Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss, tak jako mnoho jiných mladíků, do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. Stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize. Skutečnost, že Doss odmítal zbraň, se nesetkávala s pochopením u jeho spolubojovníků. Jen blázen by chtěl, aby mu v boji kryl záda chlapík, vyzbrojený pouze odhodláním a lékárničkou. Často musel čelit nevraživosti a útokům ostatních vojáků. Přesto, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. V březnu 1945 vypukla krvavá bitva o Okinawu. Dossova rota měla za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Když vojáci vyšplhali s pomocí lan na vrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Vojín Doss se odmítl ukrýt a zůstal uprostřed krvavého pekla. Snášel jednoho zraněného po druhém z útesu do bezpečí. Během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů... (Bioscop)

(více)

Recenze (1 190)

heavy66 

všechny recenze uživatele

Film se mi líbil - příběh je silný, bitevní scény dobře natočené - Mel ty válečné krváky umí ať už v nich hraje nebo je režíruje! Andrew Garfield je mi sympatický. Trochu problém je Desmond Doss samotný - tak kladný, že proti němu vypadá Mirek Dušín jako drsný vůdce pouličního gangu. Ale měl jsem kdysi spolužáka Adventistou sedmého dne, tak vím, že takoví jsou! ()

Adel_ZH 

všechny recenze uživatele

Pre mňa 10/10. Pre mňa určite patrí medzi moje TOP 10. Je to veľmi emotívny príbeh človeka s charizmou, ktorého si hned obľúbite, aj preto lebo ako jeden z mála si stojí za svojími zásadami aj napriek všetkému zlému. Film je veľmi pútavý ,ktorý mi privodil neraz zimomriavky, na konci samozrejme bola slza. Gibson po 10 rokoch režisérskej pauzy natočil jeden z najlepších vojenských filmov za posledné roky. ()

NeMiQ 

všechny recenze uživatele

Kurnik! Nechýbalo veľa a mohlo to byť za plný počet. Dobrý námet aj spracovanie. Napätie, akcie, boj, hrdinstvo, romantika a až toho bolo až priveľa. Miestami smrdelo klišé a niektoré scény boli nafúknuté, ale celkovo veľmi dobrý vojnový film. ()

Knightey 

všechny recenze uživatele

No jak bych zacal? Neda se jinak, nez samou chvalou. Film bych videl asi na nejlepsi snimek roku 2016. A to jak dejem, tak i filmovym zpracovanim. Jedna se opravdu o paradni zazitek v kine pri sledovani tohoto filmu. Cely film ma spad, napeti a akci. ()

swinevenca 

všechny recenze uživatele

US army míří na Tokio, jediná cesta v celém širém Pacifiku vede přes deset metrů širokou horolezeckou stěnu a nahoře hlídá fanaticky odhodlaná smečka Uko Ješitů aneb novodobá paralela bitvy u Thermopyl. Jestli tímto Gibson poukazoval na absurditu války, je to stejně validní karta jako dobrovolně rukující pacifista. Na tom kopci se děly věci, za který by se Melovi daly odpouštět ty slabší z jeho hříchů, škoda, že se nelezlo jen jednou. Králem na plátně je Pítr Leflér, jeho impozantní slovní nástup pobavil vážně, jeho prskavka a odjezd na celtě jakoby patřily rovnou do komedie. Ale pozadu nezůstal ani Smitty nebo nyní již evidentně smrtelný Elrond. Suma sumárum, jestli musí Gibson dostat další záchvat, aby pak natočil film jako tenhle - please God, help him get one more. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Už mám nejspíš problém koukat na válečný dramata z dílny USA.Tím náměťem to vždycky smrdí někde blízko,jen o to zakopnout.Popravdě nejlepší na filmu je vážně hudební a zvuková stránka.V kině je to cítit a tady určitě dávám Oscarovou sošku.Bohužel jsem nepřišel si zapařit či relaxovat u zvukových seancí,ale přišel hlavně na komplexní výsledek.Herecká četa ve filmu mi vůbec nevadila.To,že někoho překvapí Vince Vaughn se osobně divím,on umí zahrát hromady poloh,přitom i zde se cítil jako ryba ve vodě,protože tu hlavně hláškuje.Na romantiku Garfield byl božskej a uvěřitelnej,s válečným pojetím si tak jistý nejsem,ale pro mě to byl jasný tah od Mela Gibsona.Válečná destinace na pár metrech čtverečních na kopci sice fajn.Poprvé si řeknete konečně wau a jede se na plyn.Nechybí detail,cit a slušný gore.Bohužel na to čekáte docela dlouho a hlavně druhá akce je to stejný,jen kamera je umístěna někde jinde.Co je nejhorší,že z filmu jsem necítil vůbec napětí.Je to film,který kronikářům asi dělají stále vrásky na čele,ale tohle bylo jen produtkové řešeto,který hlavně mělo upoutat.Když si to tak vemete,tak 20 minut je o tom vlastně film,jak zachraňuje raněné a ještě je nějakým způsobem dopravuje dolů z útesu.Japončíci tu hrají naprostý kretény,který absolutně nedávají rozum.Nejdřív jich je pár,přitom zabijou jich nejvíce a pak v záběru jich je tisíce,ve skutečnosti jich bylo ještě víc a hrstka amíků je tam rozbije jak nůž máslem.Díky bohu,za ten bajonet a dvě menší scény se "žluťákama" plus tedy bílí prapor k tomu.Nějaký silný zažítky jsem nezaznamenal.Že by to bylo drama už vůbec ne,na to jsou ty vojáci s tou válkou ve filmu smíření hrozně lechce.Škoda,na drama to bylo málo a na válečný epos také.Kdyby místo toho někdo natočil kompletní rekonstrukci celé Bitvy o Okinawu aspoň sporadicky tak bude lépe.Je to škoda,protože Doss bojoval na hodně frontách,ale jakoby Mel chtěl zrovna jeden útes s tou velkou skutečností.Na mě ty dvě hodiny a něco byly zbytečně mnoho.To okolo je spíše vata.Místo toho jedna bitva někde v džungli,pár náletů Kamikaze...Však víme. ()

