Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Milada je inspirován osudem a životem JUDr. Milady Horákové, který se dotkl mnoha lidí. Odehrává se v letech 1937 – 1950 a vypráví příběh ženy, v jejíž osobnost a životě byly morální principy zakořeněny tak silně, že se často ve svých rozhodnutích řídila více svým svědomím než srdcem, a to i za cenu ohrožení vlastní rodiny a sebe sama. Milada Horáková byla popravena 27. června 1950 i přesto, že tehdejší prezident Československé republiky dostal mnoho žádostí o udělení milosti. O její milost žádali např. Albert Einstein, Winston Churchill nebo Eleanor Rooseveltová. Ústředními tématy filmu jsou svoboda, boj za demokracii, pravda, láska, naděje, moc a oběť, které jsou velmi aktuální i dnes. Cílem filmu je přiblížit osobnost Milady Horákové, její život a osud, nejširšímu publiku v České republice a v zahraničí. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (363)

Wally 

všechny recenze uživatele

Nepovedený a zpackaný film...v době výročí jsem se rozhodl film zkouknout, ale nic mi nedal...víc se dozvím na webu. Je to škoda...Milada Horáková si určitě zaslouží zfilmovat svůj osud, ale tohle byl opravdu krok vedle a je mi to líto... ()

cold 

všechny recenze uživatele

Začátek až moc frázovitý. Hutné a vypovídající to začíná být až od momentu zatčení. ... Scéna rozloučení s dcerou a sestrou je emotivní a silná, tak jak si zaslouží! ()

Miller 

všechny recenze uživatele

Film Milada bych doporučil všem, bez ohledu na názory na komunismus (Pro mě těžko stravitelný film, kvůli mým názorům na totalitní a nesnášenlivé ideologie, jako korporativismus, fašismus, národní socialismus, komunismus..). Už jen proto, protože málokdo si o tomto příběhu přečte. Film samozřejmě některé kvality (filmařské, kupříkladu) postrádá, ale už jen díky historickému hledisku, by si to měli všichni (zvláště pak mladší z vás) přehrát. Z historického hlediska se totiž jedná o film na úrovni. Neukazuje Horákovou v pravicovém světle (zvyk některých ignorantů), ani v komunistickém světle (zvyk dalších ignorantů) - ukazuje pani doktoru Horákovou ve světle protitotalitním, v tom nejdůležitějším. Příběh filmu je vlastně jednoduchý - mladá Horáková pomáhá v budování sociální péče v městech na území Protektorátu Čechy a Morava a zároveň financuje a vede s několika dalšími lidmi antifašistický odboj. Za tyto činnosti ji zavřou do vězení, stejně jako několik jejích kolegů. Po pádu národního socialismu v květnu 1945 Rudou armádou ve spojení s Americkou porazí nacisty a "osvobodí" celou Evropu a pokusí se nastolit (a také že se to od České republiky na východ podařilo) komunismus. Milada Horáková (ačkoliv levicově orientovaná) se tohoto obávala a přirovnávala komunsity k nacistům. Horákovou dlouho lákali k vstupu do KSČ, neúspěšně. Po úspěšném nastolení komunismu v České republice, se stala očekávaná věc a to uvěznení všech lidí, co kritizovali režim, tedy i Milady Horákové, opět. Miladu Horákovou vláda prezentovala jako "americkou imperalistku", "buržoázní nacionalistku", "rebelku" a "štváčku proti systému", čímž se jim podařilo v občanech vzbudit nenávist, ale kdybyste se jich zeptali proč paní dokotrku nenávidí, buďto by neodpověděli, nebo by vás nazvali imperalistou. Rok po nastolení komunismu Miladu Horákovou zatkla StB (ano, hodně jich je teď ve vládě) a naprosto bez důkazů či důvodů začalo vyšetřování. Během tohoto procesu byla opakovaně surově bita. Přesně po tři čtvrtě roce tohoto týrání, byla Milada Horáková oběšena. Záverečné hodnocení? Jedná se o film s velice přesnými údaji a daty, s přesnou historickou stránkou, ale filmařsky už film tak dobrý není. Pokud bych měl hodnotit procentuálně, tak dávám 50% ()

Pttak 

všechny recenze uživatele

Tady je bezva to, že i v dnešní době se lidi snaží točit filmy o vzniku a konci Československa. Lidi ve světě by měli vědět, že někde ve středu Evropy bylo ČSR nebo pro puntičkáře ČSSR, a že se tady děly zvěrstva i po pádu nacismu. Ve světě by měli mít v podvědomí jména typu Heydrich, Masaryk nebo Horáková a já jsem jenom pro natáčení dalších snímků o předních postavách na našem území. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že když jde o český film, tak že bude v češtině. Při sledování jsem koukal, že nějak nesedí zvuk s otevřenýma pusama a při rychlém hledání jsme zjistil, že je předabováno, že původně je film natočen v angličtině. Zajímavý krok, zvlášť, když angličtina nezní zrovna u těch herců nejlíp (jak jsem si později dohledal film v originále). Film mě nijak nezaujal a až na pár hereckých výkonů slabota. A nejvíc to zabila Aňa se svým účesem, chudinka. ()

kolemjdouc odpad!

všechny recenze uživatele

celkový dojem?Honem natočit a jde s na dotočnou.ZÁMĚR ZŘEJMĚ BYL TAKOVÝ ŽE SE UCHOPÍ TÉMA U KTERÉHO SE PŘEDPOKLÁDÁ že už jen kvůli osobě, jako je Horáková ,ten film diváci neztrhají....většinu lidí politika z minulosti ani moc nezajímá prostě a jednoduše mají jiné starosti.Bude se na ně někdo zlobit? Tak to zkrátka je. ()

cepice 

všechny recenze uživatele

Ne a ne a ne. Ten film je špatný, velice. Je podstatné ho vidět pouze z historického hlediska, jinak je to špatné - herecky, dialogy, délkou, nulovými emocemi, kamerou... ()

cmenda 

všechny recenze uživatele

Tady je velká škoda že film se zabývá i věcmi které většina lidí nebude znát ,pokud se o Miladu a její život nezajímali před procesem .I následný proces je velmi podrobný a pokud by se film promítal v zahraničí ,jako životopisný tak budou mít diváci dost problém s postavami.Film samotný je však krásně dobově udělaný i kvalitní herci snad jen mohl být zaměřen více na proces a být stručnější pro diváka který není obeznámen s tímto tématem. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Páčilo sa mi, ako citlivo a ľudsky je to natočené a ako výrazne pri tom vynikol neľudský, až hnusný obraz tej doby. Trochu nešikovný strih a tiež zopár iných maličkostí, taktiež sa určite mohlo ísť viac do detailov činnosti p.Horákovej pred, aj po r.1945, ale výsledný dojem mi to nepokazilo. A musím pri tom pochváliť hlavnú herečku, bola výborná a mal som pocit, že sa naozaj do tejto úlohy vcítila. Ale taký Klement Gottwald mi napríklad vôbec neprišiel ako Klement Gottwald. Milada Horáková bol ohromne veľký človek a je to poznať už aj z citovania jej listov. Veľmi rád som si to pozrel. 70%. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Citlivý film, který líčí osud jedné statečné ženy, která vždy preferovala štěstí a svobodu našeho státu před vlastním štěstím a klidem. Rozhodně musím na začátek říci, že mě mrzí, že my Češi nevynaložíme dost finančních prostředků, abychom si film o naší veliké hrdince natočili sami, bez peněz nadnárodní televizní korporace. V první chvíli všechny, kteří znají hlasy českých herců zarazí - né zrovna dobře vyvedený dabing v dialozích, ale to je asi rovnou vše co bych tomuto memoárovému snímku vytkl. Je plný emocí, patriotismu, velké politiky, zlomových událostí a skvělých hereckých výkonů. Každému se líbí něco jiného a proto má také tento film poměrně nevalné hodnocení, ale rozhodně je dobře, že vznikl a ukázal mladé a nebo ignorantské společnosti jednoho velkého člověka naší historie. Kdo v poslední době viděl Anthropoid tak čekal opět umělé a vyumělkované historické drama, ale tento film je jiný, je "krásný" a člověka dojme a poučí o svobodě a lidské nenávisti. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Filmový pomník jedné z největších českých hrdinek. První polovina filmu je její život do jejího zatčení STB a ,musím říct, že to úplně přehledně vyprávěné nebylo. pro člověka bez znalostí základní historie a jmen ( třeba jméno zavražděného muže, který vypadl z okna, nebylo vůbec řečeno!! - jestli je to určeno i pro mezinárodní publikum tak potěš koště) zmatek v datech a osobách. Po jejím zatčení to začne být zajímavé - výslechy, manipulace, inscenovaný proces, útěk manžela do zahraničí atd. A nejsilnější jsou momenty loučení s rodinou po rozsudku. Jsem rád, že vznikl film o M.Horákové, ale troufám si říct, že mohl být udělán kvalitněji a poutavěji. Přesto velké uznání a dík režisérovi Mrnkovi, který za vytvořením tohoto filmu šel jako buldok aby mohl vzniknout film, který tady měl být dávno. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Viděna původní verze s titulky jako výpověď pro cizince. Pokud do anglických vět prokládáte ´´Miládka, Bohoušek, Anička, Verunka´´ zní to téměř komicky pro nás. Navíc v anglickém jazyce to vše zní tak strašně neosobně oproti českému jazyku. Postavy říkali jasně dané věty, do kterých horko těžko promítali svůj herecký um skrz vzdychání, aby alespoň trochu dali postavám krev do žil. Vizuálem se to blížilo k dramatickým seriálům pro History Channel, což není úplně špatně, ale na celkovou atmosféru hrůzné komunistické zvůle velice málo. Málo pro Miladu Horákovou. Zasloužila by si větší epos. V první řadě pro mladou českou generaci nejdřív, nežli pro svět, abych byl sobec. 50% ()

Gulde 

všechny recenze uživatele

Vyjímečný příběh, ale poněkud pokulhávající zpracování. Díky filmu si člověk připomene, jak moc velké kurvy komunisti byli a jsou, nicméně to s kinematografií v tomto případě nemá nic společného. Není to špatné, ale chybí tomu takový nějaký náboj, trochu více hloubky, a místy naopak v některých scénách méně snahy o vyvolání emocí. Každopádně film jako celek nakonec neurazí, a jeho naučná role mu taky jde na účet. (Cinema City Liberec, 3.11. 2017) ()

Mr.curry 

všechny recenze uživatele

Hrůza. Představitelé režimů jsou prostě arogantní slizouni, kteří berou dětem bonbony, rozkopávají tašky s oblečením, honí si ego nekonečným opakováním "sednout", nebo se, troubové, jen drží předpisů křičením "kontakt s odsouzeným není povolen". A jejich šéf nezná Sartera ! Kdyby se tohle laciné znechucování "záporáků" historkami vycucanými z prstu nahradilo více směrodatnými poznatky ze života diplomatky, poslankyně, či sociální pracovnice Horákové, film by nepochybně působil lépe. Už jen podložená fakta o režimu by stačila na to, aby se lidem zprotivil. A abych nezapomněl : děkuji autorům, že konečně objasnili, jak to s tím Masarykem bylo ! ()

cuchillo odpad!

všechny recenze uživatele

Milada Horáková byla vyjímečná a obdivuhodná žena. Její dramaticķý životní osud si přímo říká o zfilmování. Člověk by řekl, ze to bude jistojistě napínavý a zajímavý film. Chyba lávky. Promarněná šance. Bez napětí, bez emocí, nudné. Opravdu špatně zpracované. Škoda. Žvlášť v dnešní době by neškodilo lidem připomenout, jaké svinstvo komunisti páchali a že dřív opravdu nebylo líp. A co proboha měla znamenat Drtinová na konci?! ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Poněkud neohrabaným způsobem zpracováno. Jinak jsem se dozvěděl to, co už 58 let vím - že komunisti byli, jsou a budou na mraky rozložené, nikterak omluvitelné a hnusné svině na věčné časy a nikdy jinak. Hlavní role obsazena velmi dobře... ()

Niki__Niki 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím nad hodnocením 3/4, ale za ty odpady tady dávám 4. Pokud si film pustíte v originálním znění v angličtině, nebude vás štvát, ano v tomto případě šílený, dabing, film si užijete. Příběh Milady je poutavý a tragický a tak odpustím i horší zpracování. Na tři je to určitě a rozhodně to není ztráta času. Hlavní herečka skvělá. ()

Helldo 

všechny recenze uživatele

Poselství větší filmu... (jenž sám o sobě není zdaleka tak zlý, jak by mohlo evokovat zdejší hodnocení). ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Netušila jsem, že představitelka hlavní role je úspěšná izraelská herečka. Byla studená jak psí čumák, nedokázala jsem si ji oblíbit. Film bez emocí, který nezachránili ani mí oblíbení herci Vladimír Javorský a Jitka Smutná. Horší než Lída Baarová. Mnohem horší. ()

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Reklama

Reklama