Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je dusné vedro červencového dne 1346. Poblíž města Rhens se scházejí kurfiřti římské říše k volbě nového krále. Jediným kandidátem je markrabě moravský Karel (Kryštof Hádek), který v přestrojení sleduje volbu spolu se svým věrným dvořanem Buškem z Velhartic (Petr Jeništa). Každý z volitelů má důvody, proč Karlovi hlas dát i nedat. Nevyzpytatelným jazýčkem na vahách je Karlův otec – český král Jan Lucemburský (Stanislav Majer), dlouholetý spojenec dosavadního císaře Ludvíka Bavora (Petr Štěpán), proti kterému je volba namířena.

Spletité intriky nejrůznějších zájmových skupin ovlivňují Karlův osud již od narození. Mladý Lucemburk je izolován od své matky Elišky Přemyslovny (Hana Vagnerová), stává se poslušnou loutkou v otcových diplomatických hrách. Postupně však díky zkušenostem vojenským i politickým dozrává ve zdatného oponenta svého otce, ale i nebezpečného soka císaře Ludvíka. Rozehrává svou vlastní politickou hru, jejíž překvapivé rozuzlení mu nakonec otevře cestu k říšskému trůnu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (192)

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Na české poměry překvapivě zvládnuté téma doplněné logickou zápletku, ze které se mi zcela překvapivě nechce zvracet na první dobrou. Již je to pár let, co jsem opustil školu základní, ergo neznám historickou přesnost zápletky hlavní, nicméně režisérem vyobrazená zápletka je na toliko interesantní, že mít větší budget, tak by film mohl jít klíďo píďo do kinosálů Cinema City. 69 % ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Zručně natočená dějeprava, u které je sice na každém kroku vidět nedostatek financí, ale to nic nemění na její působivosti a pokud je někde problém, tak je to scénář, který se prostě dopouští mnohých faktických chyb a z některých postav dělá jen figurky, například do teď jsem si myslel, že první manželkou Karla IV. byla Blanka z Valois, jenže on měl doma evidentně ledy Mcbath. Ok, to by problém nebyl, Blanka je vyloženě vedlejší role, ale to, kterak neskutečně tendenčně pojali Jana Lucemburského je na několik facek a je smutné, jak je mezi lidmi doteraz zakořeněn mýtus o tom, že Jan byl zhoubou českých zemí a Karel byl dokonalý polobůh a tenhle film se téhle teze bohužel dost drží a z Jana je tu udělaný nepříliš bystrý kurevník a floutek, přičemž v reálu byl výtečným politikem, válečníkem i vojevůdcem. Uf, tak jsem se vykecal, teď k plusům, herci hrají dobře, nejlepší výkon předvedl pan Moena v roli geroje v královském doprovodu! A ono je vůbec docela osvěžující vidět film, který alespoň naznačuje složitost a provázanost soudobé evropy a to se prostě povedlo a z technického hlediska tu také není co vytknout, jen tu z podstaty věci není moc té klasické filmovosti a je tu upragovaný dějepis - to není apriori špatně. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Typický televizní film, na který evidentně nebylo moc peněz. I přesto vznikl solidní historický film, který mapuje především vztah Karla s jeho otcem Janem a jeho politický postup až k římskému císaři. Děj je ale bohužel nesmírně sekaný, krátké časové úseky diváka moc neosloví. Snažení tvůrců tak skončilo tak někde napůl. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

To jsem měl teda trošku větší očekávání, než skvělou výpravu a čtyřipět scén s Voříškovou. Pravda je, že zmapovat život Karla IV. by ve filmu trvalo setsakra dlouho a proto se film musí vypořádat pouze se zápletkou mladého Karla (Kryštof Hádek) a jeho složitou cestu nejen na Český trůn, ale i Císařský post. Na tuzemskou tvorbu to má super kostýmy i výpravu. Rychlý střih a přeskakování děje mi naopak nesedí. Moje oblíbená Terezka Voříšková se na scéně nikdy moc dlouho neohřeje. Svým skvělým kostýmem rozjasní scénu, aby vzápětí hned opět zmizela. Dějově mně film moc nezaujal, naopak mi přišel docela dlouhý a natahovaný. Finále se mi naopak líbilo. (50 %) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Česká televize svými televizními filmy sem tam dokáže příjemně překvapit. Po Janu Husovi je to ale další historický průser, na který jsem se těšil, a který mě radikálně zklamal. A to přitom Česká televize na Hlas pro římského krále lákala snad už od Vánoc a já vlivem nekonečného čekání očekával minimálně velkofilm ve velikosti amerického spektáklu. I když, to také přeháním...Každopádně jsem doufal, že tak zajímavý námět dokáží zpracovat kvalitně a ukáží všem ostatním, že česká historie může být opět zfilmovávaná s úctou k řemeslu. V tomto případě to tak ale není. Po půl hodině jsem, kromě krásných záběrů na česká historická zákoutí, vůbec nevěděl, o čem film je. A nebylo to vlivem skutečnosti, že bych film nesledoval, ale spíš vlivem toho, že příběh se vyprávěl strašně složitě, postavy v nich levitovaly rychlostí světla a čas tu vytvořil tak relativní pojem, že jsem každou další pětiminutovkou nevěděl, kde Karel IV. je a kam to vlastně směřuje. Nejsem historický filantrop, období Karla IV. nadrcené nemám a tak jsem se opravdu dost ztrácel. Přitom herecké výkony se mi líbily a již výše zmíněné kulisy také neměly chybu. Scénář byl ale jeden velký děs...běs. A nejde jenom o jeho průběh, ale i o některé konkrétní dialogy. Přitom natočit historický film levně a směřovat ho na dialogy jde. Jenom je třeba je umět napsat. A to také nesvede každý. Bohužel. Každopádně musím uznat, jak jsem rád, že jsem film dojel až do konce, protože samotný závěr je kupodivu to nejlepší, čeho jsem se onen večer dočkal. Dialog Jana Lucemburského a Karla IV. před bitvou u Kresčaku byl třeba výborný, stejně tak úplně poslední scéna tohoto filmu. Takhle bych si představoval vést celý film. Škoda. Tak snad příště. Doufám, že filmaři na naší historii nezanevřou a příště to zase zkusí. Rád do toho opět půjdu, jakožto divák, s nimi. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (5)

  • Na prchlivé a nesmiřitelné povaze Jana Lucemburského (Stanislav Majer) se téměř jistě podepsal strach ze slepoty, který ho již od mládí provázel. Zrak se mu neustále zhoršoval a ač hledal pomoc jak se dalo, dopadlo to ještě hůř, protože při jednom nepovedeném léčení očí definitivně oslepl na jedno oko. (sator)
  • Film se natáčel v mnoha historických objektech, kromě Švihova, na hradech Kost, Cuknštejn, Točník, Zvíkov, Pernštejn či v třebíčské katedrále, a vedle představitelů hereckých rolí se jej zúčastnilo téměř tisíc dalších účinkujících, tedy šermířů, kaskadérů nebo jezdců na koních. Pro snímek bylo navrženo a ušito kolem dvou set kostýmů. (rakovnik)

Reklama

Reklama