Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Betty a Viktor tvoria vekovo nerovnú dvojicu, ale napriek občasným škriepkam si dobre rozumejú. V obytnom prívese cestujú po krajine a na živobytie si zarábajú príležitostnými švidlľami a drobnými podvodmi. Na jednom z rutinných záťahov sa však situácia náhle zmení, keď Betty príde s nápadom okradnúť pokladníka medzinárodnej organizácie. Ten má zo Švajčiarska vyviezť päť miliónov švajčiarskych frankov. Preto Betty a Victor podniknú dobrodružnú cestu, na ktorej prestáva byť jasné, kto chce vlastne koho podviesť. Už nejde o drobný podvod, ale o život. Zaplietli sa totiž do medzinárodnej finančnej záležitosti a čaká na nich veľa problémov. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No u mně je blbý, že pokud jsou ve hře prachy a jedná se o podrazy a v kolektivu je ženská, mám nevím proč jasno, kdo asi udělá tan záverečný podraz, ale tahle francouzská pohodička si se mnou strašně hezky hralá a pokaždý svítíla baterkou jinam, a tím se vytvářela taková správná podrazácká atmosféra, kde člověk za chvíli opravdu neví, kdo na koho hraje levou, fakt jsem si chvílema připadal jak v českým parlamentu. Vidět po delší době Michela Serraulat potěšilo a Isabelle je prostě pusinka. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Dokonale sehraná dvojice, provozující povolání, které je, no... „přinejmenším, těžko zdanitelné“. Atraktivní Betty, žena mnoha tváří, která, když se zaměří na oběť, tak „od té chvíle se chlap, jen blaženě culí“. A Viktor, muž v pozadí, který nekrade, jen částečně odebírá. Příjemná kombinace švýcarských peněz, francouzského šarmu a báječné Isabelle Huppert. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

