Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Milada je inspirován osudem a životem JUDr. Milady Horákové, který se dotkl mnoha lidí. Odehrává se v letech 1937 – 1950 a vypráví příběh ženy, v jejíž osobnost a životě byly morální principy zakořeněny tak silně, že se často ve svých rozhodnutích řídila více svým svědomím než srdcem, a to i za cenu ohrožení vlastní rodiny a sebe sama. Milada Horáková byla popravena 27. června 1950 i přesto, že tehdejší prezident Československé republiky dostal mnoho žádostí o udělení milosti. O její milost žádali např. Albert Einstein, Winston Churchill nebo Eleanor Rooseveltová. Ústředními tématy filmu jsou svoboda, boj za demokracii, pravda, láska, naděje, moc a oběť, které jsou velmi aktuální i dnes. Cílem filmu je přiblížit osobnost Milady Horákové, její život a osud, nejširšímu publiku v České republice a v zahraničí. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (363)

halogenka 

všechny recenze uživatele

Jako by to natočil někdo, kdo Českem jen projížděl ve vlaku směrem na Budapešť a z nudy si přečetl článek v časopise Historie nechaném na vedlejším sedadle. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

To je tak, když se do tématu "vosí hnízdo" pustí člověk, který má sebevědomí a umí sehnat prachy, ale naprosto se mu nedostává talentu. Jak scénáristického, tak režisérského. Na tenhle snímek jsem nespěchala, o paní Horákové mám načteno dost, ale že je ten film až tak špatný, to jsem vážně nečekala. A nemá snad cenu ty nedostatky ani vyjmenovávat, málokdy se nepovede skoro všechno jako v tomto případě. ()

Miseet 

všechny recenze uživatele

Tento film má hned několik nedostatků. Nejhorší ze všeho byl ten otřesný dabing. Všechno mi přijde natočeno hrozně ledabyle, veškeré důležité události nejsou snad ve filmu ani nijak vyzdvihnuty, a celé to působí utahaně, pomale a nudně. Když už se někdo pustí do politického tématu a ještě k tomu se věnuje takové osobnosti jako byla Milada Horáková, mělo by to mít jinou úroveň. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

člověk už si tak nějak zvyknul,že v rámci české kinematografie dokážeme promrhat spoustu potenciálu.Že se to ale povede až takhle moc mě celkem překvapilo.Milada Horáková byla bezpochyby jednou z největších a nejslinějších českých žen 20. století a tudiž by bylo na snadě její příběh převyprávět tak aby to byl intenzivní zážitek,který přiblíží nejen Miladu samotnou,ale i zvěrstva,která se v té době děla.Bohužel Milada film tohle nedělá.Je sice na oko pěkný,ale jinak působí naprosto unyle a nevěrohodně.Všechny postavy jsou tu absolutně neživotné a pronáší strojené věty,které možná jsou/byly reálné,ale tady děsně šustí papírem.Výsledkem je tak uspávající kousek bez emocí,kterým divák propluje,popřípadě někde v půlce usne.Ani konec,který by měl mít istý emocionální dopad je tady takový,že je to divákovi vlastně úplně jedno a to je prostě špatně.Nevím do jaké míry tomu přispěl fakt,že jsem viděl v angličtině,ale nemyslím si že by vliv tohoto byl až tak velký...20% ()

DA_NO 

všechny recenze uživatele

Ne, není to dokonalé. V první polovině se hlavně stříhá, skáče v čase bez souvislostí, takže člověk, který příběh Milady Horákové nezná nazpaměť se musí úplně ztrácet. Je to hrozně zmatené a doplněné špatným patetickým scénářem. Ale když se děj přenese do období po druhé světové válce, najednou se všechno změní a z nudného filmu se stává docela dobré drama. Ale má to jeden problém. Všichni už dopředu ví, jak to s Miladou dopadne a tak zde nejde navodit dostatečné napětí. Ale konec je stejně velmi silný a nebýt neskutečně prkenných herců, hodnocení bych zvedl. Takže, film Milada je, navzdory výbornému tématu, průměrný film se špatným scénářem a herci, ale stále je to velmi silný film, nad kterým budete ještě nějakou dobu přemýšlet. 67% ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

