Reklama

Reklama

Díky za čokoládu

  • Česko Sladká smrt (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Lausanne, Švýcarsko. Slavný pianista Andre Polonski se znovu žení. Klidná, ale nevyzpytatelná Mika, zdědila po svém otci továrnu na čokoládu. Dělá jí podezřele velkou radost, když tento sladký nápoj každý ráno připravuje pro manžela i jeho syna Guillauma, o kterém se šušká, že byl v porodnici zaměněn s jiným dítětem. Jednoho dne ale jejich práh překročí mladá talentovaná pianistka Jeanne... (Levné knihy)

(více)

Recenze (26)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Můj osmý film Clauda Chabrola a první, který jsem viděl v českém znění - to je jeho jedinou chybičkou (viz komentář igiho B.). Tradičně mistrné mysteriozní dílo, se zvláštním tajemstvím, netypickými mladými hrdiny pomalu rozplétajícími nitky děsivé záhady a zvláště zcela strhující Isabelle Huppert, která svoji chabrolovskou sofistikovaně zlou postavu zahrála s bezpříkladnou elegancí a noblesou. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Pozvolna plynoucí děj o konfliktních vztazích jedné rodiny, do které jednoho dne vstoupí Jeanne a tak se před námi začíná pomalu rozvíjet klubko záhad a tajemství z minulosti a jeho postupné rozvinutí směřující k očekávanému konci. Co se mně osobně líbilo, bylo celkem povedené vykreslení jednotlivých postav, kde na sebe nejvíc upozornila výborná Isabelle Huppert. Jinak souhlasím s tím, že to bylo spíš psychologické drama, než thriller a mojí velkou chybou bylo zřejmě i to, že jsem film viděla dabovaný. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

