Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss, tak jako mnoho jiných mladíků, do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. Stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize. Skutečnost, že Doss odmítal zbraň, se nesetkávala s pochopením u jeho spolubojovníků. Jen blázen by chtěl, aby mu v boji kryl záda chlapík, vyzbrojený pouze odhodláním a lékárničkou. Často musel čelit nevraživosti a útokům ostatních vojáků. Přesto, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. V březnu 1945 vypukla krvavá bitva o Okinawu. Dossova rota měla za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Když vojáci vyšplhali s pomocí lan na vrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Vojín Doss se odmítl ukrýt a zůstal uprostřed krvavého pekla. Snášel jednoho zraněného po druhém z útesu do bezpečí. Během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů... (Bioscop)

(více)

Recenze (1 192)

Brooks 

všechny recenze uživatele

Nevyrovnané. Riadne patetické, chvíľami šialene "over the top" a viditeľne podfinancované. Na druhej strane technicky brilantné, po režijnej a hereckej stránke nespochybniteľne kvalitné. Nová klasika z toho asi nebude a kvality Ryana sú stále nedostižné, ale ako poctivá a jednoduchá, klasicky odrozprávaná historka o jednom veľkom hrdinovi, Hacksaw Ridge bez problémov obstojí. Vyššie zaokruhlujem kvôli prvej akcii, ktorá má až akýsi hororový nádych, skvelému Garfieldovi a pekne vytvarovanej romantickej linke s krásnou Teresou Palmer. Komerčný aj kritický úspech Gibsonovi prajem. ()

john.h 

všechny recenze uživatele

Pro mě zatím jeden z top filmů 2016. Neskutečný příběh, skvělé herecké výkony, emoce, slušná erková jatka. Gibsonova režie mi chyběla. Škoda, že se neujal Expendables tenkrát. ()

dawnie 

všechny recenze uživatele

Je to přesně tak americký, jak jsem čekala. Ale co je důležitější, funguje to. Garfield mi je jako Doss sympatickej a věřím mu, a nestalo se mi, že bych si byť jednou ťukala na čelo. Pár momentů, jako třeba motlitba, je už na mě moc, ale zbytek mi přijde jako opravdu poctivej válečně-pacifistickej film s nezanedbatelným poselstvím. A agent Smith je jako poznamenanej Desmondův otec bez chyby. ()

Origrin 

všechny recenze uživatele

Poutavý životní příběh, který ukazuje obrovskou odvahu z méně známé perspektivy. Doplněn o reálně zobrazené pekla bitevní vřavy. Mel Gibson opět ukázal, že filmové řemeslo ovládá vskutku bravurně. Maximálnímu hodnocení snímek odolává bohužel kvůli drobným a nepochopitelným logickým lapsům ()

Mahowny 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky za řemeslnou kvalitu. Ten zbytek navíc mě spíš dojem z filmu kazil... Mel je prostě režisér se znatelným rukopisem a my dva máme na svět až moc rozdílný pohled. ()

elimS 

všechny recenze uživatele

85% - komentář 20ti slovy: První půlka slabší, ale nutná k vybudování charakteru a "antivazeb" k jednotce. Válečné scény drsné, až se tajil dech a příběh každopádně úžasný! ()

vozralec 

všechny recenze uživatele

Antimilitantní vegetariánský sluníčkář (nosič) v akci. Výborné zpracování a přehledné krvavé bitvy. Hrdina i bez zbraně. ()

Maniik88 

všechny recenze uživatele

Tak Gibson sa konečne chytil niečoho poriadneho. Síce jeho náboženský fanatizmus preniesol aj do tohto diela, podarilo sa mu to sakramentsky dobre. Našiel totiž skvelý námet - skutočnú postavu z dejín, po všetkých stránskach výnimočnú a zaujímavú. Veď kto z nás by sa dobrovone prihlásil a šiel neozbrojený bojovať? Film ponúkol v prvej polovici zoznámenie z hlavným hrdinom, jeho rodinou, ženou a šikovne a vkusne vniesol motívy hlavného hrdinu. No a potom prišla Melova naturálnosť a kúsky vojakov porozhadzované po poli, ožierané potkanmi, no taktiež veľmi dobré bojové sekvencie porovnateľné s brutálnym úvodom Zachráňte vojaka Ryana. A keď Doss pospúšťal vojakov dole a šiel okolo svojich kolegov, tie pohľady, tá scéna bola hodne silná a slzičku som vyronil. Hodne dobré, ale na najväčších velikánov z II.WW predsa len nemá. Napr. spomenutý Ryan, či Nepriateľ pred bránami, prípadne ďalšie. ()

