Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss, tak jako mnoho jiných mladíků, do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. Stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize. Skutečnost, že Doss odmítal zbraň, se nesetkávala s pochopením u jeho spolubojovníků. Jen blázen by chtěl, aby mu v boji kryl záda chlapík, vyzbrojený pouze odhodláním a lékárničkou. Často musel čelit nevraživosti a útokům ostatních vojáků. Přesto, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. V březnu 1945 vypukla krvavá bitva o Okinawu. Dossova rota měla za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Když vojáci vyšplhali s pomocí lan na vrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Vojín Doss se odmítl ukrýt a zůstal uprostřed krvavého pekla. Snášel jednoho zraněného po druhém z útesu do bezpečí. Během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů... (Bioscop)

(více)

Recenze (1 192)

borohub 

všechny recenze uživatele

V žádném případě nechci nějak devalvovat činy Desmonda Dosse, určitě to hrdina byl, na druhou stranu ve válce takových lidí, kteří riskovali život aby zachránili svoje kamarády, či i dokonce nepřítele(Franz Stigler) bylo daleko více. Jen někteří neměli takové štěstí, aby jich zachránili 75. Ano mám rád podobné filmy, které ukazují různé válečné hrdiny, jen si myslím, že někteří by zasloužili film více než právě Desmond Doss. No dobře konec okecávání, film není vůbec špatný, je fakt luxusně technicky zpracovaný, ale šíleně mi nesednul Andrew Garfield, většinu filmu se tvářil jako úplný retard a fakt jsem už dlouhou dobu nezažil film, kde by mi herec tak šíleně vadil. Bohužel se jednalo o hlavní postavu.. Takový průměrný snímek, ničím neurazí, ničím nenadchne. 60% ()

Kulisch 

všechny recenze uživatele

Patosu musí být tak akorát a v tomhle filmu ho bylo fakt strašně moc. Navíc minimálně první půlka působí, jako by ji člověk už párkrát viděl. Dlouho jsem taky očekával scénu, kdy se v obraně bude muset hlavní postava chopit pušky, a ta nepřišla. Třetí hvězdu dávám za uchopení skutečného příběhu, který si zaslouží zpropagování. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Skúsenosti Mela Gibsona s vojnovou tematikou nie sú rozhodne malé, a preto som nemal žiadne pochybnosti o tom, či sa mu film z prostredia druhej svetovej podarí. "Hacksaw Ridge" je v postate obyčajný vojnový film s klasickým hollywoodskym pozlátkom v podobe romantiky a hrdinského pátosu. V tomto prípade však romantická časť ukočírovaná v znesiteľnej miere a akurátnom priestore, a čo sa týka toho hrdinstva a pátosu, keďže je to film podľa skutočnej udalosti a všetky tie udalosti sú až na pár detailov pravdivé, nie je v tomto prípade dôvod na kritiku. Celkový priebeh deja je výborne vybalansovaný, a film tak dokáže zaujať už od úvodu, keď spoznávame postavy a ich motivácie, následne vo výcvikovej pasáži umne kombinuje humorné aj emočne vypäté dramatické scény. Druhá polovica filmu už patrí hlavne nekompromisne natočenej vojnovej vrave, kde Gibson ukazuje svoje majstrovstvo. Niektoré scény sú možno trochu preexponované, ale zimomriavky sa spoľahlivo dostavia. Výborný výkon podávajú aj herci. Trebárs U Garfielda je to možno životný výkon a Hugo Weaving môže konečne v nejakom filme ukázať ako vie hrať. Prekvapením je aj Vince Vaughn, pri ktorom sa vynárajú myšlienky, prečo tak dlho mrhal hereckým potenciálom v komédiách. A ešte sa vyjadrím k náboženskej prezentácii filmu. Mnohí hania Gibsona, že tu až veľmi propaguje kresťanstvo, ale keďže samotnej postave Desmonda Dossa práve jeho viera pomohla dokázať to čo dokázal, je absolútne scestné kritizovať tento prvok. 90%. ()

