Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss, tak jako mnoho jiných mladíků, do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. Stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize. Skutečnost, že Doss odmítal zbraň, se nesetkávala s pochopením u jeho spolubojovníků. Jen blázen by chtěl, aby mu v boji kryl záda chlapík, vyzbrojený pouze odhodláním a lékárničkou. Často musel čelit nevraživosti a útokům ostatních vojáků. Přesto, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. V březnu 1945 vypukla krvavá bitva o Okinawu. Dossova rota měla za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Když vojáci vyšplhali s pomocí lan na vrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Vojín Doss se odmítl ukrýt a zůstal uprostřed krvavého pekla. Snášel jednoho zraněného po druhém z útesu do bezpečí. Během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů... (Bioscop)

(více)

Recenze (1 192)

TomStrom 

všechny recenze uživatele

Ehh, no já popravdě nevím, co si o tom celým mám myslet. Ten začátek je nudnej a stereotypní, hlavní hrdina je solidní magor, který místo toho, aby dělal normálně civilního doktora, tak jde do války, aniž by připustil možnost, že tam někomu bude muset ublížit... to prostě nedává smysl. Asi jako kdybych se šel vyučit řezníkem a na začátku bych řekl: „Nůž do ruky rozhodně nevezmu a jíst maso je nemorální, ale budu se na vás z uctivé vzdálenosti koukat.“ A ještě k tomu ten kuní ksicht Andrewa Garfielda, fakt se mi na to nekoukalo příjemně. Osobně myslím, že téma konfrontace války a pacifismu zvládl nejlépe, jak to jen šlo, Sly ve čtvrtém Rambovi a asi už by toto téma neměl nikdo jiný pokoušet, jinak to dopadne takto nebo ještě hůř. A Mele, tudy cesta nevede, radši bych zas něco pěkně apocalyptického. ()

waska 

všechny recenze uživatele

Mel je zpátky a je to jen a jen dobře. Můžeme si dlouze povídat o tom jaký je to člověk, někomu sednout nemusí, ale herec a v tomto případě režisér je vynikající ! Casting je bez debat bombastický, teď když už jsem film viděl si nedokážu představit, že by v rolích mohli být jiní herci. Ano, je to klasická americká agitka za válku a hrdinství jednotlivce, ale tady to kupodivu funguje, možná právě díky hercům. Každopádně slušná podívaná s pořádnou porcí krve, střev a utrhaných končetin. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Když jsem si přečetl, že hnací silou statečného vojáka je víra v jeho náboženství a k tomu pár hodnocení, které se nám vždy zobrazí jako první, měl jsem strach ten čas strávit v kině. Tak jsem to zkusil až na DVD. Kromě těch důvodů, pro které Doss odmítal zbraň i v případě ohrožení svého života, všechno další fungovalo úžasně. Úvodní romance byla podána pěkně filmově a válka byla podána sakra poctivě. A neměl jsem problém se spojením těchto dvou záležitostí. Snad jen u výcviku si myslím, že realita by byla tvrdší. Škoda, že jsem si celkový dojem nevychutnal v kinosále. Ale hodnocení dávám, jako bych tam byl. ()

vikino1 

všechny recenze uživatele

Kdo jinej než náboženskej fanatik může natočit film o jiným náboženským fanatikovi, kterej si do války odmítá vzít zbraň. První půlka je vyloženě nezajímavá, postavy nevýrazné, žádnému vojákovi jsem nijak nefandil, a když nefandíte ani hlavnímu hrdinovi - protože víte, že to na 100% přežije (jinak by přece nevznikla legenda) - tak si na konci řeknete, jo Mel prostě točit umí ale je to nuda. A nevím nevím, jestli Amazing spajdrmen byla nejlepší volba pro pana Dosse. Za zmínku stojí zajímavý herci ve vedlejších rolích. Obvzláště Weaving si to docela dával. Tot k filmu .. Jinak hledat celou noc napůl mrtvé lidi a spouštět je po laně dolů musel být neskutečný adrenalin a měl ještě větší štěstí, že to přežil. ... ()

danny_21 

všechny recenze uživatele

Ani nevíte, jak moc jsem se těšil na další Melův snímek. V rovině akční a krvavé nezklamal, standartně výborná prácička, vždyť už taky nechal Gibson rozsekat, rozstřílet, vykuchat kdekoho, ale než jsme se dostali na Okinawu, příšerně do dřelo a co víc, proč obsadili do hlavní role Garfielda, který mi svým projevem hrubě neseděl - nicméně bych tím nechtěl shodit charakterovou výši skutečného Dosse - 70 % ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Gibson prostě brutální hrdinné válečné filmy umí. Znovu řemeslná práce, která baví po celou dobu, neskutečné bojové scény a americký patos, který se ve finále dá snést. Jen tak dál... ()

