Reklama

Reklama

Vietnamská válka, Historie a důsledky

(seriál)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Tento trojdílný seriál odhaluje celou historii války ve Vietnamu, od nejranějších událostí, které konflikt předcházely, až po dnešní dozvuky. Dlouhá historická předehra zahrnuje klasickou dobu feudálních vládců této indočínské země, poté příchod křesťanských misionářů, období francouzského kolonialismu a japonské invaze za druhé světové války a končí nástupem Ho Či Mina. Jak mohl vést strach Spojených států z komunismu k nelítostným následkům v podobě událostí, jež vyvrcholily tím, že dva prezidenti, v roce 1961 John F. Kennedy a v roce 1965 Lyndon B. Johnson, vyslali do Vietnamu americké jednotky, Amerika se ocitla uprostřed válečného konfliktu a zrodila se masová protiválečná hnutí. V roce 1974 prezident Nixon odstoupil a 30. dubna 1975 bylo evakuováno americké velvyslanectví v saigonu. Válka -- už i oficiálně -- skončila a rozdělená země se znovu sjednotila. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (4)

Trevor 

všechny recenze uživatele

Hodnotené po prvej epizóde - príliš veľa záberov na analytikou a príliš málo historických záberov, predsa len z tohto obdobia je možné použiť už značné množstvo materiálu a úvod o histórii Vietnamu je tiež príliš strohý. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem jen druhý díl o americké fóbii z šíření komunismu a souboji kapitalismu se socialismem. Zarazila mě slova prezidenta Kennedyho "Ti lidé (Vietnamci) nás nenávidí, ale nemohu takový kus země nechat komunistům. Voliči by mě už nezvolili". ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Po druhém dílu musím seznat, že tenhle dokument je zgarb: V časové ose s přibývající stopáží skáče tam a zpět, takže pocitově pro diváka se ty události celého konfliktu odehrály v jednom roce. Ale víc mě štve věcmi, které u dokumentů nemám opravdu rád: Za prvé, když je řeč o něčem, tak se v průběhu objevují namíchané záběry z jiné doby/místa/jednotek/události a tak podobně. A za druhé, stopáž se neskutečně opakuje. Co se týká historických záběrů, tak je to znát už v prvním dílu, ale druhý díl je cca 70% záběrů toho, co jsem viděli v prvním. A k tomu pocitově 50% toho, co jsem slyšeli v prvním. Za mě druhá epizoda mohla mít klidně 10 minut. Ani u jedné věci nemůžu přimhouřit oko, vždyť "Válka ve Vietnamu" byla velká mediální událost a materiálu je dost, jak obrazového, tak znalostního. Prostě zase další dokumentární rychlokvaška. ()

Saintcrux 

všechny recenze uživatele

Stručný,jasný a vizuálne zaujiímavy dokument bez zastierania informácií o vojne vo Vietname, ktorý zaujme hneď od začiatku. Chronológia udalosti, ktoré vojne podliehali až po jej koniec. Doplnený tematickou hudbou z daného obdobia od The Doors, Creedence Clearwater revival a pod. ()

Reklama

Reklama