Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss, tak jako mnoho jiných mladíků, do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. Stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize. Skutečnost, že Doss odmítal zbraň, se nesetkávala s pochopením u jeho spolubojovníků. Jen blázen by chtěl, aby mu v boji kryl záda chlapík, vyzbrojený pouze odhodláním a lékárničkou. Často musel čelit nevraživosti a útokům ostatních vojáků. Přesto, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. V březnu 1945 vypukla krvavá bitva o Okinawu. Dossova rota měla za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Když vojáci vyšplhali s pomocí lan na vrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Vojín Doss se odmítl ukrýt a zůstal uprostřed krvavého pekla. Snášel jednoho zraněného po druhém z útesu do bezpečí. Během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů... (Bioscop)

(více)

Recenze (1 192)

pichta 

všechny recenze uživatele

Začiatok veľmi sladký a romantický, nebavilo ma to, potom suchý výcvik a následne rýchly prechod k brutálnej realite, kde zomierali mladí muži v mukach, alebo tak rychlo, že si to nestihli uvedomiť. Potom obyčajné americké klišé - hrdina pomáha druhým. To ako vojak držal pred sebou telo mŕtveho vojaka v jednej ruke a v druhej samopal a kryl sa tým telom, tak to bol riadny nonsenes...trápne. Znovu bola Amerika ta dobrá, kde vyhrala...hlavne že znovu boli na území niekoho iného... Boli by to 2 hviezdy, no 10% som pridal za efekty...odrhovačka... ()

Meniha 

všechny recenze uživatele

Na válečné filmy nikdy nechodím a na tento jsem taky jít nechtěla, "Přemluili" mě až velmi dobré kritiky... A nemusím litovat. Velmi dobře vystavěný příběh, na 90% uvěřitelný- nechci dumat nad tím, co bylo na základě skutečnosti a co byla přidaná filmová omáčka. Rozhodně jeden z nejlepších filmů, co jsem na podobné téma viděla. ()

Mrsina 

všechny recenze uživatele

Nezklamalo. Kvalitní výběr hudby, snad nejlepší a nejzáživnější zpracování bitev až na ty nereálné scény, kterých nebylo nejméně a poněkud to sráží hodnotu filmu, i když jen zanedbatelně. Film také ale vyzdvihuje i minulost samotného hrdiny a jeho vztah ke všemu a není to jen o tom, kvůli čemu se zasloužil, ale ten prvek toho hrdinství je tam taky velmi cítit. A na závěr můžu jen říct, že věta; "Please Lord, help me got one more," kterou si pořád opakuji, se stala mojí nejoblíbenější "filmovou" hláškou. ()

Guly Guly 

všechny recenze uživatele

Gibson má koule! Natočit v roce 2016 film, kde hlavní hrdina je silně věřící adventista sedmého dne (ne muslim) a v celém filmu je pouze jeden záběr na černocha, který se na bojišti mihne na tanku (nemám nic proti černochům), to chce v dnešním ultra korektním a do zádele menšinám lezoucím světě odvahu. Jinak k filmu - dobře koukatelná válečná část, malinko slabší ta civilní - někdo jistě napíše, že film je plný patetizmu a heroických scén, ale sakra proto se na to tak dobře kouká, protože tak to prostě tenkrát bylo..... ()

Robin.Vesely 

všechny recenze uživatele

Tento film je fakt výborný! Mel Gibson je opravdu borec a po Statečném srdci mi tohle přijde ještě lepší (což se dá pochopit, protože je to nový film). Andrew Garfield podal v tomto filmu opravdu bravurní výkon v podobě Desmonda Dosse a už jenom za tohle bych mu dal Oscara :-). Ale pokud jste slabší povahy, tak se radši na film nedívejte, protože Mel Gibson se nebojí ukázat těžkou brutalitu v podobě utržených končetin atd. Ale to mi vůbec nevadí. Radši tohle, než aby byla ve filmu jenom naznačena. Rozhodně doporučuji všem milovníkům válečných filmů, ale i těm, který zajímá historie a například já jsem vůbec nevěděl, kdo to byl Desmond Doss. ()

mansonn 

všechny recenze uživatele

Proste Mel Gibson ma na taketo brutalitky cuch , este keby sa dal dokopy s Ridley Scottom.... Zaciatok trosku zytocne natiahnuty, ale chapem uvod do deja a charakteristika postav. Zvolenie Vince Vaugna za drill serzanta som zo zaciatku pozeral skepticky ale pasoval tam ozaj super. No a bojove realisticke sceny to uz je to, cim sa tento film vyznacuje, ako aj jeho brutalitou. Okrem predohry a oslav detskych narodenin odporucam cim skor pozriet, ak mate radi tento zaner ()

