Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss, tak jako mnoho jiných mladíků, do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. Stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize. Skutečnost, že Doss odmítal zbraň, se nesetkávala s pochopením u jeho spolubojovníků. Jen blázen by chtěl, aby mu v boji kryl záda chlapík, vyzbrojený pouze odhodláním a lékárničkou. Často musel čelit nevraživosti a útokům ostatních vojáků. Přesto, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. V březnu 1945 vypukla krvavá bitva o Okinawu. Dossova rota měla za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Když vojáci vyšplhali s pomocí lan na vrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Vojín Doss se odmítl ukrýt a zůstal uprostřed krvavého pekla. Snášel jednoho zraněného po druhém z útesu do bezpečí. Během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů... (Bioscop)

(více)

Recenze (1 192)

DExUS 

všechny recenze uživatele

Trocha klaustrofobický hacksaw ridge jemne znižuje pôžitok z filmu, pretože  z toho dôvodu neponúka veľa zaujímavých a rôznorodých záberov. Len šeď, čerň, dym, zem. Je ťažké poraziť vojaka Ryana kde divák dostane pohľad na epické kamerové zábery. Tu však dostane dlhý pohľad na krutosť a drsnosť boja na blízko. Fakt že je film založený na skutočnosti pridáva značnú váhu, a nemôžem hodnotiť inak ako 5* ()

Alex_01 

všechny recenze uživatele

To, co tady máme je učebnicový prodej a glorifikace těch nezprofanovanějších amerických hodnot. Individualismus, svoboda, odvaha. Tento film má velice jasně definované náboženské a politické ukotvení a otevřeně to přiznává. Musím si klást otázku, jak moc podle skutečnosti musí film být, aby o sobě mohl tvrdit, že je jí skutečně inspirován. Kladu si také otázku, jestli takovéto filmy potřebujeme a co díky nim získáme. Mají rozhodně vliv na geopolitiku a na roli, jakou USA ve světě zastává a co reprezentuje. Patří to k propagaci jejich životního stylu a fylozofie, která už ale po všech těch událostech, které se v US za poslední dobu odehrály ztrácí na lesku. Většinu věcí, které jsem viděl bych označil za patos, který je ovšem hezky podaný a zabalený do kvalitní kamery a hereckých výkonů. ()

Cinemagoer 

všechny recenze uživatele

Gibsonovi se filmy dle skutečných událostí opravdu daří. Také Hacksaw Ridge je poutavým příběhem z drsné doby, který je nám vyprávěn ve dvou křiklavě odlišných (záměrně a funkčně!) dějových linkách. Máme tu barvité idylické období před válkou, kdy se Desmond krásně zamiluje, zvažuje své budoucí profesní působení pro záchranu lidí, přitom naplno prožívá svou křesťanskou víru, za což ho mnozí považují za naivního blázínka. V této fázi je to pohodový příběh s přesvědčivým Garfieldem v hlavní roli, k němuž se moc hodí Dorothy v podání T. Palmer, výraznou vedlejší roli tu má i H. Weaving jakožto zoufalý otec zničený Velkou válkou. Děj se postupně dramatizuje Desmondovým nástupem do armády, již samotný výcvik je těžký, natož hanebná šikana ze strany jeho budoucích bratrů ve zbrani (zaujal V. Vaughn). Vrchol filmu přichází jednoznačně při scénách na bitevním poli. Vynikajicí práce kamery nešetřící diváka ve znázornění válečných zranění, pocitů hrůzy a šílenství. Zpomalené záběry, akce natáčená s použitím litrů falešné krve a kontrolovaných výbuchů, herci v prachu a potu, nápadité úhly kamery, přehlednost daná včasným ale mírně užívaným střihem, v tomto smyslu filmová paráda! Všechno je to ještě silnější, vzpomeneme-li si, že před pár minutami jsme sledovali poměrně pohodový život na americkém venkově. Válečné části také prospěla japonská, byť krátká, perspektiva, scény z bunkrů nebo i jiný výskyt japonských vojáků. Film se tím vyhnul černobílému posuzování na dobré Američany a zlé Japonce. Ostatně to nakonec dobře vystihl Desmond ve scéně, kdy omylem pronikne do jednoho z bunkrů a pokusí se zachraňovat i v nepřátelských řadách. Přes veškeré klady se však nemohu ubránit dojmu, že chvílemi, ale jen chvílemi film v poslední čtvrtině působil trochu kýčovitě (přece jen prozření vojáků, kteří v Desmondovi konečně poznali hrdinu, ještě k tomu za doprovodu podmanivé hudby, nemuselo být tak zdůrazněno). Naopak závěrečné vystoupení samotného Desmonda Dosse se mi moc líbilo, dodalo to filmu věrohodnost, tak to u životopisného žánru má být. Se slovy „ještě jednoho, pomoz mi zachránit ještě jednoho, Pane“ jsem obdivoval jeden téměř neznámý lidský charakter, díky Gibsonovi vytažený z okraje dějin. Díky za to, 8/10. ()