Jicr777 

všechny recenze uživatele

Krásně ztvárněný příběh opravdového válečného hrdiny Desmonda Dosse (1919 - 2006). Od skutečných událostí se liší minimálně v tomto - Desmond se svojí budoucí ženou potkal za jiných okolností, než ve filmu. Svatba proběhla ještě dříve než Desmond nastoupil na frontu. A mnoho dalších událostí z rodinného života bylo pozměněno. - útes Hacksaw měřil cca 105 m. Ve filmu je dvojnásobně zveličen. Desmond byl jedním z tří dobrovolníků, kteří na útes poprvé vyšplhali a síť ukotvili. Existuje dokonce dobová fotografie, kde stojí na hraně útesu nad čerstvě zavěšenou sítí a riskuje kulku od japonského vojska. - Neexistuje zmínka, že by Desmonda jeho spolubojovnící v noci tloukli. A postava záporáka Smittyho je taktéž fiktivní. - Desmond před bitvou u Hacksaw absolvoval ještě jiné bitvy, nebyla to jeho první. Jinak se film poměrně přesně drží tězko uvěřitelných ale skutečných událostí. Daří se mu vystihnout atmosféru strachu a bezmoci při dobyvání jednoho z posledních japonských území. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Smekám před opravdovým Desmodem Dossem, pokud opravdu sám zachránil 74 lidí a neměl k tomu ani pušku. Nesmekám před katolíkem Gibsonem, který se mi snažil s náležitým patosem a příšernou hudbou hodinu před akcí vnutit, že bez Boha to prostě nejde a že víra v Bibli překoná všechna příkoří osudu. Totéž další cca 1/2 hodiny po akci. Přitom, ač urputný agnostik, jsem pochopil, v co Desmond Doss věřil a o co mu šlo a stačilo by mi na to klidně 20 minut. Film by tak netrval úmorných 140 minut ale jenom 80-90 a já bych mohl dát klidně 4 hvězdičky, protože ta akční část z ostrova Okinawa je opravdu dobře natočená i zahraná (teda až na pár scén, který by se spíš vyjímaly ve Žhavých výstřelech). ()

mirra66 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoci, ale nejde to jinak, než jít proti proudu zdejšího hodnocení (83%). Věřím v něco jiného než slavný Mel. Věřím například tomu, že při povinných školních výletech do kina na tento "válečný biják" (v jeho současné domovině) se najde spousta (patrně většina) mladých a uvědomělých Američanů, kteří po tomto zážitku, s očima plných slz a hrdostí naplněným srdcem, složí slib věrnosti vlajce USA, potom se zastaví v nejbližším "mekáči" nebo káefcéčku" a za pár let ti nejnemajetnější z nich půjdou bojovat za demokracii a lidská práva, jako jejich otcové, do Evropy, Asie, Střední a Jižní Ameriky, Afriky nebo Asie, aby se nebojovalo v ulicích Detroitu, nebo na jiném, Bohem stvořeném místě v USA. Dalo by se k tomuto filmu hovořit a psát určitě velice dlouho, avšak tento film za to opravdu nestojí. Zkrátka tento snímek je jen další z "melgibsonovin", mohli bychom používat pojem "melgibsonovismus" a želbohu jen vzpomínky zůstávají na mládí jednoho nadaného a zábavného herce, když nás opravdu bavil a dokázal zaujmout. Jak se říká, technické zpracování umění nedělá a jelikož se navíc k pravdivému příběhu hrdiny stavím zhruba jako k pravdivému příběhu pravomocně odsouzeného (ve všech stupních) vraha Kájinka, hodnotím střídmě, velmi slabými: 30% ()

