Reklama

Reklama

Jako každý rok, Georges Lajoie, jeho žena Ginette a dospívající syn Léon jezdí na prázdniny do kempu v Loulou. Připojí se k nim jejich přátelé Schumacherovi a Colinovi. Dcera Colinových - Brigitte - je mladá atraktivní dívka. Ráda se opaluje „naostro“ a toho si povšimne Georges Lajoie. To vyburcuje jeho touhu a chtíč a jednoho dne jí znásilní a zabije. Uvědomí si hrůzu svého činu a dostane strach. Ukryje její tělo poblíž ubytovny pro arabské dělníky a emigranty... (mutace)

(více)

Recenze (15)

tahit 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle francouzský thriller je nenápadný, neotřelý a provokativní. Pravda, poněkud se námětem vymyká běžné francouzské produkci, což ovšem neznamená, že by film neměl napětí, spád či důmyslně zpracovanou dějovou dramatičnost. Možná bych filmu vytknul zobecnění rasové diskriminace, protože je to oboustranná nesnáz. Což vnímavý divák pochopí, no, vždyť víte. Několik scén tu působí hodně emotivně, ale při bližším pohledu, lze konstatovat, že jsou vypočtené tak trochu na vnější efekt. Myšlenkový obsah filmu je jasný. Nicméně dá se říci, že film nepřináší nic převratně nového, ale svým způsobem smyslem filmu bylo ukázat především bez laciného způsobu, že dohnat spravedlnost v takových případech je téměř nulová šance. Ať tak či onak, nezpochybnitelně si film diváckou pozornost zaslouží, protože všechny postavy zde hrají a jednají jako by to byla skutečnost. Prostě fakt dobrý, i když to není žádná oddychovka. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Skvělá studie mechanismu iniciace rasových konfliktů, která i přes stáří 38 let nepozbyla nic ze své platnosti, aktuálnosti a naléhavosti. Vždyť v dnešní společnosti můžeme pozorovat naprosto stejné příznaky: Členové majority bojují se svými osobními frustracemi (a nejen těmi sexuálními jako u pana Lajoie), které se snaží mimo jiné zmírnit útokem na minority (frustrace->projekce->agrese); členové minority se kvůli citelné nesnášenlivosti a předsudkům uzavírají do komunit, čímž předsudky ještě zintenzivňují; jakákoli mimořádná událost, která se odehraje v těsné blízkosti členů minority, zaktivizuje nesnášenlivé členy majority k útoku na minoritu jako celek (bez ohledu na to, jestli někdo z jejích členů se na ní skutečně podílel). (SPOILER!): Ve filmu jsou všechny tyto prvky xenofobních a rasistických tendencí ukázány na možná poněkud extrémním případu vraždy mladé dívky, ale přesto je tento případ principiálně modelový. Při vyšetřování vraždy krásné Bridgitte (I. Huppert), kterou má na svědomí nenápadný přítel jejího otce Georges Lajoie (J. Carmet) je od začátku nedůvěřováno policii. Dav má totiž ve všem jasno: Udělali to ti hrozní Arabové od vedle - naprosto vše to dokazuje!!! Pravda je podřízena iracionálním emocím, latentní či explicitní nenávisti a touze zbavit se cizáctví. Co pak brání lynči a dalšímu prohlubování nesnášenlivosti? Název filmu Pan Dupont (nebo Dupont-Lajoie) není tak přiléhavý jako anglický název "The Common Man", protože je to právě ten "obyčejný člověk", který je motorem těchto tendencí. Oportunističtí a pokrytečtí představitelé "elit" (viz Léo Tartaffione v podání J.-P. Mariellea) z tohoto můžou těžit a budovat si kariéru, ale lví podíl viny leží právě na tom dupontovském obyčejném člověku, který nesnáší Araby, cikány, homosexuály (atd.) a vymýšlí si storky o jejich nebezpečnosti, zneužívání sociálních systémů, protěžování či získávání výsad... Dobrý film! ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Pomalinku se rozbíhající drama postupně ukáže ty nejtemnější stránky člověka, aniž by je kritizovalo, to ponechá na divákovi. A divák žasne. Film se blíží k hořkému finále, říkáte si, že už vás nic nepřekvapí a pak přijde pointa. Mohu bez uzardění prohlásit, že jsem z ní měla radost. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Ve filmu padne zajímavá úvaha, že „spravedlnost a policie jsou téměř kolegové.