Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss, tak jako mnoho jiných mladíků, do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. Stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize. Skutečnost, že Doss odmítal zbraň, se nesetkávala s pochopením u jeho spolubojovníků. Jen blázen by chtěl, aby mu v boji kryl záda chlapík, vyzbrojený pouze odhodláním a lékárničkou. Často musel čelit nevraživosti a útokům ostatních vojáků. Přesto, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. V březnu 1945 vypukla krvavá bitva o Okinawu. Dossova rota měla za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Když vojáci vyšplhali s pomocí lan na vrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Vojín Doss se odmítl ukrýt a zůstal uprostřed krvavého pekla. Snášel jednoho zraněného po druhém z útesu do bezpečí. Během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů... (Bioscop)

(více)

Recenze (1 192)

tata22 

všechny recenze uživatele

Trochu mně překvapuje tak vysoké hodnocení. Rozhodně jsem viděl mnoho lépe natočených válečných filmů. Sice jsem pochopil režisérovo sdělení a uznávám, že skutečný příběh je vskutku velmi zajímavým a ojedinělým lidským počinem, který si zaslouží naší velkou úctu ale tenhle film mně k tomu úplně nepomohl. Úplně mně film nepřesvědčil, že takhle přesně to bylo a té krve tam bylo opravdu zbytečně mnoho, i když věřím, že ve skutečnosti to tam přesně takhle mohlo vypadat. Ten film ale působí celkově nevyváženě, místy až nudně a předvídatelně a jenom vlastně celou dobu čekáme na konec, který od počátku známe. Lituji ale pro mně zklamání a velmi málo vytěžený, jistě zajímavý námět... ()

sk.Martin 

všechny recenze uživatele

Patos a kýč ....První půlka filmu byla až moc dlouhá a nudná. Výcviková část lehce připomínala a taky dost klopýtala za Olověnou vestou. Následující řež už byla slušná, s výborným střihem. ()

Xmarc 

všechny recenze uživatele

Dal bych určitě za 4*, nebýt trapáren nejen našeho superhýrou. Plus nějaká ta kýčovitost a povrchnost při ztvárnění postav. Jinak všechna čest reálnému hrdinovi. ()

ragtime 

všechny recenze uživatele

Možno keby som nevidel Band of Brothers pár týždňov pred HR, bude moje hodnotenie vyššie, ale až teraz vidím, aké je to natočiť neprehľadný vojnový film. Aj keď s dobrým nápadom. ()

godhand 

všechny recenze uživatele

Obelstěn hodnocením,je mi lito času,kterej jsem tomu věnoval,voják bez zbraně,hurá a svět je lepší..neni jen ty se zbraněma maj o starost vic. To bylo k ději,a co se týče americké mistrnosti vybarvit krev krvavejší,výborně! krev táhne... ()

Nastix 

všechny recenze uživatele

Garfield jede, tady v tom snímku mě dostal a role mu dle mého padla výborně. Je těžké uvěřit že je člověk něčeho takového schopný, takové odhodlání v podmínkách kdy vám každý podkopává nohy. Druhá půle byla famózní a totálně mě pohltila. Prostě jasných pět hvězd. ()

chosan 

všechny recenze uživatele

Nemám rád životopisné filmy! Pořád to říkám! Od tohoto filmu jsem čekal styl Zachraňte vojína Ryana, ale je to spíše o životě jednoho vojáka, který dalších spoustu zachránil z jednoho krvavého boje. Dávám filmu 50%. ()

Wez 

všechny recenze uživatele

Bojový scény dost dobrý,jak je u Gibsona už zvykem,ale těma posledníma deseti minutama celej film poslal do hajzlu a i kdyby toto bylo stokrát podle pravdy,celý mi to díky tomu konci připadlo naprosto k smíchu-kam se tahle ultrasračka hrabe na Apocalypto nebo Umučení krista???!!! ()

Poryv 

všechny recenze uživatele

Rejža říkal: „Tak a teď jak budeš na těch nosítkách s rozmašírovanou nohou, pověz mu, ať se vrátí zpět do bitvy pro tvou ztracenou Bibli. Honilo se nám hlavou, že už je to možná trochu moc, ale je to přeci Mel Gibson, chápete, M e l G i b s o n ! Jenže pak Mel přišel ještě s nápadem, že jak mě budou spouštět dolů ze skály, tak to Simon za kamerou bude brát zespod a já budu jakože s pánem Bohem v nebi, kolem budou poletovat mráčky a to bude takové moje první spasení a odměna za to všechno. Asistent ze štábu už to nevydržel a zeptal se, jestli už to není krapet patetické. To bylo naposled, co jsme ho viděli." ()

regin 

všechny recenze uživatele

Je to s viditelným patosem. Nevadí mi to. Viděl jsem to s dabingem. Na etapy. Nevadí mi to. Mě to prostě bavilo. ()