LeChouan 

všechny recenze uživatele

Film dle skutečné události - ach ano, život někdy píše příběhy, i takové příběhy, kde vcelku snadno již od počátku odhadnete kudy se bude dějová linka odebírat, a kterak vše dopadne. Takže déle zase tak příliš nepůjde o spoiler. Zrodí se hrdina. Mladý muž - budoucí hrdina, odmítá kvůli své víře (poněkud doslovně přijaté přikázání "nezabiješ") a soudím, že i kvůli zážitkům ze soukromého života, kdy pozná, jak je snadné, ve chvíli vzteku, někomu vzít život, používat (ba jen vzít do ruky) zbraň. Mladý muž - budoucí hrdina ovšem vstoupí do armády, a to v době, kdy je jeho země ve válečném stavu - to je vlastenecká povinnost - přičemž je odhodlán životy jen zachraňovat. Výcvik, odeslání na frontu, válečné peklo v bitvě o Okinawu (velmi dobře zpodobněná "neromantičnost" válečných střetnutí) a mladý muž již není budoucí, ale stávající hrdina, který .... to se dá snadno domyslet. Domyslet se dá i to, že ostatní vojáci, kteří se na někoho, kdo, podle nich, odmítá bojovat (zbabělec), dívají zpočátku skrze prsty, jej na konci zahrnou obdivem a náklonností (hrdina). Líbil by se mi ovšem více, kdyby jej nerežíroval Mel Gibson - on něho jako režiséra a scénáristy (někoho, kdo dal vzniknou dílům jako Umučení Krista a Apocalypto a od kterého jsem očekávala, že natočí film o obraně Vídně proti Turkům) bych čekala něco navíc, takto si tento film budu pamatovat jako sentimentální dílo, po kterém jde sáhnout tehdy, kdy se vám nechce myslet a jen si chcete odpočinout od starostí, ukrátit čas apod. ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Válka zničila život milionům lidí, ovšem stvořila i několik hrdinů. Takovým nenápadným, ovšem o to lidštějším je Desmond Doss - člověk, o němž bychom nebýt Mela asi nikdy neslyšeli, protože "tahle látka" se v dějepisu nebere... Strhující snímek, jenž je pamětihodnou ukázkou zcela brilantní filmařiny podpořené vynikajícími herci. Ačkoliv dojde k proměně z klidného feel-good dramatu na krvavé válečné peklo, ta nádherná (křesťanská) message z nás nevyprchává ani dlouho po titulích! 100% ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

Samotný Andrew Garfield je mi hrozně nepříjemný svým vzhledem. Připomíná mi učitelku němčiny. Brrrr! Nejslabší část filmu je výcvik, protože při něm si člověk pomyslí, jestli Desmond není náhodou trochu retardovaný a jestli by nebylo lepší ho rovnou zastřelit aby se netrápil. Na bojišti je to ale úplně něco jiného. Ono to nemá být primárně válečný film, jenže tak dobré akční scény mě fakt překvapili. Ve filmu je zachraňování docela zkrácené a to je škoda. Klidně mohli něco vynechat a zaměřit se na to víc. Co dodat, jen že Desmond Doss je opravdový hrdina. 4* ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Mel nepřekvapil, a natočil další kousek plný brutálního násilí, až neuvěřitelně naturalistických scén a obrazů. Ale rozhodně tam každá taková scéna patří, a ve výsledku jde o silný válečný film. 85% ()

