Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss, tak jako mnoho jiných mladíků, do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. Stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize. Skutečnost, že Doss odmítal zbraň, se nesetkávala s pochopením u jeho spolubojovníků. Jen blázen by chtěl, aby mu v boji kryl záda chlapík, vyzbrojený pouze odhodláním a lékárničkou. Často musel čelit nevraživosti a útokům ostatních vojáků. Přesto, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. V březnu 1945 vypukla krvavá bitva o Okinawu. Dossova rota měla za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Když vojáci vyšplhali s pomocí lan na vrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Vojín Doss se odmítl ukrýt a zůstal uprostřed krvavého pekla. Snášel jednoho zraněného po druhém z útesu do bezpečí. Během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů... (Bioscop)

(více)

Recenze (1 192)

perceptio 

všechny recenze uživatele

Velice povedený film se silným dějem. Od dob zachraňte vojína Ryana bych řekl nejlepší válečný film. Začátek byl možná až moc zdlouhavý. Mel Gibson to z nějakého důvodu asi takhle chtěl, každopádně bych ale spíše uvítal třeba i pár minut v závěru filmu, kde by naopak mohlo být třeba ukázané, jak se Doss vrací domů. Něco v tomto duchu. Ale to není až tak velká piha na kráse jinak zdařilého snímku. Akční scény mě opravdu dostaly. I velice realistické provedení, kde není nouze o tepny, střeva a různě utržené končetiny. ()

newk 

všechny recenze uživatele

Námět super, ale bohužel režie Mela Gibsnona z toho udělala film o nepřemožitelným americkým hrdinovy, u kterého od půlky filmu víte, že bude na bojišti takový druhý Chuck Noris záchranář .Škoda že to nebyl příběh, u kterého by děj byl o přemýšlení nesmyslnosti válčení, kde jeden člověk dokázal pochopit, že nejde jen o zabíjení a přitom jsem čučel první půl hodinu na nějaký nesmyslný romanticky škvár pro puberťačky. To mě neskutečně nudilo a tak trochu jsem byl nasrán, když jsem přišel do kina na válečné drama a musel jsem přetrpět toto. ()

silverslide 

všechny recenze uživatele

Přijde mi to moc americké, samotný zdravotník zachranuje desítky přeživší a nikdo mu nahoře nepomůže . Z loosera je hrdina ,všichni ho berou vážně a bez něho nepujdou dál do války než se pomodlí z bible :-D Nevím jestli to co Mel z filmoval se opravdu stalo podle skutečné události prý jo? ale film si může toho vymyslet navíc:-) takže 3 hvězdičky stačí ()

Rolandman 

všechny recenze uživatele

Vychutnal jsem si každou sekundu filmu, a až se na něj budu dívat znovu, vychutnám si ho úplně stejně a neopovážím se ani mrknout. Luxusní záležitost, která se okamžitě zařadila mezi mých Ten Top. Bál jsem se Vince Vaughna, ale teď vím, že zbytečně. Zahrál svou roli senzačně a svým humorem dokonale pobavil celý sál. O to víc byla druhá část filmu dramatičtější, když vás opět informovala o tom, v jakém prostředí se odehrává. Kdyby šlo dát deset hvězd dám deset, kdyby šlo dát sto hvězd dám sto. Jsem rád, že dobré válečné filmy neumřely spolu s Furym. ()

Bruce0659 

všechny recenze uživatele

Od Gibsona si ostatní režiséri môžu brať príklad pri točení vojnových filmov. Zábery priamo z boja pôsobia tak reálne, že si divák ľahko predstaví "peklo", do ktorého sa vojaci dostali. Už pri príchode vojakov na základňu a následnom lezení na vysokú stenu sa atmosféra zmenila na hrôzostrašňú, za čo vdačíme nielen réžii, kamere a pod...ale predovšetkým pôsobivej (miestami až hororovej) hudbe, z ktorej mal husiu kožu určite nejeden divák. Po technickej stránke bez výhrad, všetci herci, na čele ktorých stál Andrew Garfield, splnili očakávanie na výbornú. Dej filmu bol vystavaný perfektne, od zobrazenia neľahkého prostredia v akom hlavná postava vyrastala, cez nájdenie lásky a randenie, až po výcvik v armáde a samotný boj v Japonsku. Mel Gibson priniesol silný filmový zážitok najlepšie ako sa dá. Z mojej strany 100% ()

silverscreen 

všechny recenze uživatele

2,5 hvězdy, totální tuctovka....Jako válečný film bych tomu dal sotva 2 hvězdy, ale paradoxne se mi víc libila ta část před skutečným bojem a zapojením do války. Od té doby to totiž byla jen propagandistická nalejvárna! ()

miniklokanek 

všechny recenze uživatele

Už hodně dlouho se mi nestalo, aby mě film takhle sebral. Možná dokonce nikdy v životě. :) Nejsem sice extra velký fanoušek válečných filmů, ale Zrození hrdiny si mě získalo na všech frontách. Žádná přehnaná klišé, žádné těžko uvěřitelné happyendy, jen možná trochu zdlouhavý začátek. Pak už ale jen tajíte dech a říkáte si, že přece není možné, aby tohle všechno někdo dokázal. Navíc bych vyzdvihla závěrečný komentář skutečných hrdinů, kteří se stali předlohou pro tento film. Dávám bez sebemenšího zaváhání 5* a smekám jak před producenty filmu, tak především před již zmíněnými hrdiny. ()