Fojtasd 

všechny recenze uživatele

Nepíšu často komentáře k filmům, ale když to udělám, tak to fakt stojí za to. Nestalo se mi, aby ve mně válečný film zanechal tak hlubokou emoční stopu a to mám válečné filmy velmi rád a vyhledávám je. Gibson mi ukázal, že válečný film může být procítěný emocemi a zároveň plný syrové brutality, kterou válka bezpochyby obsahovala. Představit si bitevní atmosféru a být na bitevním poli je pro lidi, kteří si válkou neprošli, bezpochyby nepředstavitelné, ale Gibson dokázal přiblížit tu atmosféru natolik, až si člověk dokáže říct, že by tam fakt nechtěl být. Nejsilnější válečný snímek, který jsem kdy viděl. ()

wick 

všechny recenze uživatele

Mel G. prokazuje, že režírovat stále umí skvěle...bojové scény jsou brutálně a vizuálně mistrovsky natočené, výcvik předčí Kubrickovu Vestu, příběh je fascinující. Desmond připomíná Krista, biblická témata nesmí chybět, přesto je to natočeno s určitým chladným odstupem, a emočně mě to tak nevtáhlo jako předchozí Melovy počiny. ()

hanzous 

všechny recenze uživatele

Začátek příliš dlouhý, ale dobře popisuje hrdinovu povahu, kvůli čemu šel do války. Jeden z nejlepších válečných filmů všech dob! Efekty na kterých si Gibson nechal záležes a důkladně promyslel detaily v bitvě, má palec nahoru. Gibson tímto filmem dal možnost se zamyslet sami nad sebou v dneší době. Skoro nikdo v dnešní době vůbec neví, že někdo takový existoval. Víc takový zapomenutých příběhů naší historie. ()

dusa77 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson se po deseti letech vrátil za kameru, aby natočil (prozatím) nejlepší snímek roku. Tak realistické válečné scény, jaké jsou tady, dokázal podobně zobrazit snad už jen Spielbergův vojín Ryan. Myslím, že o tomto příběhu podle skutečné události, se bude ještě dlouhé měsíce mluvit. Proto doufám, že příště na Gibsonovu mistrovskou režii nebudeme muset čekat znovu dlouhých deset let. ()

PamPero 1 

všechny recenze uživatele

Pohádka, jiná definice mě pro nový zářez Gibsona nenapadá. První půlka a to včetně výcviku je tak vizuálně načančaná, až to působí malinko sebeparodicky. Akce samotná je technicky dobrá, ale ne vyloženě dechberoucí a ten všudypřítomný greenscreen tomu rozhodně body nepřidá. Hacksaw Ridge není špatný film a patří k těm lepším, co Gibson ve své kariéře natočil, ale vyloženě nadšený nejsem a o nějakém filmu roku tady nemůže byt ani řeč. 70% ()

