Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss, tak jako mnoho jiných mladíků, do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. Stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize. Skutečnost, že Doss odmítal zbraň, se nesetkávala s pochopením u jeho spolubojovníků. Jen blázen by chtěl, aby mu v boji kryl záda chlapík, vyzbrojený pouze odhodláním a lékárničkou. Často musel čelit nevraživosti a útokům ostatních vojáků. Přesto, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. V březnu 1945 vypukla krvavá bitva o Okinawu. Dossova rota měla za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Když vojáci vyšplhali s pomocí lan na vrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Vojín Doss se odmítl ukrýt a zůstal uprostřed krvavého pekla. Snášel jednoho zraněného po druhém z útesu do bezpečí. Během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů... (Bioscop)

(více)

Recenze (1 192)

bozka10 

všechny recenze uživatele

Amerika má tendenciu prebalovat svoje vojnové zločiny do krásne vyčančaneho patriotizmu a to hlavne na velkom plátne a treba povedať že im to tuto vyšlo,pozvolne rozpravanie pribehu morálkou zviazaného človeka sa pekne pozerá a ked sa ku slovu dostane akcia tak to už stojí zato.Masaker veľmi silneho kalibru,skvelá kamera,priste tu funguje všetko od emócií az po odtrhnute končatiny.Je z toho ďalší skvelý film statočnom vojakovy,ktorého moralka a svedomie strýčka Sama, stojí na velmi vrtkých nohách. ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Gibson se po delší době opět ukazuje jako zdařilý režisér a servíruje tuhle porci tlustých střev a jatek, kterých si tu divák docela užije. Problém mám však s hereckým obsazením. Nikdo mi tam prostě neseděl a sledovat Vaughna jako důstojníka, to teda byla řádná parodie. V Garfieldovi jsem hold viděl Spidermana, chápu, můj problém. Worthington, na kterého jsem se těšil nejvíce, tu je vlastně nevidielný. Ještě bych měl výtku k samotnému Maeda Ridge. Ve skutečnosti byl velký asi šest,sedm metrů. Ve filmu to vypadá jakoby ty zraněné pouštěl dolů z osmipodlažního paneláku. Ale chápu, že to je film a Mel se snaží zapůsobit. Jinak efekty, jatka, krev ,hlavy, nohy, uši všechno napadrť, nemám výtku, tady si vážně vyhráli. ()

Azuko 

všechny recenze uživatele

Hacksaw Ridge je film, který nejde vidět pouze jednou. Neupoutá vás hrdinským příběhem vojáka jednou, ani dvakrát, ale pokaždé, když mu věnujete svůj čas. Herecké výkony naprosto bez chyby a muzika je fenomenální. ()

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Mel má rád hrdiny (nejspíš), já mám rád válečnou vřavu (určitě). Kvality Ryana, Pacifiku a Tábor tygrů napasované do 131 minut. Pomalý rozjezd vyústí ve skvělé finále, kde se to nonstop řeže, střílí a krev stříká. Skvělá válečná podívaná, které konečně uspokojila mé choutky. Dokonalá výprava, skvělý zvuk i kamera mě naprosto vtáhla do děje. Andrew byl výborný, Sam si konečně šplhnul. Gibsonůn smysl pro detail se nezapře. Co mně přišlo dokonalý všechny ty akční miniscény ve válečné vřavě, zalehnutí granátu, odpal dvou nepřátelských vojáků, to bylo vynikajcí, ovšem tak jako detailní zábery jsou skvělý i celkové záběry, náběhy Japonců, dělostřelecká palba, fakt luxus, za tuhle podstatnou část filmu bych neměl problém ani s Melovou nominačkou na zlatýho-plešatýho. Poslední záchranná fáze je asi nejsilnější z hlediska emocí a opravdu pokud je ten příběh blízký pravdě, tak před Dossem velký respekt, kéž bychom měli podobnou 7úctu k životu jakou měl tenhle sympatický vegetarián. Prdět na to, že v sále bylo deset lidí a z toho 7 lidí nemělo šajnu o co jde, prdět na to, že je filmu klišoidní patos, prdět na to, že Vince nemá ponětí, co je to válka. Prdím na to, že film není 5ti hvězdičkový. Já se nesmírně bavil a od dob Ryana mám zase o čem vyprávět. Díky Mele. Tohle je film, který MUSÍM vidět ještě jednou ! ()

