a určitá šablonovitost amerických filmů, ale jinak fajn film kde oceňuji námět, herecké výkony ( naprosto famózní Hugo Weaving ),způsob vyprávění a sexy Teresu Palmer. ()

javaznenevim odpad!

všechny recenze uživatele

To, že Mel Gibson a historické filmy nejdou k sobě, už víme. To, že Sam Worthington a jakékoli filmy nejdou k sobě, už taky. Ale když se k tomu všemu ještě přidá imbecilní hipík, který jakoby vypadl z Formanova muzikálu, vznikne vyvážený koktejl hlouposti, naivity a uměleckého nevkusu - a ten rozhodně není vhodné konzumovat. ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti adventistům a už dávno pryč jsou doby kdy mne náboženský fanatismus zvedával ze židle. Zde mne nicméně vytáčel Andrew Garfield (zatím jsem ho neviděl v roli, kde by mi byl sympatický nebo kde bych si myslel, že to dobře zahrál) a vzhledem k tomu, že je tam většinu času tak to z mého pohledu filmu rozhodně neprospívá. Když se film dostane do fáze bojů na Okinawě tak se to trochu zlepší i když přibude patosu a některé věci si mohl Mel Gibson vyloženě odpustit (voják beží s mrtvým tělem jako štítem, resp jednou rukou drží mrtvé torzo a druhou střílí - v tu chvíli je nesmrtelný a jenom jeho zákrok zastaví kupu Japonců). Nejvíc bych asi ocenil herecký výkon Hugo Weavinga v roli otce hlavní postavy - ten mi přišel z celého ansámblu asi nejpřesvědčivější. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Příběh skutečného muže nezdolného víry a sebeobětování v nuceném zlu, si vzal pod jistou režisérskou taktovku Mel Gibson. Z první hodiny láskyplné romance, pomalu přejdete do brutální válečné vřavy, která vám otevře klapačku a nenechá vás dýchat dříve, než do prvních řádků konečných titulků. 85% ()

cesky_hrac 

všechny recenze uživatele

Film vypráví život mladíka, který narukuje do armády a nechce používat za žádných okolností zbraně. Je medikem. Neposlouchá nadřízené. Nakonec zachrání 75 vojáků. Dostane ocenění. Tento film si zaslouží vaše zhlédnutí. Nenechte ho čekat!! Moje celkové hodnocení: 88% Kamera: 7/10 Střih: 10/10 Scénář: 7,5/10 Režie: 10/10 Efekty: 10/10 Obsazení: 6,7/10 ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

No... Nemám rád válečné filmy, pokud se jim nepodaří zaujmout mě něčím fakt speciálním. Hacksaw Ridge nabízí neskutečný skutečný příběh a je prostě po všech stránkách dobrým filmem. Tedy pravda je, že tam bylo dost elementů, které mi přišly až nepříjemně povědomé, a to se na válečné filmy skoro vůbec nedívám... Ale je to vlastně dost pochopitelné. Jinak emocionálně to funguje, válka je tu podaná jako pravé peklo bez jakéhokoli přikrášlování, což mě potěšilo vzhledem k tomu, že ze začátku to bylo lehce přeslazené (nepočítám hnedka první nebo druhou scénu s kluky a cihlou, ta byla celkem silná), Garfield je sympaťák (někdy možná až moc) a podává dost slušný výkon. Řekl bych, že kdybych viděl Zachraňte vojína Ryana, přirovnal bych to k tomu. No, jestli je Ryan lepší než tohle, tak se na něj fakt můžu těšit, ale vidím to tak, že ho ještě budu nějakou dobu odkládat. Přece jen je to válečný film... 8/10 ()

Marys 

všechny recenze uživatele

Príšerne prehnaný patriotizmus. Pre americkú verejnosť niečo nevyhnutné, pre mňa niečo, čo mi pokazí celý dojem. Dosť, že hlavným nositeľom filmových čŕt bola viera, museli k tomu pridať ešte tento zbytočný typ pátosu. Potenciál na sakra dobrý vojnový film Hacksaw Ridge určite mal, najlepšie sa aj tak dívalo na Teresu Palmer. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Válečný film podle osvědčeného mustru. Otec alkoholik, který ve správnou chvíli udělá správnou věc. Láska. "Ne, nebudu nosit zbraň." Těžko na cvičišti, těžko před soudem. První část docela ujde. V pěkných zlatavých odstínech Gibson předvádí sen o nevinné Americe. A pak přijde zlom: chladné barvy a v nich krev, vnitřnosti, exploze, plameny, křik umírajících, záblesky z hlavní. Válku a její hnus Gibson naservíroval naprosto bezohledně. Zvláště scéna, ve které jsou Američané opět sehnáni z útesu, je nervy drásající. A mezi tím náš "prosťáček" zachránil naprosto neuvěřitelným způsobem na 70 lidí. Jenže Gibson si také nemohl odpustit zpomalené záběry, protože "emoce", své oblíbené náboženské motivy, které sice souzní s hrdinou, ale přesto. Naprosto šílená mi přišla hudba. Jako pocta jednomu nečekaně odvážnému muži je film dobrý. A Mel ukázal, že režii má pořád ještě v paži. Snad mu tedy v Hollywoodu odpustí a dostane se k něčemu lepšímu. ()

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Mel Gibson se vrací do války

Mel Gibson se vrací do války

01.05.2018

Určitě si pamatujete, jak Mel Gibson před dvanácti lety upadl v hollywoodskou nemilost. Jeho kariéra byla 10 let prakticky v limbu, v roce 2016 ale natočil Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a téměř vše… (více)

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Zlaté maliny 2016

Zlaté maliny 2016

25.02.2017

Známe letošní vítěze Zlatých malin. Nejhorším snímkem se stal dokument Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party, který si odnesl i další tři Zlaté maliny za nejhorší režii,… (více)

Reklama

Reklama