Julius 

všechny recenze uživatele

Kandidát na zisk Oscara! Po 20 rokoch od zisku za Statočné srdce sa odvážim napísať, že za predstavenie, ktoré Gibson pripravil si za réžiu sošku zaslúži! Začiatok filmu ukazuje detstvo hlavného predstaviteľa, výchovu rodičov a otca opilca so spomienkami na vojnu, ktorého vynikajúco zahral Hugo Weaving. Hlášky a scénky vo výcviku sa vydarili - smiech znel zaplneným kinom. Gibson predstavil úvod vo viacmenej harmonickej forme a po nej rozpútal hotové peklo. Slečny vedľa nás si zakrývali tvár rukami - film ukázal do detailu odtrhnuté končatiny, valiace sa črevá, všetky zverstvá, ktoré sú reálnym obrazom vojny. V porovnaní s Tenkou červenou čiarou a Ryanom je film povýšený na vyššiu priečku. Garfield a Vaughn ukázali svoj herecký talent aj pre takýto film. Oceňujem hudbu, kameru, réžiu a záver filmu, v ktorom je ukázaný životný predstaviteľ Desmont. Film doporučujem určite pozrieť v kine má to svoju atmosféru a zvuk. Za mňa hodnotenie 95% a určite pozriem znovu. Hacksaw Ridge je zajačia Japonská nora. ()

Hvězdář 

všechny recenze uživatele

Konečně zase dost dobře koukatelný válečný film, který není tak tuctový, že by ždímal pořád dokola to samé a přitom nevytvořil žádnou pořádnou vlastní iniciativu, jako to mají některé filmy tohoto typu v oblibě. Takže klobouk dolů, i přes hromady již existujících filmů o druhé světové se povedlo udělat další, který se v té hromadě neztratí. Přesto se nemůžu zbavit dojmu, že k dokonalosti mi tam ještě cosi chybělo. Možná je to přílišné rozdělení filmu na část, kdy je relativně klídek a nic moc se neděje, a na část, kdy jde téměř neustále o pořádnou řežbu. Mezi tím se sice objevuje cosi, co by mohlo tu mezeru vyplnit, ale nestačí to. Pořád je to však nadstandartní film! ()

Paserak 

všechny recenze uživatele

Odcházím z kina a přemýšlím.....mám dát 5 hvězd? Ne, dám 4. A proč čtyři? Co bych tomu měl vyčíst? Není co vyčíst....Dávám 5! A asi 2x jsem se šíleně leknul, fuj. ()

Malarkyy 

všechny recenze uživatele

Můj první válečný film v kině a já sem totálně nadšený... Všechno má svojí správnou délku, střípky z dětství, love story, základní výcvik, i samotná válečná vřava, všechno tam krásně sedí a žádný úsek filmu nepřekračuje větší délku než by měl. Ve filmu je kladený velký důraz na detailní vyobrazení smrti a všeho co může vojáka potkat na bojišti v Pacifiku. Když se rozpoutala první bitva na vrcholku Hacksaw tak se ve mě prolnuli neuvěřitelné pocity, upřímně už jsem ani nečekal že mě ještě někdy dokáže nějaký film tak to oslovit a doslova vyrazit dech. Za mě naprostá bomba a fakt že je tento film natočen podle skutečné události ve mě zážitek ještě umocnil. Neuvěřitelný respekt všem vojákům co si prošli peklem v Pacifiku. ()

Reiben1994 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson přináší nejatmosferičtější válečné peklo od dob Zachraňte vojína Ryana. Sice na něj musíte přes hodinu počkat, ale to vám vůbec nevadí, protože se aspoň stihnete seznámit s hlavním hrdinou Desmondem Dossem (Andrew Garfield se sice chvílemi tváří jak prosťáček, ale jinak hraje výborně). Užijete si poklidné chvilky jeho mladistvé lásky, které později fungují jako dokonalý kontrast s peklem na Okinawě. Bojový výcvik pobaví (hláškující Vince Vaughn) i emočně zasáhne, když jsme svědky šikany, se kterou se Doss musí potýkat. Tu a tam se mihne výborný Hugo Weaving, který jen potvrdí celkovou kvalitu hereckého ansáblu. Pak se přesunujeme do Japonska. Země smrti zaslíbené. Oddělené končetiny, hektolitry krve, mouchy poletující kolem zohavených mrtvol. Vše dotváří skvělou válečnou vřavu, ve které si budete připadat jako na vlastní kůži. Vrcholem je emoční závěr, který z vás vyždíme všechno, co z vás zbylo. Potěší i výpověď veteránů, po které nezůstane žádná líce suchá. ()

