Reklama

Reklama

Queen: Bohemian Rhapsody

(hudební videoklip)
Hudební / Krátkometrážní
Velká Británie, 1975, 6 min

Recenze (20)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Je to velkolepé, o to žádná. Jen je až dojemné, jak málo fandů dokáže identifikovat ty četné inspirace. Například ta světlo shora (v klipu i na přebalu desky) je přímá pocta slavné póze Marlene Dietrich ze Šanghajského Expresu, rok 1932. A takto by se dalo pokračovat hodně dlouho... "Mama, ooh (any way the wind blows) / I don't wanna die / I sometimes wish I'd never been born at all." ()

DarthArt 

všechny recenze uživatele

Ve své době naprostý přelom jako po hudební, tak po vizuální stránce. Klip složený z koncertních sekvencí, různých psychedelických záběrů a samozřejmě kapely v různých fotografických pózách dnes pochopitelně vyznívá hodně staromódně, muzika naopak nezestárla ani o den, což je skoro až neuvěřitelné, vzhledem k tomu, že má čtyřicet let a je starší než já. Ale tak už to u legendárních počinů bývá. Videoklip by mě dnes jako patnáctiletého asi nezaujal, ale do klasiky se nekope a tak míň než čtyři hvězdy prostě dát nejde! ()

Reklama

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Opulentní metažánrová legenda, která skrze glorifikaci maminek změnila tvář moderní hudby. A zároveň asi nejlepší banger do opileckého kotle.... Vskutku královské! ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Video bolo na svoju dobu veľmi inovatívne. Bolo prvé, kde mali vizuálne obrazy prednosť pred piesňou. Celé bolo založené na inšpirácii obalu na albumu Queen II, kde štyria členovia kapely hľadeli do tmy. Video bolo natočené za tri hodiny za 3 500 libier v skúšobni kapely Queen. [Zdroj: songfacts.com] (Raccoon.city)
  • Freddie Mercury písal text k skladbe, v ktorej sa objavujú zvláštne slovné spojenia aj arabské výrazy, náboženské frázy, dokonca slová týkajúce sa jeho bisexuality. Kapela sa dohodla, že nič neodhalí o význame skladby a nechá tak pre fanúšikov priestor na rozmýšľanie a fantáziu. [Zdroj: songfacts.com] (Raccoon.city)
  • Videoklip bol vytvorený pre vtedy populárnu britskú hudobnú show Top of the Pops (od r. 1964), pretože pieseň bola príliš zložitá na to, aby mohla byť hraná naživo a kapela bola tak zaneprázdnená na turné koncertovaním, že sa nemohla dostaviť ani na jednu skladbu hranú naživo. V roku 2014 sa člen skupiny Roger Taylor priznal, že robili všetko pre to, aby sa naživo neobjavili a tím sa vyhli hraniu na Top of the Pops, kde išlo všetko na playback. [Zdroj: songfacts.com] (Raccoon.city)

Reklama

Reklama