petokucho 

všechny recenze uživatele

Po Moste spionov dalsi film odkedy som na csfd kde mi je 5 hviezdiciek malo. Najlepsi film roku 2016, atakuje celkove rebricky top filmov a u mna najväcsie filmove vyznamenanie, ze ho mozem porovnavat aj so Shawshankom. Neviem co momentalne napisat viac, tento snimok ma dostal. Prosim nepokazte si ho tym, ze ho uvidite mimo kina ! ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Snesl dolů taky několik Japonců, ale ti nepřežili. Desmond Doss je věrný svému přesvědčení, že nevezme do ruky zbraň a dodrží ho, i když je na zabití. Je to možná cvok, ale nechce zradit sám sebe. A především absolutně platí, že to není žádný zbabělec. Věří v Boha natolik silně, že se stane inspirujícím i pro ty chlapy, kteří ho původně nesnášeli. My nedokážeme věřit jako ty, ale věříme tvé víře. Parádní bojové scény otvírají pohled do pekla, kterým vojáci v bitvě na útesu procházeli. Film unese i závěrečný patos. Téměř vyprodané kino na konci tleskalo. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Je to jeden z tých filmov, ktorým veľa "odpustím" (dodnes napr. nedokážem oceniť spomalené zábery, navyše podčiarknuté veľkolepou hudbou), lebo som sa do nich zamilovala na prvý pohľad. Pristihla som sa opäť pri tom, ako rozmýšľam o svojom bezproblémovom živote a hanbila som sa. V hlave som mala veľa otázok. A nie je práve toto znakom dobrého filmu? Pre mňa určite áno. A pre mňa suverénnych 95%. ()

Shredo 

všechny recenze uživatele

S bliziacim sa koncom roka mam uz teraz jasno. Film obsahujuci viacere typy zanrov (komedia, laska, drama) by za normalnych okolnosti bola vseobecna kravovina. Melovi sa podarilo vsetko to krasne zlucit a zavrsit galaktickym vystupom na hacksaw ridge, ktory mi vo vela pripominal vylodenie v Normandii. Zalubu v hlavnom hrdinovi si najde snad vsak kazdy, lebo je to sympos so silnym presvedcenim. Striekanie krvi na kameru, precizne priam kadernicke strihy, herecke obsadenie a produkcia, to vsetko je treba a nebudem prekvapeny aspon jednym oskarom aspon za kameru/strih. ()

Zajdo 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson sa vrátil vo veľkom štýle a je to viac než schopný režisér (povedal by som, že jeden z najlepších, z hercov vie dostať to najlepšie pri každom jeho filme) a mrzí ma pri ňom len jedna vec, že nerežíruje tak často, vôbec by som sa nehneval keby vyprodukuje niečo aspoň každé tri roky. Hacksaw Ridge mi navodil počas filmu neraz zimomriavky, jeden z najlepších vojnových filmov vôbec. Desmond Doss najväčší rešpekt, a true hero. ()

owwidius 

všechny recenze uživatele

Zaujimavy pribeh, ale len akoby taka pikoska, ze by ma to dako velmi zaujimalo sa neda povedat. Sceny na bojisku fajn, ale po chvili trochu neprehladne a unavne, rozhodne som uz videl inde lepsie natocene. Pre mna dost prekvapivo vpravo hore momentalne svieti, ze "89% a 51. najlepsi film". [#45/2016] ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

No, tak snášel vojáky po laně ... Byl to obětavý člověk a nesmírně odvážný. To beru. Ale film mi nepřišel nijak úderný. Gibson to umí i líp. Už se fláká. ()

Wallis3 

všechny recenze uživatele

Tak už i Mela postihla senilita a demence: nacpat do filmu rachitickýho debílka, co se hlásí do armády, ale odmítá byť i jen nosit zbraň a že teda bude jenom zdravotníkem, ale před tím se seznámíme s jeho životem a přesvědčením víry adventistů sedmého dne, kdy se jednou jedinkrát podívá na jakejsi náboženskej výjev, takže ani moc není jasný proč že to do něj ta víra tluče, tak tady ten rachitickej debílek se do armády dostane, i když vypadá jak za groš kudla, přežije šikanu, prosadí si své požadavky, včetně sobotního šabatu, nakonec se pomodlí (šmarjova noho, v sobotu a jde do boje) japončíci jsou poražení, a to si stihne zahrát tenis a fotbal s granátama a máme tu hepiend. Prosím vás, jako film to absolutně nefunguje, není to ani takovej krvák, jak se tu deklaruje je to obyčejnej film s pár záběrama na střeva ( nehledě na to, že hodnocení se vyšplhalo díky tomu a lidi to tam prostě čekali)apod. A už zase nálepka podle skutečné události-kdyby natočili řádnej dokument, udělali by líp. Garfieldovi jsem vojáka nežral ani chvíli a k tomu ten jeho připitomělej úsměv. Kdo tam stál za to byl Weaving a jeho prupovídka u stolu: "TAKOVÁ ČISTÁ UNIFORMA JE PĚKNÁ VĚC. ARTY TO ALE DOSTAL DO ZAD A VNITŘNOSTI MU VYLETĚLY PŘEDEM. VÍTE JAK MU TO ZNIČILO UNIFORMU? MYSLÍM, ŽE BYL RÁD, ŽE UMŘEL, ABY NEVIDEL, JAK JE TA UNIFORMA ŠPINAVÁ" ()