Joshua2121 

všechny recenze uživatele

Naposledy som takýto kvalitný, vojnový film videl pred vyše 10 rokmi v príbehu záchrany vojaka Ryana. A tento Gibsonov skvost vo mne vyvolal rovnaké pocity a ešte väčšie emocionálne harakiri. Fenomenálne napísané dielo, ktorému absolútne nič nechýba. Humor, akcia, dráma, strach, ponaučenie, autenticita a tématická hudba udržujú kvalitné tempo po celý čas. Človek sa ani nenazdá a drsné zábery nahradia záverečné titulky. A je tu konečne ticho. Ticho, ktoré prelomila kočka za mnou krátkou vetou: "Toto bola jedna pecka!" Môj pocit s ňou súhlasí. Dvíham sa zo sedačky a poberám sa nadšený domov. :) ()

gigs78 

všechny recenze uživatele

Z těch scén z války až mrazí, po Vojínu Ryanovi asi nejsugestivnější představení bitevní vřavy, z toho má člověk vážně pocit, že kdyby se tam ocitl, tak je doopravdy v pr... ()

the_weaver 

všechny recenze uživatele

Príbeh fundamentálneho pacifistu, ktorý sa prihlásil na vojnu, aby mohol zachraňovať životy. Skôr by totiž čert vzal do rúk kríž ponorený v lavóri svätenej vody než Desmond zbraň. S týmto presvedčením však ťažko zapadnete do kolektívu v kasárňach, a už vôbec nezabodujete u veliteľov.↵  Bude to vyžadovať veľký kus odhodlania a statočnosti, aby ste sa vôbec dostali do boja, nehovoriac o získaní uznania od spolubojovníkov. Toto osobné hrdinstvo je vo väčšine scén nadsadené, ale nie tak moc, že by už bolo na smiech. Podobne aj v bojových scénach sa dosť tlačí na pílu, teda na spúšte a následne na tepny, stále to však možno brať vážne, s výnimkou toho tenisu a futbalu s granátmi. Trochu ma ešte zaráža, čo bránilo Japončíkom v zhodení toho lanového rebríka, asi pílku nemali a nechcelo sa im ho šmidlikať bajonetmi.↵  To sú však detaily, no vo výsledku som počas filmu plakal ako vojak pri príprave chleba s mascú a cibulú pre celý regiment. Celkový dojem veľmi dobre zavŕšili skutočné svedectvá na konci filmu. ()

davidd131 

všechny recenze uživatele

Upřimně na základě vysokého hodnocení jsem měl velké očekávání, co se týče kvality filmu. Nicméně byl jsem dost zklamaný. První část filmu šíleně natahovaná a pak rovnou do bitevní vřavy, která často působí dost úsměvně viz. voják, co použije jako štít proti kulkám mrtvolu a běží do bitvy a kosí japončíky. Když se zaměřím na zpracování bitevní vřavy, tak každý milovník střev, různých výbuchů a efektů si přijde na své. Jinak je to ale těžká slabota. ()

Risky 

všechny recenze uživatele

Tenhle film opravdu stojí za to vidět. Představuje nám nádherný a silný příběh hrdinství člověka, který se za žádných okolností nevzdá svých životních zásad. Najdeme zde sice pár nepřesností a zjednodušení. Útok divize je vyobrazen spíše jako izolovaný útok čety, ale největší pozornost je věnována postavě hrdiny, který skutečně žil. Po filmu jsem si říkal, že samozřejmě, americká produkce ráda trochu přehání. Po přečtení citace k udělení medaile cti Desmonda Dosse jsem ale zjistil, že ji dostal ještě za mnohem více úžasných hrdinských skutků, než jsou ty ve filmu. Neuvěřitelný příběh ve velmi dobře zpracovaném filmovém balení. ()