"Jen se na něj podívej, tomu by dali prachy leda v telenovele." Milionek sem, milionek tam, ale čekala jsem trochu víc. Ovšem v mém případě pochopitelně, co se příběhu samotného týká. Na Isabelle se sice fajn dívá, ale po půlce filmu, která se docela slibně rozjela, začal film ztrácet dech a šťávu a ke konci jsem už skoro úpěla, protože jsem litovala toho promrhaného materiálu, s kterým se jindy dají dělat divy. Ale na sobotní odpoledne jako oddechovka, proč ne a francouzština zní mým uším vždycky lahodně. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Od Chabrola jsem viděl už docela hodně filmů a tak nějak jsem jeho filmy bral jako jistotu, že mě určitě nezklamou. Tohle je ovšem úplně něco jinýho, než bych od Chabrola čekal, a moc mě to teda nenadchlo. Hlavní dvojice tam rozjíždí nějaký podvůdky a je to docela zábavný, ale postupně se to začne celý zamotávat a já se nějak začal ztrácet v tom, kdo na koho vlastně šije podraz. Navíc se mi všichni stihli tak zprotivit, že ve finále mi bylo úplně jedno, jak to s nima dopadne. Korunu pak tomu nasadil závěr filmu, kde se to teda nějak rozmotá, ale působí to jako deus ex machina. 40% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Z hlediska kvalit scénáře jde vysloveně o průměrnou záležitost, kterou jakýkoli díl televizních Podfukářů bez problémů převálcuje. Hrátek se záměnou kufrů jsme si užili víc než dost v desítkách filmů a Konec sázek opakuje jen to, co příznivci žánru znají nazpaměť. Do mírného nadprůměru film zařazuje herecký výkon Isabelle Huppert, která své podvodnici Betty propůjčila osobitý francouzský šarm a špičkové herectví. Podobný typ osudových žen Isabelle Huppert umí na jedničku a v době natočení filmu byla v ideálním věku pro zvýraznění své smyslnosti. Jen díky ní bych uvažoval i o čtvrté hvězdičce, ale bohužel zápletka v momentě, kdy se objeví zločinecká banda, začne povážlivě skřípat. Padouši, kteří neváhají brutálně zavraždit pokladníka, se vůči podvodnické dvojce zachovají neuvěřitelně naivně. Suma sumárum, celkový dojem 60 %. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Zpočátku nenápadný film, jenž vás ke konci neustále nechává na pochybách, kdo je kdo a kdo koho podrazil. Navzdory očekávání se žádný velký podraz nekoná a film skončí spíše v poklidném a smířlivém duchu. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Úsměvná francouzská komedie, zdánlivě "pouze" řemeslná, jakoby lehkým perem nahozená připomene svým zaměřením jiný osudový příběh francouzské slovesné kultury - stejně zdánlivě odlehlého a přece tak blízkého Maupassantova MILÁČKA. Dvojice zlodějíčků na úrovni víc než salonní je tvořena krajně nepravděpodobným párem - starým zkušeným mozkem a osudovou ženou neurčitého věku rozpuku a zenitu ženskosti kdesi mezi pětadvacítkou a čtyřicítkou. Pár, v němž muž je mužem, žena ženou, mozek mozkem a emancipace samozřejmostí, která nestojí ani za esprit, je vlastně pozoruhodně silný a ve svém nesporném parazitismu v určitém ohledu i mravný. Jeho odzbrojující, průzračná zkaženost, křížená se soudností a prozíravostí i chytrostí, jež nerezignovala na moudrost, diváka přitahuje a očarovává. Ne každého, "pouze" toho vnímavého, toho, který při slově bavič dostává záchvat vzteku a podle pozdního pověstného Horníčkova výroku sahá po pistoli. Závěr filmu, který vyznívá jako souboj dvou nikterak průhledných intelektů (i gangster, zvláště Francouz, může alespoň předstírat člověka s potřebou zvládat nesnadné umění žít) i železně pevných nervů je silný právě svou konvenční jakobypřekombinovaností. Jen skutečný realismus, jen nezmarná invence non fiction mohou vytvořit situace, jejichž důvěryhodná nedůvěryhodnost zraňuje konvenční rozum, doslova mu bere půdu pod nohama a podle očekávání ho přivádí k zuřivé odmítavosti, jež navenek předstírá sobě i jiným nad věc povznesenou aroganci. Huppertová hraje jako pánbůh (v sukních), v ničem však za ní nezaostává ani její partnersky cítící starší spoluhráč, nedávno zesnulý Michel Serrault. Prolnutí mužského a ženského intelektu nemusí být vždy vypjatě konfrontační právě tak jako lehký žánr prvoplánově podbízivý. Přidáme-li k tomuto poznání suverénní scénář, imaginativní režii i skvělou - také - krajinomalebnou kameru, silnou i kresbou mnoha rozličných prostředí, v nichž se KONEC SÁZEK odehrává, zjistíme, že i film může hladit a laskat. A těšit. A proč ne? ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Docela příjemná zábava. Možná až v trochu příliš poklidném tempu, ale za ten čas to stálo. Na filmy tohoto stylu se zas tak často nekoukám, takže mi ani nevadila udájná menší míra originality. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Koncept: "trochu ukradni, ale tak aby okradnutý nič nezistil a nič zásadné mu nechýbalo" bol použitý aj vo filme Kena Loacha "Anjelský podiel". Tam však išlo o šancu takýmto postupom vymaniť sa z večných potýčok, bitiek a celkove zo života točiaceho sa okolo mizerne platených brigád a drobných zlodejín. Švindeľ ponúka čosi trochu iné. Zabehnutá dvojica: starší muž a koketujúca žena oberajú mierne pripitých šťastných výhercov v kasíne, ktorí uveria snu, že popri trafení čísla v rulete, trafili vzápätí niekoľko posteľných čísiel s flirtujúcou zvodnicou na hotelovej izbe. Vydarený párik, obrážajúci najrôznejšie profesné konferencie (zubári, architekti a pod.), sa takto živí už niekoľko rokov. Vidina bezprácneho obrovského zisku, spočívajúceho v ukradnutí kufru plného bankoviek im však takmer doláme väzy. Spoločnou črtou oboch filmov je upozornenie na neúmerné hromadenie ziskov u tých, ktorí si ani nevšimnú, keď im zo zisku zmizne toľko, koľko iným vystačí na bezproblémové prežitie. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Od začátku čekáte klasický mustr o podvodnické dvojici, který baví svými promyšlenými ale i improvizovanými akcemi. Tenhle pocit vás opustí po prvních deseti minutách a pak už sledujete zmatenou romanticko-nicovou story, ve které se nedokážete dobře zorientovat. Kdo koho se vlastně chystá podvést? Děj bloudí, až zabloudí do Karibiku, kdy už je vám vlastně jedno, kdo koho a jestli napálí. Škoda, začátek se zdál na víc. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nic viac nez priemerny film na temu, ze dvojica /muz a zena/ klamu potencialnych vyhercov a nukaju kadejake novoty ako chlap sa moze vyspat s konkubinou. REzisersky len rutina, Chabrol ma daleko lepsie filmy : 69 % ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v září 2020. Konec sázek je stylizovaným kriminálním thrillerem na Chabrolův způsob černého humoru. Osobní zkušenosti mi velí, že poměrně často se neuvěřitelné stává skutkem. Navíc Claude Chabrol si udržoval nad filmy nadhled, sice zlomyslný a může být zaměňován za cynismus, ale přesto nezaměnitelný a využívající místo krutostí a krveprolévání nálady vnitřních světů. Konec sázek je filmovou rošťárnou, zachovává si kultivovaný a situaci přizpůsobivý šarm, svádí se koketní ženskou smyslností, a užívá si tu jásavě nakažlivou radost ze života. Hvězdou potutelně odvázaného kriminálního thrilleru je Elizabeth alias Betty alias princezna Sissi Petrovna (elegantní Isabelle Huppert), heboučké vnadidlo sehraného páru podvodníků. Daňová svoboda voní dobrodružstvím a vzrušením, klamání je hrou a jedinečnou životní výzvou. Obdiv mužů, život v pohodlí, vzrušení ve zrychleném dechu, opovážlivost a radost z úspěchu. Větší sousto rozšiřuje možnosti a životní obzory. Hlavní mužskou postavou je Victor (velmi příjemný Michel Serrault), Elizabethin otec a odpovědnější část plánovaných podvodů. Opatrnost je základním pravidlem, přesto neodolá vnucené příležitosti. Život je hra pro připravené. Výraznou postavou je Maurice Biagini (příjemný François Cluzet), nepříliš bystrý převozce vysokých peněžních částek pro zločinecký syndikát. Plány k osobní prosperitě jsou ale limitovány vlastní omezeností. Důležitou postavou je pan K. (velmi zajímavý Jean-François Balmer), nadřízený Maurice, rozlobený jeho nejapným zkratem. Život, smrt a povinnost, urputně chránící všechny ty cenné komodity syndikátu. Z dalších rolí: oklamaný obchodník se zahradní technikou Robert Chatillon (Jackie Berroyer), osamělá stará italská vdova Trotti (Mony Dalmès), či hrubá síla pana K. na ostrově Guadeloupe (Jean Benguigui a Gilbert Laumord). Konec sázek je dalším příjemnějším kouskem z kriminálních thrillerů, stylizovaných černým humorem, uličnictvím a žádostivostí Clauda Chabrola. Osvěžující to pobavení! ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Ne příliš originální příběh s (pro mě) nesympatickou dvojicí a mnohdy až moc rozvláčným tempem. Méně je někdy bohužel skutečně méně... ()