dj.coffee 

všechny recenze uživatele

Bitevní scény jsou velmi naturalistické - po Gibsonovsku. Jako ukázka válečných hrůz to svůj účel plní. Klidně bych ubral trošku toho patosu okolo Desmonda, ale co by tam potom zbylo? No jen ty bitky...asi to tak opravdu bylo. ()

tlesk 

všechny recenze uživatele

Říci, že Gibson ještě nepatří do starého železa, by bylo značně nevystihující. Hacksaw Ridge je nesmírně silný, emocemi nabitý a naturalistický snímek. Vůbec nevadí, že je napěchovaný patosem a náboženskou vírou a tématikou... Explicitnost a brutalita není přehnaná, naopak přispívá k nezastřenému a uvěřitelnému pohledu na válečné šílenství. Pokud chcete vidět dojemný, jednoduše výborný dramatický válečný film o soucitu a úctě k lidskému životu, neváhejte. Dostal se k nám totiž jeden z aspirantů na nejlepší filmy roku… Více zde: http://nafilmu.cz/2016/11/recenze-hacksaw-ridge-zrozeni-hrdiny-2016-ucta-k-zivotu-ve-smrtelne-vrave/ ()

hekla 

všechny recenze uživatele

Strhující film o válce, záchraně, vůli, odhodlání a přesvědčení, ale hlavně o skutečném (až neuvěřitelném) příběhu. Moc se mi líbil jak začátek, který vše skvěle vysvětlil, romantické chvilky, vojenský výcvik, ale i pokračování - skvěle nasnímaná válka - velmi přesvědčivé triky (výbuchy, zranění), a akční scény - jak krátké - odkopnutí granátu... - tak i celkové útoky, nálety. Film není jen bojový a akční, je i popisný, romantický, k zamyšlení a právě tím je film jedinečný. Také je zde skvělá práce kamery, střihu a výpravy. Andrewe Garfield se do role neskutečně hodil a je pro mě příjemným objevem, výborní byli ale i Vaughn, Worthington a Weaving. Úasný zážitek, klobouk dolů Gibsonovi za skvěou režiji a hlavně Desmondu Dossovi za to, co dokázal. Nevídané a obdivuhodné. (Po druhém shlédnutí měním ze 4* na 5*). ()

Don82 

všechny recenze uživatele

Poctivá válečná vřava s netradičním příběhem na pozadí. Gibson si hraje s ohněm, když ve filmu balancuje nad propastí hrdinského eposu, kritiky války a osobního boje za pravdu. Ve výsledku to ale je zajímavá mozaika která se dá určitě z mnoha stran kritizovat. Ale, já si tam našel svoje. Zrežírováno velmi dobře, vynikající kamera bez zmatečného kymácení. Herecky to vše stojí a padá na Garfieldovi. Samozřejmě mu tu naivitu nemusíte věřit, ale já ji v tom obličeji viděl. Nevím, jak přesně to či ono bylo ve skutečnosti, ale ve filmu to fungovalo. ()

