Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss, tak jako mnoho jiných mladíků, do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. Stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize. Skutečnost, že Doss odmítal zbraň, se nesetkávala s pochopením u jeho spolubojovníků. Jen blázen by chtěl, aby mu v boji kryl záda chlapík, vyzbrojený pouze odhodláním a lékárničkou. Často musel čelit nevraživosti a útokům ostatních vojáků. Přesto, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. V březnu 1945 vypukla krvavá bitva o Okinawu. Dossova rota měla za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Když vojáci vyšplhali s pomocí lan na vrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Vojín Doss se odmítl ukrýt a zůstal uprostřed krvavého pekla. Snášel jednoho zraněného po druhém z útesu do bezpečí. Během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů... (Bioscop)

(více)

Recenze (1 192)

Gerrard8 

všechny recenze uživatele

Toto je veľdielo. Z vojenských filmov, čo som videl pre mňa zatiaľ najrealistickejšie bojové scény. Fakt klobúk dole každému, čo sa podieľal na tvorbe tohto skvostu. ()

Matli 

všechny recenze uživatele

Na Ryana to samozřejmě nemá, ale ty akční scény tomu hodně konkurujou, v podstatě jsem se vrátil do doby vylodění v Normandii, takže paráda. Čekal jsem že to bude větší citovka, ale to už bych chtěl moc. Je to občas i vtipné a ta hudba nemá chybu, konečně po dlouhé době zase pořádná hudba k pořádnému filmu. Klidně bych tomuto filmu dal oscara za hudbu za tento rok. Prostě Gibson na co šáhne z režisérského postu, to nemá chybu. 88% ()

theSaint 

všechny recenze uživatele

Ihned ze startu musím konstatovat, že Hacksaw Ridge je pro mě nejslabším Melovým režisérským kouskem. Toho chlapa mám prostě rád, vždy mi byl sympatický i přes jeho skandály. Evidentně to v Hollywoodu už nějakou chvíli nemá lehké a věřím, že by ho různé rovnoprávní skupiny a pár kolegů nejraději vidělo viset a ne dřepět u stolů pro nejlepší snímky roku. Na jeho další režisérský kousek jsme čekali téměř deset let a vůbec to není špatné. Začátek byl pro mě nezajímavý, unylý a nažehlený, okamžitě by si mohl podat ruce se snímky 'Teorie všeho a Kód Enigmy', za mě určitě nejslabší část filmu. Gibsona jsem v tom necítil ani za mák. Pak nám byl naservírovaný zlatý střed, kde se nám Mel projevil na 100%, v tuhle chvíli člověk začne film hltat, jelikož s atmosférou to ten sympatický xenofób stále bravurně umí a samozřejmě nesmí chybět jeho podpis v podobě krvavých lázní. Na jeho filmech se mi líbí, že jeho násilnosti nejsou nikdy prvoplánové a nemají prázdný význam, ale své opodstatnění. Pokud to na Okinawě nějak vypadalo, tak zcela zřejmě takhle. Fakt, že Garfield mi je už léta velice nesympatický a to díky jeho výrazu "věčně ublíženého dítěte", na celkovém dojmu také nepřidalo. Každopádně, Gibson samozřejmě stále umí a já mu úspěch přeji. Na glóbech neuspěl, kdyby si to vynahradil na Oscarovi, tak bych se nezlobil. Ty nafouknuté a prskající ksichty "všech" by za to stály. ()

Chundys 

všechny recenze uživatele

No tak já nevím. Já chtěl hrozně moc dát plný počet. To co dokázal Doss je neskutečné a je to čistě jen jeho zásluha, ne Boha! Bylo hezké jak byl až moc skromný, hodný a upřímný. Vadilo mi, proč neukázali jeho bráchu, co se s ním stalo? Škoda že nebylo více záběrů z válečného prostředí... Přesto. Parádní snímek Mele a Andrew, tobě přeji toho Oscara :-) ()