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

MFF Karlovy Vary 1998. Zbytečný film o zbytečných věcech. Prestižní režisér Claude Chabrol natočil svůj padesátý film a je to znát. Zručně nasnímáno, dobře zahráno, ale ten scénář?! Kdo koho obere, kdo přežije, komu to nejvíc myslí? A koho to zajímá? ()

derryl 

všechny recenze uživatele

Zlodějská komedie o tom, kterak postarší lapka a jeho překrásná společnice "balí" tatínky od rodin, pěkně je okrádají a ještě se u toho trochu pobaví, avšak jednoho dne dojde i na naše ně a malý, dobře naplánovaný podvůdek se zvrtne... ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Průměr, docela jsem u toho usínal. Zahráno to není tak špatně, ale chybí tomu nějaká šťáva, dokonce ukázka mrtvoly a dramatická situace, kde jde o život Vás moc neprobudí. Založeno na náhodě a triku s kuframa. ()

closed.eye 

všechny recenze uživatele

Mafiáni zážizek ze vcelku inteligentního a milýho filmu dosti sráží, jsou vykreslení tak... Typicky, jako v každým druhým blbým filmu :-(. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Na ty dva se hrozně příjemně koukalo, ale jako celek film nebyl zrovna kdovíjaký. Jako komedie to bylo slabé a ve chvíli, kdy na scénu vstoupili padouši, ta zase bylo jako nepovedená komedie. Ale přesto jsem u filmu zůstal celou dobu a takovým zvláštním, milým způsobem se bavil - jak jsem už řekl - hlavně kvůli hlavním hrdinům. ()

Reklama

Reklama