Chlo0opek 

všechny recenze uživatele

Brutální záběry z boje. Absence velkých hereckých hvězd, která filmu jenom prospěla. Stupidní fungování (nejen) americké armády - jeden magor pořád jen řve, ostatní neinteligenti jej tupě poslouchají a nedejbože aby někdo vybočil svým chováním z té řady tupounů. Jeden hrdina, a dole opět banda dalších příslušníků armády, ze které nikomu ani nenapadne, aby mu ty raněné nahoře pomohl alespoň posílat dolů. No a jinak nechápu, jak se tohle ve skutečnosti mohlo odehrát. Obrovské štěstí? Nebo snad něco jiného? 4* hvězdy hlavně za to, že ty válečné filmy já až tak 2x nemusím. ()

Max Frajer 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí u mě převažovalo mírné zklamání, asi jsem čekal o trochu více. Dějový základ příběhu je silný a zajímavý, celkový dojem však kazí místy silná patetičnost a ne úplně nejrealističtěji zpracované bojové scény (v tomhle se Zrození hrdiny na TOPku žánru nechytá). Nicméně Andrew Garfield byl výborný. ()

surprise 

všechny recenze uživatele

Jak snadno se z toho mohl stát kýč ale podařilo se křehké téma osobního přesvědčení v prostředí kruté války zobrazit autenticky. Takže výborné po všech stránkách. ()

kotrlak 

všechny recenze uživatele

Mel to obyčejně přehání až na konci, tady to přehnal už skoro od začátku. Ale na druhou stranu si člověk užije ten katastrofickej megamasakr v plný parádě a aspoň to není nuda. ()

matous20063 

všechny recenze uživatele

Nebudu lhát. Tento film si budu pamatovat hodně dlouho. Tahle jízda pod režijí pana Mela Gibsona, byla skvělá. Musím uznat že Andrew Garfield zahrál svou roli perfektně. Začátek byl celkem dlouhý až nudný a celkově nepodstatný. Trošku jsem se bál že tu nastane stejný problém jak u Pearl Harbor a Bitvy u Midway a spoustu dalších válečných filmů a to vedlejší romantické love story. Ovšem v tomto filmu mi to fakt nevadí a akorát to zlepší charakter hlavního hrdiny. Jednoznačně jsou z filmu cítit emoce, v některých pasážích se díky skvělé kameře přenesete na bojiště. Rozhodně film doporučuji. 80% ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Film o tom, ako ''podprsenka'' zachránila niekoľko vojakov. Samozrejme za výdatnej pomoci netypického hrdinu, výborne stvárneného Garfieldom, ktorý čo raz viac rýchlejšie stúpa do prvej ligy. Gibson ako osvedčený režisér stále vie, čo robí. Úvod spoločne s výcvikom možno trochu zbytočné natiahnutý, ale tie bojové scény sú najlepšie za posledné roky! V niektorých chvíľach dokonca možno zrovnateľné so Spielbergom. Ani som nedýchal. Emocionálne taktiež pekne vyvážené dielo, ktoré sa rozhodne nestratí. Výborný film. ()

90125 

všechny recenze uživatele

Neznesitelne patetické. US Army sa nevie zbavit dobrovoľníka, ktorého vo svojich službách nechce. Chlapca, ktorý sľúbil bohu, že nevezme do ruky zbraň, ale súčasne má veľkú túžbu bojovať za svoju vlasť. A tak sa zrodí hrdina ! Pravý americký hrdina, hlboko veriaci vlastenec ! Len som sa divil, že ho na konci nevyhlásili za svätého. Okrem tejto megaporcie pátosu ponúka film už len pasiu v násilii a krvavých jatkách. Veľké sklamanie. 30 % ()

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Mel Gibson se vrací do války

Mel Gibson se vrací do války

01.05.2018

Určitě si pamatujete, jak Mel Gibson před dvanácti lety upadl v hollywoodskou nemilost. Jeho kariéra byla 10 let prakticky v limbu, v roce 2016 ale natočil Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a téměř vše… (více)

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Zlaté maliny 2016

Zlaté maliny 2016

25.02.2017

Známe letošní vítěze Zlatých malin. Nejhorším snímkem se stal dokument Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party, který si odnesl i další tři Zlaté maliny za nejhorší režii,… (více)

Reklama

Reklama