P.J.2 

všechny recenze uživatele

Nemůžu dát jen 4, jasně, není to dokonalost ale má to k ní zatraceně blízko a celou dobu jsem měl slzu na krajíčku, neskutečně mě ten film dojal. Ani nevím čím a proč. A Hugo Weaving je snad na oskara!! Takhle zahraná role mě až mrazila. ()

DEADMANincCZ 

všechny recenze uživatele

Hrozná bomba. Garfield je pán. Pátá hvězda za to, jak se cca v polovině filmu přechodem do bojiště změní skoro romantickej film na nekompromisní gore válečnou brutalitu, která si nebrala servítky. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Silnější 4*. Jedná se opravdu o zajímavé dílo hodné zhlédnutí. Svojí strukturou mi Hacksaw Ridge připomněl Most špionů. Jde o to, že tento snímek představuje v podstatě jako on jakýsi "dvojfilm". První půlka je drama z oblasti výcvikového tábora a druhá zobrazuje řežbu na Okinawě. Pokud tedy člověk očekává, že se mu ihned od počátku dopřejí jatka, může být šokován směřováním výše zmíněné první poloviny. Ta ale vůbec není špatná a funguje celkem dobře. Nicméně, přiznávám, hlavním lákadlem je Okinawa a ta zřejmě představuje vrchol filmu. Bitevní scény jsou natočeny opravdu syrově. Jsem též přesvědčen, že jsem dlouho neviděl takovou přehlídku "hedek" jako zde. Pokud máte rádi Moorhuhny, kde hentai monstra s arisakami loví Amíky po tunách, můžete být jedině potěšeni. Patos film určitě má, ale očekával jsem to horší. Možná je to i tím, že tento samozřejmý aspekt amerických válečných bijáků zkrátka rezignovaně přehlížím. Nesmím zapomenout upozornit i na skvělý soundtrack od Ruperta Gregsona-Williamse. Ten mě zaujal již minulý rok u seriálu The Crown a zde svoje skladatelské umění přesvědčivě obhájil. ()

Wargoo 

všechny recenze uživatele

Patos nad patos... Ale Mel točiť vie ! Nasnímanie a stvárnenie samotnej bitky o Hacksaw bolo technicky absolútne dokonalé, a celá "vojnová" časť by sa dala hodnotiť aj najvyšším skóre, kolená tomu však podráža samotný romanticko-rodinný prvok, a tak sme nedostali (aspoň teda ja určite) to, čo by som videl radšej. V prvom rade by som vymenil nevýrazného Garfielda. Viem si tam predstaviť kopec iných hercov, ktorí by mi možno aj po emočnej stránke neboli ukradnutí (McAwoy, Franco, LaBeouf... you name it), naopak vyzdvihnem výborného Weavinga. Celkovo sme teda dostali film pozostávajúci z dvoch hlavných častí, pričom tá vojnová absolútne prevyšuje tú, ktorá vo svojej podstate mala byť tou nosnou a to samotnú príbehovú. Nominácia Garfielda je výsmech všetkých výsmechov, ale Mel si to za technické spracovanie vizuálne náročného filmu určite zaslúži. 4**** a 74,922% ()

MikeeTheory 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson to umí jako nikdo jiný. Statečné srdce, Apokalypto, Umučení Krista a teď i Hacksaw Ridge. Neuvěřitelné hrdinské příběhy, byť trochu přikrášlené a se silným náboženským podtextem, za to ale neskutečně sugestivní a surové. Melovi to zkrátka opět žeru i s navijákem, a to i na místech, které divák tak trochu čeká. Jenže on je umí podat tak dokonale, že emoce tryskají na všechny strany. A nejlepší na tom, je že mu to věřím. Do puntíku! ()

Warlukyn 

všechny recenze uživatele

Přehnaný, ale i tak suprově natočený a Garfield i když ho moc nemusim, tady je hodně hodně dobrej. Jinak zajímavě tupé komentáře a naprostí degešové, kteří nepochopili smysl jednání hlavního hrdiny např: Matty, Marigold, InJo, jerry12 ()

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Mel Gibson se vrací do války

Mel Gibson se vrací do války

01.05.2018

Určitě si pamatujete, jak Mel Gibson před dvanácti lety upadl v hollywoodskou nemilost. Jeho kariéra byla 10 let prakticky v limbu, v roce 2016 ale natočil Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a téměř vše… (více)

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Zlaté maliny 2016

Zlaté maliny 2016

25.02.2017

Známe letošní vítěze Zlatých malin. Nejhorším snímkem se stal dokument Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party, který si odnesl i další tři Zlaté maliny za nejhorší režii,… (více)

Reklama

Reklama