Reklama

Reklama

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

  • Austrálie Going Clear: Scientology and the Prison of Belief
Trailer

Obsahy(1)

Zničující dvouhodinový dokument podle stejnojmenné knihy Lawrence Wrighta popisující pomocí archivních záběrů, rozhovorů s bývalými i současnými členy scientologické církve vznik a chod tohoto hnutí, jeho financování a hierarchii. Zajímavostí je, že ve filmu jako členové hnutí vystupují známé osobnosti Hollywoodu. (Shadowland)

Recenze (53)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $337,318▐ naivita ľudí nemá konca kraja, dokument ušiel ale nedostal do kolien /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Každé nahlédnutí do Scientologie mě fascinuje, především z důvodů nepochopení jejich víry (uf, ušetřím pár korun na důchod). Going Clear je vlastně první dokument, co tento fenomén, který se nás zatím tolik nedotýká, zkoumá komplexně, od zrodu a tvůrce až po současný stav skrze zachycenou realitu a výpovědi mnohých bývalých členů. Především Paul Haggis, poměrně významná osobnost Hollywoodu, a Jason Beghe dovolí nahlédnout pohledem "těch, co nepracovali, ale propadli víře". Samotný koncept očištění, stejně jako jednotlivé cesty v rámci mostu až po pokáravé odpojení... Scientologie je z hlavy scifi spisovatele, atk co by jste čekali, že? Doufám, že někdy promluví Travolta (tomu nevěřím) nebo Tom Cruise (tomu nevěřím už vůbec), aby mohli rozkrýt plnou sílu hnutí a vlivu na svět. Vždyť takový Tom Cruise málem přišel o svou kariéru... ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Poctivý profil bizarní víry s účastí řady bývalých členů. Jak se upsat na miliardu let do boje za lepší společnost (dát se manipulovat, vydírat a šikanovat) a vyrůst na vyšší čakry pod taktovkou vychcaného sci-fi pisálka a mocichtivýho nej kámoše Toma Cruise... Aneb další povedená vymývací mašinerie, ve které se dají krásně proprat ty náchylnější mozky, točí mega velký peníze a uniká od placení daní. Po dokumentární stránce Gibney kvalita, tj. není co vytknout. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Fascinující síla lží, sebeklamu a arogance. Škoda, že se víc nepodařilo přiblížit obyčejným scietologům, protože se tu zabývají jen těmi nejvlivnějšími, ale na druhou stranu je asi obtížné to realizovat. Taky by mi nevadilo víc dat - nevím vlastně z dokumentu ani, kolika lidí se týká. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dokument o "viere", ktorá ako jedna z mála, nedokázala za pár rokov udržať za zubami to, čo iné po stáročia áno. Je snáď už dnes nad svetlo sveta jasné, že cirkví je na svete viac ako dosť, pričom takmer všetky fungujú na jednom a tom istom princípe - nezdanených darov. Asi preto je potrebné, miesto podania chleba chudákovi, zaobstarať zlaté gombíky na rúcho pre samotného "pope". Z môjho pohľadu je Scientológia len jedna z ďalších foriem zla, ktorá sa tvári ako šľachetné dobro. Úprimne, na nejakého Toma Cruisa či Travoltu sa môžem zvysoka jebať. Dokonca budem natoľko úprimný, keď uvediem, že sa môžem jebať aj na tých zvyšných 50 000 členov, ktorí sú natoľko zaostalí, aby zo sebou nechali manipulovať. Jediné z čoho mám obavy je fakt, aby to čo je možné snáď len v Amerike, nebolo čoskoro možné aj na Slovensku. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Pomerne vyčerpávajúci náhľad do asi najmocnejšej a najbohatšej sekty súčasnosti. Azda nadíde raz deň, kedy FBI vyvedie Davida Miscaviga v putách. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Safra, tohle jsem měl vidět ještě před Masterem, abych měl všechny náčrty barevnější. Takhle se mi dobarvil alespoň svět. Nejlepší role Toma Cruise. Přesvědčivější šílenec v kině dlouho nebyl. A hned mu dali medaili. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Určitě dokument, který může kdekomu otevřít oči ohledně náboženských hnutí, které vznikaly zpravidla na území USA. No a Scientologie je ukázkový případ vymývání mozků, které se snažil zakladatel L. R. Hubbard posunout na jakousi techno-scifi úroveň. Pro normálně smýšlejícího člověka je to nepochopitelný, ale ukázalo se, že je to funkční způsob jak si přijít na pár miliard dollarů. Můj děda říká: Nejlépe se vydělává na lidské hlouposti a to platí odjakživa. ... Bohužel zpracování dokumentu je nezáživné a 2 hodiny jsou trochu příliš. Ještě bych rád podotknul, že Tom Cruise je fakt magor a uděláte nejlíp, když začnete koukat až na druhou polovinu dokumentu, která je mnohem drsnější. 80% ()

