Reklama

Reklama

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

  • Austrálie Going Clear: Scientology and the Prison of Belief
Trailer

Obsahy(1)

Zničující dvouhodinový dokument podle stejnojmenné knihy Lawrence Wrighta popisující pomocí archivních záběrů, rozhovorů s bývalými i současnými členy scientologické církve vznik a chod tohoto hnutí, jeho financování a hierarchii. Zajímavostí je, že ve filmu jako členové hnutí vystupují známé osobnosti Hollywoodu. (Shadowland)

Videa (1)

Trailer

Recenze (53)

Ichabod 

všechny recenze uživatele

Alex Gibney podává svůj dokument velice stravitelně, jednoduše s výbornou dramaturgií a pozvolnou gradací. Je fascinující sledovat vyprávění Haggise nebo Begheho (ten super týpek z Californication), jaké to je být scientologem. . Scientologie je dle mého jeden z nejlepších byznysů a osobně mám velký obdiv k jeho zakladateli. Steve Jobs vymyslel iPod. Hubbard celou víru, přikázání a vybírání příspěvků na chod organizace. 1:0 pro Hubbarda. Scientologie má prý majetek v hodnotě 3 miliard dolarů a výdaje stlačené na úroveň hrstí rýže pro svoje ovečky a peníze stále tečou. Na druhou stranu, všechny víry a církve jsou bullshit a nástroj jak ovládat ty méně vyvinuté a submisivní, Scientologie ale dokázala za třicet let to co jiné víry za staletí. Miscavige opravdu dosáhl stratosféry a Amerika je opravdu zemí otroků vlastní stupidity a určitě ne zemí statečných a svobodných :-D ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Sekta, která ukradla duše tolika známým a slavným lidem... Resp. sekta, která přesvědčila Cruise a spol., že je potřeba se jí upsat, aby společně zlepšili svět a hlavně nabouchali finanční konta hlavních scientologů... Docela průhledná záležitost, která ale vznikla, rozmohla se, a stále trvá, takže je to vlastně docela dobře fungující podnik. A moc se neliší od těch ostatních církví. Satanovo sémě je všudypřítomné a hltá slabé a slaboduché už po staletí...a nevypadá to, že by mělo nastat nějaké prozření... Pořád tu jsou noví a noví jedinci znovu a znovu ponížení, zneužití, podvedení a okradení... ()

Reklama

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

To je tak, když se autor sci-fi, chorobný lhář a psychicky nemocný člověk rozhodne, že si založí vlastní náboženství. L. Ron Hubbard vlastně prokázal světu službu tím, že uprostřed dvacátého století názorně předvedl, jak je možné pobláznit desítky, stovky a nakonec i desetitisíce lidí a přesvědčit je o tom, že mají věřit šíleně znějícímu příběhu o vesmírném vládci a upsat svou duši na miliardu let. Dokument odkrývá pochybné praktiky této pseudocírkve, která je postavená na finančním vysávání svých členů, a hodnou porci času věnuje dvěma teď už trochu zašlým hollywoodským hvězdám a nejslavnějším tvářím Scientologie, Cruisovi a Travoltovi. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Plný počet nedám, ale je to poměrně dobře natočený film proti Scientologii. Objasňuje to známou pravdu oč v tom všem běží. Ono se z toho dá vzít ponaučení pro většinu "náboženství", kde je několik nahoře bohatších a pro ně tisíce otročí. Chápu proč asi nevystoupil Cruise nebo Travolta, ale čekal jsem pár slov od Katie Holmes nebo Nicole Kidman, na to bych byl docela zvědav. Hubbard byl asi tak trochu blázen, Miscavige to má promyšlené a pokud ji budou podporovat známé figurky, asi jen tak Scientologie nezmizí. Tenhle dokument by mohl aspoň pár lidem otevřít oči. ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

O Scientologii jsem toho až doteď příliš nevěděl a při vyslovení tohoto slova se mi vybavil především hystericky se chichotající Tom Cruise. Nicméně vždy mě zajímalo, proč provází toto "náboženství" tak negativní aura a jeho příznivci jsou považování veřejností za magory. Vzhledem k tomu, že jsem byl líný si o Scientologii přečíst nějaký podrobnější text se mi naskytla možnost seznámit se s tímto fenoménem pořádně až nyní díky výtečnému dokumentu z dílny (ne)televizní stanice HBO. Dokument Going Clear vychází ze stejnojmenného knižního bestselleru a nabízí velice detailní pohled do zákulisí tohoto mimózního kultu prostřednictvím výpovědí bývalých členů Scientologie, zprostředkujících nejen vysvětlení ujetého mytologického pozadí této víry založeného na kombinaci psychoanalýzy a mimozemských bytostí, ale především odhaluje odporné a nelidské praktiky, které se odehrávají za zavřenými dveřmi a které si překvapivě příznivci L. Rona Hubbarda nechávají líbit a ještě je oceňují jako posílení charakteru a prohloubení víry. Dokument je zpracován velice umně a díky svědectví bývalých scientologů působí bezprostředně a autenticky a má předpoklad k tomu zaujmout i ty diváky, kteří se o Scientologii příliš nezajímají. Jediné negativum Going Clear je, že mi toto dílo zpětně zkazilo nedávné večery příjemně strávené se sérií Mission Impossible, neboť nyní obraz borce Ethana Hunta zastínila představa blázna Toma Cruise, který se z vysoké pozice podílí na propagaci tohoto šílenství. Takže pokud nemáte problém s diskreditací Toma Cruise a možnou změnou pohledu na jeho tvorbu, rozhodně Vám tento dokument doporučuji ke shlédnutí. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Scientologická církev nemá v ČR status církve ani náboženství, provozuje tedy v několika městech Dianetická centra zaměřená na duševní rozvoj. Kromě center, ale pod taktovku církve, spadají i společnosti zastřešené organizací WISE (World Institute of Scientology Enterprises), např. konzultanstké společnosti Business Success a Performia nebo jazyková škola LITE. (jandastlouky)
  • Ve filmu je zmíněna žaloba, kterou roku 2013 podala manželka Martyho Rathbuna na Davida Miscavige. Ta byla rok po uvedení filmu, v dubnu 2016, bez dašího vysvětlení stažena. Od té doby se na blogu a na youtubovém kanále jejího manžela Martyho Rathbuna objevují hanlivé příspěvky zaměřené proti ostatním kritikům scientologické církve, s mnohými z nichž spolupracoval při natáčení Going Clear. (jandastlouky)

Reklama

Reklama