Reklama

Reklama

Melanie: Dar života a smrti

  • Česko Nejnadanější dívka (festivalový název) (více)
Trailer 1

Film se odehrává v blízké budoucnosti, kdy je lidstvo téměř vyhubeno kvůli parazitické houbě, která se přenáší lidskými tekutinami. Infikovaní lidé se rychle mění v bezduché zombie, kterým se říká „hladoví“. Jedinou nadějí lidstva je malá skupina hybridních dětí druhé generace, které také patří k hladovým, ale mají schopnost myslet a učit se. Děti jsou vězněny na vojenské základně pod vedením seržanta Parkse a chodí zde i do školy, kde s nimi experimentuje doktorka Caldwellová. Hlavní učitelkou je Helen Justineauová, která zodpovídá za vzdělání dětí. Mezi dětmi vyniká nadaná dívka Melanie, která si k Helen vytvoří silné citové pouto. Když základnu přepadnou „hladoví“, Melanie uteče a spolu s ní i Helen, Caldwellová a dva přeživší vojáci, Gallagher a Dillon. Melanie má celou dobu náhubek, aby ostatní nepokousala či nesežrala. Dillon je při dalším útoku hladových zombie zabit. Skupina dojde pěšky do Londýna, kde potkává zástupy hladových. Ti je ale necítí, protože se členové skupiny namazali blokovacím gelem. Na noc se uzavřou v opuštěné laboratoři. Caldwellová prozrazuje, že hladové děti druhé generace byly objeveny jako novorozeňata poté, co zabily své matky… (TV Nova)

(více)

Recenze (165)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Solidní zombárna, ale v návaznosti na spokojené zahraniční recenze a pro horor nadstandardní imdb hodnocení jsem teda očekával víc. Takovým těm novodobým větším zombie klasikám jako Snyderovu "Úsvitu mrtvých" nebo Boylovým "28 dnům poté" se tahle novinka dívá na záda z velké dálky. Námět je sice nosný, do subžánru přináší některé mile nápadité prvky, ovšem zpracování mu vůbec nic nepřidává. Je to takové režijně / kreativně nemastné, neslané, až to ve mně vyvolávalo dojem lehce rozmáchlejší televizní inscenace. Nyní při psaní komentáře jsem se podíval, co má režisér Colm McCarthy za sebou, a vidím, že dojem byl správný. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet GBP 4milióny║ Tržby USA ║ Tržby Celosvetovo $4,086,096 ▐  Na Angličanov dosť vydarená zombárna, ktorá sa pohrala a dobre rozvinula určitú myšlienku o výskume nakazených a určitého života s nimi. Poteší ponurá atmosféra. /70%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Celou dobu překvapivě drsná vykrádačka Last of Us. První davová scéna působí skvěle a nečekaně. Má to áčkové obsazení a hlavní holčička, byla moc sympatická. Dojem mi malinko kazily dvě naivní scény. Jedna se soubojem dětí a pak úplný konec. Přesto se mi to líbilo. 70% ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Těch 110 minut nudy bylo neskutečných! Film se táhl jako hovno. A ten konec? Tak to už byla opravdu komedie. Nesympatické herecké obsazení, černé děcko v hlavní roli, u kterého nebylo možné zjistit pohlaví a ke všemu stupidní děj! Nedivím se, že tohle vůbec nešlo do našich kin. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Já, legenda z druhé strany. Extrémně, extrémně, extrémně dětinské strany. Že se to zcela očividně pokouší komentovat rasové vztahy, tudíž ze zdvořilosti radši opomíjím. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