Zoulik1993 

všechny recenze uživatele

Gibson se opravdu předvedl. Tento film vás naprosto dostane. Sedíte v kině a začne se vyprávět příběh skutečného hrdinství, příběh o lásce a rodinných vztazích, který se přibližně v polovině přepne do válečné vřavy na Okinawě, kde za doprovodu famózních triků a efektů jste svědky překvapivě realistického masakru. Pocit štěstí a lásky střídá hněv a nenávist. O krev a násilí není nouze avšak to není hlavním smyslem. Narozdíl od ostatních Gibsonovek tady lidské tělo neobsahuje průměrně 10 litrů krve. Tento snímek má ovšem mnohem větší hloubku a na pozadí nese velký odkaz. Ihned se se vám vybaví Forrest Gump (ovšem pro mě stále č. 1). Kdybych parafrázoval Toma Hankse: "Daddy always said: life was like a box of ammo. You never know what caliber you're gonna get" ()

flajboj82 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepsich valecnych filmu, co jsem kdy videl...zacatek rozvlacny, ale druha polovina filmu jeden velky valecny masakr...pribeh silny, umocneny tim, ze je to podle skutecnosti...pro slabsi povahy nevhodny... ()

januar789 

všechny recenze uživatele

Slabé herecké výkony, minimálne Andrew Garfield ako hlavná postava, mi tam vôbec nesadol. Príbeh vynikajúci o to viac, že je to podľa skutočnej udalosti. Ale niektoré prestrihy a následnosť jednotlivých scén neboli vôbec najlepšie. Celkovo to vo mne vytváralo dojem lacného filmu. Rýchly spád a koniec tiež nedotiahnutý. ()

Martiikk 

všechny recenze uživatele

Mám ráda Andrew Garfielda, to, co prožil v druhé půlce, brrr... Jako fajn, Gibsonto má pořád v malíku, ale tu druhou půlku už nechci nikdy vidět, fakt síla... ()

sportx 

všechny recenze uživatele

Dobrý film. Dávam 90. Dobře zahrané. Hraje na city. První klidnější polovina vybalancuje v kruté trhání nohou výbušninami. Střeva venku, slabší povahy kinedril sebou. Já jen prostě nachápu proč jdou lidi dobrovolně střilet svého bližního pod záminkou boji proti zlu. Ale kdo je vlastně zlo. Dobře nám tak, až všichni naráz pochopíme, že spolupráce nás dovede nejdále, tak pocopíme ... Bude to ale ještě pár generací trvat, ale už citím v kostech změny v chování lidí, procitají, uvědomují si různé věci, na které předtím nikdy nepomysleli ... No nic. Válce třikrát fuj. ()

Vodin 

všechny recenze uživatele

Byla to výjimečná filmařina , Gibson je na tohle frajer. Vůbec mi nevadil zdlouhavý začátek jak tu někdo píše. Je to rozdělené na tři etapy a ani u jediný jsem se nenudil. Film začíná klasicky, od dospívání chlapce s otcem alkoholikem,´´ jak už to bývá zhrzený z první války´´ po zamilování do úžasné Teresy Palmer, nejsem moc na romantiku,ale po tom co bitevní lodě vypálí z kanonů tak nastane hrubé peklo, které jsem snad nikdy v žádném filmu neviděl, výborná kamera, byl jsem půl hodiny totálně svázaný.A pak jsem si krásně užíval Dosse, že nebylo zbytečné, všechno za co bojoval, o své přesvědčení, nebrat životy, ale naopak je zachraňovat. Bylo to pro mě tak užasný,že film řadím do Top 10. Za mě 100 % ()

hevys 

všechny recenze uživatele

gibsonovo válečné drama zůstalo u mě trochu za očekaváním.ne že by to bylo špatné,ale od mela bych čekal tak nějak více určitě má lepší filmy.na jedno kouknuti dobrý. ()

coolsender 

všechny recenze uživatele

Za mě jednoznačně silně emotivní zážitek. Kam se na režii hrabe vojín Ryan. válečný film s příběhem, podle skutečnosti, byť mu lehce ubírá ta nekončící amerikanovost, ale jednoznačně doporučuju. Bojové sekvence epes. Obsazení super, neokoukané tváře, kontra Worthington a Weaving ve vedlejškách. Nemusím Gibsona jako herce, ale režie mu jde, jako každodenní stolice :-D Prostě snadno a dobře :-D Výborně !!! ()

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Mel Gibson se vrací do války

Mel Gibson se vrací do války

01.05.2018

Určitě si pamatujete, jak Mel Gibson před dvanácti lety upadl v hollywoodskou nemilost. Jeho kariéra byla 10 let prakticky v limbu, v roce 2016 ale natočil Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a téměř vše… (více)

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Zlaté maliny 2016

Zlaté maliny 2016

25.02.2017

Známe letošní vítěze Zlatých malin. Nejhorším snímkem se stal dokument Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party, který si odnesl i další tři Zlaté maliny za nejhorší režii,… (více)

Reklama

Reklama