Reklama

Reklama

V polovině 80. let došlo na anglickém venkově ke znásilnění a vraždám dvou mladých dívek. Policisté byli při pátrání po pachateli bezradní, dokud se nerozhodli využít průlomovou metodu – analýzu DNA... V roce 1983 je ve vesnici Leicester znásilněna a zavražděna 15letá Linda Mannová. Vyšetřování se ujímá vrchní superintendent David Baker se svým týmem. Baker je přesvědčený o tom, že vrahem je někdo z místních, ale ani po měsících pátrání a výslechů se nepodaří vysledovat podezřelého. Vědec Alec Jeffreys mezitím objeví unikátní techniku, jak číst lidskou DNA a poprvé ji využije na praktickém příkladu, kdy pomůže u soudu obhájit údajného ilegálního imigranta. Uplynou tři roky a v Leicesteru dojde k dalšímu znásilnění a vraždě. Obětí je 15letá Dawn Ashworthová. I její smrt vyšetřuje Baker, kterému začne být jasné, že obě dívky nejspíš zabil stejný pachatel. K vraždě Dawn se přizná jeden z místních mladíků. Baker se doslechne o Jeffreysových objevech a osloví ho, zda by nechtěl pomoci při vyšetřování. Jeffreys souhlasí a hned prokáže nevinu mladíka, který se přiznal jen, aby se předvedl před spolužáky. Baker je se svými lidmi vlastně na začátku a společně s Jeffreysem ewe rozhodnou pro experiment - pokusí se vzít vzorek krve všem mužům, kteří v době vražd žili v Leicesteru. Vzorky jsou odebírány tisícům mužů a policie vyslýchá ty, kteří vzorek odmítají podat... (TV Prima)

(více)

Recenze (39)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zmiňuje to zde každý druhý a při sledování to pak nesporně napadne úplně každého, ale to naprosto nic nemění na prostém faktu, že toto prostě je každým coulem "znovuobnovení" konceptu cyklu Dobrodružství kriminalistiky v britském podání. Simm s Threlfallem tradičně výteční, atmosféra ponurá, průběh napínavý i sympaticky osobní a tak jedinou nevýhodou je, že být obě epizody pokráceny o cca deset minut, tak by to nemělo žádný dopad na cokoli. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Britská minisérie, která se mírně liší od ostatních, protože jsem se zaměřila víc na skutečnosti odehrávající se v souvislosti s vraždami, ale z jiného úhlu pohledu. Nesmírně obdivuji ten zápal, obrovské nasazení a čas, který tomuto případu věnoval nejen policista Baker, ale potažmo i lékař a vědec Alec Jeffreys, který na úkor své rodiny, hledal souvislosti s právě objeveným zázrakem, kterou je genetická informace v DNA a je u každého jednotlivce odlišná. Otestovat téměř 5000 lidí.....neskutečné ! Jak dlouho jim trvalo, než dopadli vraha? To už se dozvíte z této dvoudílné minisérie, která se možná dočká pokračování. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Jak jsem se dozvěděl z ostatních komentářů, tak by se mělo jednat o dvoudílnej seriál, ale já jsem to v televizi viděl dohromady v jednom kuse. Nicméně asi jsem vytušil, kde první díl končí a druhej začíná. Takže první díl je bez debat výbornej. Je napínavej, má atmosféru a na konci přijde zajímavej zvrat ve vyšetřování. To by bylo minimálně na 4 hvězdy. Jenže pak přijde nemastnej, neslanej druhej díl, kterej je teda hlavně o tom pátrání po DNA. To je zrovna takový téma, že to moc zábavně asi natočit ani nejde. Když to budu hodnotit jako celek, tak je to na 3 hvězdy. Asi by bylo lepší o tomto případu natočit normální dokument. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

V malom mestečku Narborough je jedného dňa objavené telo 15 ročnej školáčky, ktorá bola znásilnená, a následne zaškrtená. Ubehol rok, polícia je v prípade vyšetrovanie úplne bezradná, keď sa z ničoho nič v odľahlej časti neďalekého Enderby objaví ďalšia obeť. K samotnému činu sa vrchnému komisárovi policajného oddelenia Davidovi Bakerovi prizná miestny mladík Gavin Hopkirk, ktorý je napriek ústnemu doznaniu zbavený veškerýc obvinení. Dôvod je úplne prostý. Test "DNA" Dr. Aleka Jeffreyho z Leicesterskej Univerzity nepreukázal žiadnu zhodu s DNA páchateľa. Detektív Baker sa tak spolu so svojim tímom vyšetrovateľov ocitá v slepej uličke ... Absolútne, ale absolútne podľa môjho gusta!!! Síce bez mimoriadne temnej atmosféry, no zato so správnou dávkou napätia v podobe odkrytia identity vraha, v kombinácii s takmer detailným pohľadom na prelomové vyšetrovanie za pomoci využitia DNA. V závere sa človek dočká niekoľkých zvratov, takže ja mile rád "trošku nadhodnotím". Na TV počin, skvelé spracovanie! A aby som nezabudol, "film" je natočený podľa skutočných udalostí (!). ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Nuž na rovinu .. keby ten strapatý mladík nešiel s partiou do krčmy, tak by nebolo príbehu. Ten bol zaujímavý, spracovanie bolo dobré, ani chvíľu nuda. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

