Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jak přispět něčím novým k 600. výročí upálení jedné z nejvýznamnějších postav českých i evropských dějin? O životě a díle Jana Husa bylo řečeno mnohé. Ale on žil ještě jeden život a o tom se tolik neví. Druhý život Jana Husa začíná vlastně už v okamžiku jeho smrti, kdy se stává reprezentantem a symbolem idejí husitství jak pro jeho pokračovatele tak i odpůrce.
V populárně-vzdělávacím cyklu České televize zkoumají historik Pavel Helan a dokumentaristka Petra Nesvačilová (jako zástupkyně laické veřejnosti), jak se v dějinách pohled na Jana Husa proměňoval.
Tento církevní reformátor byl v průběhu doby považován za arcikacíře, zločince, českého vlastence i vzorového revolucionáře. Odkazoval se k němu T. G. Masaryk, v mládí ho obdivoval Mussolini, oháněl se jím i komunista Zdeněk Nejedlý. Každá doba si jeho odkaz upravovala a proměňovala ke svému vlastnímu obrazu. S trochou nadsázky se dá říci – sotva byl upálen, už se jím oháněl kde kdo, aby známou postavu zneužil nebo využil pro svůj prospěch.
Jeho slavné věty o pravdě asi znají všichni ze školy, dokonce nad Pražským hradem vlaje prezidentská zástava s „husitským" heslem – Pravda vítězí. Ale málokdo si uvědomuje, že Mistr Jan Hus mluvil o Pravdě absolutní, boží pravdě.
Cyklus není jen svědectvím o Janu Husovi, ale také vyprávěním o proměnách českého vztahu k náboženství, politice a kultuře v průběhu několika staletí. A také o mediálních manipulacích. Což je téma dnes ještě aktuálnější než v minulosti. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Tosim k tomuto seriálu (1)

Druhý život Mistra Jana Husa (2015) 

Petra Nesvačilová svou bezprostředností a animace hravostí oživují dokument, kterému hrozí, že by mohl být patetický. František Šmahel překvapil paralelou Husova soudu s Miladou Horákovou (předem rozhodnuto skutečně nebylo), zajímavé by bylo zkoumat tuto problematiku z hlediska Husovy fascinace vlastním postavením a neochoty vysvětlovat (jak naznačil Romuald Štěpán Rob). 70%. ()

Reklama

Reklama