Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss, tak jako mnoho jiných mladíků, do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. Stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize. Skutečnost, že Doss odmítal zbraň, se nesetkávala s pochopením u jeho spolubojovníků. Jen blázen by chtěl, aby mu v boji kryl záda chlapík, vyzbrojený pouze odhodláním a lékárničkou. Často musel čelit nevraživosti a útokům ostatních vojáků. Přesto, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. V březnu 1945 vypukla krvavá bitva o Okinawu. Dossova rota měla za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Když vojáci vyšplhali s pomocí lan na vrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Vojín Doss se odmítl ukrýt a zůstal uprostřed krvavého pekla. Snášel jednoho zraněného po druhém z útesu do bezpečí. Během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů... (Bioscop)

(více)

Recenze (1 192)

Nix 

všechny recenze uživatele

Je to dost takové pohádkové bych řekl. Ono celkově ten příběh pomalu působí jako vyprávění o supermanovi, ale musím říct, že to mělo šmrnc. Andrew si určitě švihl jednu z nejlepších rolí a obecně film nenudil. Mel je opravdu kvalitní režisér a občas se s tím nemaže a válka je tu fakt působivá. Ale celkově bych to ohodnotil spíš odděleně, kdy první půlka filmu je horší než ta druhá. Ale stojí to určitě za pozornost. ()

MAAUZ 

všechny recenze uživatele

Takhle blaženě jsem z kina dlouho nevycházel. Pocit přebil i Sullyho a to je co říct. Ačkoliv mě Fury bavil (poslední válečný film, který jsem předtím viděl), tak je oproti Hacksaw Ridge sračka. Tady jsem cejtil na bitevním poli klasickýho a drsnýho Gibsona. Ale i úvod s rodinou a láskou se mi moc líbil. Herecký výkony přirozený.. Nevím jak ostatní, ale mě to roztrhlo vejpůl jak granát, a pokud s tebou příběh nehnul, tak kecáš! ()

Franche 

všechny recenze uživatele

Na začátku - krásné panorama, krásná holka, mladý a naivní věřící kluk, který si z dětství nese trauma, jež je podtrženo alkoholickým otcem veteránem. Prvních 30 minut jsem si, jako 1 ze 3 žen v sále, myslela, že je Garfield autista - ten jeho úsměv s napůl vypláznutým jazykem nemoh přijít tak krásné holce sexy, no budiž. Romantická linie přijde většině možná navíc, musím souhlasit, nicméně celému filmu přidává v tom hnusu války alespoň trochu na lidskosti. Další třetina filmu voněla až ironickou komedií v podání Vince, který mě naprosto šokoval, jelikož si ho pamatuju ze samých bezduchých ale vtipných komedií. (spíše) monology nabité hláškami, sem tam soud a krev. Nádherná plejáda všemožných vojáků, které si zamilujete hned, jelikož jsou všichni sympatičtí a mají jedinečné kouzlo. V tuhle chvíli si už ani neuvědomujete, že pravděpodobně většina zemře, zůstane bez končetin nebo nějakého z lidských smyslů. Okinawa = zlom. Vychillení muži se dostávají do reality tak, jak mimino vhozené do bazénu. Šup, zbraň a plav. Pak už nedýcháte. Zachraňte vojína Ryana je pohádka pro děcka. Nářez, bomby, plamenomety, granáty, vnitřnosti, hlavy, červi, krysy, hrdina Doss nesoucí x hodin své parťáky z boje, kterému dosud vládli žluťásci beze strachu. Celou dobu si jen přejete, aby ta akce nikdy neskočila. Nejlepší (proti)válečný film vůbec, samozřejmě alespoň pro mě. Vše tak uvěřitelné a bez zbytečného patosu a kydů, že si až přejete, aby vás taky vytáhli z nějakého zákopu. Jen proto, abyste tomu mohli být ještě o kousek blíže. Další z neuvěřitelných příběhů o tom, že hodní lidé existují nebo alespoň existovali. Mele, tvoje filmy mě obvykle míjejí, ale za tenhle máš 5*, díky za nejlepší kino zážitek posledních let ()

Marty7CZ 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná pecka!!!!! Gibson je zpět v životní formě a natočil tak ůžasnej příběh, že nám běhala v kině husí kůže.... Bravurní obsazení v čele se Spidermanem, kterej si tímhle kouskem absolutně zpravil svou čest(hereckou)! Takže závěr? Jak můžou vůbec žít takový hrdinové, jako místní medik, nikdy nepochopím!!!! Gibsonku, parádních 90% ()