KiJi 

všechny recenze uživatele

ŽIL, BYL A ZACHRAŇOVAL. Válečné řež Mela Gipsona je podle skutečného příběhu a co nám film ukazuje, je pravda... dejme tomu. Hlavní hrdina skutečně zachránil 75 vojáků, sám je ošetřil a odtáhl z bojiště. Ve filmu je to dost neuvěřitelné, ale stalo se to, je to dohledatelné. Otázkou je, zda je opravdu vše podle skutečnosti to, co nám Mel předkládá, ale takové uvažování jde za hranici filmu (mimochodem, sám si věrohodnost podpoří v závěru reálnými výpověďmi aktérů). Natočené je to fakt dobře. Herecké výkony skvělé, zejména Weavingův opilecký fotr. Jednoduše a přehledně Mel vypráví příběh Dosse, ukazuje jeho motivaci, proč je takový, jaký je. První bitevní scéna střetu Amíků s Japončíky je silně chaotická, zřejmě tak, jak to bylo ve skutečnosti, je dravá, adrenalinová, krvavá; diváka totálně pohltí. Trochu je škoda, že další válečné scény se odvíjí ve stejném duchu, když už moment překvapení není tak nutný (v tomto asi Vojín Ryan zůstane nepřekonatelný). Ale zachovává jednotný styl, přístup; je to trochu jiný autorský pohled na bojový střet. Akorát se film nevyhne americkému patosu (ale pozor, nezakládá si na trapných záběrech na americkou vlajku v západech slunce) a jedna scéna jako by vypadla z Údolí stínů (zpomalený čelný záběr běžících vojáků). A nebojte, má to happy end…až zbytečně zboštělý. Resumé: dobrý film, výborná zábava a odnesený příjemný pocit z kina. A Atmos je tu zatraceně znát (viděno s titulky). ()

Pignon 

všechny recenze uživatele

Dejte Melovi do ruky krev a on vám s ní namaluje Guernicu od Picassa. Zase jsem si uvědomil, že bez těch americkejch kluků by svět dnes nebyl takový jaký je. A to říkám ve vší vážnosti a úctě. DĚKUJEME. R.I.P. ()

f3nix 

všechny recenze uživatele

MG zkrátka umí. Jeden z nejlepších válečných filmů za posledních pár let. To vědomí, že to je podle skutečné události jen umocňuje celkový zážitek z filmu. ()

michael99 

všechny recenze uživatele

Dle mého čistě lajckého názoru je film skvělý. Spousta známých a dobrých herců, kteří pokládají své životy na bitevním poli. Akce z příběhu leze až moc. Andrew, jakožto silně věřící křesťan, který běhá mezi kulkami jak Neo v Metrixu a tahá na zádech chlapy, co váži tak o 20 kg víc než on. Kdyby to nebylo podle skutečné události napsal bych "Zase má Amerika nového hrdinu", ale ne. Na film, který je natočen podle skutečné události, já nenapíšu ani čárku kritiky na příběh. Vždy hodnotím natočení a herecký výkon, pokud nenajdu chybu zde, tak poté se až snažím hledat zlo ve scénáři. A zde se mi velice opravdu velice líbilo vše. ()

rezor 

všechny recenze uživatele

Tohle do zajista bude patřit jedně z nejzajímavějších počinů tohoto roku. Zpracování hrdinského příběhu v podání Hollywoodu přináší na plátno opět řadu vyšperkovaných efektů, které zdobí dějovou linku. Andrew Garfield tady podává opravdu skvělý výkon a naprosto jasně táhne celý film vzhůru. Bohužel jsem si nemohl, přes všechny audiovizuální efekty nevšimnou, jistých klišé (aneb. tady nejsme v Kansasu, to už snad patří do každého akčňáku z díly Hollywoodu). A opět jsme se dočkali ideálů války, aneb. hrdinství opravdu není střílet lidi a vojáci na frontě opravdu nebyly takhle "v pohodě".. Přes to všechno se jedná o koukatelný film, který připomíná, že i přes odlišné přesvědčení nemusí být člověk hnedka vyvrhel. ()

Monditrade 

všechny recenze uživatele

Nechápu proč to je tak super film... jeden jantar měl problém s tím,že beze zbraně chce jít pomáhat do války... problém asi tak na minutu... nechceš buchnu ?OK jdi ke zdravotníkům kde je úmrtnost dva denně... a pokud budeš dobrej, tak ti dáme metál... konec šmitec...také nechápu proč japonci nečekali na kopci a amíky nestříleli hned do palice :-) ale počkali až se seskupí a o pár metrů dál je nechali bojovat... fakt trapný..... ()

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Mel Gibson se vrací do války

Mel Gibson se vrací do války

01.05.2018

Určitě si pamatujete, jak Mel Gibson před dvanácti lety upadl v hollywoodskou nemilost. Jeho kariéra byla 10 let prakticky v limbu, v roce 2016 ale natočil Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a téměř vše… (více)

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Zlaté maliny 2016

Zlaté maliny 2016

25.02.2017

Známe letošní vítěze Zlatých malin. Nejhorším snímkem se stal dokument Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party, který si odnesl i další tři Zlaté maliny za nejhorší režii,… (více)

Reklama

Reklama