Reklama

Reklama

Melanie: Dar života a smrti

  • Česko Nejnadanější dívka (festivalový název) (více)
Trailer 1

Film se odehrává v blízké budoucnosti, kdy je lidstvo téměř vyhubeno kvůli parazitické houbě, která se přenáší lidskými tekutinami. Infikovaní lidé se rychle mění v bezduché zombie, kterým se říká „hladoví“. Jedinou nadějí lidstva je malá skupina hybridních dětí druhé generace, které také patří k hladovým, ale mají schopnost myslet a učit se. Děti jsou vězněny na vojenské základně pod vedením seržanta Parkse a chodí zde i do školy, kde s nimi experimentuje doktorka Caldwellová. Hlavní učitelkou je Helen Justineauová, která zodpovídá za vzdělání dětí. Mezi dětmi vyniká nadaná dívka Melanie, která si k Helen vytvoří silné citové pouto. Když základnu přepadnou „hladoví“, Melanie uteče a spolu s ní i Helen, Caldwellová a dva přeživší vojáci, Gallagher a Dillon. Melanie má celou dobu náhubek, aby ostatní nepokousala či nesežrala. Dillon je při dalším útoku hladových zombie zabit. Skupina dojde pěšky do Londýna, kde potkává zástupy hladových. Ti je ale necítí, protože se členové skupiny namazali blokovacím gelem. Na noc se uzavřou v opuštěné laboratoři. Caldwellová prozrazuje, že hladové děti druhé generace byly objeveny jako novorozeňata poté, co zabily své matky… (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (165)

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá myšlienka, ktorá by chcela rozviesť svoj svet ešte aspoň v jednej časti, ale k nej nikdy nedošlo. Videné v čase vydania na trh. Dnes by to svojou pomalosťou asi už moc neobstálo, ale zasa na druhú stranu, malo to aspoň slušné obsadenie, takže pokus o niečo viac bol zjavný. V súčasnosti je tu jeden amatérsky brak so zombie tématikou za druhým a 99% z nich sú fakt že sračky od amatérskych tvorcov, ktoré som kedysi vedel sem tam stiahnuť a pozrieť aspoň s pomocou pretáčania, ale dnes mi to už nestojí za námahu a márnenie svojho drahocenného času, ktorý radšej venujem buď niečomu novému a poriadnemu, alebo radšej overenej starej klasike, ktorú som nejaký čas nevidel. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Náhodou se mi dostala pod ruce kniha, moc se mi do ní nechtělo, protože mě film nijak neoslovil, ale nakonec jsem ji přečetl a dost mě bavila. Po přečtení jsem měl chuť si připomenout film, protože jsem si zněj za ty roky už skoro nic nepamatoval. Už od začátku tu máme několik rozdílu mezi knihou a filmem, ale vesměs jen drobnosti. Postupně se ty rozdíly zvětšují a ke konci je už film někde jinde. Kniha je svižná, akční, brutální a obsahuje pár lechtivých scén. Film nudí, efekty docela slabé, chybějící lechtivé scény a brutalita zamrzí, velké změny oproti knize v závěru spíše k horšímu. Škoda, že se více nedrželi předlohy. 50% ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Spoilery. Hlavným mínusom tohto inak prekvapivo vydareného filmu je dlhá stopáž. Postavy sú klišé (hrdinka ma svojím naivným idealizmom štvala, ale kompenzoval to sympaťák Paddy Considine alias Andy Wainwright – nie Andy Cartwright - z Jednotky príliš rýchleho nasadenia), ale zásadný problém je práve v takmer dvojhodinovej minutáži. Jej vinou postavy postupne hlúpnu a konajú predvídateľne (nesmie chýbať zrada v skupine, ani úžasný moment, kedy hrdinovia nájdu pojazdný, namakaný obrnený transportér a namiesto jeho použitia jedného spomedzi seba pošlú von, aby pešo hľadal konzervy). Negatívne vnímam i prehnane pomalý úvod, ktorý vyzerá ako niečo z Carrie. V tomto maraste očakávateľných twistov sa topia drobné, žáner jemne inovujúce detaily, ako aj príjemne nekompromisný krvavý prístup. Bizarnú korunku tomu nasadzuje vedľajšia dejová línia s deťmi, ktorá sa končí úžasne WTF. Škoda, že si tvorcovia nevyriešili autorské práva a nepomenovali to O 28 mesiacov, pretože ako súčasť Boyleovej série by to bolo o chlp zaujímavejšie, než ako samostatný film. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Nést se to celý v duchu tíživýho úvodu (prvních 35 min) a parádního finále (cca posledních 20 min) - tím spíš jako drama - byla by to pecka podstatně větší a v rozpočtu by zbylo na epičtější vizuál i masky. I tak je "The Girl with All the Gifts" výborná jednohubka plná parádního soundtracku, slušný atmosféry, dobrýho příběhu (v rámci zombie žánru), ale hlavně a především skvělýho herectví od představitelky Melanie (Sennia Nanua). ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Upřímně? Čekal jsem více. To už je na tom žánr tak špatně, že i tahle oschlá jednohubka dostává uznání? Má to celkem hezkou výpravu a lokace, celkem sluné herecké výkony a temnou notu. Na druhou stranu hlavní "hrdinka" mě spíš celý film iritovala, než cokoli jiného, a ostatní postavy to moc nezachránily, protože někdo zapomněl, že by jim mohl dát trochu hloubku a zapracovat hlouběji na vzájemné interakci. Navíc k nesympatické a otravné holce tu máme další problém - prapodivná skladba tempa filmu, která poskakovala jako detektor lži při vyprávění Vicky Pollardové. V neposlední řadě celý příběh - obsah filmu - ve mně vyvolal pocit, že jsem zrovna viděl něco, co mělo dvacet minut, a ne skoro dvě hodiny. Ještě teď dumám, jak se jim to podařilo takhle nenápadně roztáhnout. Mám teď trochu pocit, jako když otevřete velký balík chipsů, a v něm, kromě vzduchu, jsou jen dva chipsy. Dal bych dvě hvězdičky, ale za zvolený žánr přivřu oči. Což je mnohem příčetnější rozhodnutí, než tomu dát čtyři hvězdičky za to, že "hrdinkou" post-apo filmu je malá holčička (co je to za dementní komentář?). Každopádně lehké doporučení fanouškům žánru, ostatním jen ve velké nouzi. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (1)

  • Doktorka Caldwell (Glenn Close) ve filmu říká, že proměnu lidí v zombie má na svědomí houba Ophiocordyceps Unilateralis. Tato houba skutečně existuje a přezdívá se jí „zombie houba“. Avšak nenapadá člověka, nýbrž blanokřídlý hmyz. Především pak mravence rodu Camponotus. (efenberger)

Reklama

Reklama