Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss, tak jako mnoho jiných mladíků, do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. Stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize. Skutečnost, že Doss odmítal zbraň, se nesetkávala s pochopením u jeho spolubojovníků. Jen blázen by chtěl, aby mu v boji kryl záda chlapík, vyzbrojený pouze odhodláním a lékárničkou. Často musel čelit nevraživosti a útokům ostatních vojáků. Přesto, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. V březnu 1945 vypukla krvavá bitva o Okinawu. Dossova rota měla za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Když vojáci vyšplhali s pomocí lan na vrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Vojín Doss se odmítl ukrýt a zůstal uprostřed krvavého pekla. Snášel jednoho zraněného po druhém z útesu do bezpečí. Během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů... (Bioscop)

(více)

Recenze (1 192)

Bezda202 

všechny recenze uživatele

Gibson si to zase dal jako pán. Perfektní válečné peklíčko s luxusní režií, castingem a parádním příběhem. Doufám, že mu zase nebude trvat 10 let než nám naservíruje další pecku! :) 5* ()

Shagrath19 

všechny recenze uživatele

Pro mě určitě nejlepší válečný film od dob Ryana.A Mel Gibson by možná měl po zbytek své kariéry už jen režírovat!! ()

in nomine 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson vzal zajímavý skutečný příběh, vzal zajímavé herce, vzal zajímavou muziku, vzal párádní válečné scény a vytvořil skvělý nezapomenutelný film. Vystavil tak pro mnohé neznámou osobu Desmonda Dosse, hrdinu zdravotníka-jednoho z mužů jichž bylo ve 2. světové válce sakra zapotřebí !! V kině jsem si to konečně zase jednou užil :-) ()

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Hlavní herka je koktejl mladší verze Gibsona a předlohy, tedy Dosse original. Vcelku romanticky jímavá první třetina je balancována poměrně nudnou druhou se soudní pří a náboženskými konotacemi, abychom se pak již naplno vrhli do kýžené třetiny poslední, kde dojde k hromadné katarzi, exploitaci, amputaci, terminaci a vůbec všemu, co lze od Melova filmu čekat. Nejvíc mě kromě realistické vřavy bavila část s polským indiánem, část v jeskyni a pointa s puškou, s jejíž pomocí zachrání svého velícího, co sedě na perdeli terminuje poslední zbytky žlutých mas. ()

Gulde 

všechny recenze uživatele

U těhle filmů se vždycky musím zamyslet, jestli to ve skutečnosti vážně bylo všechno tak srdečné, jako je to pojato ve filmu. Ale vzhledem k tomu, co ten kluk ve skutečnosti dokázal, tak ten "patos" (nemyšleno pejorativně) je docela přiměřený. Půlka filmu je taková čistá..."slaďárna", ale dobře se na to kouká. Druhá polovina filmu už je brutalita války se vším všudy a nutno poznamenat, že si v tomhle žádné servítky nebrali a válka je tu vyobrazena ve vší své brutálnosti, pod kterou já si jí představuju. Jediné, co mi na tom všem vadilo, byla místy až přílišná akčnost - takové ty klasické scény z akčních filmů 80. a 90. let, kdy "záporáci" nabíhají před hlavně zbraní, jejichž přesnost je co kulka, to zabití - to jediné mi zážitek z filmu trochu sráželo. Ale jinak smekám, skvělej počin! (Cinestar Liberec, 11.12.2016) ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson prokázal že má fakt statečné srdce, a po deseti letech usedl znovu na režiserskou židly. Výsledek? No, prostě granátová bomba! Nejlepší válečnej snímek za poslední roky, určo pošupajdí do mýho top 10 válečných filmů, hlavně ale velkej filmovej zážitek. Film je rozdělen asi tak do tří částí. Seznámení, výcikový tábor a závěrečnej, víc než hodinovej válečnej bonbónek. Všechny tři části mají výborně rozvrženej svůj časovej prostor. Kde jedna část odsouvá tu předešlou, a už se k ní poté moc nevrací. Vince Vaugh jako seržent si získal můj respekt, nehledě na to jestli jsem nahej nebo mám nůž zabodlej v noze. Hlavní hrdina (Andrew Garfield) správná volba! Přesně tak nějak bych si i já představoval týpka co nechce nosit zbraň. P.S. - Už dlouho jsem v kině neviděl žádnej film u kterýho bych si přách aby ještě nekončil. A aby se Desmond minimálně ještě pro jednoho vrátil, a ještě pro jednoho... ()

BlackHood 

všechny recenze uživatele

Od filmu s tolika procenty jsem čekal trochu více. Nejvíce mě asi zklamal příběh a jeho stavba. První polovina je jen o tom, že se snaží hlavní hrdina vydobít to, aby nemusel mít zbraň, protože mu to jeho víra zakazovala. Ta jeho víra mi upřímně lezla na nervy. Druhá polovina je v podstatě jen o jedné bitce na jednom místě. Je to hodně brutální, režisér se snažil ukázat válku tak, jak skutečně vypadala. Začalo být konečně akční. Ale jednalo se jenom o jednu bitku... Čekal bych něco výpravnějšího. 70% ()

j0nathan 

všechny recenze uživatele

Sakra pěkný záběry z bitvy, velmi pěkně natočený film, ale toho Garfielda já prostě nerozdejchám. Vypadá jak kryptohomosexeuál s Downovým syndromem, a to nedávám. ()

