Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss, tak jako mnoho jiných mladíků, do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. Stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize. Skutečnost, že Doss odmítal zbraň, se nesetkávala s pochopením u jeho spolubojovníků. Jen blázen by chtěl, aby mu v boji kryl záda chlapík, vyzbrojený pouze odhodláním a lékárničkou. Často musel čelit nevraživosti a útokům ostatních vojáků. Přesto, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. V březnu 1945 vypukla krvavá bitva o Okinawu. Dossova rota měla za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Když vojáci vyšplhali s pomocí lan na vrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Vojín Doss se odmítl ukrýt a zůstal uprostřed krvavého pekla. Snášel jednoho zraněného po druhém z útesu do bezpečí. Během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů... (Bioscop)

(více)

Zajímavosti (29)

  • Ve skutečnosti většina příslušníků zdravotnické služby nenosila do bitvy zbraně, v roce 1943 dostali rotný zdravotníci povolení se ozbrojit většinou pistolí Colt 45. (liebgott)
  • Poté, co veterán z první světové války Tom Doss (Hugo Weaving) spatří Harolda Dosse (Nathaniel Buzolic) v jeho nové vojenské uniformě, začnou se mu třást ústa, když se snaží promluvit. Tento příznak je jedním z mnoha projevů těžké PTSD (Posttraumatická stresová porucha). (Jimmy15)
  • Režisér Mel Gibson ve filmu zobrazil i zážitky svého otce, který se účastnil bojů o Guadalcanal, a hrůzy, které zažil, popisoval malému Melovi. (Jimmy15)
  • Natáčelo se od 29. září do 28. listopadu 2015 v australském státě New South Wales a v "Pisgah National Forest" v Severní Karolíně, USA. (Varan)
  • Když Desmon Doss (Andrew Garfield) otevře Bibli tam, kde má fotografii svojí milované ženy, jedná se o část "První Samuelova 17". Zde je slavný příběh o vítězství krále Davida nad Goliášem. (Tomas.Jezek)
  • Zbraň, kterou používá Smitty Ryker (Luke Bracey), je lehký kulomet BAR 1918. Zbraň, se kterou bojuje seržant Howell (Vince Vaughn), je samopal M3 přezdívaný Greaser (Olejnička). Stejný samopal používal i Gordo (Michael Peña) v závěrečné bitvě filmu Železná srdce (2014). Zbraně na americké straně byly: puška M1 Garand, M1 Carabine, Colt 1911 a plamenomet M1A1, samopal Thompson a kulomet M1919A4. Zbraně na japonské straně: kulomet Typ 96, Typ 92, puška Arisaka typ 38. (K98)
  • Kromě skladatele Jamese Hornera je snímek in memoriam věnován také kameramanovi Andrewovi Lesniemu, který měl Hacksaw Ridge původně snímat. On i Horner zemřeli v roce 2015. (D.Moore)
  • Film je inspirovaný skutečným příběhem armádního zdravotníka a pacifisty Desmonda T. Dosse (Andrew Garfield), který odmítal vzít do rukou zbraň a přesto bez jediného výstřelu zachránil v krvavé bitvě o Okinawu 75 vojáků. I když přesný počet zachráněných osob se dodnes neví. Sám Desmond Doss tvrdil, že jich zachránil okolo 50. Očití svědci tvrdili, že jich bylo minimálně 100. Proto vznikla teorie o přibližně 75 osobách, které byly zachráněny. (Zdroj: ČSFD)
  • Pracovné označenie filmu bolo "The Conscientious Objector". (MikaelSVK)
  • Štáb úzko spolupracoval s odborníkmi na 2. svetovú vojnu, s ktorými konzultoval tipy zbraní, spôsob útokov lodí, veľkosť a reálnosť výbuchov. (classic)
  • K vytvoreniu intenzívneho vojnového pekla v Okinawe vyrobil tím pre zvláštne efekty nový prístroj, ktorý nazvali „bedňa na bomby". Išlo o kartónovú krabicu umiestnenú v zemi, ktorá obsahuje bezpečné úlomky, ktoré sú odpálené do okolia vysokou rýchlosťou. V zariadení je taktiež umiestnený prvok, ktorý pri odpálení vytvára veľmi oslňujúci záblesk. S tým boli tvorcovia schopní vytvoriť prakticky väčšinu výbuchov, ktoré za normálnych okolností vyžadujú veľké množstvo práce na počítači. (classic)
  • Producent Hal B. Wallis sa snažil kúpiť práva na tento príbeh od Desmonda Dossa už v 50. rokoch, pričom ústrednú postavu si mal zahrať Audie Murphy. Avšak Doss neprejavil záujem. (beso74)
  • Aj keď je väčšina postáv vo filme americkej národnosti, jediným Američanom v hereckom obsadení bol Vince Vaughn (seržant Howell). Okrem neho a Brita Andrewa Garfielda (Desmond Doss) je zvyšok obsadenia austrálskej národnosti. (beso74)
  • Po svetovej premiére 4. 9. 2016 na 73. ročníku MFF v Benátkach si film vyslúžil 10-minútový potlesk v stoji. (xihereckaxi)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Mel Gibson se vrací do války

Mel Gibson se vrací do války

01.05.2018

Určitě si pamatujete, jak Mel Gibson před dvanácti lety upadl v hollywoodskou nemilost. Jeho kariéra byla 10 let prakticky v limbu, v roce 2016 ale natočil Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a téměř vše… (více)

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Zlaté maliny 2016

Zlaté maliny 2016

25.02.2017

Známe letošní vítěze Zlatých malin. Nejhorším snímkem se stal dokument Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party, který si odnesl i další tři Zlaté maliny za nejhorší režii,… (více)

Reklama

Reklama