Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Monstrum sleduje osudy sochaře Otakara Švece, jeho ženy Vlasty (Zuzana Stivínová) a jeho žáka (Martin Kraus). Sochař Otakar Švec není ve filmu vyobrazen jako komunista, ale jako člověk, který se snažil normálně žít, zachovat si důstojnost, profesionalitu, lásku své ženy a důvěru kolegů. Šílená doba ale nakonec přivedla život umělce, který naprosto nečekaně vyhrál soutěž na Stalinův pomník, k tragickému konci. (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

PaRi 

všechny recenze uživatele

Až na Novotného nepřesvědčivé herecké výkony. Čemu se divit? Sta a tisícidílné telenovely, ve kterých tito "herci" "hrají" je hrát nenaučí. Navíc slabý scénář a příšerná televizní dramaturgie. To se pak může kamera, stavba a výprava snažit jak chce. Prostě pod réžií a scénářem Polesného vzniklo podprůměrné dílo, což je u tak silného námětu velká škoda. ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Musím pochválit za vybrané téma, tomuhle se asi ještě nikdo nevěnoval. Zpracování mi ale nevyhovovalo - scénář zbrklý, návaznost scén moc nefungovala. Hlavní hrdinové chvílema hrozně namachrovaní antikomunisti, což k dané době není zrovna uvěřitelné. Dialogy šroubované a toporné. A navíc skoro každý záběr končí stmívačkou a bouchnutím do bubnu, wtf... ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě co Čech, to názor, ale já bych zde zase tak kritický nebyl. Podle mého názoru jsme viděli velmi dobrý televizní film a určitě patří k tomu lepšímu, co česká produkce nabízí. Snímek na mě zanechal velmi silný dojem a ať se nám to líbí nebo ne, je to podstatná část naší historie, ať již byla jakákoliv. Domnívám se, že je velmi dobře, že takové filmy vznikají, protože lidé velmi často zapomínají, nebo možná ani nechtějí vědět, co se u nás vlastně dělo a film pro ně může být nenásilnou variantou, jak se alespoň něco málo dozvědět. Herecké výkony byly velmi dobré, Jan Novotný ztvárnil hlavní postavu Otakara Švece velmi dobře a zdatně mu ve filmu sekundoval i "český Belmondo" Martin Kraus. Film obsahuje i několik velmi silných momentů, kdy divákovi doslova běhá mráz po zádech, zejména pak scény obou sebevražd manželů Švecových. V plné nahotě je zde zobrazena i hloupost českých bolševiků, kteří do všeho mluvili a ničemu nerozuměli a dále pak samozřejmě strach a nejistota, kterou lidé v 50. letech museli prožívat. Je až s podivem, co nenormální doba mohla udělat z normálních lidí. Velmi také oceňuji významné historické milníky, které byly ve filmu zobrazeny např. smrt obou krutovládců Stalina a Gottwalda, měnová reforma, která připravila občany prakticky o všechny peníze, které měli, v nepatrné míře i proces s Miladou Horákovou, až po určité uvolnění politické atmosféry v SSSR za vlády Nikity Chruščova. Na závěr bych řekl snad jedinou větu. Každá doba nese to svoje, má své kladné i záporné stránky a nikdy za jakéhokoliv režimu nebudou spokojeni všichni. ()

Jehan 

všechny recenze uživatele

Byl jsem zvědav. Před zhlédnutím jsem v radiu vyslechl rozhovor s panem Polesným a vypadalo to slibně. Musím se přidat k těm, kdo cítí zklamání. Celkový dojem je rozpačitý, převažuje pocit, že byla promarněna velká šance. Vylezla z toho průměrná televizní záležitost, ze které vyčuhuje jen výkon Jana Novotného a trochu i Zuzany Stivínové. Je to plné křečí, anachronismů, tupých zkratek, nedotažených linek. Škoda. ()

pekas 

všechny recenze uživatele

Rozhodně stálo za to tento film vidět. Jako obvykle, nic není v životě černobílé a tento film to opět dokazuje. Stejně tak dokazuje, že kde hraje Martin Kraus, to je obvykle slabota. Dozvěděl jsem se nějaké nové informace a přibližně souhlasím se zdejším hodnocením. Za mne 63% ()

Neklan006 

všechny recenze uživatele

tyhle disidentský agitky jsou akorát stejně směšný jako ty bolševický na konci osmdesátých let. jako například ta scéna s Bóžou Modrým... ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

Další agitka a zase blbě udělaná. Tyhle filmy vypadají všechny jako přes kopírák: antikomunisté jsou pojati s veškerou vážností, zato komunisté jako komické karikatury. Všichni občané až na pár výjimek jsou nepřátelé režimu, dialogy jsou polopatistické a vysvětlující (proces s Horákovou, měnová reforma), všude znějí budovatelské písně. Navíc netuším, proč nechali Polesného psát scénář, když už mnohokrát dokázal, že to neumí, takže film nedrží pohromadě a rozpadá se do různých výjevů, oddělených zatmívačkami (!). Novotný hraje stejně jako vždy, Nesvačilová blbě, Solaříková je neuvěřitelná (už vím, proč ji kromě Ulice nikdo neobsazuje), jedině Stivínová je dobrá. ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele

Vybrané téma naprosto super, Jan Novotný v roli Švece, hodně dobrej...Rostové Novákové-tragédi,Páťa Solaříková (moc jí to slušelo) ale jinak děs...scéna s Božou Modrým mne zamrazila...ale tak nějak se z toho dalo vytěžit víc...ministr Kopecký-to bylo dílo...jenže kdo to z mladých pochopí,ten marasmus,nicotu..to,co bralo roky života a měnilo lidem charaktery... ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Svecova zena se otravila. Byla skutecne v nejake depresi? Pokud ano, dozvite se to az po sebevrazde, protoze pred ni nevypovida filmarska rec o nicem takovym. A co sochar Svec? U nej je to hodne podobne, deprese a bezvychodnost se da natocit rozhodne jinak a ucelneji. Divak to moc nevidi, nikde se nic nestupnuje, nevite o nem skoro nic. Tzn. je to jen vyvar z nosneho tematu, ve kterem sem tam plave neco, co dobre chutna a co ma docela slusny tvar. Ale vic nic. Toho je fakt skoda. TV obrazovce ale docela slusi. ()

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Už když podbarvovalo úvodní záběry Mozartovo Requiem, tak jsem si říkal, jak to je laciné. Chceš vyjádřit tragično, režisére, strč tam Requiem, o smutek je postaráno. Oni to hodnotící už většinou řekli za mě. Tak atraktivní námět - a udělat z něj takovou statickou, neživou romanci s neživotnými, těžkopádnými dialogy! Ale třeba se toho chopí jednou někdo jiný - na tohle se zapomene. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Premiéra: neděle 28. května 2017, ČT1, od 20.20 hod. * Vynikající osvětlení vzniku monstrózního ztělesnění zrůdnosti bolševického režimu. Velmi přesné byly postavy ministra informací Kopeckého a ministra Z. Nejedlého .... . Proto: 5 hvězdiček a 83 % . P. S.: kdo nezažil komunisty alespoň koncem 70. a v 80.letech (jako já), tak nepochopí ..... . ()

silak_xup 

všechny recenze uživatele

Jak zde píše spousta lidí, jedná se o hodně zajímavý námět, kde jsem tedy čekal, že hlavní téma bude stavba té sochy a ne že se vše bude točit kolik milostných aférek hlavních hrdinů, škoda. ()

zigy 

všechny recenze uživatele

50. léta byla krutá doba, to víme - viz např. Zdivočelá země, a pořád to opakovat nepřináší nic nového, tady jsem čekal něco víc, a to nepřišlo, anebo jen v náznacích. Působivé byly dobové záběry stavby pomníku. Film stojí za vidění, ale jen díky ultrazajímavému tématu. Zpracování průměr - a co mě naštvalo, člověk laik se vlastně ani nedozví, jak to stavěli.. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Docela příjemný televizní film. Bohužel nijak tuto svou kolonku nepřekračuje a drží se ve vymezených mezích. A přitom stačilo tak málo, příležitostí je tu dost. Ale jsou zahozeny a zůstává jen prach. ()

MrKrahujec 

všechny recenze uživatele

Já bych tohle zdaleka neviděl tak strašně, jako většina hodnotících. Vlastně jsem tu jednu hvězdičku ubral jen za tu určitou televiznost zpracování a některé faktické nevyváženosti (třeba ta přestěhovaná kaplička na novém místě ještě ve "starém" záběru, nebo špatně otočení andělé na sloupech Čechova mostu, apod.), ale trvám na tom, že je to film velmi potřebný, neboť konečně úplně pravdivý. Nejen, že vyslovuje plnou pravdu o smutném osudu talentovaného sochaře Otakara Švece, ale dokonce i poměrně pravdivě realisticky zobrazuje celou tu strachem ochromenou atmosféru stalinismu u nás, o které se vlastně ještě pořád tak moc nemluví. Dokonce se začíná říkat i něco ve smyslu, že se to snad dalo přežít... Tak tady je to konečně ukázané, jak se to dalo "přežít"! ()

Salvator 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý námět je znovu ničen potřebou ukazovat jaké svině ti komunisté byli. Jistě, je třeba na nelehkou nezapomenout. Prvoplánová dehonestace života pod rudou hvězdou je však zcela kontraproduktivním postupem. ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Několik autentických záběrů se našlo. Sochy se staví i bourají. Zápor - taky mohli vyhrabat autentické záběry odstřelu, v archivu státní bezpečnosti určitě jsou. ()

Reklama

Reklama