LdaVinci 

všechny recenze uživatele

Film, který se nebojí ukázat tvrdou realitu. Nádherně natočeno, začátek nádherně pestrý a veselý, ale potom se přehoupnete do drsné bitvy, kde jen čumíte s otevřenou hubou. ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Solídna vojnová dráma s explozívnou dávkou akcie. Ale na môj vkus trochu priveľa pánbičkárskych rečí (a boja proti zavedeným pravidlám) - typický Oscarový film posledných rokov, proste v štýle zoberieme nejakú pálčivú tému a zasadíme ju do netradičneho postredia, bonusové body získame, ak to je podľa skutočného príbehu a nakoniec to bolo dorazené presladenými patetickými monológmi a slow-mo zábermi hrdinských útokov (s nimi na konci vôbec nešetrili). Skôr ako úprímnú filmárčinu smerovanú na diváka, tu vidím film s veľkým zreteľom tlačenia sa do výberov "na sošky". ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Není normální, abych se uprostřed šílené válečné vřavy smála nahlas, ale ty sáňky z deky se střílejícím seržantem, to jsem prostě lehla smíchy. Pinkaná kopaná s granátem taky. Jinak prostě nechápu tyhle válečný kafemlejnky na lidský maso. ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Prvá polka filmu kedy hlavný hrdina narukuje a odmieta vziať do rúk pušku mi prišla absurdná. A stotoznovala som sa s jeho velitelmi, ktorí si s ním nevedeli rady. Druha polka sú strašne krvavé jatky a až vtedy mi došlo ako presvedčenie jednotlivca dokáže zachraňovať životy a inšpirovať ľudí. Garfielda nemám rada ale Vince Vaughn vo vážnej úlohe mi urobil radosť. ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Mel natočil další křesťanskej film. Ale to je dobře, amíci takovej film potřebujou. Pěkně si u toho zapláčou a posílej hrdost. Akorát se to už začínalo blížit sovětským propagandistickým hrdinným filmům, ale naštestí to odlehčili trochou melodramatičnosti a super akčníma scénama, kterých bylo až poněkud obsesivně přehršle. Jinak zbytečnost masakru na Okinawě je úděsná a vůbec celýho toho válčení… Jako pocta vojáku Desmondu Dossovi je to super film. ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Musím smeknout před Melem Gibsonem, protože odvyprávěl příběh Desmonda Dosse na jedničku. Doss, který se přihlásil do války proto, že chtěl jako zdravotník zachraňovat, ale nechtěl zabíjet a zatvrzele odmítal vzít zbraň do ruky. Mel Gibson mě dokázal připoutat do křesla a nepustit, to je pak jedno, jestli v tom je hodně patosu a hrdinství, ve výsledku prostě film funguje skvěle a za mě ho řadím k těm nejlepším válečným filmům. ()

mossad37901 

všechny recenze uživatele

- průměrný film, který ničím nevyniká a vysoké hodnocení může dát jen někdo, kdo nezná účinky zbraní - zpomalené scény nejsou tím, co dělá film filmem - marvelovské chování hrdiny je velice úsměvné ()

matolos1 

všechny recenze uživatele

And Oscar goes to ..... Ale zbytočne nepredbiehajme. Mel by ho mal jednoznačne ale dostať aspoň za réžiu. Takto nefalšovanými emóciami nabitú pecku som už dosť dlho potreboval. Film, po ktorom keď odchádzate z kina tak ani nemusíte rozmýšľať nad tým, čo tam vôbec bolo zlé. Každá minúta tam nebola zbytočná. To sa už dlho žiadnemu filmu nepodarilo. Fantastická dojemná hudba, bezpochyby prekvapivo dobrí herci, vzťahy vykreslené na jedničku a bezpochyby u každej postavy sa vyskytla nejaká empatia. Drsné ale pravdivé poukázanie na temnú stránku vojny a jej dopad na niektorých ľudí. Páčilo sa mi tam aj niektorých pár momentov, ktoré pôsobili zábavne ( hlavne keď si ho Doss tiahol na plachtičke a on tam strielal zo samopalu na Japoncov). Samotná vojnová scénka je bezpochyby majstovské dielo. ()

