Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss, tak jako mnoho jiných mladíků, do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. Stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize. Skutečnost, že Doss odmítal zbraň, se nesetkávala s pochopením u jeho spolubojovníků. Jen blázen by chtěl, aby mu v boji kryl záda chlapík, vyzbrojený pouze odhodláním a lékárničkou. Často musel čelit nevraživosti a útokům ostatních vojáků. Přesto, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. V březnu 1945 vypukla krvavá bitva o Okinawu. Dossova rota měla za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Když vojáci vyšplhali s pomocí lan na vrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Vojín Doss se odmítl ukrýt a zůstal uprostřed krvavého pekla. Snášel jednoho zraněného po druhém z útesu do bezpečí. Během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů... (Bioscop)

(více)

Recenze (1 190)

Sunwheel 

všechny recenze uživatele

Ďalšia vojnová vrava založená na skutočnej udalosti pod taktovkou Mela Gibsona tentokrát v hlavnej úlohe s pacifistom. Emočný doják to miestami je a poctivá práca režiséra robí z príbehu Desmonda Dossa plnohodnotný filmový trhák s kvalitnou porciou akčnosti, romantiky, aj morálnych scén. Veľké plus dávam tomu, že sa tvorcovia snažili o akúsi apolitickosť (scéna, kde spáchajú Japonci rituálnu samovraždu je úchvatná). ()

SmisekPA 

všechny recenze uživatele

Jak dlouho uz jste mrtvy? Unesete vlastni vahu - nepoustejte toho cloveka pri vetru ven... Na vasem vhledu mi neco nesedi - mate nuz v noze, to je ono... Obvykle z techto duvodu davam 2** ovsem ta krvava kase, ohnostroj strev a utrzenych koncetin... zvladla jsem to v polovine nevzdat ze dvou duvodu: dat Gibsenovi sanci (kdyz uz Utrpeni Krista jsem vsak nedala) a kvalitni doporuceni svateho muze behem me predkrestni pripravy... Nemam rada valecne filmy asi tak jako horory. Ovsem behem let hledani jsem nakonec nasla kvalitniho zastupce hororu (Devatou brana), verim v nalezeni i takoveho valecneho zastupce. Bible zde hraje klicovou roli, zazrak se v druhe polovine kona a jeho intenzita mi vehnala slzy do oci. Videt ve finale prave zastupce hercu me vedlo k hodnoceni 4**** a konecne nalezeni valecneho filmu na doporucovani. Amen! ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 10/10 ... Vizuální stránka: 9/10 ... Soundtrack: 8/10 ... Didaktický potenciál: 9/10 ... Celkový dojem: 10/10. ()

Diaconix 

všechny recenze uživatele

A jo. Mam rad Gibsna, mam rad vojnove filmy, mam rad zkutečne udalosti a sere mě, že sem tu knihu co mam doma na pudě ještě ani nerozbalil z vanočniho papira a fčil bych tak mohl porovnat literarni a filmovu verzu. Jasne, že dost nevěřycych barabu tu bude kafrat a ja tež dumal, že jen cyp by tu flintu nevzal, ale ten adventyztycky Rambo mě donutil nejen popřemyšlat o pevne vuly a asyk i pravych životnich hodnotach, ale i o tem, že v rubaňu na šichtě se isto da vic zafolovat, aby bylo do foroty… bo jak už nemužeš, jěstě dvakrat mužeš! Zdař buch! ()

Lendak 

všechny recenze uživatele

Taký moderný Ryan. A je to od neho aj prvý poriadny vojnový film, ktorý autenticky a brutálne ukazuje tú pravú realitu vojny. Andrejko tu je vo svojej najlepšej zahranej a najsilnejšie role. Mel Gibson ide. ()

Fida_210 

všechny recenze uživatele

Ze začátku film neměl žádný válečný charakter, který jsem od toho čekal, avšak musím uznat, že začátek mě velkoryse nadchnul. Hugo Weaving v podobě otce, který bil své děti i manželku a pil alkohol ze zármutku jeho ztracených kamarádů z 1. světové války odehrál skvělý výkon. Jeho postava dokonce nebyla zbytečná pro hlavní dějovou linku, což se nedá říct ohledně bratra či matce hlavní postavy, kterou ztvárnil Andrew Garfield a byl naprosto úžasný. Již od začátku, kdy randil se sestřičkou, kterou ztvárnila Teresa Palmer, jsem se vcítil do postavy a zažíval chvíle euforie. Další část filmu se odehrává ve výcvikovém táboře, kde mi bylo líto hlavní postavy, jelikož zažívala doslova šikanu, ale naštěstí tu byl Vince Vaughn, který vždy vše dokázal rozveselit, i když se podílel na šikaně hlavní postavy. Posléze vše vyústí do dramatické chvíle u vojenského soudu, která skončí tím, že se film konečně může pustit do akce. Když jsem viděl první záběry z bitvy, tak jsem si říkal, zdali jsou některé efekty reálné, ale všechny pochyby naštěstí zmizely díky hudbě, kameře a střihu. Jakmile začne další den, tak ve mně vybublali emoce smutku, jelikož jsme zde ztratili spoustu postav a následovně opět neskutečná euforie v podobě sbírání přeživších za doprovodu epické hudby. Nakonec je zde i historické okénko reálných postav. Film mě velice mile překvapil. ()