První příjemný zářez za rok 2017. Člověk by si řekl, že Zombie žánr za tu řadu let už nemá, co nabídnout a jen minulý rok jsme dostali vynikající zástupce žánru z Koree a Japonska,nyní to jsou Britové. Za filmem stáli poměrně inteligentní tvůrci, kteří servírují divákovi zcela nový a odlišný pohled na Zombie nákazu, hýří se to zajímavými a inovačními nápady a když dojde na akci o krvavé headshoty není nouze. Herecké výkony na poměry hororu jsou nadprůměrné, především hlavní holčička hrála velmi obstojně a byť film disponuje pomalejším tempem, divák se nenudí. Zombie děcka v závěru bych rád viděl v samostatném filmu, naháněli mi husí kůži. Story 7/10, Atmosféra 7/10, Gore 6/10, Vizuál 6/10, Akce 6/10, Napětí 7/10,Humor 0/10. Zábavnost 6/10, Lekačky 0/10. 70% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Spoilery. Hlavným mínusom tohto inak prekvapivo vydareného filmu je dlhá stopáž. Postavy sú klišé (hrdinka ma svojím naivným idealizmom štvala, ale kompenzoval to sympaťák Paddy Considine alias Andy Wainwright – nie Andy Cartwright - z Jednotky príliš rýchleho nasadenia), ale zásadný problém je práve v takmer dvojhodinovej minutáži. Jej vinou postavy postupne hlúpnu a konajú predvídateľne (nesmie chýbať zrada v skupine, ani úžasný moment, kedy hrdinovia nájdu pojazdný, namakaný obrnený transportér a namiesto jeho použitia jedného spomedzi seba pošlú von, aby pešo hľadal konzervy). Negatívne vnímam i prehnane pomalý úvod, ktorý vyzerá ako niečo z Carrie. V tomto maraste očakávateľných twistov sa topia drobné, žáner jemne inovujúce detaily, ako aj príjemne nekompromisný krvavý prístup. Bizarnú korunku tomu nasadzuje vedľajšia dejová línia s deťmi, ktorá sa končí úžasne WTF. Škoda, že si tvorcovia nevyriešili autorské práva a nepomenovali to O 28 mesiacov, pretože ako súčasť Boyleovej série by to bolo o chlp zaujímavejšie, než ako samostatný film. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Zombie horor, co kouká na druhou stranu barikády. Hlavní postavou je totiž malá Venus Williams (jen s hnusnym přízvukem), která se otrocky strašně ráda učí dějinám a po vzoru Hannibala Lectera nosí na držce masku. Proč? Protože i navzdory svýmu masožravýmu původu lidi nežere, nýbrž se chce kamarádit. A to natolik, že je schopna odlákat pozornost svých mrtvých nejbližších ke kusu štěkajícího masa. Sama totiž lidskou potravou pohrdá a radši se cpe potulnýma kočkama nebo holubama. Pche! Ústřední nápad teda zajímavej, i když těžko uvěřitelnej už od dob Romera. Snímek má však svojí specifickou atmošku a několik povedenejch davovejch scén. Bohužel s postavama je to horší: ty - snad až na výjimku skvěle proradný Glenn Close - jsou těžce zaměnitelný a koukat v zombie hororu na Mirka Dušína s kozama fakt nemusim. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Dětská/Teen dystopie je vážně metla současné filmové tvorby, žánru sci-fi především. Naštěstí nepostihla zlaté období z přelomu století, jinak by vzniklo tak maximálně "28 životních lásek poté", "Úsvit rtěnek" a "REC" by se netočil v činžáku, ale ve fotbalové akademii FC Barcelona. Tento film je ukázkovým příkladem, že pokud by v něm nebylo ani jedno dítě (a je mi fakt u prdele, že jde o adaptaci knihy), pak mohl fanoušek žánru dostat po hodně dlouhé době skutečně nadprůměrný zombie film z postapokalyptického prostředí, ve kterém nechybí nic, co musí žánr v 21. století obsahovat, a to je především nebezpečnost samotných zombies (ne, vy šetřílci z WD, s těmi svými ploužícími se parodiemi a telenovelou se můžete jít zahrabat do minulého století, kam patříte). Bohužel, ačkoliv je zde krev, akce a na zombie horor celkem stereotypní ale stále fungující zápletka, nestojí to v podstatě za pozornost. Čtvrtinu stopáže tvoří výuka dětí v provizorní škole a kolem poloviny jakési nezajímavé sledování holky jak chodí po městě, což bylo až nesnesitelné ve chvíli, kdy si dala s dalšími dětmi batlle, kdo bude lépe parodovat zvířecí chování, drsně se tvářit, dětským hlasem řvát a rozmachovat se s ohebnou gumovou napodobeninou baseballové pálky, kterou se