No, řekl bych, že tohle je spíše psychologické drama, než krimithriller, každopádně je to docela zajímavá sonda do rodinného života psychicky nemocné ženy, snažící se bez nějakého jasného důvodu ublížit svým blízkým... I.H. je (jako vždy :-) výborná, tak jako celý tenhle komorní film... - - - P.S. Jediné, co kazilo při televizním uvedení (ČT1) divácký zážitek, byl tradičně naprosto plytký český dabing. M. Steinmasslová dabující I.H. byla opravdu hrozná, vůbec celý výsledný zvukový mix působil dojmem nějaké české televizní inscenace. Oni to snad dělají ti televizáci schválně, degradovat zajímavou a kvalitní světovou filmovou tvorbu jak jen můžou na roveň jimi >vyráběných< domácích sraček. Ta naše současná audiovizuální bída potom tak nevyčnívá, že... :-( ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Claude Chabrol zůstává i v ČOKOLÁDĚ věren svému klasickému tématu, odhalování zla a neladu pod zdánlivě bezkonfliktní a poměrně odolnou povrchovou škraboškou. Věrna sobě samé zůstává i jeho dvorní herečka Huppertová, která svou rozpolcenou ženu manažerku i adoptivní matku jako tradičně hraje s velkým nadhledem, viditelnou chutí a standardní suverenitou. Přesvědčuje i příběh soustředěný do dvou os: mladé klavíristky, okouzlené dílem vynikajícího klavírního virtuoza, a vlastního houslistova života, jemuž dominuje stále mladá a pohledná novomanželka středních let, působicí zdánlivě jako středobod domnělého harmonického rodinného soužití. Tam, kde policie kapitulovala, nastupuje v nové generaci neopotřebovaný dívčí pohled a nesnímatelná rouška krok za krokem otevírá skutečnou osobnost mravně a patrně i psychicky narušené ženy, která svým způsobem svou rodinu - byť nedospěle - miluje. Rohypnolové mezníky jsou krutým vystřízlivěním zejména pro jejího adoptivního syna i manžela; v poslední fázi divadelní hry nastupují obnažené vnitřky všech a věci, o kterých se obvykle nemluví, vyplouvají na povrch ve své sevřené žánrové i věcné podobě. Toto dílo lze považovat zralý plod obou zmiňovaných stále předních tvůrců francouzské i světové kinematografie. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Sofistikované, jemné odkrývanie horkého blenu v charaktere, kypiacom pod škrupinkou efektne pôsobiaceho a navonok odťažitého spoločenského dizajnu. Zodpovedá tomu chabrolovsky typické situovanie postáv do prostredia hmotne skvele zabezpečenej rodiny. Dejovo pomalšie plynutie umožňuje plnšie vychutnanie si nuáns v náladách, správaní a povahách podnikateľskej smotánky a detailov prostredia, v ktorom sa tak radi pohybujú. Keď sa k tejto neveľmi milosrdnej (ale noblesne podanej) spoločenskej sonde pridruží zaujímavý dej o mimovoľnom odhaľovaní skutkov krutej a zároveň poľutovaniahodnej ženy, ktorej prirodzenosť neumožňuje dopriať rodinné šťastie iným, pretože ho sama takmer nepoznala, o skvelý zážitok je postarané. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Asi dvacet minut jsem se těšila, že Isabelle hraje konečně normální srdečnou ženskou, která projevuje normální emoce. Omyl! Máme tu v pořadí další citově narušenou, leč vždy elegantně oblečenou. Navenek sice není chladná a odtažitá, ale co se odehrává uvnitř? Psychodrama okořeněné klavírními kousky pro fajnšmekry. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zde velmi podceněný film. Psychologické drama chvílemi na hranici hororu, kdy po celou dobu není jasné, jaké jsou motivy, jež daly vzniknout klidnému, chladnému zlu, jež vyvěrá z nitra podivné ženy, přičemž je docela dobře možné, že žádné takové motivy vůbec neexistují, ovšem tvůrci se neobtěžují nám to podrobně vysvětlovat - což je ohromně ku prospěchu věci. Gigantický podíl na silném vyznění má zejména Isabelle Huppert, která je své roli zcela originální a dokonalá. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Vydařená sonda do navenek celkem klidné a normální rodiny, kterých je kolem nás spousta. Výborná Isabelle v hlavní roli psychicky velmi nemocné ženy, která by se na první pohled rozdala. V tomto případě však na první pohled nedejte a buďte velmi opatrní, co Vám tato žena nabídne na pití, nemuselo by se Vám to vůbec vyplatit, i když by to byla ta nejsladší a nejlepší čokoláda na světě. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ač je to k nevíře, můj první Chabrol (doma mám ještě DVD Masky). A bude zvažováno, že i poslední, protože tahle laciná televizní fraška připomínající německé slátaniny vysílané našimi komerčními stanicemi budí hrůzu. Nikoliv však dramatickým příběhem neznámé rohypnolové uspavačky, jako svou mistrností nechat uplynout hodinu filmu, o které můžete říct, že se v ní nic nestalo. Těžkopádná nuda, jejíž korunovaci dokonává příšerný dabing ČT (kolegové tu již ve svých komentářích vzpomínali). Takhle mi připadá, že snad musel být film špatně přeložen (Anno Karenino!), protože logika některých dialogů propadá (viz. "dones si na kávu šálek, protože úplně stejný čistý (do kterého měla být servírována čokoláda) tu přeci na stole stojí") či ("Co děláš?" ‚Sbírám šneky‘ "Na co?" ‚Na jídlo‘ "Teď je jejich sezona"). Brrr. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Claude Chabrol točí zajímavé příběhy a tímto filmem to znovu potvrdil. Jediné k čemu mám výhradu byl samotný závěr, který se mi nezdál dost efektní, ale možná to bylo záměrem. Nicméně herecké obsazení bylo dobré a v hlavní roli se blýskla chabrolova dvorní herečka Isabelle Huppert. ()