david141474 

všechny recenze uživatele

Ó můj bože! Tohle je tak božský film, jinak to říct ani nejde! Doprdele ta atmosféra, no ty vole, já jsem z toho nemohl. I na třetí zhlédnutí, to neztrácí na kvalitě, právě naopak ji nabírá. Postavy byly božský, ať to byl samotný Desmond Doss, kterého ztvárnil famózní Andrew Garfield nebo jeho otec zahraný Hugo Weavingem. Přestřelky a válečná akce byla božská a velice dobře natočena. Každá část filmu je božská. Jako třeba začátek filmu s nabalováním jedné ženy, nebo část filmu ve výcviku, tam jsem se málem posral smíchy ze seržanta Howella a z jeho skvělých hlášek. A nebo ta finální část při zachraňování zraněných. Soundtrack pomalu nezazněl. Proč chtít soundtrack, když slyšíte výstřely, výbuchy a řvaní bolestí na každým rohu. Já musím říct, že tohle je třetí nejlepší válečný film, který jsem kdy viděl, před ním je ještě Pád třetí říše a Fury. 10/10 Och ano, takhle má vypadat pravej válečnej film. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Nie je to Čata ani Apokalypsa teraz, ale je to skvelý vojnový film o hrdinstve vojaka Desmonda Dossa, ktorý odmietol zbraň a rozhodol sa byť zdravotníkom. Prvá polovica filmu zobrazuje detstvo a civilný život hlavného hrdinu a jeho nástup do armády. V polovici filmu sa Dossova jednotka dostane do ostrého boja na Okinawe kde dokáže svoju odvahu. Bojové scény sú uveriteľné, naturalistické. Kamera zaberá bitky z rôznych uhlov a často poskytuje nevšedné zábery. Vojaci padajú na oboch stranách ako muchy a ani najodvážnejší "machri" nezostanú ušetrení. Druhý útok sa však už nesie v silne patriotickej rovine a kamera ukazuje len padajúcich Japoncov až po ich prehru s krátkym intermezzom s fingovanou kapituláciou. Záver tvorí dokumentárny zostrih. ()

ProchY01 

všechny recenze uživatele

Začátek se dá u popcornu vydržet, ale říkal jsem si "už by to mohlo začít". A začlo. MG se opět nedržel zpátky a část "Střeva ven" je tak intenzivní, že prvních 20 minut vojína Ryana po návratu z kina pustíte dětem na dobrou noc. ()

luboUKZA 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku zdĺhavé, ale zhruba od polovice to už bol masaker, na ktorý sme si už tradične u Gibsona zvykli. 4 hviezdičky hlavne za perfektne spravené efekty v boji. Príbeh bol klišé. ()

Thug_Leo 

všechny recenze uživatele

Nebýt zdlouhavého začátku, větší prostor pro plošinu a japonce, měně pobožného patosu a pálil bych 5* A.Garfield se ho role hodil, ale vzpomněl bych si spíše na jiné herce co by dle mě roli zlepšili. V.Vaghn byl nejlepší v pravém detektivovy, tady jen úsměvně recituje předsudky přísného seržanta. Za 4! EDIT:PO DRUHÉM ZHLÉDNUTÍ MI DOŠLO POSELSTVÍ FILMU...musíš mít prý víru, abys mohl vyhrát válku....takové sranec od věřícího gibsona nechci ()

bigmatko 

všechny recenze uživatele

už dosť dlho som nedal žiadnemu filmu plný počet hviezd. a už vôbec som nečakal že to bude film z vojnovou tématikou pretože tie nepatria k mojim obľúbeným. Mel Gibson ma však dokázal presvedčiť a ponúkol neuveriteľné divadlo plné silných okamihov napätia a myšlienok, ktoré s Vami pohnú pri sledovaní filmu. Je to skutočný príbeh a keď si potom videné spojíte aj drobným pátraním na internete a prečítate si historické fakty tak zážitok z filmu sa iba umocní. Je to naozaj výnimočný film. trocha pomalšia sa to rozbieha ale to v konečnom dôsledku nič nemení na tom čo Vám film ponúkne a prinesie v závere. a treba si uvedomiť, že sa to skutočne stalo a práve to je na tom také neuveriteľné. Pre mňa jeden z TOP filmov za poslednú dobu. ()

pichta 

všechny recenze uživatele

Začiatok veľmi sladký a romantický, nebavilo ma to, potom suchý výcvik a následne rýchly prechod k brutálnej realite, kde zomierali mladí muži v mukach, alebo tak rychlo, že si to nestihli uvedomiť. Potom obyčajné americké klišé - hrdina pomáha druhým. To ako vojak držal pred sebou telo mŕtveho vojaka v jednej ruke a v druhej samopal a kryl sa tým telom, tak to bol riadny nonsenes...trápne. Znovu bola Amerika ta dobrá, kde vyhrala...hlavne že znovu boli na území niekoho iného... Boli by to 2 hviezdy, no 10% som pridal za efekty...odrhovačka... ()

Meniha 

všechny recenze uživatele

Na válečné filmy nikdy nechodím a na tento jsem taky jít nechtěla, "Přemluili" mě až velmi dobré kritiky... A nemusím litovat. Velmi dobře vystavěný příběh, na 90% uvěřitelný- nechci dumat nad tím, co bylo na základě skutečnosti a co byla přidaná filmová omáčka. Rozhodně jeden z nejlepších filmů, co jsem na podobné téma viděla. ()

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Mel Gibson se vrací do války

Mel Gibson se vrací do války

01.05.2018

Určitě si pamatujete, jak Mel Gibson před dvanácti lety upadl v hollywoodskou nemilost. Jeho kariéra byla 10 let prakticky v limbu, v roce 2016 ale natočil Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a téměř vše… (více)

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Zlaté maliny 2016

Zlaté maliny 2016

25.02.2017

Známe letošní vítěze Zlatých malin. Nejhorším snímkem se stal dokument Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party, který si odnesl i další tři Zlaté maliny za nejhorší režii,… (více)

Reklama

Reklama