Deywid 

všechny recenze uživatele

Toho patosu je tam na mňa proste príliš.....SPOILER: Skutočný Desmond Doss ukázaný na konci fakt pôsobí ako skutočný človek a vojnový hrdina...jeho filmová verzia pôsobi ako mierne retardovaný náboženský fanatik...KONIEC SPOILERU...Samotná akcia ako tak obstojí ( i keď je občas fakt nereálna)...ale vo všetkom ostatnom akoby nemal mieru súdnosti.... ()

bongazkongaa 

všechny recenze uživatele

tak jestli je tohle podle pravdy, tak se nedivim, ze Japonci prohrali valku. Ho tam jako nechali běhat celou noc s mrtvolama na zadech? :D no to jsem nezazil. Tři hvězdy za jeho sexy ženu.... ()

Atheas 

všechny recenze uživatele

Tak první půlka filmu byla snad ta nejvíc zbytečnější první půlka filmu jakou jsem kdy viděl. Bohužel druhá půlka už to nezachránila. Celý film je dost solidní popcorn. ()

Johny303 

všechny recenze uživatele

Tak jak je zaběhlou tradicí u řady válečných filmů, je i zde začátek filmu přes veškerou snahu k posrání nudný (a zase je v tom ženská). Ale jakmile se hrdina dostane do výcvikového tábora, začíná to být zajímavější - obzvlášť perlí Vince Vaughn, který mi silně připomínal důstojníka z Olověné vesty. No nic, to bychom měli za sebou tu první (méně podstatnou) hodinu filmu... Ale pak jde jednotka do ostré akce a začíná hodina druhá - hodina tak fantastická, že ji považuji za jednu z nejlepších filmových bitevních zážitků vůbec. Gibson to na bitevním poli zkrátka umí a to bez ohledu na období. Místy jsem měl o toho uvědomělýho ušopleska na rozmrdaný skále plný žluťáků fakt strach... ()

Flopik 

všechny recenze uživatele

Nemám slov.Úžasný film ktorý ukazuje že vojna je zverstvo a nato aby ste zachránili život nepotrebujete zbraň, potrebujete len presvedčenie a odvahu.Skvelé herecké výkony , strhujúca akcia a soundtrack mi privodil zimomriavky ako dlho nič.Keď sa spojil soundtrack s Desmondom ktorý povedal : Daj mi silu zachrániť ešte jedného... bol to neskutočný pocit.Pre mňa 5* záležitosť a úžasný film. ()

Spiizy 

všechny recenze uživatele

Trochu přecitlivělý, začátek jak z červeno knihovny, nicméně druhá polovina filmu slušná řežba, která mnohé dožene. Mel Gibson neztrácí akční rádius a surovost z Umučení Krista a Apocalypta. Sice do nás Mel pere americkou hrdost o sto šest, ale i tak slušná podívaná a člověk je v závěrečné záchranné akci jak na trní. ()

M1k9 

všechny recenze uživatele

Myšlenka tu je a poučení taky. Chybí mi něco EXTRA. Podle mě to je jen další "solidní" film. Chválím výběr hlavního herce, méně pak velmi profláknuté tváře, které snižují autentičnost a ruší. Chybí mi epičnost. Stopáž mohla být poloviční s dosažením stejného sdělení. P.S: Amíci by si už měli poplácat po hlavě a natočit film z pohledu druhé strany, aby konečně ztratili status bezchybných bojovníků za lepší svět. Bral bych to jako důkaz politické korektnosti. Aneb proč asi polovině světa leží v žaludku a diví se. 5.5/10 ()

JM87 

všechny recenze uživatele

První půlka je až směšně idilická. Druhá půlka už za něco stojí. Akční scény jsou super, brutalita je taky šokující. Jen mě sere, že se zas z nepřítele dělá bestialní věc. ()

bolan 

všechny recenze uživatele

Kromě akce z války je to jako pít heřmánkový čaj. Chutná hnusně, ale někdo tvrdil, že prý je to zdravé. ()

husokachna 

všechny recenze uživatele

Přitlačit o milimetr na americkou patosovou pilu, tak by to byla parodie jak malovaná. Mel Gibson je natolik zdatnej režisér, že se mu daří téměř celou dobu balancovat a k parodii nesklouznout. Kdyby to točil někdo jinej, hledal bych tam možná nějaký to pomrkávání na diváka (viz Verhoeven s Černou knihou), ale vědom si toho, že Mel Gibson je totalitární americkej (importovanej, OK) suchar, je mi jasný, že to všechno myslí smrtelně vážně. A není mi to moc sympatický. Navíc válečný scény mi v mnoha chvílích chrastí kulisama (spíš mi připomínají Kód Navajo než Vojína Ryana) a nepřijdou mi nějak přelomový. Co zbývá? Naprostej průměr, kterej neměl na Oscarech co dělat. Jo a Hugo Weaving je úžasnej, chtěl bych ho vidět víc. ()

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Mel Gibson se vrací do války

Mel Gibson se vrací do války

01.05.2018

Určitě si pamatujete, jak Mel Gibson před dvanácti lety upadl v hollywoodskou nemilost. Jeho kariéra byla 10 let prakticky v limbu, v roce 2016 ale natočil Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a téměř vše… (více)

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Zlaté maliny 2016

Zlaté maliny 2016

25.02.2017

Známe letošní vítěze Zlatých malin. Nejhorším snímkem se stal dokument Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party, který si odnesl i další tři Zlaté maliny za nejhorší režii,… (více)

Reklama

Reklama