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Isabelle Huppert skutečně s přehledem zvládá ztvárnit v jakémkoli smyslu narušenou osobnost. Člověk by se jí někdy až skoro bál. Musím někde sehnat film, v němž bude také někdy hodná a milující. Snad se mi to povede. Vypadá to, že je předurčena k typu postav s poněkud odlišným charakterem. Přestože mě však opět velmi okouzlila, nemohu dát "čokoládě" plné hodnocení. V tomto filmu jsem postrádala trochu více emocí: projev strachu, zlosti, opovržení. Jestliže Mika byl svým způsobem člověk, který většinu svých skutečných emocí skrýval a jiné pouze hrál, ostatní by na tom podle mě měli být odlišně. Právem by se mohli bát, zlobit, nějak reagovat. Ve většině situací bych si představovala jiné reakce okolí na chování této ústřední postavy. Každopádně poděkujte za svou čokoládu, Mika si totiž moc přeje, aby všichni kolem ní byli šťastní. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Skvělá Isabelle Huppert. To je ale bohužel asi tak všechno. Námět byl dobrý, ale tohle nebyl film, který by utáhla jen jedna jediná herečka. Ostatní jako by jen statovali, byli tam prostě jen tak do počtu a s tím ani Isabelle nic nenadělá. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Detektivka bez vyšetřování a bez policie, ve které se přece jen dobereme té pravdy, kterou nějak tušíme od "prvního hvizdu". Mefistofelická žena (snad vtělení Lucrezie Borgia nebo Livie Drusilly), která v protikladu k Mefistofelovi muži "chce konat dobro, ale koná zlo". Ale samozřejmě také hudba (toto drama je hudební), a především Lizstův Marche Funèbre (En Mémoire de Maxamilien I) je jeho uhelným kamenem. Závěrečná scéna je ryze hamletovská: "Ať tedy rohypnol dokoná své dílo!", řekl by Shakespeare (a Chabrol má k němu blízko), kdyby žil v době syntetické chemie. Pozn.: Na youtube je pozoruhodná verze Pohřebního pochodu s Ervinem Nyíregyházim. ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : Montréal World Film Festival 2000 - nominácia na Grand Prix des Amériques, Najlepšia herečka (Isabelle Huppert, spolu s Li Gong vo filme "Pia liang ma ma") ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Claude Chabrolovi uz dochadzaju napady a rezisersky na to sere. Nic viac nez nudna vztahovka, bez zapamataniahodneho okamziku, nudna zivacka, nechapem ludi co to nadhodnocuju : 15 % ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, dokonce i s trochou té psychologie, který je ale i přes slušné výkony a kameru vedený průměrně a ne zrovna zajímavě. Když si vzpomenu na Řezníka (což byl první film, který jsem od Chabrola viděl), tak ten byl vedený podobně pomalu, ale fungovala mu atmosféra a co chvíli měl něco do sebe, tohle je jen takové čekání na to, kam se vše posune a i když to čekání není zrovna nudné, nic silnějšího ve mě nezanechalo. Každopádně konec se dá celkem odhadnout a to už jen tím, že hlavní roli zde má Isabelle Huppert - a ta snad nikde normální postavu nehrála... 3* ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v září 2020. Díky za čokoládu je po Roztržce druhou Chabrolovou filmovou adaptací románové předlohy podle americké spisovatelky Charlotty Armstrong. To znamená kriminální thriller s rozvětvenou pavučinou vztahů, běsů a citové okoralosti. Claude Chabrol a jeho černý humor, dráždící buržoazní morálku a oslavující intimní absurdity. Láska, umění a potrestání, nevyslovená tajemství, touhy a očekávání, Chabrol zkušeně udržuje stav nadhledu a hladově vydírá ve vášni chvějící se niterné pocity. Průvodkyní tou buržoazní zvráceností a uměleckou ctižádostí je Jeanne Pollet (zajímavá Anna Mouglalis), mladá dívka a talentovaná klavíristka. Tajuplné mystérium jejího zrození se tak stává příčinou bláznivé jízdy za zářivou hudební budoucností, která neplánovaně rozvíří staré rány a zjitřená nitra. Zkoumaným objektem vyššího zájmu je Marie-Claire Muller, aneb Mika (šarmantní Isabelle Huppert), majitelka zděděného čokoládového království. To dětství bez lásky a porozumění zanechává hluboké rýhy ve vnitřním světě. Niterná pustina bez schopnosti lásky a entuziasmu si již zvykla na předstírání a drobné zásahy do lidských osudů. Hlavní mužskou postavou je André Polonski (příjemný Jacques Dutronc), světoznámý klavírní virtuóz a manžel Miky. Je obklopen uzavřeným světem hudby a nevidí, ani neslyší falešné tóny života. Výraznou postavou je Louise Pollet (zajímavá Brigitte Catillon), vrchní soudní patoložka a kultivovaná matka mladé Jeanne. Neprozřetelně vyjevené tajemství minulosti přináší tupou bolest hlavy a rozpaky z dosud nevyřčeného. A k výraznějším tady patří také Guillaume Polonski (sympatický Rodolphe Pauly), Andrého syn bez jasného plánu dospělého života. Nezralost se musí vyrovnávat se svými traumaty a úzkostí. Z dalších rolí: z nedostatečně využitým marketinkovým potenciálem nespokojený předseda čokoládového představenstva Dufreigne (Michel Robin), Jeannin milenec a laborant na patologii Axel (Mathieu Simonet), či jeho bezprostřední matka a Louisina kamarádka Pauline (Isolde Barth). Film Díky za čokoládu je Chabrolovou rošťárnou drzé hubatosti a černého humoru ve vášních a nitrech kriminálního thrilleru. Je to film charakteristického autorova rukopisu a byť je spletitost pomuchlaná, dokáže zaujmout i pobavit. ()

MaMitti 

všechny recenze uživatele

Hodně se tu v tomto případě spílá na český dabing...ano, ale jsem přesvědčená o tom, že snímek nezachrání ani původní znění. Nějak nechápu, jak může mít tento snímek tak vysoké hodnocení. Pro mě od začátku do konce průhledná a předvídatelná nuda. ()

Reklama

Reklama