J.e.r.e.c 

všechny recenze uživatele

Umučení 2: Žluté území, aneb kterak polodementní adventista sedmého dne spasil celou Okinawu. Film, který začíná jako Forrest Gump, pokračuje přes Full Metal Jacket a finální akt je v podstatě takovým Umučením Krista. Jenom ta úmrtnost není jeden chlápek za dvě hodiny, ale tak šedesát chlápků za minutu. A bez možnosti reloadu. Při pohledu na bombastická jatka zplozená k dokonalosti vyladěnou válečnou mašinérií generála Gibsona jsem si mimoděk vzpomněl na jeden prastarý článek ve fanzinu Metaliště, kde byl citován dobový kritik s vyjádřením na adresu kapely Slayer: „Jejich texty jsou masopárající kečupové slátaniny.“ No dobře, možná to není vyloženě splatter-gore festival, ale i tak nesnese moc srovnání, a pokud vám třeba Vojín Ryan přišel jako válečné peklo, tak na tohle se radši ani nedívejte. Příběh sám o sobě je neuvěřitelný, a nebýt to podle skutečné události, tak to se slovy „Píčovina!“ odstřelíte jako japonský snajpr kluka z Virginie. Jenže, ono se to fakt stalo, a podle všeho to Mel zachytil i poměrně věrně. To z Hacksaw ale ještě nedělá skvělý film. 72% ()

Bezda22 

všechny recenze uživatele

Pěkný. Pěkně udělaný. Pomalej náběh, pak to docela chytne do děje. Garfield je mi jako herec sympatickej. Všichni říkali, že je to dobrý. Za mě je to taky dobrý... 75% ()

dwbmb 

všechny recenze uživatele

Přemýšlel jsem, proč mě tolik baví třeba 300, zatímco Hacksaw Ridge jsem skoro ani nebyl schopný dokoukat do konce. Oboje je tak nějak "na základě skutečných událostí", oboje je zároveň ve skutečnosti řež v komiksovém stylu. Pak mi to došlo. Hacksaw Ridge totiž zároveň působí jako parodie. Některé momenty na hranici mezi WTF a smíchem, u jiných jsem přemýšlel, ve kterém Bčkovém akčňáku jsem takovou krávovinu viděl už předtím. Asi tenhle prvek parodie z filmu udělal natolik smíchanej guláš, že už se to prostě nedá žrát. Pejskej s kočičkou uvařili píčovinu. ()

Scraffy 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson je späť! Som prekvapený, ako Andrew Garfield hrá. Má síce divnú mimiku na ktorú si musíte zvyknúť, ale inak hrá veľmi dobre. Film je ako keby rozdelený na dve etapy: Prvá je o tom, ako sa doma zo všetkým popasuje a prechádza výcvikom. Druhá je už čistý boj. Tá prvá mi prišla miestami až moc zbytočne naťahovaná, čo možno naznačuje u mňa nepridelenie piatej hviezdy na plný počet. Avšak druhá etapa je neskutočne nabitá nápadmi a veľmi veľmi skvelo natočená. Naposledy tak drsné scény boli snáď až pri filme Zachraňte vojína Ryana! Naprosto dokonalé dielo v tomto smere! Som rád, že práve Mel Gibson sa pustil do tejto práce. ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Kde začať. Prvé na čo sa musíte pripraviť, je riadna dávka katolíckeho patosu, ktorým je Mel opatlaný od hlavy po päty aj napriek spackanému súkromnému životu. Druhé, s čím musíte rátať, je nudou obrastená pasáž o živote Desmonda Dossa. Dramatické znázornenie toho, prečo je kým je, je siahodlhé a na drámu málo výživné, no na vojnový film trochu zbytočné. Napriek tomu všetkému tieto pasáže prežijete v zdraví a sľubujem, že potom to príde. Nakladačka z frontu natočená tak bravúrne, že jeden by nedýchal. Melov rukopis je zreteľný (akcia, hudba, otvorené rany), ale hovoríme o takmer hodine, ktorá si zaslúži hviezd desať. Celkovo som spokojný a všetko to zlé odpúšťam ako pravý kresťan, lebo môj hlad fanúšika battlefieldu bol zažehnaný so svinským odgrgnutím si na konci. Mel nezabudol točiť. Trikrát hurá. ()

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Mel Gibson se vrací do války

Mel Gibson se vrací do války

01.05.2018

Určitě si pamatujete, jak Mel Gibson před dvanácti lety upadl v hollywoodskou nemilost. Jeho kariéra byla 10 let prakticky v limbu, v roce 2016 ale natočil Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a téměř vše… (více)

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Zlaté maliny 2016

Zlaté maliny 2016

25.02.2017

Známe letošní vítěze Zlatých malin. Nejhorším snímkem se stal dokument Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party, který si odnesl i další tři Zlaté maliny za nejhorší režii,… (více)

Reklama

Reklama