eSakk 

všechny recenze uživatele

Konečně je tu po dlouhý době originální válečňák. Některý scény byly trochu přitažený za vlasy, ale to mi vůbec nevadilo, protože všechno ostatní bylo super! A mimochodem velký respekt Desmondu Dossovi za jeho činy ve válce. ()

Plaque 

všechny recenze uživatele

Ešte šťastie, že Amíci mali v tejto vojne iba jedného veriaceho človeka, lebo inak by ich mašinéria ďaleko nezašla. Všetci by odmietali bojovať a japonským mečom by nadstavovali aj druhé líce. No fasa. Na druhej strane, od dôb Ryana a 6. epizódy Bratstva neohrozených sa takej pozornosti medikovi vo vojnovom snímku nedostalo, takže celkom zaujímavo zvolený príbeh. Avšak tu je to často aj o pozornosti na Garfieldov umrnčaný ksicht. Fakt nerozumiem, kde soudruzi udělali chybu... Prepitý Agent Smith alebo aj kapitán Avatar mi vôbec nevadili. Dokonca aj Vincko, ktorý si odbehol z vyžierania nejakej zadzobanej svadby zastrieľať zopár japončíkov, to vcelku zvládol. No priteplený Spiderman bol amazing nepríjemný. Sprznit film takýmto spôsobom, to sa Mel príliš nevyznamenal. Takisto to celkom krívalo aj na príbehu, ktorý bol pretlačený všetkými ultra mega americkými pátosmi najrôznejšieho druhu - od lásky k celkom slušnej čajke až po lásku ku kanyle a to všetko na prvý pohľad. Bojové scény, to bola úplne iná liga. Takže, ak sa spojí Casablanca, najvyšší druh kresťanského správňactva a Texaský masaker motorovou pílou, tak z toho vznikne vskutku zaujímavý film o pacifickom bojisku. Na záver už len toľko, že vo všeobecnosti som náchylný odpúšťať vo vojnovom žánri chyby, ktoré inde nedokážem prekusnúť a preto, napriek mnohým evidentným fejlom, som ochotný uštedriť nadmieru veľkorysé hodnotenie s očakávaním, že to pohne svetovou produkciou, aby ma zásobila vojnovými filmami tak 30-40 krát ročne. ()

gefr 

všechny recenze uživatele

Bohužel Garfield působí jako totální autista, který by v dnešní době už dávno dostal pepřákem do ksichtu a celý je to hrozně natahovaný a snaží se to působit důležitě. Když už konečně dojde na akci, tak se po prvních 3 minutách okouká a dál je to jak ctrl+c, ctrl+v. Závěrečná „snáška" pak působí jako takový to: „Hele, dáme tomu třešničku ať to vypadá epic." A vlastenečtí amíci to zjevně žerou.... ()

