Reklama

Reklama

Rapl - Série 1

(série)
Česko, 2016, 12 h 52 min (Minutáž: 58–61 min)

Režie:

Jan Pachl

Scénář:

Jan Pachl

Kamera:

Marek Janda

Hrají:

Hynek Čermák, Lukáš Příkazký, Alexej Pyško, Lucie Žáčková, Tomáš Jeřábek, Kristýna Frejová, Cyril Drozda, Aneta Krejčíková, Sara Sandeva, Miroslav Etzler (více)
(další profese)

Epizody(13)

Recenze (68)

Caa 

všechny recenze uživatele

Není to úplně blbé, ale k dobrému detektivnímu seriálu tomu ještě dost chybí. Kupříkladu postava Kuneše se nikam nevyvíjí. Vyšetřování případu Hany W. v podstatě neprobíhá, takže chybí pojítko mezi jednotlivými díly. Většina pachatelů je tvůrci prozrazena už v první třetině dílu. O logické nedostatky v ději není nouze. Co se ale fakt povedlo je kamera a krásně ponurá atmosféra. ()

Bube1 

všechny recenze uživatele

Rapl je takový úkaz na české seriálové scéně. Máme zde spoustu protikladů, které někomu seriál znechutí a jiný naopak ocení alespoň snahu přinést do české televize něco neotřelého. Nejprve si tedy shrneme klady. K těm bezpochyby patří herecké obsazení a charakterizace postav. Kuneš, oba Rohanové, Gregor atd. - to jsou hmatatelné charaktery s reálnými problémy, což je u nás vzácné a hlavně je to základ celého seriálu. Dalším kladem je audio-vizuální stránka, která je jednou z nejzajímavějších kompozicí na poli televizní filmové tvorby. Severské prostředí, dobře zvolené filtry, místy mrazivá hudba - prostě pecka! No a celé to drží pohromadě díky schopné Pachlově režii. Tím ovšem klady končí a začínají nemalé zápory. Jak je Pachl dobrý režisér, tak je špatný scénárista. Nedokáže uspokojivě dotáhnout ústřední dějové linie, takže zde naleznete zbytečně moc ''výplňkových'' dílů a hodně málo těch ''podstatných'' pro vývoj postav/příběhu. Dalším velkým mínusem jsou jakékoliv akční scény. Ať už se jedná o rvačky, přestřelky, honičky aut, vždy to vypadá neuvěřitelně amatérsky až dokonce směšně. To je pro seriál s názvem RAPL celkem hřebík do rakve. Nicméně závěrem musím říci, že jsem si celou první sérii užil a na české poměry je to (ano, nebojím se to napsat) klenot! Druhá série naštěstí potvrzena, takže se těším a budu doufat, že tvůrci zapracují na nedostatcích. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Mýma očima zdařilá krimi série, každý díl má něco do sebe, jednotlivé případy jsou zajímavé, nahlédnutí do soukromí vyšetřovatelů potěšilo, celkově skvělá atmosféra a herecký ansámbl báječný.. Nejvíc na sebe poutá pozornost charismatický Hynek Čermák, nicméně Alexej Pyško, Lukáš Příkazký i Lucie Žáčková se mi moc líbili.. Tedy u mě spokojenost a hezké čtyři hvězdy.. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mé hodnocení první sezóny seriálu Rapl se v průměru vyšplhalo až na dvě hvězdičky, což mě docela překvapilo. Přiznám se, že jsem se do sledování pustil s velkým očekáváním, ale čím více epizod jsem viděl, tím víc mi bylo jasné, že Jan Pachl přecenil své síly. Původně jsem doufal v další Pustinu, ale zmýlil jsem se na celé čáře. Seriálu by určitě prospělo, kdyby se po celou dobu vyšetřovala jen vražda Hany Wagnerové, dopadení vraha v každém dílu udělalo z Jáchymova český Midsummer a výsledek pak působil poněkud směšně. Neuvěřitelné nesmysly při vyšetřování, vykolejená logika a obsazení některých neherců dílo zkázy dokonaly, ale pokud se dostanu k druhé řadě, jistě si ji nenechám ujít, protože to beru jako zkoušku odolnosti. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný a napínavý akční kriminální seriál. Po shlédnutí celé první série bych ho zařadil mezi to nejlepší, co lze v domácí produkci v daném žánru vidět. Herecké výkony úplně všech herců a celého týmu kriminalistů jsou výrazné a přesvědčivé. Sledování každého dílu mne bavilo. 4-5 hvězd (osobní poznámka na okraj: musím se dodatečně podívat na sérii Cirkus Bukowsky, který mne minul) ()

Galerie (185)

Zajímavosti (58)

  • Koroner našel vpich na levé straně krku zavražděného zubaře v podání Igora Bareše. O několik záběrů dál sledujeme rekonstrukci vraždy, jeho milenka mu vpravila jed do těla vpichem do pravé strany krku. (klukluka)
  • Je zřejmé, že filmaři s auty u železničního přejezdu koncem 51. minuty neriskovali a jedoucí vlak do scény prolnuli v postprodukci. Za Kunešovým (Hynek Čermák) autem se na přejezdu táhne světelná mlha a světla z vlaku nesvítí skrz kabinu (byly by vidět siluety osob uvnitř). Dále světlo z reflektorů Gregorova (Jan Dolanský) auta postupně „dojíždí“ do záběru až ve chvíli, kdy auto už zastavilo před přejezdem. (aquacam)
  • Efedron, který se v příběhu objevuje, je plně syntetická droga ve formě bílého krystalického prášku. Jedná se o stimulant, je alternativou k pervitinu či efedrinu. V šedesátých letech dvacátého století byl v tehdejším SSSR klinicky testován jako antidepresivum. (sator)

Reklama

Reklama