OK, ako kriminálny skutočný príbeh o tom, ako sa analýzou DNA zlepšilo vyšetrovanie vrážd, na to to stačí. Ale ak čakáte nejaký napínavý trhiller, atmosféru, zvraty, z ktorých odpadávate, tak ste na zlej adrese. Film, resp. dvojdielny seriál je suchý, strohý, tak typicky anglický, len bez humoru. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nejde ani tak o detektivní příběh, jako o způsob pátrání tentokrát novátorskou metodou s pomocí DNA. Je to taková ilustrace doby a forenzní techniky. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Britská policie si neví rady s nalezením sériového vraha a tak sáhne po tehdy neortodoxní metodě - testům DNA. To její už tak mravenčí práci udělá sice ještě nitěrnější, ale vede to k úspěchu a to je hlavní. To přirovnání k Dobrodružství kriminalistiky sedí, protože série také vypráví o jedné z přelomových metod, bez které, podobně jako třeba bez otisků prstů, už policejní vyšetřování neumíme představit. Pánové Baker a Jeffreys si zaslouží absolutorium za trpělivost a obětavost, díky níž se riziko úniků před spravedlností výrazně snížilo. 80% ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Taková dvoudílná ostrovní verze našeho Dobrodružství kriminalistiky, na téma důkazu DNA. Kvalitní britské zpracování, které však klade větší důraz na proces vyšetřování než na vzrušující honbu za vrahem, takže žádné velké napětí se nekoná. Objektivně by to bylo na lepší trojku, ale můj oblíbený John Simm hodnocení zvedá o chlup výš. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Príbeh je o objave DNA a jeho prvom použití pri dolapení dvojnásobného vraha. Po prvé, je to veľmi smutný, zaujímavý a skutočný životný príbeh. Prvýkrát v histórii, kedy polícia použila DNA na vynesenie odsúdenia páchateľa. Po druhé musím pochváliť režiséra a scenáristu za to, že príbeh vyrozprávali realistickým, informatívnym a vecným štýlom, ktorému chýbala zvyčajná senzácia spojená s modernými drámami. 7/10 ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Velmi slusny kvalitativni uk krimi standard s intenzivni a napinavou atmosferou a misty az prekvapive poetickymi zabery. Historicke realie a okolnosti tomu pak spolecne se skvelymi ale zaroven uveritelnymi hereckymi vykony dodavaji tu spravnou stavu. John Simm mi posledni dobou prisel ve vetsine roli tak nejak stejny az sam sebe vykradejici, tento charakter pro nej predstavuje velmi svezi vitr v seznamu jeho roli a je opravdu citit, jak moc si postavu vychutnal. Davida Threlfalla bych po skvelem a morbidnim What remains takrka nepoznal. Moc prijemna zalezitost. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Výborná dramatizace případu, kdy byla DNA poprvé použitá policií k usvědčení pachatele. A tím průkopovým tandemem byli dva prací posedlí pánové, každý z jiného oboru, pohánění buldočím smyslem pro spravedlnost. Nečekejte přehnané napětí, to tady nahrazuje dramatická kvalita a záběry reálného života. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Tak anglicky suché. Rozťahané, pozvolné, proste nič, čo by vás vytrhlo zo sedadiel. Ešte aj ten casting je taký, že nikto tam nemá žiadnu emóciu, sucho dialógujú. Malo to ale za cieľ ukázať obrovský prelom vo forénznej metóde vyšetrovania a mravenčiu prácu fízlov pri takýchto prípadoch. 3 z 5 ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další vynikající britská detektivní minisérie podle skutečných událostí, nebylo tedy co zkazit. Obzvlášť, když v hlavních rolích jsou fenomenální John Simm a David Threlfall. Chvíli sice trvá, než se to rozjede, ale to je v případě britské tvorby jedině pozitivní tvrzení. A tady to platí dvojnásob, protože závěrečné dvě třetiny jsou pak opravdu dechberoucí. Napínavé, působivé, poklidné, pravdivé. Skvělé. 80%. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní, jak může být napínavé a vzrušující pomalé a titěrné hledání pravdy. Znovu jsem si uvědomila, jaké nadšení, neústupnost a odvahu musí lidé občas prokázat, aby prosadili skvělou věc. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Žádnej velkej voheň. Jak tady někdo správně poznamenal, tohle byl britskej bonusovej díl k Dobrodružství kriminalistiky. A přepálili to se stopáží, klidně se to dalo zfouknout za polovic. ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Poutavý příběh ve stylu Dobrodružství kriminalistiky natočený dost rozvleklým způsobem. Je frustrující čekat, než se k postavám dostanou informace, které film už divákovi dávno zobrazil. K tomu ještě zpomalené záběry. Jako kdyby tvůrci filmu dostali zaplaceno za stopáž. Příběh se sice odehrává v průběhu několika let, ale stručně a věcně by se to dalo shrnout do hodiny. Dostali jsme se do věku, kdy televize už nemůže konkurovat youtube kanálům typu LEMMiNO a stovkám a tisícům dalších. ()

Reklama

Reklama