“ Jenomže pak „policie jde v noci spát“, touha po spravedlnosti splyne s touhou po pomstě, cesta k onomu cíli se odehrává s dalším probuděním lidských běsů a nakonec i nevyhutná spravedlnost dorazí... nekompromisně tváří v tvář krutému zúčtování. Jestliže bych před koncem s plným hodnocením váhal, za tak brilantní závěr si Pan Dupont pátou hvězdičku zaslouží. Musím říct, že tenhle film mě totálně dostal, pro mě zatím Boissetův nejlepší, výborný i ojedinělou výstavbou, kdy je celý naturalistický příběh zasazený do letní pohody plné slunce, vody, uvolněné prázdninové atmosféry, legrace, slavností, soutěží a jiných atrakcí... a nic netušící divák se najednou z atmosféry ve znamení oddechové komedie přehoupne do strhujícího dramatu o zločinu a trestu. „Na toto léto nezapomeneme.“ Osobně na tento film určitě taky jen tak nezapomenu a při zmínce či zahlédnutí herce Jeana Carmeta se mi odteď asi jen stěží nevybaví z jeho desítek ztvárněných rolí právě Georges Dupont-Lajoie. Pan Dupont přechází v polovině filmu výraznou charakterovou proměnu z oblíbeného sympatického muže na odporně pokryteckého surovce, který ani po zásadním (a spočátku snad i trochu nechtěném) incidentu neváhá zajít ještě dál a ještě víc potupit své již naplno pročernělé svědomí. Carmet tohle vše naprosto skvělým způsobem ztvárnil, včetně do detailů promyšlených dlouhých drásavých pohledů, byť často schválně zaměřených mimo centra kamery. Bravo, mistře! [90%] ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Hodně příjemné překvapení s mimořádně hořkým závěrem, plného pokrytectví, rasové nesnášenlivosti, lidské krutosti a politických či profesních ambicí, kde najednou mizí přátelství a lidskost, ale také právo a spravdelnost. Zústává jen pachuť z nepotrestaných zločinů. S kým tento film nehne, tak pak už patrně vůbec nic. Vynikající výkon podal Carmet, ale také xenofóbní Lanoux či pokrytecký Marielle. Jednoznačně plný počet hvězdiček. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Poklidnou prázdninovou idylku přetne v polovině filmu událost, která rázem změní dosavadní pohodu ve strhující drama a dává vyniknout těm nejtemnějším lidským pudům a vášním. Jean Carmet tady působí velmi nesympaticky, to jeho pokrytectví a špatné svědomí lze vyčíst z každého jeho pohybu a pohledu očí. Výborně to zahrál, chlapec. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Je to pár let co jsem tohle drama shlédla. A nebylo mi z něj vůbec dobře po těle. Skvěle zahraný snímek z letní Francie. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dlho som povazoval za najlepsi film Yvesa Boisseta Canicule s Lee Marvinom, a ak ovidno, mylil som sa. Prave toto je najlepsi Yves Boisset. nechyba vrazda, vysetrovanie, do toho este muslimski privandrovalci niekde vo FRrancuzsku. Parada.. najma ked si zobereiem, ze film ma mimoriadne kliudne tempo, napatie narasta len pozvolne. Tempo vsak rozhodne nenudi, dialogy su obycajne - take prevazujuaj v realnom zivote, aj vo filmoch. Jaxom spomenul, divak sa ale nudit nebude, napatie sa pekne pomaly stupnuje, film funguje ako genialny mechanizmus rastu napatia medzi starousadlikmi a privandrovalcami + do toho sa este riesia rasove otazky. Koniec je uplny masaker - depresivny, s vitazstvom nielen rasizmu ale i poktrytectva a ludskej krutosti . 100 % ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Hodně mi to připomnělo filmy Fritze Langa nebo Stanleyho Kramera - útok na divákovo pohodlí - protože Pan Dupont je docela drsná záležitost, která pokládá mnoho otázek. Když se k tomu navíc přidal špičkový konec, musel jsem uznat, že tohle naprosto neznámé dílo je opomíjeno neprávem. 90% ()

sator 

všechny recenze uživatele

Ten film mě v mém dětství hodně zasáhl.Obsah co je na čsfd spáchal naprostý ignorant a vše klíčové z filmu vykecá, děs a hrůza... ()

Jankocour 

všechny recenze uživatele

Výborně polodokumentárně natočeno, prostředí jsou krásná 70. léta a nádherná mladičká Isabelle Huppert. Ovšem pointa filmu jako by vypadla z dnešních agitek mladých neomarxistických tvůrců. Hodní poctiví alžířané a francoužští úchylní rasističtí burani. Obávám se, že realita ať už dnešní nebo tehdejší Francie je někde jinde. ()

Reklama

Reklama