Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jak přispět něčím novým k 600. výročí upálení jedné z nejvýznamnějších postav českých i evropských dějin? O životě a díle Jana Husa bylo řečeno mnohé. Ale on žil ještě jeden život a o tom se tolik neví. Druhý život Jana Husa začíná vlastně už v okamžiku jeho smrti, kdy se stává reprezentantem a symbolem idejí husitství jak pro jeho pokračovatele tak i odpůrce.
V populárně-vzdělávacím cyklu České televize zkoumají historik Pavel Helan a dokumentaristka Petra Nesvačilová (jako zástupkyně laické veřejnosti), jak se v dějinách pohled na Jana Husa proměňoval.
Tento církevní reformátor byl v průběhu doby považován za arcikacíře, zločince, českého vlastence i vzorového revolucionáře. Odkazoval se k němu T. G. Masaryk, v mládí ho obdivoval Mussolini, oháněl se jím i komunista Zdeněk Nejedlý. Každá doba si jeho odkaz upravovala a proměňovala ke svému vlastnímu obrazu. S trochou nadsázky se dá říci – sotva byl upálen, už se jím oháněl kde kdo, aby známou postavu zneužil nebo využil pro svůj prospěch.
Jeho slavné věty o pravdě asi znají všichni ze školy, dokonce nad Pražským hradem vlaje prezidentská zástava s „husitským" heslem – Pravda vítězí. Ale málokdo si uvědomuje, že Mistr Jan Hus mluvil o Pravdě absolutní, boží pravdě.
Cyklus není jen svědectvím o Janu Husovi, ale také vyprávěním o proměnách českého vztahu k náboženství, politice a kultuře v průběhu několika staletí. A také o mediálních manipulacích. Což je téma dnes ještě aktuálnější než v minulosti. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Arsenal83 k tomuto seriálu (1)

Druhý život Mistra Jana Husa (2015) odpad!

Petra Nesvačilová nech si strčí do pusy svačinu alebo čokoľvek tam dáva rada, ale nech sa kurňa nepere do histórie. Už ako moderátorka je hnusne šušľavá a pôsobí strašne amatérsky, otázky dáva na úrovni prvého ročníka základky. ()

Reklama

Reklama