hony23 

všechny recenze uživatele

Film jako stvořený na to, aby jste na něj vzali nějakou dívku. Ta se bude první hodinu filmu tetelit blahem nad tím fešným veganem, který potká dívku svého srdce, hrdinně vstoupí do armády a tam trvá na svých zásadách, že nebude nosit zbraň, zabíjet a všechny ty další věci, které se ke slušně vychovanému chlapci nehodí. Vy si zatím můžete schrupnout, protože vaše chvíle přijde až v druhé půli filmu. Jakmile vás totiž probudí první výstřely, ocitnete se uprostřed skvěle natočené bitvy, ve které Cinestarem létají utržené končetiny, stříká krev a po zemi se povalují střeva. A zatímco vy si pomlaskáváte nad tou podívanou, vaše dívka potlačuje zvracení nad tou brutalitou a střídavě si zakrývá oči a uši. No škoda, mohli jsme ušetřit za jednu vstupenku a na jednom sedadle se v půlce filmu vystřídat... ()

Ace.A.T.L. 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí, silný, neuvěřitelně realistickej boj, rychlý.... Je pravda, že začátek je drobet jemnej, ale to pro představení hrdiny bejt zřejmě muselo. Když se dostaví válka, tak to je i na 6*. Zachraňte vojína Rayena a scéna na pláži je jedna z nejsilnějších válečných scén, ale bitva na kopci Hacksaw Ridge jí předčila. Opravdu jsem jen hltal a zíral. Za mě královsky silných 5* a NEOBLOMNĚ DOPORUČUJU ()

hufnagel 

všechny recenze uživatele

Mel to jednoducho vie a podáva vojnu takú aká v skutočnosti je a bez príkras.Detailné zábery z bojov sú poriadne brutálne,príbeh zvládnutý s prehľadom.Hviezda dole za ten prehnaný vlastenecký pátos. ()

marekspanel 

všechny recenze uživatele

Fascinující příběh, který vás dostane typickou Melovou surovostí a autentičností na bitevním poli. Potěší obsazením již zarytých tvářích mj. Hugo Weaving, jako vždy brilantní nebo Vince, opět charismatický a velmi vtipný. Ovšem Garfield, kterého osobně znám jen jako dalšího pavoučího muže, kde mu to sedlo jak prdel na hrnec, mě vcelku překvapil. Nečekal jsem, že umí i jiné polohy, byť to jeho typické culení bude vždy působit stejně. Ovšem role se zhostil velmi dobře, jenom nevím zda bych raději neobsadil někoho jiného. Měl jsem totiž celou dobu pocit, že to nebere úplně vážně a teď nevím zda tak byla postava napsaná nebo ne. Člověk si na ten jeho projev asi musí chvíli zvykat, rozhodně ale nepatří mezi ty mladé hvězdy, které se ztratí na poli romantických komedií a přihlouplých akčních nesmyslů. Moc se těším na Silence, kde už dle trailerů půjde o vyšší level hereckého umu, nemluvě o celém filmu jako takovém. Zrození hrdiny má pro mě nedostatek hlavně v rozjezdu, který je trochu pomalejší až zbytečný, love story je tam vložená moc okatě, člověk si musí říct, jo tohle tam prostě muselo být. To samé šikana ve výcvikovém táboře. Je to příběh podle skutečnosti, ale zpracovat se to dalo jinak. První necelá polovina filmu tak působí trochu nudně a obyčejně, ale pak to najednou přijde a je to doslova masakr. Možná to byl záměr, ten šok! ()

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Mel Gibson se vrací do války

Mel Gibson se vrací do války

01.05.2018

Určitě si pamatujete, jak Mel Gibson před dvanácti lety upadl v hollywoodskou nemilost. Jeho kariéra byla 10 let prakticky v limbu, v roce 2016 ale natočil Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a téměř vše… (více)

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Zlaté maliny 2016

Zlaté maliny 2016

25.02.2017

Známe letošní vítěze Zlatých malin. Nejhorším snímkem se stal dokument Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party, který si odnesl i další tři Zlaté maliny za nejhorší režii,… (více)

Reklama

Reklama