Tamten 

všechny recenze uživatele

Totální americký patos, ve kterém není jediný nepředvídatelný moment, vše postupuje podle zcela jasné linky a vy se jen divíte, proč se to tak hrozně táhne. Záběry z války jsou tak nepřehledné, nekonečné a skvěle navozující atmosféru, že jsem při nich usínal. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Filmů o bojových zdravotnících není věru moc a jako takový je Hacksaw Ridge hodně cenný. Co ho trochu shazuje je dlouhý vysvětlující úvod plný frází a klasických válečně filmových klišé. Co jej naopak vedle tématu vyzdvihuje, je realistické nasnímání bojů na Okinawě, kde si Gibson nebere žádné servítky a ukazuje válku v celé její krutosti i ošklivosti. Ne, že bychom to již jinde neviděli, ale válečná vřava je zde nasnímána opravdu poctivě s důrazem na minimální digitální úpravy. A je to sakra vidět, podobně drásavý pocit bezmoci hned tak nezažijete. Nemohu se však zbavit dojmu jakési schématičnosti vypravování i klasické americké patetičnosti. Ve srovnání s jinými válečnými eposy minulých let (Dunkirk, Neznámý voják ...) působí Gibsonův snímek hodně "tradičně", což je škoda. ()

Sharpooter 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla pecka. Příběhy podle skutečných událostí jsou většinou pecka, ale tohle byla fakt senzace. První polovina filmu mě až tak moc nebavila, spíše se tam řešil normální, nevojenský život naší hlavní postavy Desmonda Dosse. Jakmile jsme se ale dostaly do části, kdy nastoupil do armády a začal jeho trénink, vše se v dobré obrátilo a film začal být skvělý, občas se zde objevily i nějaké vtípky. Je vtipné jak člověk, který stál před vojenským soudem a málem skončil ve vězení se stal takovým hrdinou. Film dokáže být dojemný a s doprovodem úžasné hudby (hlavně na konci) je to prostě masterpiece a vytváří skvělé napětí. Tohle dílo je téměř dokonalé, škoda pomalejšího, a hlavně slabšího začátku. Poprosil bych více takových filmů! 9/10 ()

