Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss, tak jako mnoho jiných mladíků, do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. Stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize. Skutečnost, že Doss odmítal zbraň, se nesetkávala s pochopením u jeho spolubojovníků. Jen blázen by chtěl, aby mu v boji kryl záda chlapík, vyzbrojený pouze odhodláním a lékárničkou. Často musel čelit nevraživosti a útokům ostatních vojáků. Přesto, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. V březnu 1945 vypukla krvavá bitva o Okinawu. Dossova rota měla za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Když vojáci vyšplhali s pomocí lan na vrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Vojín Doss se odmítl ukrýt a zůstal uprostřed krvavého pekla. Snášel jednoho zraněného po druhém z útesu do bezpečí. Během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů... (Bioscop)

(více)

Recenze (1 190)

Jarduk03 

všechny recenze uživatele

Tohle se prostě musí líbit i neznabohu jako jsem já. Má to všechno. Příběh, akci, krev, vyhřeznutý střeva... A trochu mi to zas připomnělo, že tohle mírový období bylo a je těžce vykoupený. ()

jayman 

všechny recenze uživatele

No, takto. Hollywoodska učebnica, vizuálne pekné. Príbeh neoťukaný, svedectvá presvedčivé. Okrem toho ale tony balastu, panoptikum všetkých klišé, ktoré sa s vojnovým filmom spájajú, podobnosť s videohrami ukrutná a zbytočná. Granátový forehand na záver len zaklincoval moju nechuť toto ešte raz vidieť. Nerozumiem prečo to natočili takto a prečo to má toľko percent na tejto bohumilej stránke. ()

Dinsberg 

všechny recenze uživatele

Film, který účast Mela Gibsona vůbec nepotřeboval. Ten námět se vypráví de facto sám. A ještě lepší, když ten příběh vypráví sám Desmond Doss. ()

PeterJon 

všechny recenze uživatele

Úvahami hlavnej postavy sa Gibson snaží spraviť z toho kópiu Malickovej vojnovej meditácie Thin Red Line. Bojové scény neboli ničím nové. Gibson opäť ako vo We were soldiers vykresluje nepriateľa len ako hlúpy cannon fodder pre americkú armádu. Hugo Weaving a Sam Worthington sú výborne presvedčiví a hodia sa tam na rozdiel od nie príliš zaujímavej hlavnej postavy. Avšak film má veľmi pekné morálne hodnoty, ktoré možno až príliš agituje. Zachraňuje to ale skvelým humorom. 3,5* ()

Maniax 

všechny recenze uživatele

Dopadlo to víceméně tak, jak jsem čekal. Zpomalených záběrů křičících vojáků je tam snad ještě víc, než religiózních keců. Paradoxně mi to celý přišlo takový bez duše. Ten člověk v reálu byl nejspíš něco ,čemu by se dalo říct "hrdina" (pokud ve válce něco jako hrdinové vznikají), ale tohle bylo tak přibarvený, přislazený a ubulený, že jsem to chvílema chtěl vypnout. Samotná válka je natočená relativně slušně, ale ten digitální kouř, krev a samotný soldžry tomu neodpustím, úplně to bilo do očí. Garfieldovi ani Vaughnovi jsem to nežral ani minutu, takže pro mě nejlepší postava z filmu je Hugo Weaving a jeho WW1 voják se slušným PTSD. Nejkomičtější byl Vaughn, když si chtěl jako drill seržant zahrát na R. Lee Ermyho z Full Metal Jacket a při jeho pískotu mu přeskakoval hlas jak puberťákovi. ()

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

Válečná vřava natočená s děsivým smyslem pro detail, která je ovšem krutě znásilněna neuvěřitelným příběhem. Nebo neuvěřitelný příběh o zneužitých osudech, mezi kterými se jeden vymykal? Obával jsem se na základě komentářů dlouhého úvodu a obehraných schémat, ale nic z toho přítomno není. Film jde stále kupředu, organicky se vyvíjí a lidé se mění tak, jak je čas mele v mlýnku něčeho tak smutného, jako je hromadné vraždění jednotlivců, skrytého pod mlžícím pojmem "válka". ()