JamesVsalix 

všechny recenze uživatele

Netřeba se dlouze rozepisovat. Film dvou částí, přičemž u první se budete usmívat jak měsíček na hnoji a u té druhé vám bude běhat mráz po zádech. Skvělé válečné scény, naprosto brutální a realistické a taktéž neskutečný Andrew Garfield. Jak je mi ten kluk nesympatický, tak zde se překonal. A uvědomil jsem si jednu věc: Za život stojí bojovat. Protože máme jen jeden. Díky Melu Gibsonovi za neskutečný cinematický zážitek. ()

bubazx 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem si musel zvyknout na Andrewa Garfielda a jeho mimiku :) . Když jsem ho začal tolerovat, nic mi nebránilo, abych si užil film, na který jsem se tolik těšil. První polovina se odehrává daleko od válečného běsnění. Zjistíme, co Desmonda přinutilo, aby nenosil zbraň. Nějaká láska tam taky proběhne a všechno to směřuje na ostrov Okinawa, kde proběhne jedna z nejimpozantnějších zfilmovaných válečných vřav, které jsem viděl. Mela Gibsona nazývám Mistrem režie. ()

RipperTM 

všechny recenze uživatele

Jsem překvapen. Opravdu překvapen a opojen silným zážitkem, jehož rozplynutí bude během na dlouhou trať. Hltajíc každý moment, brodím se směsí z krve a hlíny a sleduji tu osobitost Mela Gibsona, se kterou vstoupil bez jakýchkoliv skrupulí do světa válečného filmu. Žádné plané pocity z války, jen čistá práce s určitou mírou důstojnosti. Ukázal pravou tvář války, žádné slitování neřkuli milost, žádné naivní domněnky o přátelství. Smrt není příjemná. Ani pro vlastence. Avšak Američané si svých hrdinů váží, a proto vznikají tyto trháky, pod kterými jsou podepsáni samotní pamětníci. Jistá přibarvenost se může objevit, nicméně je nespochybnitelné, že byly dané činy skutečnými obrazy války. Obsazení herecké sekce mi přišlo velmi vhodné. Trojice Garfield, který mi mimochodem stále připomíná mladého Rogera Federera, Vaughn a Worthington předvedla asi přesně to, co od nich Gibson a diváci očekávali. Komplexně bych film rozdělil na dvě části, kdy první část patřila líbivým věcem, panovala zde romantická idyla, což bych označil za psychickou přípravu na část druhou. Druhý díl skládanky bych označil slovem peklo. Válka v syrové podobě. A to se cení. ()

Zoltar78 

všechny recenze uživatele

Andrew Garfield je hodně zvláštní týpek. Sice poměrně ještě neokoukanej, ale musel jsem si na něj dlouho zvykat. Nebylo to lehké, přiznávám, ale povedlo se. Než se s holýma rukama vydal do válečné vřavy, vzal jsem ho namilost :-). Každopádně v momentě, kdy se film překlopí do druhé válečné poloviny, tak začíná nefalšované peklo. Od dob vojína Ryana tady nikdo neukázal tak nekompromisní bitvu. Jedna kulervoucí scéna střídá druhou a musím uznat, že v těchto pasážích je film nejsilnější. Padala mi čelist v jednom kuse. Nevím Mele jak to stále děláš, ale smekám před tebou. Potěšil i Vince Vaughn ve vážné roli. A ještě si neodpustím jeden citát z filmu, který se mi vryl do paměti: "Naše přesvědčení z nás dělají to kým jsme." Pravda. ()

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Mel Gibson se vrací do války

Mel Gibson se vrací do války

01.05.2018

Určitě si pamatujete, jak Mel Gibson před dvanácti lety upadl v hollywoodskou nemilost. Jeho kariéra byla 10 let prakticky v limbu, v roce 2016 ale natočil Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a téměř vše… (více)

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Zlaté maliny 2016

Zlaté maliny 2016

25.02.2017

Známe letošní vítěze Zlatých malin. Nejhorším snímkem se stal dokument Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party, který si odnesl i další tři Zlaté maliny za nejhorší režii,… (více)

Reklama

Reklama