postprodukce ani neobtěžovala zamaskovat nějakým důmyslnějším střihem. Bylo mi až trapně za dospělé herce, když kolem nich ve vážně se beroucím hororovém filmu pobíhala školka a cenila na ně teatrálně zuby, aby demonstrovala svojí nesmírnou nebezpečnost. Dospělí herci tedy dostali k dispozici tu zbylou čtvrtinu filmu k nástřelu celé zápletky a reálií zničeného světa, předvedení akce a vlastně všeho zábavného, co ve filmu za ty dvě hodiny bylo. Zbytek tvořil již zmíněný balast v podobě cesty do duše dítěte, jehož mozek je obklopen houbou - jo, bylo to přesně tak debilní jak to zní. 60 % ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Jakožto zdejší hororový expert nemám zombie subžánr příliš v oblibě, jelikož jsem nucen téměř pravidelně udělit velmi nízké hodnocení. Ne jinak tomu bylo i u snímku Girl with All the Gifts, na který bych si pár dnů po projekci již zřejmě vůbec nevzpomněl, kdyby k němu tedy Cristobal Tapia de Veer nezkomponoval tak znamenitý soundtrack, jehož ústřední hypnotická skladba doslova penetruje divákovu mysl. Horor začíná slibně. Divák musí chvíli čekat na vodítka, která mu umožní základní orientaci v příběhu, což napomůže k vybudování uspokojivé atmosféry nejistoty. Jenže snímek se z hororového hlediska nijak nevyvíjí, naopak stagnuje a opravdový fanoušek žánru tak bude z výsledku nepochybně zklamán. Girl with All the Gifts ode mě obdrží pouhé dvě hvězdy a nezbývá než doufat, že pranostika "Jak na Nový rok, tak po celý rok" tentokrát ve své předpovědi selže. V opačném případě by nás po hororové hojnosti roku 2016 letos čekalo období hororového sucha. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Po delší době zombie kousek, který stojí za pozornost. Minimálně už pro svou výjimečnost: Hlavní hrdinkou je totiž malá zombie holčička, což není zrovna běžným pravidlem tohoto subžánru. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Na vojenskej základni prebývajú vojaci, ktorí chránia stredisko výskumu detí, ktoré sú nakazené zvláštnym vírusom. Snažia sa pozorovať zmeny ich správania a zistiť, čo spôsobuje ich agresivitu a zmeny správania, čo by viedlo k nájdeniu protilátky. Zo všetkých detí najviac vyniká šikovná Melanie, ktorá je inteligentnejšia ako všetky ostatné deti a dokáže dokonca kontrolovať svoju túžbu po mäse. Po útoku nakazených sú šiesti členovia nútení opustiť základňu. Melanie je medzi nimi a chce im pomôcť, ale dôvera ostatných k nakazenému dievčaťu, ktoré ich môže okamžite zabiť, je nízka. Melanie je však ich jedinou nádejou k prežitiu. - Väčšinou od týchto hororových projektov, ktoré natáčajú velké a známe štúdiá, nič nečakám, pretože vo výsledku je hororových asi 5 minút z celého diela, ale u The Girl with All the Gifts sa o nič podobné nejedná. Ide o pôsobivo napísaný príbeh, v ktorom na mňa najlepší dojem urobila Sennia Nanua. Ako nielen hororový debut, ale aj prvý celovečerný projekt, ide o velmi vydarený výkon. Tie malé, inteligentné a talentované dievčatá s ostrihanými vlasmi v poslednej dobe v hororoch žiaria. Príbeh je napísaný perfektne a neustále je cítiť nedôvera medzi normálnymi postavami a Melanie, ktorá je nebezpečná a nikto nevie, kedy môže prísť chuť na ludské mäso. Zombie nevyzerajú zle a sú extrémne rýchli a krvi je tiež na tento štýl hororu dosť. V neposlednom rade sa mi velmi páčil aj soundtrack, ktorý je intenzívny a hodí sa sem perfektne. Prekvapuje ma, že ho má na svedomí človek, ktorý ešte pre celovečerný film hudbu nikdy nerobil a dúfam, že sa uchytí, pretože má talent a v TV produkcii je ho škoda. Musím spomenúť aj pár negatív, ktorým bolo hlavne pomalé tempo, ktoré mi u hororov so Zombie nikdy nesedí. Taktiež mi nesedel trochu nešikovný záver, v ktorom sa už žiadne masky neukázali a nedostal som odpoveď takmer na žiadnu z mnohých otázok, ktoré pri pozeraní vznikli. Inak je to však velmi dobre zvládnutý projekt. Hovorí sa, že ako na Nový rok, tak po celý rok, takže ak budú všetky horory v roku 2017 aspoň na takejto úrovni, budem velmi spokojný. + herečka z Hansel & Gretel: Witch Hunters + herečka z Vampire Academy ()

