Reklama

Reklama

Shin Godzilla

  • Japonsko Godzilla Resurgence (více)
Trailer 3
Japonsko / USA, 2016, 120 min

Obsahy(1)

V Tokijské zátoce je nalezen zcela opuštěný člun. Zatímco jej pobřežní hlídka prohledává, dojde k náhlé podvodní explozi, která způsobí rozsáhlý záchvat paniky. Zanedlouho na to se z moře vynoří podivné monstrum, které srovná se zemí část města a než proti němu stihne japonská armáda nějak zasáhnout, promění se a unikne zpátky do hlubin. Odborníci jsou bezradní a nemohou přijít na žádný způsob, jak si s tímto monstrem, které bylo pojmenováno Godzilla, poradit. Zatímco se vysoce postavení činitelé sáhodlouze radí ve snaze vymyslet způsob řešení náhle vzniklé krize, Godzilla se opětovně vynoří z moře, mnohem větší a nebezpečnější než předtím. Podaří se Japoncům přijít na to, jak zastavit toto záhadné a neuvěřitelně mocné monstrum dříve, než se do záležitosti vloží Američané a svrhnou na Tokio jadernou nálož? (Israha)

(více)

Zajímavosti (11)

  • Ve scéně, kdy Godzilla poprvé používá svůj atomový dech, jedna z budov, kterou zničí, je obchodní dům Wako v oblasti Ginza. Tuto stejnou budovu zničil Godzilla už ve svém prvním filmu z roku 1954. (Schyzartis)
  • Shin Godzilla měří ve své konečné podobě na výšku cca 120 metrů a od hlavy ke špičce ocasu dosahuje délky přes 330 metrů. To z něj činí do této doby historicky největší filmovou inkarnaci Godzilly (předtím držel rekord americký Godzilla z filmu Godzilla (2014) od Garetha Edwardse). (Israha)
  • Poprvé v historii prochází Godzilla během filmu postupnou změnou podoby. Celkem se na obrazovce objeví ve čtyřech různých formách, z nichž podoba té první není oficiálně známa a ve filmu z ní lze spatřit pouze ocas. (Israha)
  • Kromě změny podoby a evoluce disponuje nový Godzilla také celou řadou dalších zvláštností, které ho odlišují od svých předchozích inkarnací. Příkladem toho je například fialová barva atomového dechu nebo schopnost rozštěpení spodní čelisti při chrlení atomového dechu. (Israha)
  • Shin Godzilla je první japonskou inkarnací slavného monstra, která nebyla portrétována technikou suitmation (tedy pomocí herce v kostýmu monstra). Místo toho byly použity CGI záběry; pro ty však byla využita technika motion capture, aby pohyby monstra chůzi muže v obleku alespoň připomínaly. Hercem, který Godzillu pomocí motion capture ztvárnil, je Mansai Nomura. (Israha)
  • Většina zvukových efektů nebyla vytvořena nově. Například řev Godzilly v závěrečné scéně je stejný, jako řev téhož monstra ve filmu The Return of Godzilla (1984). Také soundtrack je v hojné míře zrecyklován ze starších dílů série. (Israha)
  • Film je restartem série a nemá tudíž přímou návaznost na žádný z předcházejících dílů. (Israha)
  • Do doby vydání filmu byl posledním japonským filmovým dobrodružstvím Godzilly snímek Godzilla: Final Wars, který vyšel roku 2004. Dvanáctiletá přestávka je nejdelší pauzou, která kdy mezi dvěma japonskými díly série byla. (Israha)
  • Z dosavadních 31 filmů, ve kterých vystupoval, zde Godzilla teprve počtvrté nebojuje s žádným nepřátelským monstrem. Předcházející „sólové“ filmy série byly Godzilla (1954), The Return of Godzilla (1984) a Godzilla (1998). (Israha)
  • Překlad japonského názvu filmu Shin Gojira je něco ve smyslu „Pravý Godzilla“ či „Skutečný Godzilla“. (Israha)
  • Jedná se o úplně první film s Godzillou z produkce společnosti Toho, který společnost neprodukovala sama, ale v koprodukci, konkrétně s Cine Bazar. (Israha)

Reklama

Reklama