Gamekeeper77 

všechny recenze uživatele

Pozor spoiler! Nejsem moc na válečné filmy, ale tohle mě dostalo. Na jednu stranu je super, že je to podle skutečnosti, na druhou to filmu bere plusové body. Kdyby nebylo, mohl by tam Doss zůstat a to by pak bylo něco... 88%. ()

0verseer 

všechny recenze uživatele

”What the hell is your delay captain? You were supposed to begin that assault 10 minutes ago.” “We’re waiting sir.” “Waiting for what?” “For private Doss to finish praying for us, sir.” Gibson sa v Hacksaw Ridge nebojí vyžmýkať city diváka na maximum a v prípade tak nevídaného osudu chlapa, ktorý aj napriek vojne nestratil svoje presvedčenie a podal vskutku hrdinský výkon pri záchrane desiatok životov, je to pochopiteľne dobré rozhodnutie. Na druhú stranu odkopávanie granátov v samom závere spolu s inými okamihmi pôsobia napriek surovej bojovej vrave, v ktorej sa niesla celá druhá hodina, až ako príliš veľký pátos. Menej je totiž niekedy viac a všetkého moc škodí... 8/10 ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Kde začať. Prvé na čo sa musíte pripraviť, je riadna dávka katolíckeho patosu, ktorým je Mel opatlaný od hlavy po päty aj napriek spackanému súkromnému životu. Druhé, s čím musíte rátať, je nudou obrastená pasáž o živote Desmonda Dossa. Dramatické znázornenie toho, prečo je kým je, je siahodlhé a na drámu málo výživné, no na vojnový film trochu zbytočné. Napriek tomu všetkému tieto pasáže prežijete v zdraví a sľubujem, že potom to príde. Nakladačka z frontu natočená tak bravúrne, že jeden by nedýchal. Melov rukopis je zreteľný (akcia, hudba, otvorené rany), ale hovoríme o takmer hodine, ktorá si zaslúži hviezd desať. Celkovo som spokojný a všetko to zlé odpúšťam ako pravý kresťan, lebo môj hlad fanúšika battlefieldu bol zažehnaný so svinským odgrgnutím si na konci. Mel nezabudol točiť. Trikrát hurá. ()

CaladanChmur 

všechny recenze uživatele

Kdyby se Mel vysral na patos... byla by to opravdu pecka...už ten příběh sám o sobě je nosný...Bohužel..typická patetická jedůvka se nasrala i do tohoto snímku.. a tak z neodiskutovatelných 5 hvězd je to slabé za 3*..kurva.Nedá mi to nemyslet si,že opravdu za mořem mají všichni nařízeno chcát po větru a hýkat jak senát nařídí...občas to připosrané strojené vlastenectví bije do očí...film ok..ale serióznost ubírá 60% z hodnocení...nicméně na pokoukání doporučuji ()

Ukrizku 

všechny recenze uživatele

Doteď jsem adventistům dost křivdila, takže se jim v duchu omlouvám. Doteď jsem opovrhovala scénami z amerických vojenských výcviků a na ně zatím názor měnit nebudu. Jestliže je ale pravda, že drobný, masem neživený a neozbrojený vojáček na zádech odnosí 75 chlapů, muselo to být s pomocí Boží. Ještě štěstí, že zachránce nebyl jehovista, s bezkrevní medicínou by toho pořídil sotva desetinu. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson na režisérské židli a v první linii pro mě skoro neznámý Andrew Garfield jako syn, jeho fakt fešná buchta Teresa Palmer, jeho otec Hugo Weaving a 2 celkem charismatiční velitelé Sam Worthington a Vince Vaughn. A je z toho vážně parádní válečný film, nejdřív trochu výcviku a pak dobíjet japonskou Okinawu. ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Gibson měl potřebu (a zřejmě i chuť) vrátit se zpět. A ono mu to vyšlo a to tak, že útočil i na Oscary. Kvalita tedy je velice nadprůměrná, atmosféra správně špinavá a herci se snaží odehrát své party, jak nejlépe dovedou. Vše pod otěžemi Gibsona, který vážně chytil slinu a naservíroval nám výtečné armádní drama. PS: Od Zachraňte vojína Ryana jsme tu neměli tak surové bitvy. ()

