Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss, tak jako mnoho jiných mladíků, do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. Stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize. Skutečnost, že Doss odmítal zbraň, se nesetkávala s pochopením u jeho spolubojovníků. Jen blázen by chtěl, aby mu v boji kryl záda chlapík, vyzbrojený pouze odhodláním a lékárničkou. Často musel čelit nevraživosti a útokům ostatních vojáků. Přesto, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. V březnu 1945 vypukla krvavá bitva o Okinawu. Dossova rota měla za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Když vojáci vyšplhali s pomocí lan na vrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Vojín Doss se odmítl ukrýt a zůstal uprostřed krvavého pekla. Snášel jednoho zraněného po druhém z útesu do bezpečí. Během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů... (Bioscop)

(více)

Recenze (1 192)

Saxos 

všechny recenze uživatele

Film rozdělen do dvou bloků - rychlé dětství, škola, zamilování se, vojenský výcvik a trable hlavního hrdiny a po tomto hodinovém seznámení začne skoro nepřetržitá válečná bitva. Klady: na komparzu a pyro efektech se nešetřilo; takto slušně řečeno masakr bitvu jsem ještě natočenou neviděl a nedivým se těžkostem veteránů s postválečným syndromem těžce se vracejícím k civilnímu životu. Zápory: nehledal jsem, tak nějak to tam vše patřilo. ()

robfi 

všechny recenze uživatele

Politicka agitka ve prospech jehovistu a gun banu, ovsem natocena precizne, draze a na vnejsi efekt. Jelikoz nejsem jehovista a vedu sebe i sve 2 deti k tomu, aby zlo oplacely jeste vetsim zlem a kdo po me kamenem, ja po nem bazukou, tak cokoliv nad dve hvezdy by byl overkill. Metrosexualni vymekliny, levicovi aktivisti, reditele neziskovek, genderove uvedomele samice, svickove baby a ufnukani looseri , klidne tomu napalte pet hvezdicek, ale ten film neni nic jineho, nez Hitleruv tydenik o viteznem postupu nacistickych armad, akorat prevedeny do strip and stars, colors by technicolor, pacifismu a rozcaply na 130 minut, kde priblble dialogy strida priblbla reznicina. Hrdinstvi je sice krasna vec, ale valka je svine a dejiny pisou vitezove. Po 60 letech by to uz chtelo trochu objektivity. Otresny herecky vykon v podani Andrew Garfielda. ()

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

Očakávania prinášajú zvyčajne sklamania, tento film výnimkou nie je. Ono v podstate všetko je tak, ako má Gibsonovsky byť, no ak divák čaká niečo na spôsob Saving Private Ryan, či Band of Brothers, ostane sklamaný. Pointa tkvie niekde v tom, ako radový vojak idealisticky odmietajúci nosiť zbraň (počas vojny) chce zachrániť ľudstvo samaritánstvom. Celkom udivujúce na tom je, že to je príbeh založený na skutočnej udalosti. To je jediné tomu koniec koncov dodáva tých pár hviezd. Finálna, aj keď fádne ťažkopádna a ľahko predvídateľná strieľačka film síce trochu zachráni, no na úkor jeho dĺžky. Fakt, že maník v skutočnosti sám vedľa na čo najmenší pohyb striehnucích japončíkov zachránil neuveriteľných 75 ľudí sa človek dozvie až zo záverečných tituliek. ()

LadyRainier 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak někdo může napsat, že je to Gibsonův nejhorší film. Za mě super, film mě bavil v prvé i druhé půlce. Andrew Garfield velice dobrý výkon, jakože jsem ho předtím neznala. Potěšíl Vince Vaughn i Sam Worthington. Jsem na Boha ve filmu alergická a jsem zásadní ateista, ale tady mi to fungovalo, nějak si dokážu představit, že v takovým masakru se na nic jinýho nejde upnout. Další plusy skvělá hudba i válečné scény a na můj vkus patřičně drsné. Už Údolí stínů mne moc bavilo, tak Mele, jen tak dál. Jak mne poslední dobou zklamaly snímky, kde Mel hraje hlavní roli (Ve jménu krve, Moje letní prázdniny atd.), tak jako režisér si to u mne jen polepšil .-) Chtěla jsem dát 4, ale prd, plnej počet. ()

BarGoldstein 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem si říkal, že Sádrovec to dokázal natočit bez amerických patetických srágor a skoro se mu to povedlo, ale v závěru už mu to trochu ujelo. Ale do kaťat jsem si nasral smíchy, když začala závěrečná Granátová pelota. ()

zbigi15 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších vojnových filmov poslednej doby, silný príbeh perfektne zvládnutý po hereckej aj režisérskej stránke. ()

