Reklama

Reklama

Evolution

  • Španělsko Evolution, de Lucile Hadzihalilovic (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Malý chlapec Nicolas žije so svojou matkou v prímorskej dedinke. Najradšej chodí k moru a neskôr si doma kreslí živočíchy, ktoré pri kúpaní v mori videl. Jedného dňa pri potápaní nájde telo mladého chlapca, ale keď chce svoj objav ukázať, telo sa tam už nenachádza. Jeho matka sa ho snaží presvedčiť o tom, že sa mu to len zdalo, ale Nicolas je presvedčený o tom, že telo v mori určite bolo. Jeho objav ho donúti zamyslieť sa a postupne zisťuje, že v mestečku niečo nie je v poriadku. Kvôli neustálym otázkam nedokáže pokojne spávať a rozhodne sa zahájiť pátranie. (Marceloo)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (14)

Hornet.CZ 

všechny recenze uživatele

60% / Po delší době tu máme více experimentálně a tedy i umělecky zaměřený snímek, ten přináší skvělou atmosféru a kameru, což jsou nejvýznamnější elementy toho všeho. Podstatně slabším prvkem je hudba, která nebyla úplně všude ale tam kde se objevila, tak to fungovalo. Předešlé prvky jsou každopádně tolik v popředí, že jiný podstatný prvek je zde dosti utlačen, myslím tím scénář, základní myšlenka je ve své podstatě dobrá, jenom ji autoři pořádně nerozvinuli a nezpracovali. Celkově tento film nelze jen tak doporučit, jde o umělecky zaměřené dílo, které vzhledem k velmi slabému scénáři není určeno pro každého a pokud na filmy hledíte abyste se báli nebo se u nich bavili, tak jste zde špatně. Sám tento film doporučuji spíše fanouškům více experimentálně laděné kinematografie, což je kategorie do které bych tento film i zařadil, druhořadě film mohu doporučit i jako prostředek k usnutí, páč se mi to málem několikrát povedlo. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Dost zvláštní horor, který nakonec díky Bohu dává smysl a mnohé nejasnosti odhalí. Ale vraťme se k tomu, že je to zvláštní - a mnoho lidí to nemusí překousnout. Pro některé stačí říct, že režisérka dlouholetě spolupracuje s Gasparem Noem, a tak nějak si udělají obrázek, jestli se na to dívat nebo ne, a pro ty ostatní, co netuší, řeknu asi tohle (a spoiler to není, naopak, mnohé nevyzradím) - dělají tu celkem nechutné pokusy na malých chlapcích. Jestli tohle snesete (nějaké brutální záběry tam nejsou), tak se na Evolution podívejte, jelikož i přes svůj artový vzhled to má dost slušnou atmosféru, která i přes dlouhé záběry (některé byly ale opravdu dlouhé až moc) drží člověka v očekávání, co bude dál. Úplně nevím, jestli bych tu souhlasil s tím, že to je feministický film, jelikož ty ženský jsou tu vykreslený, jako kdyby neměly city, chovají se jako nějací roboti. Rozhodně to pak taky podporuje ten znepokojivý pocit z toho. Sice to není silné (i když za ten konec jsem rád), ale špatné to rozhodně není, jenom to prostě není pro každého. Má to takovou podobně pomalou atmosféru jako film Když zvířata sní, akorát tam je lepší. 3* ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ej ha. Niekto nám tu je "tak trošku" feministicky orientovaný. Pani (alebo pán? Z fotky to ťažko rozoznať) Hadzihalilovic zrejme po celý život nepostretla láska (s mužom myslím), inak sa len ťažko vysvetľuje čo chcel "básnik" týmto pokusom o depresiu vlastne povedať. Keby som mal ísť do hĺbky, tak vlastne ani nemôžem. Ani na jednu z "milióna" otázok divák nedostáva takmer žiadnu odpoveď, čo bolo zrejme zámerom. Bohužiaľ, mňa tá podivnosť snímku proste nepohltila. Nie som veľkým fanúšikom dlhých záberov, nepotrpím si na malebnú prírodu (aj keď je samozrejme plusom!), pričom od hororu, napriek tomu že zvolený casting pre "Evolution" dopadol na výbornú, svojich úloh sa "ratolesti" ujali viac ako slušne, očakávam proste viac - 50% ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv je Evoluce obrazově skvělá a silně atmosferická podívaná, scenáristicky postrádá snad všechno, co by z toho mohlo dělat dobrej film. Tady se tvůrci totiž ztratili v touze stvořit těžkej art a zapomněli přitom na obsah, kterej by divákovi vnuknul alespoň zdánlivou myšlenku, že to všechno dává smysl. Pro mě skoro takovej bizár jako Borgman, jenom líp natočenej. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Stejně, jako si někteří filmoví intelektuálové sem tam tajně šlehnou pro změnu nějaké to brakové béčko, já zase s oblibou občas proložím všelijaká ta postapa a slashery nějakým umělecky a myšlenkově hodnotným filmem pro tzv. "náročného diváka". To jsou takové ty filmy, které žádná lopata vůbec nepochopí, a které mnohdy nepochopí ani ti filmoví intelektuálové, ale ti si to samozřejmě nechají pro sebe, protože nejsou tak blbí jako lopaty, aby to na sebe vyžvanili. No a já tady teď místopřísežně popravdě prohlašuju, že jsem tenhle film samozřejmě pochopil, jak jinak. Je to hrozně jednoduchý: Ženské už prostě přestane bavit rodit děti, a tak začnou dělat jakési ohavné genetické experimenty s malými kluky, na které by tuhle nepříjemnou ženskou povinnost mohly přenést. A navíc ony ty ženské nejsou ani pořádné ženské, ale nějaké zmutované hlavonožky nebo láčkovky nebo obojživelnice nebo co, s přísavkami na zádech, a třeba ony ani žádné děti rodit tím pádem nemůžou, že jo, takže to za ně jako mají oddřít zase chlapi, jak jinak. To je holt ta evoluce. Je to prostě jasný jak facka, žádná složitá intelektuálština, ale obyčejný, lehoulince horrorový feministický scífko, který pochopí každá lopata. A hodně se mi líbil poslední záběr, dávající příběhu další rozměr. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama