Reklama

Reklama

Tajemný svět kvantové fyziky

(TV film)
  • Velká Británie The Secrets of Quantum Physics
Velká Británie, 2014, 2x60 min

Obsahy(1)

Profesor Jim Al-Khalili nás seznámí s dějinami kvantové fyziky, jejímž základem je jedna za nejzajímavějších vědeckých teorií na světě. Historie kvantové fyziky má svůj počátek na úsvitu dvacátého století, kdy poměrně jednoduchý problém, konkrétně výzkum mechanismu fungování žárovky, zavedl vědce ke skryté mechanicé hmoty a k subatomovým stavebním prvkům světa kolem nás. Fyzikům se otevřel svět, ve kterém jedna a tatáž věc může být ve stejný čas na několika různých místech najednou, kde děje jsou ovlivňovány šancemi a pravděpodobnostmi a kde se člověku zazdálo, že skutečnost existuje jen tehdy, když ji pozorujeme. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (13)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prvá časť sa venuje kvantovej fyzike a to spôsobom, aký som ešte v populárno-vedeckej oblasti nevidel. Paralely s kartovým hráčom - protivníkom je dokonalá a skvele vystihuje problém, ktorý mali medzi sebou Einstein a Bohr. Nehovoriac o rukaviciach a minci. Druhý diel sa venuje kvantovej biológii, čo je niečo, o čom som v živote nepočul a pozeral sa na tieto teórie s otvorenými ústami. Tematiku síce iba načrtáva, ale za mňa sympaťák Jim Al-Khalili látku vysvetľuje zrozumiteľne a Scott s Cooterom pripravili vizuálne zaujímavé pomôcky, ako napríklad veľké červené balóny. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+2* Tento dokument jsem si pustil hlavně za účelem se o kvantové fyzice něco dozvědět a v tomto mě dost zklamal, i když provedení není špatné a vědec-moderátor se dost snaží. Přiblížil mi podrobně vývoj až k současným znalostem, z kterých vyplívá, že vlastně nic moc nevíme a jsme rádi, že o co se snažíme prostě funguje;-). Proto jsem dost na pochybách o jeho smysluplnosti a za to má jen 2 hvězdy. [ PŘÍBĚH: X /// SMYSL: X /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Silná nuda. 1) Střídaly se ve mně dva okamžiky - silná nuda, když 52letý profesor Jim_Al-Khalili vysvětloval některé jevy jakoby předpokládal, že můj IQ je někde kolem sedmdesátky a silná nuda, kdy pan profesor přestal předpokládat a přepnul se do módu vysokoškolského výkladu pro super nadané posluchače s rozsáhlými znalostmi v oboru._____ 2) Jak vidím v komentářích, rozuměli mu ti, kteří věc již dříve studovali, ostatní ne._____ 3) Možná je chyba ve mně. Přednášky obecně mě nebaví, buď se při nich nudím anebo nestíhám. Dávám jednoznačně přednost psanému slovu s možnou grafickou animací. ()

karnifex 

všechny recenze uživatele

Super téma a spousta zajímavostí. Že vysvětlení nemohou jít do hloubky, je u tohoto formátu pochopitelné, ale přílišné zjednodušení někdy zamrzí. Každopádně v přirovnáních/analogiích je Al-Khalili dobrý (a většinou má šťastnou ruku), takže to pochopení popisovaných jevů pomáhá (i když termín "pochopení" berme v případě kvantové fyziky hodně s rezervou). P.S. Ukazovat účinnost enzymů zrovna na rozkladu peroxidu vodíku určitě není nejlépe zvolená možnost. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Když byl Einstein z toho perplex co potom normální smrtelník? Děsně mě zajímá kvantová fyzika a i když dokument vysvětluje vše po lopatě, tak i tak to je těžké vše přijmout. Bavte se s psychiatrem, že Měsíc neexistuje dokud se na něj nepodíváte , jiné vesmírné dimenze, ano znamená současně i ne apod., tak skončíte v blázinci. Zajímavé na tom vše je, že vědci ne:) ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama