Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Milada je inspirován osudem a životem JUDr. Milady Horákové, který se dotkl mnoha lidí. Odehrává se v letech 1937 – 1950 a vypráví příběh ženy, v jejíž osobnost a životě byly morální principy zakořeněny tak silně, že se často ve svých rozhodnutích řídila více svým svědomím než srdcem, a to i za cenu ohrožení vlastní rodiny a sebe sama. Milada Horáková byla popravena 27. června 1950 i přesto, že tehdejší prezident Československé republiky dostal mnoho žádostí o udělení milosti. O její milost žádali např. Albert Einstein, Winston Churchill nebo Eleanor Rooseveltová. Ústředními tématy filmu jsou svoboda, boj za demokracii, pravda, láska, naděje, moc a oběť, které jsou velmi aktuální i dnes. Cílem filmu je přiblížit osobnost Milady Horákové, její život a osud, nejširšímu publiku v České republice a v zahraničí. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (363)

mh.mail 

všechny recenze uživatele

50% — Začnu tím, co mě celkem štvalo, a to, že film byl natočen v angličtině a pak zase zpátky nadabován do češtiny, takže se to na první pohled jevilo, jako že jsou špatné postsynchrony. Dokonce mám pocit, že někteří herci nedabovali sami sebe, konkrétně u Ondřeje Malého jsem přesvědčen, že to nebyl jeho hlas. Nevím, jaké důvody vedly autory k tomuto rozhodnutí, většinou pouze cizí herci mluví ve svém rodném jazyce a jsou předabováni. Asi snaha lépe prodat film do zahraničí. Příběh Milady Horákové je určitě velmi zajímavý, problém filmu ale vidím v tom, že je vykreslena až příliš plakátově. Milada Horáková je po všech směrech dokonalá, skoro jako tatíček Masaryk. S manželem žije v téměř asexuálním svazku (s jedinou výjimkou scény, kde to v náznaku vypadá, že by spolu taky snad mohli i spát). Ta dokonalost z ní dělá až nereálného člověka. Za vyloženou tragédii bych film nepovažoval, ale myslím si, že Milada Horáková by si zasloužila lepší. ()

pipapa odpad!

všechny recenze uživatele

Česká "Ilse Koch" mučednicí? Tady nejde vůbec o úroveń filmu po filmové stránce, ale pouze a jen o další špinavou politickou propagandu, odvádějící opět pozornost od svinstev "demokratů" a jejich vše-a-všechny-ničící politiky, konzumu. Ta vaše opěvovaná mučednice se angažovala ve vysoké politice za účelem konspirace proti státu, změny režimu, a to i za cenu nejvyšší - války! Tohle nebyla milující žena, matka, ochránkyně života, to byla chladnokrevná "demokratka". Jedinou a nejvyšší prioritou Západu bylo po celých ca.40let zničit Východní blok, a to za každou cenu. Na ozbrojený konflikt nenašli, zaplat´bůh, odvahu, vědeli totiž moc dobře, že s bývalým SSSR, a dnes Ruskem, nejsou žádné žerty a že by si tím mohli řádně pocuchat fasádu, ne-li se úplně zničit. Proto hledali všemožné způsoby, jak podrývat a rozvracet soc.země zvenku i zevnitř. Ta vaše oslavenkyně patřila do té druhé skupiny, o to hůř, angažovala se pouze pro sebe a pro své kumpány-kapitalisty, proti lidu, v té době ještě minimálně zviklaného západní propagandou, proti státu, proti pokroku. Slovo "demokracie" má ve spojení s kapitalismem vždy jiný, lživý, krycí význam, je zcela zprofanované a bez obsahu a hned za ním slova jako "svoboda", "láska"apod. Současní fašisté si uzurpovali právo na tato slova totálně a úspěšně jimi kryjí sebe(nazývají se demokraté) i svoji politiku(tu nazývají svobodou, láskou, demokracií apod.), ale která se pravým jménem nazývá konzum neboli fašismus jako normalita. A stane-li se něco normalitou, průměrní občané tady končí, neb nemají ani tu nejmenší šanci zjistit/poznat/vidět, o co tu vlastně jde, a jde tu opravdu o hodně - o nejrozsáhlejší/ nejkomplexnější zotročení lidstva v dějinách. Příklad? Supermarkety narvané jedovatými potravinami se staly běžnou normalitou, a proto to už nikoho nevzrušuje a lidé se vlastně tráví dobrovolně, plynové komory zatím nejsou potřeba. Ale časem se např. stane normalitou i likvidace lidí, kteří zatěžují státní kasu, starých, nemocných, handicapovaných apod. a plynové komory či ještě důmyslnější zařízení se opět začnou stavět... Prostě svět bude vypadat tak, jak to chtějí průměrní občané, protože ti mají v těch svých "demokratických" volbách hlavní slovo, a je jim celkem šumafuk, že ten, koho zvolili, s nimi pak zatočí podle svého. Příště si zvolí toho druhého, třetího, který jim lépe namaže med kolem huby, a vůbec nepřemýšlí, že šlapou stále dokola z bláta do louže. A to je ta vaše celá slavná "demokracie"...Já mám velmi ráda stará lidová moudra/přísloví, a tady platí "Kdo chce kam, pomozme mu tam". ()

Helldo 

všechny recenze uživatele

Poselství větší filmu... (jenž sám o sobě není zdaleka tak zlý, jak by mohlo evokovat zdejší hodnocení). ()

cyphercz 

všechny recenze uživatele

Je to velmi podobné Českému století, v podstatě by to mohla být "ztracená epizoda", která je jen o něco delší než zbytek. Dokonce i ten Kléma je tu hraný stejným hercem, nemluvě o poměrně prkenném recitování textů, nepřirozeném jednání postav atp. Ale přesto všechno je tu pro mě klíčové to poselství - věrně zobrazené události přelomu 40. a 50. let. Když bych si měl vybrat mezi americkým stylem natáčení historických filmů, kde je té reality minimum, a tím českým, o dost nezáživnějším, ale historicky 10x přesnějším, tak rozhodně volím ten český, protože se prostě drží historie a faktů, a o to tu snad má jít, ne?? Je nesmírně důležité, že tenhle film vznikl a viděla ho další generace Čechů a snad nejenom ona. ()

Danqo 

všechny recenze uživatele

Tri hviezdičky z milosti, za dobre zamaskovanú Chýlkovú, za autentické české, slovenské i hebrejské prízvuky v angličtine, za technické a vizuálne prevedenie. No ale ako tu podotkli mnohí – nie film, ale sled záberov. Žiaden prínos. Herecká smotánka, niektorí výborní herci boli zbytočne obsadení do vedľajších úloh (Nosek, Vagnerová), Geislerová do toho filmu vôbec nepatrila. Mici bol autentický, ale nie do svojej roly. Podozrivo veľký priestor bol venovaný nepodstatným udalostiam, zatiaľ čo dôležité pasáže boli brané rýchlikom. Zaujímala by ma odozva medzinárodného publika. ()

Derny 

všechny recenze uživatele

Je mi docela líto, že film o silné osobnosti, která ve skutečnosti v dobách nejtemnějšího komunismu u nás tolik zkusila a přitom jako jedna z nemnoha si zachovala tvář, musím tak nízko hodnotit. Ale když je film natolik špatný, bylo by hloupé jej chválit jen pro sílu látky. Naopak. Nepodporujme znehodnocování příběhů těch, kteří toho v životě pro čest a dobro ostatních tolik vytrpěli, pro které bylo svědomí více než vlastní život. Což o to, špatný film může být. Braků, co neublíží, je spousta (ač některé diváku zabijí mnoho mozkových buněk a případně hrozí prasklá cévka či pocity beznaděje). Nicméně produkční by přes své síto neměli pustit věc, která není ani zdaleka hodna svého námětu, pokud se týká života historické osobnosti s pohnutým osudem. To se bohužel stalo u Milady Horákové, jejíž osud sežvýkal do zmateného scénáře nějaký sváteční pisálek. Spousta scén zbytečných, některé přehnané a nepravdivé, témata filmu rozlítaná. Podle mě i ti herci, až na Geislerovou, nic moc nepředvedli. Co se týká atmosféry, tak jsem si vůbec nevšiml, že jsem v padesátých. Vím, že filmy Ve stínu nebo Hořící keř jsou špička, ale filmů s takovým tématem očekávám, že jim aspoň po tý kotníky budou sahat. Ale ne, tenhle zdaleka ne. Co se týká života, názorů a utrpení Milady Horákové, zůstanu raději u čtení učebnic a článků, které mi sdělí více, stejně tak mě více dojmou než tento po.., tedy přečin. ()

rybicka11 odpad!

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že Hepnarová je nejhorší český film ze všech a že ji jiný nepřekročí. Ale Milada pokořila rekord v krátkém čase. Nikdy nic mi nezkazilo tak celý den, jako dnešní zhlédnutí tohohle shitu na amatérské úrovni a ještě s plno chybami. Tohle je poplivání cti Horákové. ()

oli009 

všechny recenze uživatele

Asi se to ještě nikdy nestalo a dost pravděpodobně už se to nikdy nebude opakovat, ale tentokrát poprvé musím souhlasit s recenzí Mirky Spáčilové. Milada není úplně špatný film. Kdyby byl, tak mi v kině neuběhne tak rychle.Ale je pravda, že těží především ze silného tématu, z velikosti osobnosti Horákové. Bez ní by byl úplně podprůměrným filmem o známé osobě. Bez větší jiskry, tajemna, napětí, života. Jedná se spíš o sérii dobře nasnímaných a pěkně vypadajících obrázků, které tvoří hodně rozházenou mozaiku. Některé jsem sotva pochopila, protože podle mě do sebe tak docela nezapadaly. Anebo jsem prostě nedokázala ocenit jejich umělecký podtext, jestli tam nějaký vůbec byl k nalezení. Každopádně souhlasím, že jsme Miladu potřebovali. Dost dobře stále nechápu, jak je možné že předtím o ní nebyl nikdy dříve natočen žádný film a že jsme tyto ledy prolomili až letos. A v tom především je film důležitý a silný - je první. A alespoň snaha se ocenit musí, protože tak mizerné, jak někteří píší mi to nepřišlo. Možná je to skutečně jen díky silné osobnosti Milady Horákové, ale peněz za lístek do kina vážně nelituji. ()

Chilly00 

všechny recenze uživatele

Milada nefunguje v narativní ani stylistické rovině. Je znát, že se při postprodukci hodně stříhalo a jednotlivé scény na sebe nenavazují, nebo jen odkazují na události, které si musíme domyslet. Čímž selhává tempo vyprávění a jakékoliv napětí se vytrácí. Výsledný dojem působí jako za sebou náhodně poskládané scénky bez pointy, ve kterých je styčným bodem pouze chladně působící postava Milady. Na stylistické úrovni pak máme množství zastaralých a neobratných prvků – zatmívačky, berličky v podobě novinových zpráv, přehnaně ilustrativní hudba, toporné a šablonovité herectví. Všechno dohromady pak ve výsledku vytváří nepovedený film, který se režisérovi rozpadá pod rukama a v divákovi nevyvolává žádné emoce, svou upachtěností a zmateností možná jen únavu. Camea českých hereckých hvězd pak jen posilují dojem snahy lacině zaujmout a rozhodnutí snímek promítat v anglickém znění s českým přízvukem je vyloženě nešťastné. Jaký má smysl vytvořit černobílé rádoby archivní záběry a nechat v nich promlouvat prezidenta Gottwalda lámanou angličtinou k českým občanům? Jakkoliv může být snaha natočit poctivý film o důležité ženě českých dějin velká, někdy prostě nestačí. A tak mě jen napadá, kolik podobných osobností v naší historii máme, aby se jejich osudy mohlo podobným způsobem plýtvat. ()

Lyžař 

všechny recenze uživatele

Bohužel. Sice jsem se před kinem samotným dost najedl, ale to pořád neznamená, že budu celou první polovinu filmu usínat. Jakoby byl film rozdělený na dvě poloviny. První z nich je chaotická, popisová. S tím, že jako by ji točil někdo úplně jiný. Pak se to ale všechno rozjede. Děj jede jakoby z kopce, pořád něco. Konec už je srdceryvný, ale ať si ho každý prožije sám. Ale hlavní chyby? Hudba. Ach ta hudba. Jasně, dá se říct, že je dobře, že se tohohle filmu chytli z ciziny - Netflix. Ale krom kamery a scén to vlastně nic nezískalo. Hudba, přechody zvuků, dabing, špatnej vtip :-( Režie: **; Scénář: ***; Herci: ***; Hudba/zvuky: odpad! ()

Kulda24 

všechny recenze uživatele

David Mrnka si ukousl moc velké sousto. Jako zastánce režie, scénáře i produkce se David moc nepochlubil a myslím si, že kdyby zůstal jenom u režie, tak by to dopadlo mnohem lépe. Milada zastupuje významnou část naší historie a díky tomu z toho šlo vytřískat velké, dojemné, ale i kruté drama. Bohužel místo toho jsme dostali příběh který je lineární, nezajímavý a nudný. Tohle si ale naše Milada nezaslouží. Herci se opravdu snaží a musím je i pochválit, ale to bohužel nezakryje to, že scénář je opravdu zle napsaný a některé dialogy mi ani nedávaly smysl. To samé bylo u struktury jednotlivých scén, které byly mnohdy nelogické a zbytečné. Vše podtrhovaly otravné mini scénky z přírody a školy, které jak jinak byly zbytečné a mnohokrát se opakující. Tyto scény navíc končily jakousi zatmívačkou, kterou opravdu používali až moc často. V kině jsem to chtěl i počítat. Ale abych jenom nekritizoval, tak musím film pochválit za hezkou výpravu a občasnou klavírní hudbu. Pro příště bych rozhodně ocenil, kdyby do filmu přidali trochu násilí a emocí, jelikož to by tomu opravdu dodalo šťávu. Za mě trochu zklamání. 50% ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snímek o Miladě Horákové tu bezpochyby rozhodně chyběl a tak sláva za odvážný tým, který se do toho s vervou sobě vlastní pustil. Vzal si na bedra velmi těžké břímě a vydal se cestou vskutku nelehkou. Snímek je tady a tak co s ním. Námět je postaven dobře. Začíná se činnostmi za války a tak se neznalý divák dozví, že Milada udělala pro republiku v podstatě to samé, co letci RAF, kteří za komunismu skončili úplně stejně jako ona. Dozví se, že se po válce angažovala ve vládě, kde zašedlá atmosféra připomíná mimo jiné např. snímek ´Ucho´. Stačí setsakramentsky málo aby vznikl problém. A že se problém skutečně objevil již víme. Pak už se film zajímá hlavně vězněním, výslechy a soudem. Ano, námětově je příběh vystavěn dobře, ale bohužel scenáristicky je sepsaný ledabyle. Chybí tomu prostě ta správná filmová nit. Celkově to totiž vypadá jako sestřih seriálu. Snaha o plynulost sice je, ale k zaujetí diváka nějakou pevnou dějovou linkou a dramatem je tu bohapustě pramálo. Na takový film je i ostudou značně malý rozpočet. Ona doba se ve snímku prostě uvěřit nedá. ÚPP ve světových blockbusterových snímcích dělá divy a v českém filmu nic? Na film určený do kin je i ostudou použití dobových filmových záběrů, stejně jako to udělali tvůrci u TV snímku ´Monstrum´. Sice se dá pochopit snaha ušetřit, ale film měl být odkazem doby a současného mladého diváka šokovat a ne vytvořit nic neříkající polodokumentární cosi. Alespoň tu komunisté nejsou zvýrazněni jako schizofrenní jedinci, jak je poslední dobou zvykem, opět viz. ´Monstrum´. Scény s výslechy jsou chabé a soud jako takový opět naprosto nic neříkající. Nic neděsí, nic nešokuje, nic nevyvolává odpor k danému režimu a soudnímu systému 50. let. Ne, tohle se opět nepovedlo. Měl vzniknout film vzdávající Miladě Horákové poctu a ne jen jednoduchá ledabylá převyprávěnka o jejím osudu. ()

brumbrum odpad!

všechny recenze uživatele

TO CO MALO BYT?!?!?! Akoze preco je to v pseudo-anglictine? To uz ucitelka v materskej uci deti lepsie vyslovovat nez tato humoreska! Takto sprznit dejiny, fujha.. Velka skoda, tesili sme sa na to.. Herci aj dejiny mozu byt lubovolne dobre, ale fakt sa to neda pozerat; prvych 10 minut som furt cakal, ze to je len vtip s tou czanglictinou, ale zial, ono to mysleli vazne.. ODPAD, aka skoda, za formu dat ODPAD je hrozne, vacsinou je to naopak, ze obsah je odpad a forma skvela, tuna zial opacne., ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

57 %? To jako vážně? Když beru v úvahu, že se jedná o režisérovu prvotinu, musím být ve výsledku štědrý. A to nejen kvůli tomu. Možná kvality filmu ničil dabing, ale já spatřil originální verzi, která navzdory hrozivému očekávání nepůsobila vůbec rušivě. Herci totiž usilovali o to, aby jejich angličtina působila co nejvíce přirozeně. A dle mého názoru to vyšlo. Nejen díky tomu, že se tu mluví anglicky a jsou zde přítomní zahraniční herci, musím podotknout, že film působí docela "světově". Líbila se mi celková stylizace i to, že výsledné vzezření nepůsobí "televizně", i když se vše odehrává spíše v minimalistických lokacích. I scénář plný úderných hesel tomuto feelingu přispívá. S chutí se poslouchá i soundtrack, který podtrhuje úzkostnou atmosféru snímku. Svým způsobem je mi sympatické, že se film nesnažil být objektivní a poukazoval vší silou na hrůznosti obou nechvalně známých totalitních režimů. Jediný zápor vidím v křečovitě provedené první čtvrtině filmu, kde se násilně přeskakuje mezi událostmi. K pospojování asociací následně dochází poněkud opožděně. Jinak jsem ale spokojen. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

„Padám, padám, tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. Miluji tuto zem, miluji tento lid, budujte mu blahobyt. Odcházím bez nenávisti k vám. Přeji vám to, přeji vám to…..“. Mrazí, že? Já mám teda husinu velikosti hlouposti voličů Komunistické strany. No a podobné emoce jsem čekat i od tohoto skutečnými událostmi podpořeného dramatu. No, bohužel. Nebudu si hrát na hrdinu a přiznám, že při posledním setkání s dcerou mi slza ukápla i nenávist vůči jisté sortě lidí fungovala na sto procent, ale jinak nic moc. Za prvé, život paní Milady byla taková „jízda“, že by si zasloužil minimálně dalších několik hodin. Nebál bych se otřít o dětství, dospívání, seznámení s manželem. Víc bych se věnoval jejímu věznění v Aichachu, její politické činnosti i dalším osudům její dcery a manžela po její smrti. Dále chybí náboj….jako by si tvůrci řekli: otevírat podobné témata je teď in a samotná jeho síla udělá vše potřebné. Kamera, střih, kouskování děje, souvislosti, nutnost předabovat herce….ruší, vadí, není důstojné zpracovávané látky. Takové filmy je třeba točit a podobné události je třeba připomínat, ale jenom samo jméno Milana Horáková vše nespasí. ()

alambert 

všechny recenze uživatele

Sorryjako, ale tohle je hrozný. Nedivil bych se, kdyby mladší diváci nabyli dojmu, že komunisti byli vlastně hodní, když popravovali tak otravné lidi, jak Milada Horáková v tomto filmu vypadá. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebyl tak důležitý a potřebný film, tak bych to hodil do odpadu. Naprosto diletantská práce! Proč takové závažné a silné téma nenatočil někdo zkušenější? Příšerné dialogy, ve kterých se všichni baví jakoby z povinnosti, chybí tu autentincita a spontánnost. Všechno je takové nepřirozené a škrobené! A ten střih (např. vražda či sebevražda Jana Masaryka!)! Je to velká škoda, protože právě na životě a osudu Milady Horákové bylo možno přiblížit mladým lidem, kteří komunismus nezažili zrůdnost tohoto naoko lidsky se tvářícího režimu. Ty tři hvězdy tedy " jen " za tu výpovídající hodnotu, neboť natočený materiál stojí za houby! ()

mardun 

všechny recenze uživatele

Tohle je VELKE zklamani. O Milade Horakove by se mohl natocit perfektni film. Tohle stalo za starou backoru. Vyprava, Rezie, Strih..... Velke MINUS. ()

FeroFabus 

všechny recenze uživatele

Všechno špatně. Špatná režie, špatné dialogy, špatný střih atd.Kdo to je ten Mrnka? Prý sám sebe označuje za zarytého antikomunismu i když je ročník 1978 a od patnácti let žije v Austrálii a v USA. A ten Robert Contant to je E.T. nebo kdo? Zřejmě Mrnkův americký kámoš, který jako svoji prvotinu si dovolí napsat scénář z české historie o kterě pochybuji, že něco ví.Jestli tohle měla být pocta Miladě Horákové, tak se to fakt nepovedlo. Asi tak 20% a to jen díky některým hereckým výkonům(Dulava, Javorský). ()

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Reklama

Reklama