Stanmi 

všechny recenze uživatele

Mladý Američan Desmond Doss (Andrew Garfield) se dobrovolně přihlásí do armády. Pro své přesvědčení chce sloužit jako zdravotník a odmítá nosit zbraň, což se nelíbí jak jeho nadřízeným, tak jeho spolubojovníkům… Mel Gibson se stále pokouší o svůj hollywoodský comeback a tentokrát se posadil na režisérskou židli a natočil film inspirovaný životním příběhem zdravotníka armády Spojených států Desmonda Dosse, který během 2. světové války odmítal nosit zbraň a zachránil přes 75 vojáků, za což obdržel nejvyšší americké vojenské vyznamenání Medaili cti. To bylo jen tak na úvod a nyní už k samotnému filmu, jehož děj by se dal rozdělit po švejkovsku na dvě části a to V zázemí a Na frontě. Zatímco první polovina filmu, která se tváří jako rodinné drama a romantický film v jednom, sice není špatná, ale mnohem zajímavěji působí film, až od chvíle kdy Desmond narukuje, protože armáda a její představitelé nejsou z Dossovy filozofie dvakrát nadšení a dávají mu to patřičně najevo a snad nebudu příliš spoilerovat, když prozradím, že se Dossovi (s malou pomocí) podaří stát zdravotníkem, aniž by musel nosit zbraň. Pomyslný vrchol filmu nastává ve chvíli, kde se Dossova jednotka vydává dobýt obávaný Hacksaw Ridge, protože zde Mel ukazuje v čem je jako režisér opravdu dobrý. Dokázal totiž velice věrně zachytit celý ten bitevní chaos ve své nejsyrovější a nejbrutálnější podobě (holt na tohle má Mel patent). Poté zbraně na chvíli utichnou a v tu chvíli se Doss vydává na svou misi za záchranu svých bratrů ve zbrani. A právě Dossovo zachraňování jeho druhů (mnohdy Japoncům přímo pod nosem) nepůsobí v konfrontaci s předchozím v zásadě reálným válečným běsněním dvakrát věrohodně (ale pokud se to skutečně stalo, tak jak to Mel natočil, beru svá slova zpět). Ale abych se nevěnoval jenom příběhu nebo Melovu režisérskému umu, Andrew Garfield podává vcelku příjemný herecký výkon, i když na zlatého plešouna to zase není (ačkoliv kdo ví, možná mně páni akademici vyvedou z omylu). Jinak mne zaujal především Hugo Weaving v roli Dossova alkoholem zničeného otce Toma (který nemá zrovna ty nejlepší vzpomínky na válku) a také Vince Vaughn, který sice vyfasoval poněkud šablonovitou postavu výcvikového seržanta Howella, ale zvládl jí se ctí, stejně jako třeba Luke Bracey v roli tvrďáckého vojáka Smittyho Rykera. Jedno je jisté, Desmond Doss byl bezesporu statečný chlap a jeho odvaha při záchraně spolubojovníků je obdivuhodná. Melův Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny (myšleno jako celek, protože některé scény jsou parádní) už tak oslnivý není, ale přesto se jedná o slušné válečné drama o jednom neobyčejném zdravotníkovi, což není zase tak úplně málo. ()

Karlos8 

všechny recenze uživatele

Kdyby se mi ve válce dostalo jen toho úsměvu, jaký měl tehdy on, úplně by mi to stačilo. To jsou slova Desmonda Dosse, výjimečného vojáka ve službách USA, který během druhé světové války na japonských ostrovech dokázal zachránit sedmdesát pět mužů. Zachránit, ne zabít. Mel Gibson nám zde naservíroval zprvu válečné drama podobné snímku Pearl Harbor, jenže druhá polovina a především konec, to už je naprosto jiná písnička. Píseň smutnější ale zároveň lahodnější, než cokoliv na světě. Minuty ubíhají doslova zběsilým tempem a vám začne docházet, že sledujete skutečný příběh, skutečného chlapce, přičemž jste v doopravdické válce, kde jediné špatné rozhodnutí může rozhodnout o vašem osudu či o osudu vašich kamarádů. Závěr vystihují mé city, díky kterým jsem neměl daleko k slzám. Velký thumbs up patří také závěrečné sekvenci postarších záběrů o skutečném Dossovi, což se v současné době objevuje u vícero snímcích, které mají námět založený na skutečných událostech. ()

only_serials 

všechny recenze uživatele

Pojď Vinci, ukáž nám jak si umíš dát charismatickou roli... ok, ser na to.. Garfield děsnej, nejlepší herecký výkony předvedli křičící japonci a vyhřehzlý střeva.. scénář hroznej, celý na nic... tipuju 5 oscarů.. ()

Reiner 

všechny recenze uživatele

No tak pánové, to snad ne. V té Americe je to samý hrdina. Ještě, že je máme hm? Co bude příště? Nesnižuji vyloženě činy, ale vsadil bych se, že bude daleko více hrdinů, vojáků, kteří bojovali. Statečně a docílili tak mnohého. Možná, kdyby to bylo natočeno jinak ... ale tohle byl fakt omyl ... ()

Labrio 

všechny recenze uživatele

Mnou očekávaný film, který mě celkem překvapil. Čekal jsem od toho typickou americkou přestřelku, kde se krví a vnitřnostmi nešetří, ale dostal jsem celkem dobře natočený snímek, který ukazuje divácky méně okoukané prostředí Japonska. Hlavní hrdina je zbožný a tvrdohlavý sympaťák, a herci to sedí rozhodně víc než spider-man. Přijde mi, že film však i přes všechnu hrůzu co se při dobývání Japonska stala působí trošku jako "slaďák" a proto čtyři hvězdy. ()

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Mel Gibson se vrací do války

Mel Gibson se vrací do války

01.05.2018

Určitě si pamatujete, jak Mel Gibson před dvanácti lety upadl v hollywoodskou nemilost. Jeho kariéra byla 10 let prakticky v limbu, v roce 2016 ale natočil Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a téměř vše… (více)

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Zlaté maliny 2016

Zlaté maliny 2016

25.02.2017

Známe letošní vítěze Zlatých malin. Nejhorším snímkem se stal dokument Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party, který si odnesl i další tři Zlaté maliny za nejhorší režii,… (více)

Reklama

Reklama