RAFT 

všechny recenze uživatele

Režisér Mel Gibson natočil po dosti dlouhých 10 letech ,další skvělý film.Jako Mel na to furt má ,i když by dle mého názoru mohl točit častěji a né po několikati letech.Zpomalené záběry pěkné ,kamera výborná,hudba taktéž.Herci podávali dosti ohromné výkony hlavně Vaughn ,kterého známe především z různých komedií,mohl by si střihnout nějaké dramatičtější role.Po filmu zachrante vojína rayena ,další válečný kousek .88% ()

Limous 

všechny recenze uživatele

Mel uměl vždycky natočit poutavý filmy, vždycky byly ojedinělý, ale chyběl mu krůček, aby se dostal mezi elitu, teď ten krůček udělal a nejen krůček. Je to mistrovská filmařina, Mel odvedl opravdu skvělou práci. Obsazení se povedlo na výbornou, vedle několika ostřílených herců se tu objevil ne tolik známý Andrew Garfield a nikoho lepšího, snad ani obsadit nešlo. Začátek je možná trochu utahanej, ale dá vám to prostor na sblížení s hlavním hrdinou a pochopení jeho hodnot života. Oproti tomu konec filmu je našlapaná akce u které Vám bude partnerka zarývat nehty do stehen a vy partnerce bude tisknout stehno, tak silně, že kdyby byl film o pár minut delší, určitě by jí ta noha odumřela. A věřte mi, že pokud nejste sériový vrah, který nemá žadný city, krásně si pobulíte. :) Mel je zpátky a v lepší formě, než kdy dřív. ()

Knor 

všechny recenze uživatele

Ta první hodina byla na můj vkus zbytečně natahovaná. Rodinný vztahy a milostný příhody hlavního hrdiny my prostě ve výsledným celku nepřišli až tak důležitý. Ale chápu to a není to nic, co by film nějak sráželo. Po tom poměrně klidným začátku a zajímavým výcviku se jednotka i s hrdinou dostávají do boje a začne opravdový válečný peklo. Bitva započně rozbombardováním toho kousíčku země, na který se to všechno odehrává a pak jsem se nestačil divit. Intenzita a syrovost celý bitevní scény se podle mě vyrovnává působivosti scény vylodění v Normandii ve Spielbergovo vojínu Ryanovi. Je to opravdu hodně drsný a i Mel Gibson nám jasně ukazuje, že válka prostě není nic hezkýho. Tenhle příběh o člověku, kterej se stal hrdinou i beze zbraně uprostřed války určitě stál za to zfilmovat a tomu pánovi vzdává velkou čest. ()

Jozka7 

všechny recenze uživatele

Pro mě je tohle film z kategorie snů. Velký návrat Mela Gibsona, navíc na téma, které je mi velice blízké. Koncentrace silného (a pravdivého) příběhu, skvělých hereckých výkonů a věrného zobrazení děsivého válečného pekla na Okinawě vyústila ve smršť emocí, jakou jsem v kině už dlouho nezažil. Pro mě jednoznačně film roku. Možná doplním několik informací. Americká 77. pěší divize byla v době okinawské bitvy již vcelku zkušeným útvarem, předtím prodělala bitvy o Guam a o Leyte na Filipínách v roce 1944, během nichž si Desmond Doss vysloužil dvakrát vyznamenání Bronze Star za chrabrost. Dossův 1/307 je tedy na začátku Okinawy dobře odpočatý a vypucovaný, ale ne nováčkovský prapor, jak by se mohlo zdát. Dále, jednoho z vojáků, který v bitvě přijde o obě nohy, hraje skutečný válečný invalida, australský voják Damien Thomlinson, který jako člen zvláštních jednotek přišel o obě nohy v Afghánistánu 2009. Nu a konečně, SPOILER, poté, co byl Doss zraněn střepinami granátu a evakuovali jej do týlu (jeho ztracenou Bibli opravdu hledali a našli), tak jej ve skutečnosti ještě zasáhl japonský sniper a kulka mu přerazila levou pažní kost. To již ale do filmu nedali, že by to bylo už příliš neuvěřitelné. Stejně tak nerozváděli, že Doss v době nasazení na Okinawě již trpěl počínající tuberkulózou, kterou se nakazil na Leyte. O to více tedy vyniká jeho fyzicky nesmírně náročná evakuace raněných kamarádů ze srázu Maeda (neboli Hacksaw Ridge). ()