whack 

všechny recenze uživatele

„Reakce subjektu. Mimořádné napodobení vypozorovaného chování. Otazník.“ –Stále si to myslíte, doktorko Caldwellová? –Ne. –Jsme živí? –Ano. Jste živí. –Tak proč bychom pro vás měli zemřít my? Je jedno, kto je pod skalpelom, keď zomiera za chyby niekoho druhého - je to zle. Dej sa vlečie, zachraňuje to malá Melanie, ktorej záverečné počínanie bolo nečakané. Ale aj tak priemer. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Konečne zase nejaký trochu netradičný film so zombie tématikou, ktorý je navyše po všetkých stránkach dostatočne kvalitne zvládnutý, aj keď nie je zase až tak originálny, ako to na prvý pohľad vyzerá. Ako som si všimol, v poslednej dobe sú v móde výnimočné deti, ktoré sú skúmané vo vedeckých komplexoch, ale stále to nie je ešte až tak ohrané, aby mi to prekážalo a tak aj tú rozbehovú úvodnú polhodinu som si užil, dokonca za zvyškom filmu vôbec v ničom nezaostáva. Je to komorné a keby som o filme vopred nevedel, ani by som si neuvedomil, že sa jedná o zombie tématiku, ale je to dobre zvládnuté a zaujal ma hlavne ten odosobnený prístup ku deťom, kedy boli väčšinou ľudí vnímané skôr ako veci. Následne sa už dej presunie do terénu a tak divák má možnost lepšie sa zoznámiť s touto zombie apokalypsou. Tempo je síce po celý čas také pomalšie a vlastne ani tak moc sa tu toho neudeje, ale vynahradzuje to slušná atmosféra, nájde sa tu pár dobrých nápadov a vydarených scén a navyše mi to neustále pripomínalo moju najobľúbenejšiu hru Last of us, ktorá ma dostala aj v dobe, kedy mi sú hry už roky ukradnuté množstvom spoločných prvkov a podobných lokácií. Hlavne všetko súvisiace s týmito podivnými hubami, ktoré to dosť osviežia. Na moje prekvapenie ani finále neponúkne žiadnu dynamiku alebo veľkolepú akčnú scénu, ale s tým nemám žiadny problém, to zachovanie hlavnej hrdinky a záver sa mi veľmi páčil a tá atmosféra si ma podmanila. Film nesklame ani po akčnej stránke, určite na nej moc nestojí, ale aj tak film ponúkne niekoľko vydarených sekvencií, ktorým nechýba napätie, zaujímavé momenty a ani obstojná drsnosť. Hlavne také prepadnutie základne alebo tichý pohyb medzi stojacimi zombiami som si dosť užil. Plusom je aj obsadenie, síce hlavná hrdinka mi prišla skôr len priemerná, na jednej strane obstojne zahrala zaujímavú postavu, ale mne jednoducho nebola moc sympatická, ale okolo nej sa neustále zdržujú Gemma Arterton, Paddy Considine a Glenn Close a tak spolu vytvorili sympatickú skupinu, ktorej som fandil. Režijne si v rámci možností tiež nemám na čo sťažovať, nejedná sa o žiadny veľkofilm, ale film má aj tak slušnú vizuálnu stránku a výpravu a navyše sa mi páčila aj atmosféra. A páčila sa mi aj hudba, ktorá z niektorých scén urobí slušný zážitok. Takže ja som nadmieru spokojný, žiadna žánrová klasika sa z toho nestane, ale aj tak je to jeden z tých najlepších a najzaujímavejších zombie filmov za posledné roky. 77% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Zombie blbina v typicky ulítlém britském stylingu. V některých akčních pasážích, kterých je však velmi málo, máte pocit, že koukáte na pokračování kanonády Zacka Snydera z rok 2004, jenomže zakrátko nelze nevystřízlivět. Tempo povážlivě zvolňuje, stopáž se protahuje a děj neví kudy kam. Následuje jedna stupidita za druhou, ale za ten smělý pokus o neotřelý příspěvek do subžánru, za pár babek, proč ne. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nic dobrého nás nečeká, zdá se. Alespoň podle britských tvůrců, kteří předkládají další a docela jiný pohled na zombie apokalypsu, ač se nic intenzivního před námi neodehrává. Prostě tisíce hladových a nemrtvých stále trpělivě čeká na příležitost. A divákovi je jasné, že lidstvo masivně prohrává. Námět není špatný, ale jednoduše mě to nevtáhlo tolik, jak bych si přál. Hlavní dětská hvězda poměrně nesympatická, ale na to jsem si u těch nejmenších herců už tak nějak zvykl. Ale hraje velmi slušně. Trio Gemma Arterton, Glenn Close a Paddy Considine ucházející, jen vztahy mezi nimi nejsou nějak zajímavě rozehrané. Navíc si tvůrci místy nepohlídali tempo. Jinak docela atmosférická jednohubka. Vyjma Snyderova Úsvitu mrtvých ovšem není snad jiného kusu v rámci žánru, který by stál za to si zopakovat. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Hororový nadšenec nemusí byť zrovna odborník, no mal by vedieť objektívne posúdiť akýkoľvek druh hororového subžánru. Každý jeden má svoje špecifiká, zombie nevynímajúc. Tento je pre mňa z určitého hľadiska príjemným prekvapením. Samotná story po dlhej dobe množstva otrepaných foriem spracovania pomerne originálna, pričom v kombinácii s tým podivným hudobným doprovodom to má celé akýsi čudesný, no zato vábivý šmrnc. Určite sa aj vám stáva, že natrafíte na snímok, ktorý zaradia do určitých žánrov, pričom sa po jeho vzhliadnutí pýtate samých seba, kto je viac na drogách. Či vy, alebo samotný tvorca. Tu však všetko sedí na 100%. Kto nie je fanúšikom drámy, asi ťažko si príde na svoje. Tempo je miestami katastrofálne pomalé, akcie je pomenej, všetko je v relatívnej rovine úvah ako sa čo vyvinie, takže už teraz tuším kto tento film ohundre ako prvý. Ja sa však sťažovať nemienim, pričom mi je ľúto akurát toho záveru od ktorého som čakal omnoho viac. Škoda. Takto "len" solídne tri - 65% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Živí mrtví (1. řada) meets Já, Legenda meets The Last of Us. Takže jestli si něco takovýho dovedete představit a chtěli byste to ve dvacátý verzi znovu vidět v dalším dvouhodinovým celovečeráku, poslužte si. Zamrzí jen několik legračních nedomyšleností včetně sem tam trestuhodně nepřemýšlejících postav, jinak se ale jedná o fajn sci-fi béčko s celkem nekompromisní pointou. Jsem nějakým divným způsobem rád, že už to teď nemusim číst, mám doma jiný knižní resty... ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Napínavý sci-fi příběh z nedaleké budoucnosti, kdy lidstvo postupně ovládne houba. Hned jsem si vzpomněl na Skleník B.Aldisse...Příběhově samozřejmě nic zcela nového, ale já mám tahle minimalistická postapo rád. Film samozřejmě není jen o hladových (jakási varianta na zombie). Jak už to u podobných snímků bývá, autoři se zaměřili především na zbytky lidstva, které se nějak pokoušejí přežít. Vyhlídky však mají nevalné. Jistě, speciální program počítá s výrobou vakcíny, otázkou je, zda není pozdě... Skvělá Glen Closeová předvedla jednu ze svých drsných rolí... Působivá hudba, některé záběry jsou velmi poetické (na příklad požár...). Spíše pro menšinové publikum. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi postapokalyptické snímky dělané v takovémto stylizovaném duchu. Stejně tak se mi líbí i zdejší myšlenka, která jakoby konečně vysvětluje, jak funguje zombie přeměna (pokud by se uvažovalo o tom, že tenhle film je spjatý se zombie tématikou a nejede si ve vlastním - "houbovitém" duchu), že za všechno může houba, která napadá mozek a tím ovlivňuje chování napadeného člověka a dalším plusem je myšlenka nenarozených mimin, které se přeměnou prokousaly ven z dělohy... Na ty čtyři hvězdy to ještě dá. ()

Reklama

Reklama