Endavour 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl režiséra filmu, vybavily se mi nepříjemné vzpomínky na Údolí stínu, nicméně tentokrát jsem byl příjemně překvapen. Přes první hodinu líbánek a čtení z Bible se akce přenese do druhého světa, kde už rukopis výše zmíněného režiséra je více než jasný (vzhledem k nadměrné koncentraci střev či končetin na bitevním poli). Bojové scény snad nemohly být natočeny víc přesvědčivě - bestialita japonské armády je zde zobrazena v plné zvířecí "kráse". Jeden z opravdu lepších filmů o válce v Pacifiku. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Film o mladom muzovi s presvedcenim, ktory svoju odvahu na bojisku nedokazal poctom zabiti, ale naopak, obetavou zachranou zivotov. Cely Gibsonov film mu vlastne vzdava hold. Miestami mozno patos a kalkul, ale napriek tomu sa mi to celkom pacilo. Kazdy obdivuje taketo obetave osobnosti a ja nie som vynimka. Niekolko veci mozno vytknut, ale u mna prevazila skor skutocna historicka linka. ()

jasanka 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy prostě nemusím, a tady mi to ještě kazil hlavní hrdina pomlčka blbeček s výrazem slizkého debílka. Achjo. První polovina ještě ušla, takže za tu jedna hvězdička. ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson se po deseti letech vrátil na trůn a opět natočil skvělý film. V první polovině filmu se seznamujeme s Dossem a vidíme jeho následný trénink, který narozdíl od ostatních válečných filmů vůbec nenudí. Druhá polovina už jsou brutální jatka, kde se rozlétávají končetiny na každou stranu a až takovou řežbu, snad před projekcí nikdo nečekal. I když Hacksaw Ridge vyhrál dva Oscary, tak za mě vyhrál i hlavní nominaci, hold Amíci to vidí jinak. Lepší 4* ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Snímek extrémních protipólů. Na jedné straně pateticky hrdinská omáčka obalená do křesťanských hodnot a na straně druhé možná až přehnaně okázalá řezba plná krve a vnitřností přesně tak jak to M. Gibson rád ukazuje. Kdyby první třetina odsýpala stejně tak jako bravůrně natočená bitva o Hacksaw Ridge, byl by z něj určitě jeden z nejlepších válečných snímků poslední doby. Jaká škoda. ()

drozdy1 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson umí režírovat a dokázal to i teď. Velmi dobře natočené válečné drama, které je místami opravdu drsné ( střeva, utržené nohy ). Krásné i velmi emocionální momenty, detaily a mnoho dalšího. Garfieldovi role sedla a všem ostaním taky. Vše dopadlo tak jak mělo, ale zdálo se mi, že konec snímku vyzněl i trochu pohádkově a zkráceně. To je ale možná jen můj pocit a nijak zvlášť mi to na zážitku neubralo. Hodnocení: 83%. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Po stránce exteriérů, kulis, bitev a efektů nedůvěryhodná studiovka. Po všech ostatních stránkách pozoruhodné. Emoce a poselství jsou Gibsonovou nepřekonatelnou stránkou. Hodně se toho namluvilo o Gibsonovi jako paternalistickém homofobovi, který mlátil jednu ze svých žen (proven false) a v opilosti nadává na černochy (proven right). Jestli jsou – a těžko to může být jinak – hodnoty, které Gibson prodává ve svých filmech, jeho hodnotami vlastními, přála bych našemu světu hodně takových Gibsonů. I když by z nich jistě málokdo uměl vykřesat takový film. ()

godycz 

všechny recenze uživatele

nezapomenete na bibly !!!! vazne nechali tahat jednoho cloveka a dole cekal batalion az jim je posle ? nikdo nevylezl a nepomohl alespon je spoustet ? ()

Lukin413 

všechny recenze uživatele

Škoda klišovité první poloviny (a velmi, velmi nevhodně obsazeného Vince Vaughna), válečná vřava je natočená velmi působivě a z filmařského hlediska obsahuje i poměrně originální nápady. ()

inachisio 

všechny recenze uživatele

Žasnu nad tím, jak věrně bylfilm udělán a to trikově, herecky i posloupností příběhu. Emočně byl velmi povedený. Při sledování jsem se smála, bála, byla naštvaná a málem bych i brečela, kdyby u mě nepřevažovali napětí. Pořád mě napadají ta slova věrné a výborně udělané. A ještě abych nezapomněla, jak obrovsky obdivuju pana Dose a jak dobře tam byla jeho síla, odvaha i nejistota podaná. ()

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Mel Gibson se vrací do války

Mel Gibson se vrací do války

01.05.2018

Určitě si pamatujete, jak Mel Gibson před dvanácti lety upadl v hollywoodskou nemilost. Jeho kariéra byla 10 let prakticky v limbu, v roce 2016 ale natočil Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a téměř vše… (více)

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Zlaté maliny 2016

Zlaté maliny 2016

25.02.2017

Známe letošní vítěze Zlatých malin. Nejhorším snímkem se stal dokument Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party, který si odnesl i další tři Zlaté maliny za nejhorší režii,… (více)

Reklama

Reklama