ForGump 

všechny recenze uživatele

Velmi explicitní, beznohá, bezruká, bezorgánová, explozivní, rachotická a nepřehledná válečná hrdinská podívaná. Někdo jako Bay by z toho ale udělal větší nářez. Andrew Garfielda jako Desmonda Dosse - trošku přehnaně fanatického bezzbraňáře zdravotníka (Spoiler!: Nakonec tu zbraň použije a vezme do rukou, ale jinak než si asi myslíte) si oblíbíte, to je sympaťák a stvoření dívčích snů. Pro nás muže zdravotní sestřička Teresa Palmer, která nevim, zda byla tak vyretušovaná či jinak digitálně upravená, ale ta vypadala božsky. Pro diváky True Detective nepolíbeným bude velkým překvapením Vince Vaughn a jeho nekomediální seržant, ovšem v trochu komediální scéně jeho záchrany. Celkově chce film diváka citově dostat, ať už velmi odhodlaně říkanými větami či typickou epicky heroickou hudbou pro válečnou tématiku. Na mě to až tak nepůsobilo. Spíše až konec, ve kterém je vše dopovězeno ústy skutečných aktérů bitvy, Bitvy o Okinawu... 60% ()

playboy_05 

všechny recenze uživatele

Místy hluché, nevyrovnané a s předlouhým prologem...vyobrazení bojové vřavy až přehnaně efektní a hollywoodské...Garfield s přiblblým úsměvěm docela ujde...mě ale překvapil Vince Vaughn...už by se na ty infantilní komedie měl vybodnout, vážnější role mu svědčí ()

rezzzy 

všechny recenze uživatele

Musím přitakat, že Mel Gibson rozhodně bojovné scény točit umí, a to brilantně. Ale čeho je dost, toho je příliš, takže ač se mi líbily, kriticky hodnotím jejich délku, jelikož po určité době se tu poletující ruka, tam vzduchem svištící horní nebo dolní půlka těla za současného hle-střevo, začala poněkud zajídat. Vzhledem k celkovému vyznění snímku jde ale jen o marginální výtku, která je spíše faktickým postřehem, jelikož tyto scény jsou na druhou stranu pro film velmi příznačné, až by se dalo mluvit o charakteristickém rukopisu režiséra. (Takže ve finále je přítěží snad jen ta fight stopáž.) Filmu rozhodně lahodí velké plátno. Během snímku jsem sledovala i reakce diváků a je to po opravdu dlouhé době, co mohu říct, že kinosál filmem žil. A to je podle mě to pravé ořechové, co se má v biografu dít. :) Mimochodem, nádherně nasnímané velké scény i detaily, skvělá kamera. Opravdovým jevem pro mě však byl do té doby mnou dost diskriminovaný Garfíld (Never Let Me Go - naprosté nemehlo; jeho Amazing Spidermana jsem nesnášela). Tímto se u mě zařadil mezi herce a jeho výraz a výkon zde si zaslouží uznání a po tomto podle mě i vstupenku do světa velkého filmu. Sam Worthington podočekávání dostává pouze malou nevýraznou roli (oproti seržantovi by brilliant Vince Vaughn), až by se dalo říct, že jeho účast v projektu byla jen pro jméno. Alespon tak mi to přijde. Velice zajímavou tváří a zároveň druhé příjemné herecké překvapení je pro mě dosud neznámá Teresa Palmer, doufám, že se s ní nesetkávám na dlouho naposled. Dlužno též dodat, že ač je film řazen jako válečný, osobně vyznívá jako drama na pozadí války. Ale nenechte se mýlit, protože se nejedná o "dramatické (rozuměj patetické, těžké, vyčerpávající, zdrcující) drama". Úplně největším surprise surprise bylo zjištění, že celý film je laděn veskrze pozitivně, což samozřejmě u dramatu a válečných filmů je něco zcela nečekaného a mega atypického. Top americká scéna - odnos zraněného serži z bitevního pole - smála jsem se, až jsem se za břicho popadala! :D Top hláška - "Zachránil i pár Japonců. Ti nepřežili." ()

