Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V sérii dojemných i poučných dívčích románků, které vznikaly v 70. letech, patří Velké trápení mezi ty zdařilejší. Odehrává se v dětském domově a líčí osudy dospívající dívky, která se chystá prožít prázdniny s otcem. Avšak nadále hledá citové jistoty - od otce prchá k matce... Film, na jehož scénáři se měl podílet v té době zakázaný dramatik František Pavlíček, se docela naléhavě zabývá neblahým dopadem rozpadlé rodiny na dětskou psychiku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Vynikající Renata Mašková a její smíření se s nelehkým osudem, který je ovšem v místě kde se nachází stále jen individuální. Každý z těch dětiček má svůj osud, většinou smutný. Ovšem, i přes to se dokáží se svým trápením poprat. Měnící se hierarchie domova a předčasné dospívání u těch, kteří by si měli ještě dlouho hrát. Rodičovská netečnost je základem pro Janino chování. Dokáže oplácet i pomáhat. I dvě chvílemi až tajemně vyhlížející soudružky vychovatelky se dokáží usmát a leccos odpustit. A když už není kam jít, je tu jedna starší, hodná kuchařka. Nic ovšem nenahradí rodinu, na kterou ti všichni zlobiví i čestní pionýři čekají. Za branou a alejí. Jemná a kvalitní režie, velmi slušná hudba a celkově silný, vypovídající film o dětské duši, ve které toho zůstává mnohem víc, než si občas dokážeme připustit. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Na 70. léta netradičně zpracovaný (střih, způsob vzpomínání) příběh. Citlivě zahrané. Ve srovnání s rolí Markéty ve filmu Přijela k nám pouť zvládla Renata Mašková v roli Jany úplně jinou podobu uzavřenosti. Námět: Helena Šmahelová. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Já nevim, vy jste mužský všichni stejný !! Nejdřív bůhvíjaký frajeři a potom aby vás ženský vošetřovaly.." ;) ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Hned na začátku jsem si říkal, že ta cesty od brány k zámku je mi povědomá. No bodejť, to jsou Jevišovice, tam jsem vloni byl, v zámku je domov důchodců. Při procházce tím krásným parkem po mně několik dědečků a babiček žadonilo, jestli nemám cigaretu nebo drobný na kafe. Působilo to na mě stejně depresivně jako tenhle film. Což mu ovšem na kvalitách neubírá. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Velmi citlivý a dojemný film, jehož dramatičnost a vážnost nádherným způsobem odlehčují svými výkony paní Štěpánková a zvlášť paní Motlová, která opravdu hraje úžasně. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Je to velmi smutný film a přiznám se, že jsem tehdy i brečela. Nešlo mi do hlavy, jak někdo může dělat dětem takové příkoří ! ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Ta dlouhá cesta na začátku by se klidně mohla brát jako symbol. Bylo tady toho ale mnohem víc, nad čím by měl člověk alespoň trochu přemýšlet. Hudební doprovod chvilkami působil jako z nějakého hororu. Božena Bohmová by mohla zahrát i bachařku z kriminálu. Ta se ale dovedla zatvářit pěkně nepřéjemně. Celý příběh byl hezky proložen lyrikou. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Chladné jako leklá ryba. Jak se takhle můžou dospělí chovat k dětem? Nadchlo mě jedině, když jsem poznala Marka Vašuta. Jo, ten byl sexy už zamlada. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

pekny normalizacny film o spatnych dosledkoch rozpadnutej rodiny na detsku psychiku. Renata Maskova bola vyborna, a dokonca sa tu objavila aj pani Marie Motlova /Ecce homo, Homolka/. 60 % ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Problém tohoto filmu je, že je amatérský, ale hraje si na velké dílo s hloubkou, která by měla sahat až k surrealizmu. .. Jinak řečeno, chvílemi dospělé až surrealistické "tati, tati, prosímtě nenechávej mě tady..." a za chvíli dětské "paní soudružko, donesli jsme Vám květiny..." .. Je zde opravdu vidět, že zfilmovat knihu je obtížné. .... HODNOCENÍ: 40% (2*) ()

zette 

všechny recenze uživatele

Hodne dobry film Jiriho Hanibala, celkem me zarazi tak nizke hodnoceni... Velmi dobre natocene s depresivni hudbou Jiriho Svobody, ktera se do filmu skvele hodi. Zaujmou i herecke vykony, v cele s presvedcivou Ranatou Maskovou ci budoucim playboyem Markem Vasutem (ve filmu Vojta, udivuje me, ze ne vsichni ho poznali:-) ). Z dospelych hercu dominuje duo Cupak-Stepankova, skoda, ze jejich postavy nedostaly vice prostoru! ()

sator 

všechny recenze uživatele

Na téma dětského domova už jsem viděl lepší filmy...pseudo umělecká kamera a a flešbekové vyprávění film znehodnotili... ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Psychologicky i lyricky laděný film, kde příběh sledujeme očima třináctileté dívky. Osud tomu chtěl, že se dostala do dětského domova. Rozvod rodičů, odtržení od sestry i matky, otec, jemuž byla dána do výchovy na ni nemá čas. Film jakoby sleduje dvě dějové línie. Vzpomínky na první zážitky z dětského domova a současná cesta za maminkou. Zajímavou roli zde má Jana Štěpánková (vedoucí dětského domova), která má své svěřence totálně přečtené a nic ji neunikne. Ve filmu hraje rovněž třináctiletý Marek Vašut a přiznám se, vůbec jsem jej nepoznal. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Knížka Velké trápení od Heleny Šmahelové patřila k holčičí četbě mé generace. Film, který byl podle ní natočen citlivě zobrazuje porozvodové zmatky a smutky dětské dušičky. Život v dětském domově té doby byl zobrazen dosti věrně, což mohu posoudit z osobní zkušenosti. Znovuuvedení filmu v televizi mě vrátilo někam do mládí, kdy jsem jezdívala ke strýci do takového zařízení a mezi „domovjáky“ trávila své prázdniny. Velmi dobré byly herecké výkony dětských představitelů, jaké se už dnes nevidí. Však taky z některých z nich vyrostly časem známé herecké osobnosti. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Přehnaně patetické a z dnešního pohledu neuvěřitelné. Což je vlastně dobře. Každopádně způsob vyprávění je více nudný než smutný... ()

Danula13 

všechny recenze uživatele

Tak to dopadá, když si rodiče skrze děti vyřizují mezi sebou účty. Jana je bez matky a bez sestry, ale s otcem, který na ni nemá čas. Jana tak skončí v dětském domově, smířit se s takovým osudem ale nechce. Smutný film o smutných věcech. Někteří rodiče si možná ani neuvědomují, jak dokáží psychicky ubližovat vlastním dětem. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Tohle je moc smutnej film. Vyborna Renata Maskova a stejne tak spousta detskych hercu. Ten tichej, smutnej usmev Renaty v uvodnim zaberu si pamatuju od detstvi... ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Velmi pekne, jemne vykreslene, aj zahrane., Skoda, ze sa take filmy uz dnes netocia. Kto vyrastal v pruseroch, pamata si to moc dobre.. 4* v poho ()

Reklama

Reklama