Kimkong 

všechny recenze uživatele

První čtvrtina klasické rodinné drama, kde Doss vyrůstá a stává se pacifistou. Další čtvrtina je výcvik, kde je pro svou víru otloukánkem. Závěrečná půlka je už čistá surová bitva kde se rodí hrdina. Jízda na plachtě působí až komicky. Jinak se však jedná o velmi brutální znázornění války. Celkově je však film takový šedý průměr a brzy zapadne. ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca vojnová dráma o chlapíkovi, ktorý bol skutočnou legendou. Odteraz si budem pamätať meno Desmond Doss. Filmárska práca za 100 bodov. Gibson opäť nesklamal a len dokázal, že mu to za kamerou ide rovnako dobre (a možno aj lepšie), ako pred ňou. V prvej polovici sa zoznamujeme s hlavnou postavou, dozvedáme sa o nej informácie súvisiace s jej odporom voči násiliu a postupne si ho začíname obľubovať. V druhej už ide o život a s naberajúcou desivou atmosférou na Hacksaw Ridge, jej postupným detailným masakrom a srdcervúcim záverom utvára neskutočne dravý, napínavý a miestami hrôzostrašný výjav. Jeden z najlepších vojnových filmov vôbec. Pochvala Garfieldovi za jeho výkon (konečne) a Gibsonovi za tie bombastické detaily, ktoré sa ešte viac približujú k surovej histórií. Za mňa 95%. ()

Ivoman 

všechny recenze uživatele

Natočeno skvěle. Bohužel je opravdu k neuvěření, co takový chcípáček dokázal. Émerická propaganda opět dokázala svoje a dnes už se pravdu nikdo nedozví. Pozitivně to určitě zapůsobilo na dnešní nagelovaný chcípáčky, kteří se hned viděli jako hrdinové, kteří by takovou věc zvládli také. Přitom by se pokáleli a pomočili hned po vylezení nahoru (pokud by se už dostali tak daleko vůbec). ()

borohub 

všechny recenze uživatele

V žádném případě nechci nějak devalvovat činy Desmonda Dosse, určitě to hrdina byl, na druhou stranu ve válce takových lidí, kteří riskovali život aby zachránili svoje kamarády, či i dokonce nepřítele(Franz Stigler) bylo daleko více. Jen někteří neměli takové štěstí, aby jich zachránili 75. Ano mám rád podobné filmy, které ukazují různé válečné hrdiny, jen si myslím, že někteří by zasloužili film více než právě Desmond Doss. No dobře konec okecávání, film není vůbec špatný, je fakt luxusně technicky zpracovaný, ale šíleně mi nesednul Andrew Garfield, většinu filmu se tvářil jako úplný retard a fakt jsem už dlouhou dobu nezažil film, kde by mi herec tak šíleně vadil. Bohužel se jednalo o hlavní postavu.. Takový průměrný snímek, ničím neurazí, ničím nenadchne. 60% ()

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Mel Gibson se vrací do války

Mel Gibson se vrací do války

01.05.2018

Určitě si pamatujete, jak Mel Gibson před dvanácti lety upadl v hollywoodskou nemilost. Jeho kariéra byla 10 let prakticky v limbu, v roce 2016 ale natočil Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a téměř vše… (více)

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Zlaté maliny 2016

Zlaté maliny 2016

25.02.2017

Známe letošní vítěze Zlatých malin. Nejhorším snímkem se stal dokument Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party, který si odnesl i další tři Zlaté maliny za nejhorší režii,… (více)

Reklama

Reklama