Reklama

Reklama

Bohéma

(seriál)
Trailer
Česko, 2017, 7 h 56 min (Minutáž: 72–94 min)

Scénář:

Tereza Brdečková

Kamera:

Petr Koblovský

Hudba:

Michal Rataj

Hrají:

Michal Dlouhý, Vladimír Javorský, Jaroslav Plesl, Saša Rašilov nejml., Judit Pecháček, Michal Balcar, Ondřej Pavelka, David Novotný, Václav Jiráček (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno studio na Barrandově, kterým prošly dějiny. Patřilo k vůbec nejmodernějším v celé Evropě. Ve filmech, které se tam natáčely, hráli velikáni z Národního divadla, komici, krasavice, lamači srdcí. Občas se jelo natáčet do exteriéru a často se vyráželo do barů, chodilo do kina nebo konspirovalo v bytech. Ale studio, to byl opravdový domov. Kdo sem zapadl, tomu se nemohlo nic stát – anebo to aspoň tak vypadalo a dlouho si to všichni mysleli. Jenže pak přišlo osvobození následované znárodněním filmu a studio patřilo lidu. Ale hercům šlo i nadále hlavně o filmové role... Hitler a Goebbels zbožňovali film a věděli, že pro masy pracujících ve válečné výrobě je kino důležité jako chleba a mnohdy snad i nahradí svobodu. Předpokládali, že na tomto se s českými filmaři shodnou, a nemýlili se: komedie a romance se slavnými českými herci se točily skoro až do konce války jako na běžícím pásu.

Němci založili společnost Pragfilm, která pohltila bývalé AB Barrandov. Investovali do vybavení ateliérů a zaměstnávali dvě tisícovky převážně českých lidí s cílem natáčet německé i české filmy. Díky tomu na tom byla poválečná znárodněná kinematografie skvěle. České filmy pomáhaly udržet v protektorátu klid a pořádek, konstatovali nacisté. A zároveň udržovali národní povědomí, konstatovali Češi. A tak byli všichni spokojení a ruka ruku myla: diváci v kině zapomínali na drsnou skutečnost, producenti vydělávali a filmaři díky šlapající výrobě nemuseli na práce do Německa. Tito všichni nebyli vidět. Vidět ale byli herci, jejichž popularita za protektorátu vyletěla jako kometa. Jenže se neobešla bez společenských styků s nacisty, a tak většina českých hvězd stála po válce před lidovým soudem pro kolaboraci. Motivem obvinění byla často jen závist a špatné svědomí právě těch diváků, kteří hvězdám krátce předtím nadšeně tleskali. Někteří byli očištěni, ale většině to stejně nepomohlo. A byli takoví, kteří klidně zradili kohokoliv a prohlásili cokoliv. Jen aby mohli hrát dál – i za komunistů. Prostě vklouzli z jedné kolaborace do jiné. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Eleanor05 k tomuto seriálu (5)

Snad to nebude tak hrozné (2017) (E01) 

Já teda nevím, jestli se zdejší uživatelé dívali na stejný seriál! Podle mě je to zatím velice dobré, zábavné, má to úroveň a je to dobře natočené. Robert Sedláček se od unylého Českého století znatelně zlepšil a vydatně mu v tom pomáhá kvalitní scénář Terezy Brdečkové a dobré výkony herců. Od pana Javorského jsem čekala vysokou laťku herectví, ale to co předvedl, je výkon hoden Českého lva! Je pak zcela zřejmé, že ostatní herci mu tak úplně nejsou schopni konkurovat (zvlášť ten Vančura, to bylo jako co?), ačkoli Zdeněk Štěpánek Michala Dlouhého je taky velice dobře zahraný. Jediné, co bych tomu vytkla, jsou ony nezajímavé přeskoky do dob začátku Normalizace, nebylo vůbec nutné tuto linii točit. Jinak se mi ale první díl Bohémy zdál jako velmi důstojný a půl hvězdičky klidně v hodnocení přidám za neskutečného Vladimíra Javorského, coby Vlastu Buriana. Ovšem chápu, že pro člověka, který o prvorepublikových hercích skoro neslyšel, to musí být zřejmě nuda. Těm bych doporučovala hloupoučké Četníky z Luhačovic, tam se snad pobaví dostatečně. ()

Past na svědomí (2017) (E02) 

Vladimír Javorský je prostě úchvatný, každá scéna s ním je výborná. Problém ovšem nastává, když Vlasta Burian ve scéně není, a ještě daleko horší je, když je ve scéně jen smyšlená Lily Krallová se svým klukem. To je pak těžká nuda a nikoho to nezajímá. V tomto díle byla naneštěstí skoro pořád. ()

Krev, půda a strach (2017) (E03) 

Je fakt, že je to celé takové neucelené, jsou to stále jen jakési střípky ze života jednotlivých herců za války a nevytváří to dohromady žádný pořádný příběh. Ale musím vyzdvihnout, asi i díky absenci pana Javorského po většinu dílu, dobré herecké výkony Jaroslava Plesla a Michala Dlouhého. Linie s Ondřejem Pavelkou je naopak i nadále naprosto k ničemu. ()

A přece se točí (2017) (E04) 

Čím dál horší. Těžká nuda, děj nedrží pohromadě, jsou to jen nahodilé scény vykládajících si, nebo ještě častěji souložícíh lidí. Seriál bez napětí, bez nápadu, občas i zbytečně nevkusný (králíci WTF?), který nemá divákovi co nabídnout. Pro mě je tohle už na hranici jedné hvězdičky. ()

Vyhrát za každou cenu (2017) (E05) 

Nuda, jak je u Bohémy, kromě prvního dílu, už zvykem, kterou v tomto dílu alespoň částečně vynahrazovali herci. Jaroslav Plesl válcuje zbylé osazenstvo už nějaký čas, Vladimír Javorský, kdyby měl dostatek prostoru, zářil by, ale prostor skoro nemá, a děkuju tvůrcům za obsazení skvělého dabéra, pana Aleše Procházky, který bohužel není ve filmech vůbec vidět. Právě kvůli těmto pánům se přikláním tento týden k vyššímu hodnocení. A taky samozřejmě pomohlo, že tu skoro nevystupovala otravná postava Lili Krallové. :) ()

Reklama

Reklama