Cooller 

všechny recenze uživatele

jako strujce hlavního protagonisty bych určitě volil jinak ale diky bohu to ten malej židák zvládnul dobře... výborný snímek jednoznačně doporučuji ()

hospoda96 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson je prostě pán co se historických témat týče, tento příběh vojína, který v bitvě o Okinawu zachránil 75 mužu bez použití jediné zbraně je naprosto obdivuhodný a Mel se ho nebojí vyprávět s celou hrůzou a špínou války jaká skutečně byla. Desmond Doss je v mých očích skutečný hrdina, který se opravdu nebál vkročit na bitevní pole bez jediné zbraně jen se svojí vírou a přesvědčením. Co se týče hereckého ansámblu tak obsazení je na jedničku v čele s Andrew Garfieldem v titulní roli, dále jsou pak hodně fajn Vince Vaughn v pro něj trochu netradiční roli, Hugo Weaving a Sam Worthington. Příjemná je i lehká romantická linka s Teresou Palmer na začátku filmu. Proslovy skutečných lidí, kteří v té válce bojovali před závěrečnými titulky už jsou jen taková třešnička na dortu. Nominace na Oscary jsou naprosto zasloužené Mel si to zaslouží po těch letech co byl v Hollywoodu tabu i když víme, že si za to mohl z hodně velké části sám, za mě je to jeden z nejlepších válečných filmů co jsem kdy viděl a nějakého Oscara bych mu určitě přál. ()

seeba10 

všechny recenze uživatele

V řadě scénách nedomyšlené a to tak, že i obraz kterému bych jinak i chtěl věřit, tak mu prostě věřit nemohu, protože takový průběh by prostě mít nemohl. Za plusové body jsou naopak konečné scény se skutečnými hrdiny. Jinak nechal bych déle hrát Teresu Palmer, maskérům se podařila. ()

ANTYCHRYST 

všechny recenze uživatele

Adept na Film roku 2016!! Jeden z Top válečných filmů Všech dob!! Neskutečný co dokáže Gibson natočit! Z filmu třískají Emoce uz od začátku. Naprosto reálná kamera, která Vás vtáhne do děje a jste jeho součástí. Hltal jsem každý okamžik filmu. Vše v doprovodu perfektní hudby. Válka je tak realistická jak to snad jde natočit. Surová.. krvavá..drsná..nelítostná..Neskutečný filmvový orgasmus.. Opravdu mistrovské Veledílo!!! 120% a smekám před Melem za to.. jak dokáže vystihnout kamerou každičký moment a pocit.. Vaughn v roli kapitána hodně překvapil, ženská role je neuvěřitelně sladká koča... Jsem ve filmovém rauši...:) ()

Kukolar 

všechny recenze uživatele

Kamera: 110% Príbeh: 100% Réžia: 100% A. Garfield: 100% H. Weaving: 100% V. Vaughn: 100% Strih: 100% Jednoznačné must see za poslednú dobu. Film má cez 2 hodiny, ale ani neviete ako to ubehne. Mocné, silné, pravdivé, kruté a dychberúce. Tlieskam a BRAVO Mel, ešte raz BRAVO. ()

LakiyL 

všechny recenze uživatele

Zbytočne rozťahaný úvod, ale zrejme to bol zámer aby divák pochopil presvedčenie hlavnej postavy. Skvelé zábery z bojiska, ktoré som vo filme nevidel tak kvalitne spracované už niekoľko rokov. K dokonalosti má film ďaleko a nepáčila sa mi ani záverečná pol hodina. Jeden z tých lepších filmov s vojnovou tématikou, no u mňa hodnotenie končí na síce veľmi silných, no aj tak len 3*. ()

hero_bk 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že lepší film než La La Land na Oskara určitě nominován nebyl... Well, I have been so wrong! Tohle je naprostá pecka! Gibson se nezapře a natočil naprosto skvělý válečný film, ačkoliv tento žánr vůbec není můj šálek čaje... Výborný scénář, hudba, kamera, akce... První bitva na Hacksaw Ridge trvá snad 20 minut a přitom uběhne během okamžiku. A navíc, úžasně křesťanský film. Olověná vesta 21. století! ()

Colchack 

všechny recenze uživatele

CGI celé zle, Garfield úplne v pohode a patriotizmus mi už lezie hore krkom. Dajme tomu, že slabšie 4*...nič viac, nič menej. Má to muchy ale je to fajn vojnová podívaná :) ()

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Mel Gibson se vrací do války

Mel Gibson se vrací do války

01.05.2018

Určitě si pamatujete, jak Mel Gibson před dvanácti lety upadl v hollywoodskou nemilost. Jeho kariéra byla 10 let prakticky v limbu, v roce 2016 ale natočil Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a téměř vše… (více)

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Zlaté maliny 2016

Zlaté maliny 2016

25.02.2017

Známe letošní vítěze Zlatých malin. Nejhorším snímkem se stal dokument Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party, který si odnesl i další tři Zlaté maliny za nejhorší režii,… (více)

Reklama

Reklama