Nekroskop 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson se s tím opět nemaže. A je to dobře. Mám rád jeho styl. Je dost syrový, realistický. Jako tady. Je válka, bombardování, granáty, kulomety, takže je jasné, že těla budou slušně zmasakrovaná. A Mel se nebojí nám to pěkně do detailu ukázat. Celkově se mi film líbil. Na začátku je klasická představovačka postav, která mě ale vůbec nenudila. Pak se ocitáme na Okinawě a začíná válečné peklo. Přesto se i uprostřed vší té syrovosti (a surovosti) objeví i dojemné chvilky. Třešničkou je pak fakt, že je film podle skutečné události. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočené válečné drama, které má však tu nevýhodu, že jeho první část je extrémně nudná, sází spíše na romantiku a emoce, naproti tomu ta druhá je už prvotřídní válečný nářez, mimořádně realistický a naprosto strhující, obsahující přesně to, co od kvalitního válečného filmu očekávám, a sice perfektně natočenou akci, realistické vyznění, dobré efekty a kulisy a v neposlední řadě také syrové vyobrazení celého konfliktu. Z filmu jsem měl místy vyloženě nepříjemný pocit, až tak moc je snímek autentický. Herecké obsazení je rovněž topové, nejvíc mě zaujal drsný Vince Vaughn, tomu jeho role neskutečně sedla. Velá škoda toho nezáživného začátku, jinak by se jednalo patrně o nejlepší válečný film tohoto desetiletí. 8/10. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Konečně po dlouhé době pořádné válečné drama, zaměřené na jednu konkrétní postavu. Jedná se o Desmonda Dosse, obyčejného chlapíka, který měl mladšího bratra a také otce, trpícího PTSD a alkoholismem, takže o násilí nebylo v jejich rodině nouze. V zápalu sourozenecké šarvátky praští Desmond svého bratra Harolda cihlou po tváři, čímž ho málem zabije. Stejně tak později brání matku před opilým otcem a namíří na něj zbraní, a nebýt otcova zoufalého výrazu, asi by toho alkoholika odprásknul. Po tom všem se rozhodne, že už nikdy nikomu neublíží, bude jen pomáhat a stane se adventistou sedmého dne. Zachrání život přejetému chodci a v nemocnici se seznámí s brutálně atraktivní zrzkou Dorothy, kterou postupně sbalí kecy o tom, jak je krásná, nádherná a vlastně to nejhezčí, co kdy viděl. Následně se přihlásí do armády, protože je mu hloupé makat v továrně, když ostatní musí bojovat za vlast v zámoří. Při výcviku to má však docela těžké, protože naprosto iracionálně odmítá vzít do ruky zbraň a naučit se střílet, což je podle mě základ, pokud má člověk bojovat na frontě, i když by měl jen sloužit jako zdravotník. Však mu to ostatní branci dávají sežrat a ani od seržanta Howella nebo kapitána Glovera se za svůj idealismus uznání nedočká. Už to vypadá, že by mohl jít na první dovolenku a oženit se se svou krásnou Dorothy. Místo toho je za neuposlechnutí rozkazů - odmítání střílení ze zbraně - poslán před vojenský soud, kde mu však pomůže nečekaný spojenec - jeho otec sem nakráčí ve své prvoválečné uniformě a předá předsedovi soudu dopis od generála, pod kterým kdysi sloužil ve WWI. Díky tomu je Desmond zproštěn viny a může se vydat do akce. A tím začíná ta "zábavnější" část filmu - bitvou o Okinawu. Je zde vysoký útes, který je obsazen Japonci a tvrdě bráněn, o čemž se přesvědčilo několik předchozích jednotek a 307. pluk, vedený Gloverem má za úkol podniknout další útok. Po vyšplhání na útes začínají ta pravá pořádná jatka, dělostřelectvo a kulomety střílí na plné obrátky a my můžeme vidět potrhané končetiny, vyhřezlá střeva a prostřílené helmy. První fáze útoku se zdá úspěšná, je čas přenocovat a další den pokračovat. Během noci v díře po granátu se Desmond blíže skamarádí se svým bývalým trýznitelem z kasáren Smyttym Rykerem a navzájem si řeknou své životní příběhy. Hned další den zrána zaútočí japončíci a rozjede se další krvavá řež, při které se musí celý pluk stáhnout, jediný Desmond zůstane na útesu a snaží se za každou cenu zachránit co nejvíce zraněných spolubojovníků, které díky svému originálnímu uzlu posílá dolů a pokračuje tím až do noci. "Bože, co po mně chceš?" Dokonce paradoxně zachrání také seržanta Glovera, který ho do té doby za jeho neochotu používat zbraň ani nechtěl ve svém mužstvu. A tak tento hrdina zachrání 75 těžce zraněných spolubojovníků, aniž by jedinkrát vystřelil, to za něj museli obstarávat jeho ranění kolegové. Při každém běhu s raněným na zádech mohl kdykoliv schytat kulku, ale stál při něm Bůh a pomáhal mu v jeho snaze "zachránit aspoň jednoho dalšího muže". Nakonec měl fakt namále, Japonci se dostali až ke kraji útesu, ale díky palebné podpoře zespoda se jako spider-man slanil dolů. Následně byla obnovena ofenziva a při třetí bojové akci byl Hacksaw Ridge dobyt. A to byl celý válečný příběh tohoto hrdiny, který bez jediného výstřelu udělal pro vlast více, než všichni ostatní vojáci, jak přiznal samotný kapitán Howell. Nevím, proč mají s tímto filmem někteří jiní uživatelé takový problém, bylo to napínavé od začátku do konce, akce bylo požehnaně, a navíc je to podle skutečnosti. Akorát ten Desmondům idealismus mi také někdy lezl na nervy, protože nastoupit proti krvežíznivým japončíkům do boje beze zbraně je skutečně tvrdohlavost a pýcha, jak tvrdila i krásná Dorothy. Tvrdohlavost hraničící s hloupostí. Asi při něm fakt stál samotný Pánbůh. () (méně) (více)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Mel Gibson se vrací do války

Mel Gibson se vrací do války

01.05.2018

Určitě si pamatujete, jak Mel Gibson před dvanácti lety upadl v hollywoodskou nemilost. Jeho kariéra byla 10 let prakticky v limbu, v roce 2016 ale natočil Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a téměř vše… (více)

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Zlaté maliny 2016

Zlaté maliny 2016

25.02.2017

Známe letošní vítěze Zlatých malin. Nejhorším snímkem se stal dokument Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party, který si odnesl i další tři Zlaté maliny za nejhorší režii,… (více)

Reklama

Reklama