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele

Dávám to tady jen z důvodu, že si v mnoha státech vynutili být "církví". Takže když na to člověk narazí, je dobré vědět, co je to vlastně zač... ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Už se nemůžu dočkat, až Tom Cruise dorazí na Blahosláví a bude nahajpovanější víc než kdy jindy. Prozatím jdu spálit všechny Cruisovy filmy. 8/10 ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Je až s podivem, kolik celebrit – člověk by si řekl, že velmi inteligentních lidí – se nechalo nachytat touhle církví. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Takéto neuveriteľné krútenie hlavou nad tým, kam dokáže zájsť masová sprostosť. Vidieť Cruisa v tejto polohe mi príde až úboho smiešne a v prípade Haggisa bolestne smutné. Ťažko povedať či sa jedná o dokument, ktorý naozaj hovorí o každom aspekte tohto kultu. Myslím si, že Gibney mal naozaj sťaženú situáciu a nedostatok informácií s ktorými dokázal operovať na širších úrovniach ako je špekulácia, alebo výpovede očitých svedkov. Mimo to si myslím, že tento varovný prst minimálne otvára oči a udržuje vedomie tak trochu v strehu. To čo teraz potrebujem je ale Bill Maher a nejakú tú fľašu rumu. A od Mission Impossible si dám minimálne do leta pauzu. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Ze je scientologie psycho mi bylo jasne uz davno, ale tenhle dokument vam otevre oci az jak moc je to seriozni. Brainwashing, zneuzivani, otroceni atd. Masakr. A v cele ambasador Tom Cruise :) 7/10 ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Hodně mluvících hlav, informační repetetivnost, málo invence, ale je zajímavý nahlédnout, jak scientologové člověka rozeberou a nepustí pryč z "církve". ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Zpracování dokumentu bylo velmi nudné, přesto fascinující. Jediný způsob jak vydělat velké peníze a neplatit daně je založit náboženství. A lidi jsou blbí, tak přispívají na každou kravinu. Tom Cruise (jako herce ho mám velmi rád, ale jinak je to blb) si za tisíce dolarů nechal vytáhnout z těla mimozemšťana. Co na to říct? Ani se mě to nechce komentovat, jak jsem zhnusenej z jakýchkoliv věřících lidí. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Plný počet nedám, ale je to poměrně dobře natočený film proti Scientologii. Objasňuje to známou pravdu oč v tom všem běží. Ono se z toho dá vzít ponaučení pro většinu "náboženství", kde je několik nahoře bohatších a pro ně tisíce otročí. Chápu proč asi nevystoupil Cruise nebo Travolta, ale čekal jsem pár slov od Katie Holmes nebo Nicole Kidman, na to bych byl docela zvědav. Hubbard byl asi tak trochu blázen, Miscavige to má promyšlené a pokud ji budou podporovat známé figurky, asi jen tak Scientologie nezmizí. Tenhle dokument by mohl aspoň pár lidem otevřít oči. ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľné. Haggis? Kurva, toho som mal za fakt inteligentného človeka. Každému kto je aspoň trochu príčetný a nemá v hlave na kompletku nasrané musí po 15 minútach počúvania Hubbarda byť jasné, že ten chlap je špinavý šarlatán a lump. Prázdne kecy, ktoré nemajú hlavu ani pätu a len víria bezobsažné frázy o akomsi "niečom" čo treba robiť. Z prstu vycucané výrazy, filozofie, tituly (freedom medal of valor? he?), atď. No čistý americký Ivo Benda, len s podstatne lepším marketingom a finančnou základňou. Ako sa preboha môže niekto nechať nahovoriť na investovanie veľkých finančných súm do viery, ktorá nemá ani uchopiteľné a jasne definované základy? Kresťanstvo je tiež výplod chorého mozgu, ale jeho filozofia je jednoduchá, jasná a zrozumiteľná (budeš dobrý, pôjdeš do neba a tam ťa čaká Jesus Christos s otvorenou náručou). Scientológia pre mňa tak nie je ani príklad schopnosti manipulovať ľuďmi (čím je nepochybne tiež), ale fascinujúca štúdia toho až do akých priepastne smutných hĺbok siaha ľudská tuposť. A latka sa evidentne môže posúvať stále nižšie a moje rozbité ideály sa dajú stále zlomiť na ešte menšie kúsky. Väčšina bývalých členov čo sa v dokumente mihnú totiž kupodivu pôsobia ako celkom normálni, rozumní ľudia. Ale ako môže normálny, rozumný človek sadnúť na lep tak evidentne prechcanému a nechutnému zjavu ako je L. Ron Hubbard? Aj Cruise - spôsob akým si vyberá úlohy a akým rieši praktické stránky svojho života nasvedčuje, že to nie je idiot. Je to chytrý chlapík. Ako sa môže preboha namotať na niečo takéto? To majú Scientológovia naňho nejaké kompromitujúce materiály? A ten Haggis...preboha živého, jemu až po X rokoch došlo, že to celé je pičovina? To predsa nie je možné. A ešte tam vysvetľuje a ospravedlňuje ako sa na to mohol namotať. V akom blázinci to žijeme? Fascinujúce, že v 20. storočí dokázal niekto vytvoriť z absolútneho ničoho a na dočista vyfabulovaných a absurdných základoch novú cirkev a dotlačiť ju až k miliardám dolárov na príjmoch. A keďže má Hubbard na konte XY sci-fi kníh, úplne tupý byť nemôže. Skoro si preto myslím, že jednoducho si povedal, že ide zarobiť na tých sprostých opiciach naokolo poriadne peniaze - a tak si z riti vytiahol úplne vypatlanú filozofiu a predáva ju, lebo vie že pokiaľ sa nájde niekto kto bude ľuďom sebavedomo tlačiť do hlavy ezoterické báchorky o tom akí sme úžasní, vždy sa nájde dosť magorov ktorí ho budú počúvať. 21. storočie - mentálne čistý stredovek, len s autami, počítačmi a tabletkami miesto povozov, vtáčích pier a mastičiek. P.S.: Master Paula Thomasa Andersona vyzerá hneď úplne inak - Phillip Seymour Hoffman je čistý L. Ron Hubbard a nie že nie. Už chápem tú nezmyselnosť všetkých dialógov. ()

Reklama

Reklama