ZetDaElO 

všechny recenze uživatele

Andrew Garfield a.k.a. Jiří Mádl. Táto podobnosť je natoľko znepokojivá, až divák zabudne na dojatie ku koncu filmu. 7/10 ()

FLVEKK 

všechny recenze uživatele

In peace sons bury fathers, but in war fathers bury sons. Hrdinský film. Má to své mouchy, ale o to tady nejde .)) ()

OwenBobby 

všechny recenze uživatele

Na ty 4* to táhne zdaleka nejlépe a nejrealističněji natočená bitevní scéna, která snad kdy byla převedena na plátno. Jinak je první půlka filmu neskutečně zdlouhavá a nezajímavá. Že film chce být věrným životopisem? To si spíše jen Mel Gibson přečetl článek na wikipedii a pak už jen popustil uzdu své zálibě v zobrazování extrémního násilí. Nutno uznat, že když už konečně bitvě na Hacksaw dojde, je opravdu strhující. Ale závěrečné vyústění spíše jako kdyby opět glorifikovalo násilí, z Dosse je Americký hrdina a zbytek čety neohroženě likviduje zbylé japonské batailony, to už si Mel mohl odpustit. Garfield je v roli velice otravný, ale to mohl být skutečný Desmund Doss také, takže možná jen skvělý herecký výkon? Spíše však potěší vidět Sama Wartingtona a Vincenta Vaughna v dobrých rolích. ()

belinko 

všechny recenze uživatele

Film v ktorom vezmete to najhoršie - vojnu, čiže plno nevinných obetí a natočíte z tohto prostredia pravý opak - jedného hlupáčika, čo sa zbrani nechce dotknúť, ale pritom je vojakom viac ako hocikto iný - táto kombinácia nemôže fungovať. A to je dobre, no na druhú stranu zle. Tento príbeh bol automaticky skvelým filmom, ešte film ani nebol, ale - treba tento film tak vyzdvihovať, keď celé, čo tomu filmu dominuje, je príbeh? Celé je to také zamotané, ale príjemné hodnotenie dávam preto, lebo Garfield má pre mňa most punchable face a nevadil mi v tomto filme. A už len tento fakt sám o sebe si zaslúži uvažovanie nad vysokým hodnotením. ()

misiaq 

všechny recenze uživatele

velmi dobre spracovany namet, mozno mu chyba hlbsi pohlad do reality americkych vycvikovych kampov pocas 2. sv. ked este mladici nevedeli do coho idue ako to spravil Kubrick vo FullMetal Jacket, ale ako celok to ma homogenitu a vysledok je skutocne posobivy. Po dlhom case dalsi vojnovy film, ktory u mna zabodoval na plno. ()

Z0ltar 

všechny recenze uživatele

Dossovo přesvědčení proti zbraním má pro mě desetkrát menší váhu než jeden Malickův záběr na Quadalcanal. špatný obsazení, moc patosu, nevýrazná hudba ()

Koropororus 

všechny recenze uživatele

Dokážu pochopit, že chtěl Mel tímto vzdát hold americkým klukům, kteří si jako všichni účastníci války prošli peklem, vybral si skutečný příběh, skutečného amíka, ale mohu jen suše konstatovat, že ve jménu patosu, vlastenectví a prvoplánovanosti vytvořil nelogickou a nudnou pitomost (chtěl jsem napsat sračku, ale to se asi nehodí) ()

Bezejmený 

všechny recenze uživatele

Výborné, napínavé, brutální a epické. Skvělý Garfield. Krásná Teresa. Jedinou výtku bych měl ohledně sítě, kterou Japonci neodříznou... Hrdina dostal film, který ho proslavil i mezi lidmi, kteří o něm neměli tušení. Gibson jako režisér tentokrát předvedl svůj zatím nejlepší film. ()

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Mel Gibson se vrací do války

Mel Gibson se vrací do války

01.05.2018

Určitě si pamatujete, jak Mel Gibson před dvanácti lety upadl v hollywoodskou nemilost. Jeho kariéra byla 10 let prakticky v limbu, v roce 2016 ale natočil Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a téměř vše… (více)

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Zlaté maliny 2016

Zlaté maliny 2016

25.02.2017

Známe letošní vítěze Zlatých malin. Nejhorším snímkem se stal dokument Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party, který si odnesl i další tři Zlaté maliny za nejhorší režii,… (více)

Reklama

Reklama