O Miladě Horákové jsem toho měla hodně načtené a upřímně na tenhle film jsem se třásla už dlouhou dobu. Se zvolenou Ayelet Zurer do hlavní role jsem moc nadšená nebyla ale nakonec mi spadla brada. Ta podoba s Miladou ve filmu je neuvěřitelná. Ayelet dokázala ovládnout její mimiku a gestikulaci. Ve filmu je několik nepřesností, ale druhá polovina filmu, kdy je Milada zatčena je nejlepší. Běhal mi mráz po zádech, objevili se u mě emoce a plakala jsem asi čtyřikrát. Milada Horáková měla těžký život a bojovala za naší zemi, tenhle film nám ukazuje blíže její osobní i pracovní život, ale hlavně ukazuje, co se dělo za dob Komunistů. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Velké kvalitativní zklamání, které střihem ani místy nedrží pohromadě. Vše, co mohlo být v tématice Milady Horákové silné, je naopak zde podáváno velice neosobně, vzdáleně, že žádná z postav mě nezajímá a jen si přeji, aby to skončilo, což u takového tématu a takové osobnosti moc zamrzí. 50% ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Téma Horáková je opravdu silné, proto mě mrzí toto konkrétní zpracování. Navíc tento projekt měl mnohem větší potenciál tím, že se do něj podařilo sehnat dobré zahraniční herce. Ne, že by to nešlo s našimi, ale Zurer hrála jak mohla. Nevím, co z toho divák, který nezná širší souvislosti, mohl pochopit. Já jsem měl kolikrát co dělat, abych zjistil, která zrovna bije a kde se dějově zrovna nacházíme. Je v tom dost zmatek. Jsem ale rád, že se ve filmu objevily některé konkrétní prvky. Celkově zůstala taková pachuť na jazyku. Pokud to ale vezmeme tak, že cílem filmu je zvýšit povědomost o těchto událostech, tak se to snad povede. Je to spíš takový hraný dokument. Bohužel podobných filmů, jako Masaryk, se asi jen tak nedočkáme. Byť bych doufal, aby ano. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

"Sklamanie" to je správne slovo na tento film. Dej je úplne zmätočný, divák vôbec nevie prečo ju na začiatku väzňa nacisti a neskôr ani komunisti. Režisér David Mrnka to vôbec nezvládol a hlavne filmu chýba dramaturgia. Film nie je ani pre školákov, ktorí by sa chceli dozvedieť o Milady Horakovej niečo nové. Herci sú zle vedení, lebo nie je možné, aby hrali bez emócií. Hlavne hlavná postava. Filmu chýba napätie. 3/10 ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nechapu, proc tvurci do hlavnich roli obsadili zahranicni herce. Zpetne predabovani tech ceskych pusobi minimalne rusive. Zajimavy namet a celkove solidne napsany scenar degraduje nulova atmosfera. Pribeh je odvypraveny jako "Nedelni chvilka poezie".Divak alespon, ac nechtene ziska podobny pocit beznadeje a prazdnoty jako Milada samotna v poslednich dnech sveho zivota. Po zdejsich recenzich jsem cekal cokoliv, presto se nemohu ubranit zklamani a to predevsim z "prokaucovaneho"nametu. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že takové filmy jako Milada či Masaryk vznikají. Bohužel, ale tady to není případ dobrého filmu. Kdybych historii Milady Horákové neznal, skoro vůbec bych nechápal o co se tam jedná a taky angličtina českým hercům s českým přízvukem taky zrovna nepřidala. Na druhou stranu jsem se nenudil a technicky to bylo úchvatné! 2 hvězdy. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Tak jo, když jsem šla do kina, v podstatě jsem vůbec nevěděla co tak očekávat a podle hodnocení jsem nečekala žádnou slávu, ale tohle je prostě bomba! Ayelet je jedna z top hereček a její vžití se do role je fantastické !!! Krásná hudba a příběh.. Stříhy šílené.. ()

Sabrewulf odpad!

všechny recenze uživatele

Tak brutálně prázdné, bezobsažné hovno jsem snad nikdy neviděl. Prej životopisný. Pche. O Miladě Horákové se v tomto blivajzu nedozvíme lautr nic. Průběh filmu - Milada má nějaký seznam lidí z odboje, zatknou ji Němci, skončí válka, Milada je volná, Milada se s manželem baví o komunistech, Milada je zatčená komunisty, vyslíchají ji, popraví ji - to je prosím CELÝ OBSAH tohoto zvratku. Zkratkovitě, bez odpovědí. Čím se ona tak proslavila, co KONKRÉTNĚ dělala, krom keců že bojovala proti komunismu? My jsme taky bojovali proti komunismu tím, že jsme chodili do zakázaného skauta. Do háje, ani na té wikipedii se není nikdo schopen vymáčknout, co KONKRÉTNĚ tahle osoba dělala. Když ve vězení spoluvězenkyně Miladě řekla něco ve smyslu:"Když zatkli i vás, tak to už jsme v koncích", tak to jsem vyprsknul smíchy, protože ta věta neměla vůbec žádnou váhu, když nevíme PROČ, JAK, CO. Když k tomu připočtu totální fail v podobě českého filmu o české osobě natočený v angličtině, tím pádem dabing + její abnormálně nesympatický hlas, tak mi matematicky vychází to, že mi byla, bohužel, tahle postava úplně u prdele. Vytesat do kamene hlášku jednoho z uživatelů, který tohle označil za festival fňukání, trefněji už to vystihnout nešlo. A na konec, jedna sonda do problematiky těchto propagandisticky černobílých (myšleno zaměřením) filmů, ve kterých jsou všichni protikomunisti strašní svatouškové a komunisti největší svině, které žerou děti a stahují lidi za živa z kůže: Víte, v době kdy jde svět tak do prdele, že hranice státu znamenají nic než frašku v podobě dobrovolného pouštění = invaze opic z Afriky a slimáků ze Zkurvistánu, že veškerá evrposká kultura a hodnoty jdou do pekla včetně bílé (brzy) menšiny, že si kapitalistické prasata hrabou a hrabou a poctivý člověk má problém sehnat byt a je popotahovaný exekutorama, že kriminálníci mají větší práva než oběť, že morgoši nejsou srovnaní do latě jako dřív atd. atd. atd. ... tak vám opravdu tyhle zkurveniny o temném středověku NEŽERU. Všichni Havlisti, poserte se! Howg P.S: Dovedu si představit, že kdyby Milada Horáková žila v současnosti, byla by jedna z těch, kteří jsou pro Evropskou unii a Euro, takže nasrat. ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Filmový pomník jedné z největších českých hrdinek. V první polovině se hlavně stříhá, skáče v čase bez souvislostí, takže člověk, který příběh Milady Horákové nezná nazpaměť se musí úplně ztrácet. Ale když se děj přenese do období po druhé světové válce, najednou se všechno změní a z nudného filmu se stává docela dobré drama. Ale má to jeden problém. Všichni už dopředu ví, jak to s Miladou dopadne a tak zde nejde navodit dostatečné napětí. Za vyloženou tragédii bych film nepovažoval, ale myslím si, že Milada Horáková by si zasloužila lepší zpracování. Herecké obsazení nebylo úplně špatné. Tři hvězdy dávám v podstatě jen kvůli tématu. Bez ohledu na kvalitu filmu je dobré si připomenout, co tady bylo za krutou dobu. ()

kocik1

všechny recenze uživatele

Je fajn, že se točí filmy naší novodobé historie. Na zabití ovšem je, že se točí stejně blbě jako (téměř) všechny české filmy posledních let. Osobnost Milady Horákové mě opravdu zajímá, bohužel film sám je tak nezajímavý, že jsem nebyla schopná ho ani na poněkolikáté dokoukat do konce. ()

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Filmu Milada jsem se kvůli jeho dlouhý stopáži dlouho vyhejbal, ale životopisný filmy mam rád tak mě nakonec ani Milada nemohla minout.. Češku sice nehraje Češka, museli tu herečku předabovat, ale to ve výsledku neni ten největší problém, největší problém bych viděl v tom, že celkovej dojem je prostě tuctovej.. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Padám, tento boj jsem prohrála. Odcházím bez nenávisti" Tato poslední slova Milady Horákové před popravou budou patrně autentická. Ne tak žel celý tento film. Je na něm totiž hodně znát, že nevznikl primárně pro české diváky, ale (s ohledem na produkci Neflix) pro ty zahraniční. Vše začne hned ve chvíli, kdy se po poměrně zdařilém úvodu, kdy se v roce 1990 dcera Milady Horákové poprvé dostává k dopisům od své matky, začne na plátně odvíjet životní příběh této statečné ženy. Titulek nám sice ukazuje, že je rok 1933, ale my na plátně skoro vzápětí sledujeme, jak se v Londýně Horáková snaží přesvědčit místní politiky, aby nevěřili Hitlerovi a nezrazovali Československo. Zahraničnímu divákovi tahle historická zkratka patrně vadit nebude, ale ten český (pokud je trošku znalý historie) musí nad tímto "skokem v čase" o 5 let do období kolem Mnichova patrně dost kroutit hlavou. Stejně tak historické zkratky jsme svědky v popisu událostí vedoucích k Únoru 1948. Jeho příčiny nejsou úplně zřejmé ani ze samotného ztvárnění politické činnosti Horákové. Za to se zahraniční divák musí nějak dozvědět, kdo to byl Jan Masaryk a to i za cenu hodně hloupého dialogu ("Co dělá Jan? Je stále ještě ministr zahraničí). Pro mě ale nejhorší scénou byla ta, v níž sledujeme nějakého agenta CIA ve Washingtonu, jak čte v roce 1949 "tajnou" depeši od Horákové o tom, že Gottwald je premiér (ač už tehdy byl prezident) a hodně lidí by potřebovalo se dostat ze země na západ. Jako že by Američani potřebovali Horákovou, aby se konečně rok po Únoru dozvěděli, co se to v Československu vlastně děje? Tahle scéna hodně bolela a kdyby film v tomto momentu skončil, dal bych dvě hvězdičky a to se ještě dost rozmýšlel. Naštěstí okamžikem Miladina zatčení se film výrazně zlepšil a ta jeho poslední část je asi taková, jakou jsem očekával, že bude celý film. Tedy dost silná a místy i mrazivá. Scény z výslechů ve vězení (ač jsou udělané bez nějakého příliš explicitního násilí) ukazují na velkou statečnost Horákové. Zajímavá je i postava spoluvězenkyně v podání Ivany Chýlkové. A dojde i na silné emoce zvláště při posledním rozloučení Milady se svou rodinou. A pak je tu ono poměrně zdařilé zarámování celého příběhu v podobě závěrečné scény, kdy dcera Horákové mluví v roce 1990 před novináři o své matce. Při tom čtení úryvků z jejich dopisů mě šel skoro mráz po zádech. Když k tomu připočtu ještě poměrně zajímavou hudbu Aleše Březiny (škoda, že jedna hezká jeho melodie zazní až při závěrečných titulcích), tak snad v tom konečném hodnocení ty čtyři hvězdičky jsou relativně oprávněné. Ale kdyby takový film vznikl v české produkci a točil to nějaký zkušenější režisér, mohlo to dopadnout mnohem lépe. Ale není asi chybou Davida Mrnky, že se žádný takový režisér nenašel... Rozhodně je tak dobře, že takový film vznikl! Už jen pro připomenutí toho, že "komunisti jsou skoro stejní jako nacisti". ()

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Reklama

Reklama